luni, 26 iulie 2021

La cules de corcodușe




Vrei țuiculiță, culege poamele grădinii! Primele fructe sunt corcocodușele. Galbene sau roșii, cu pielița ca luciul apei. Dulci, aromate. Greu de cules dar merită efortul.
Avem la poartă trei corcodușe bătrâni. Anul acesta s-au întrecut pe ei. Plini de rod.  Cum darurile Domnului nu trebuie refuzate, am purces la culesul pomilor noștri, corcodușii. Fix la ora șase, de câteva zile sunt prezent sub acești pomi cu scăunelul foștilor proprietari (Un vecin hâtru mi-a urat spor la adunat corcodușe și m-a sfătuit să stau tot pe scăunel când o să beau țuiculța de corcodușe. Așa o sa fac.), vechi de peste o jumătate de secol. Cu răbdare adun aurul galben ce s-a așternut pe timpul nopții. 

Către ora șapte, apar primii consăteni, unii motorizati, alții pe biciclete, alții pe jos. Fiecare în treaba lui. Îmi dau binețe aproape toți. Unii zâmbesc. Ia uite, orășeanul culege corcodușe, parcă ar zice. În urma cu aproape douăzeci de ani tăiam iarba la poartă, în curte. Ba pusesem și gazon. Niciunul dintre săteni nu făcea acest lucru. Acum toți au scule sofisticate de tăiat iarba. Ce mai, puterea exemplului e mare! Oare și pentru cultul muncii?

Mai deunăzi am socializat cu ai mei consăteni și cu preotul satului și a lui preoteasă. Eram în jurul unei mese cu bucate la comemorarea unei vecine ce și-a dat duhul cu ceva timp în urmă. Timp de câteva ore s-a băut, s-a mâncat, s-a făcut schimb de informații ( unele erau fake news-uri, au fost trecute la lada de gunoi). Mortul cu ale lui. Noi, cei vii, cu ale noastre. La astfel de pomeni se face schimb de informații, se culeg informații mai dihai* ca în Serviciile de Informații . Să nu cumva să intrați în Gura Satului ca nici Necuratul nu vă mai scoate!

Apropo de culegători de informații : unii dintre ei produc informații la comandă , fără nicio bază reală . Ia să-i vedeți pe unii globalișiti români, mari diplomați ( pe dracu!) care umplu ambasadele noastre. Au funcții și salarii de nababi. Acum sunt în fruntea parului. Au uitat când culegeau corcodușe prin străfundurile principatelor române. Ba ca să se fudulească, nu vorbesc decât engleză , franceză etc. Limbile estice le put. dau în foștii diplomați cu rahat. Pe unii i-au catalogat spioni sovietici. Dă Bine. Stăpânii îi premiază . Funcții nene! Miniștrii consilieri, ambasadori. Salarii pe măsură. Celor ajunși la pensie care au fost carne de tun în zone de război, patronate de actualii imperialisti, ( Ce zici Mark Twain, am dreptate?) statul nostru pe drumul propășirii capitalismului le dă 1000 lei/lună.

 Să vă fie de haram!

Căldură mare! Maine iar culeg corcodușe, poate și ceva informații.

"
Corcoduşele conţin apă(82-90%), zaharuri(8,5-13,6%), acizi(0,6%), proteine(0,65%), celuloză(0,6%), substanţe minerale, vitamină C(3-7 mg) la 100 g), vitamine din complexul B, etc. Întrucât corcoduşele crude(verzi) sânt bogate în acid citric, ele se folosesc pentru acritul ciorbelor.

În general, producţia de corcoduşe se valorifică prin distilare, dând o ţuică cu o tărie de 17-25 grade. Din 100 kg borhot de corcoduşe bine coapte se obţin 10-12 l ţuică de 25 grade. În amestec cu alte fructe, corcoduşele se folosesc la prepararea marmeladei. Conţinând mai multă pectină decât merele, ele asigură o gelificare mai bună, iar marmelada se păstrează timp mai îndelungat, fără să mucezească.

Corcoduşele cu suc intens colorat dau marmeladei o culoare mai atrăgătoare. Din corcoduşe se mai prepară suc, sirop, compot şi jeleu. Din cauză că pieliţa lor se desprinde de pulpă, compotul de corcoduşe este solicitat puţin. Coacerea corcoduşelor are loc în iulie-august, în funcţie de condiţiile anului şi de biotip"

*DIHÁI adv. (Pop. și fam.; în sintagma) Mai dihai = mai mult, mai grozav, mai ceva, și mai și. – Et. nec.









2 comentarii:

  1. Amice, păzea! Vine iar căldură mare, plus cea a lui Caragiale (la consăteni de-ai matale)...
    Se lasă cu cântec sub CORcuDUȘ!?

    PS: O avea și popa ”școala de popi”!? Ai grijă să nu îl deochi!-:)

    RăspundețiȘtergere

Iată bogăția mea!