sâmbătă, 17 iulie 2021

Darurile lui Sânt Ilie


Un ghiveci primit în dar de la o famile dragă nouă, fini de cununie, ce adesea ne calcă pragul casei. Cum totul este efemer, soția a reabilitat minunatul ghiveci, florile se trecuseră, și a adăugat două soiuri de ghiețisoare, una de la pensiunea Olga, am dezvoltat subiectul, din Secuime, și alta de la o vecină. N-au trecut două săptămâni și ghețisoarele au ocupat habitatul petuniilor. Atârnă ca rochia unei mirese. 



Corcodușul (Prunus cerasifera, sinonim P. divaricata, denumit regional și zarzăr sau boambe) este o specie de plante care aparține genului Prunus, nativă din centrul și estul Europei, sud-vestul și centrul Asiei.

Hibiscus este un gen de planta cu flori care face parte din familia nalba, Malvaceae. Genul este destul de variat si cuprinde mai multe sute de specii care sunt native sa incalzeasca regiunile temperate, tropicale si subtropicale din intreaga lume. Speciile membre sunt renumite pentru florile lor mari, aspectuoase si sunt cunoscute in mod obisnuit pur si simplu ca hibiscus, sau mai putin cunoscut sub numele de nalba. Genul cuprinde atât plante erbacee anuale si perene, precum si arbusti lemnosi si copaci mici. Numele generic este derivat din cuvântul grecesc ἱβίσκος (hibískos), care i-a fost dat de catre Pedanius Dioscorides, medic, farmacolog si botanist grec care a trait la Roma in timpul imparatului Nero.


Hibiscus, la întrare în curte. 

De-a lungul timpului, ceaiul de hibiscus a fost utilizat cu diferite scopuri. Egiptenii consumau ceaiul de hibiscus pentru efectul sau diuretic, pentru prevenirea manifestarilor bolilor cardiovasculare sau pentru a scadea temperatura corpului. Mai mult decat atat, in Egipt si in Sudan ceaiul de hibiscus este consumat in mod traditional la nunti, iar Bissap (un sortiment de ceai de hibiscus) este considerat bautura nationala in Senegal.

In Africa, ceaiul de hibiscus era utilizat pentru reducerea simptomelor racelii, constipatiei, durerilor in gat si bolilor de ficat.

In medicina traditionala chineza, de exemplu, hibiscusul este utilizat ca planta medicinala pentru reducerea simptomelor afectiunii denumite Zona Zoster precum si a altor probleme ale pielii.


Castraveți la acrit și ceai de hibiscus

Castraveți acriți la soare – castraveți covăsâți, rețetă simplă pentru cea mai bună murătură posibilă! 

Nu trece o vară fără să facem castraveți murați la soare. Mi se par cea mai bună murătură posibilă. Teoretic, fermentația este responsabilă de acrirea accelerată a acestor castraveți. Practic, aș zice că face mult mai mult decât să-i acrească. Fiecare castravecior devine o bombă de fericire iar efectul asupra centrului plăcerii din creier este mai intens decât ar putea produce toate MSG-urile și E-urile posibile. Și de fapt, nu sunt decât niște castraveți murați. Conțin doar apă, sare și arome. Să nu uit să vă spun: zeama din borcanul cu castraveți chiar trebuie să se tulbure, altfel castraveții nu ar fi murați! 

Ingrediente castraveți acriți la soare – castraveți covăsâți

  • 2,5 kg. castraveți de grădină proaspeți
  • 1 legătură bună de bețe de mărar uscat (pentru murături)
  • 1 legătură de cimbru uscat
  • 4-5 căței de usturoi
  • 3 ardei iuți
  • 2 litri de apă
  • 75 de grame de sare grunjoasă, pentru murături

La fântâna cu apă rece ca gheața. Fii-le lăudat numele vechilor proprietari, nea Ștefan, biciclistul și soția sa țața Stanca, oameni foarte gospodari. 


Leandru alb

Leandru alb

Leandrul alb se dezvoltă cel mai bine în ghiveci, în special în zone cu un climat mai rece, vasul schimbându-se la un interval de 2 ani. Preferă solurile fertile și bine drenate, iar când planta este adusă la exterior se folosește pământ proaspăt, îmbogățit cu îngrășăminte.
Este un iubitor de lumină, recomandându-se astfel locurile expuse la soare.
În ce privește irigarea, chiar dacă este o plantă rezistentă la secetă, el are nevoie de un sol umed pentru a-și continua înflorirea.


Castraveți proaspăt culeși 

Salcia pletoasă, acum numai cu doi craci, semnul Victoriei. 

Un ceai din flori de Hibiscus. Vă salută din depărtare, patronul casei! 

Ceaiul de hibiscus este consumat in intreaga lume, in special datorita proprietatilor sale terapeutice si a continutului bogat in antioxidanti, dar si pentru aroma sa speciala.

De-a lungul timpului, ceaiul de hibiscus a fost utilizat cu diferite scopuri. Egiptenii consumau ceaiul de hibiscus pentru efectul sau diuretic, pentru prevenirea manifestarilor bolilor cardiovasculare sau pentru a scadea temperatura corpului. Mai mult decat atat, in Egipt si in Sudan ceaiul de hibiscus este consumat in mod traditional la nunti, iar Bissap (un sortiment de ceai de hibiscus) este considerat bautura nationala in Senegal.

In Africa, ceaiul de hibiscus era utilizat pentru reducerea simptomelor racelii, constipatiei, durerilor in gat si bolilor de ficat.

In medicina traditionala chineza, de exemplu, hibiscusul este utilizat ca planta medicinala pentru reducerea simptomelor afectiunii denumite Zona Zoster precum si a altor probleme ale pielii.


Arborele de mătase (Albizia julibrissin) este un copac spectaculos care înfloreşte vara, din iulie până în august. A fost adus de pe continentul asiatic unde se întâlneşte din Iran până în China şi Coreea.  

Prezenţa sa într-o grădină oferă o imagine frumoasă, coroana dezvoltându-se pe orizontală, florile având culoare roz şi fiind grupate sub unor bucheţele filamentoase. De asemenea, frunzele sunt  elegante, dublu penat compuse, iar scoarţa este gri verzui închis.


Oenothera, în splendoare sau Bună dimineața 

Oenothera is a genus of about 145 species of herbaceous flowering plants native to the Americas. It is the type genus of the family Onagraceae. Common names include evening primrose, suncups, and sundrops. They are not closely related to the true primroses. Wikipedia




Mere de vară, sântile și o floare de busuioc, să vă poarte noroc. 

Plante medicinale la uscat, sunătoare, troscot, cimbru. 


Una dintre marile bucurii, oferite mie de Dumnezeu, este să am copiii și nepoții aproape. În cursul serii una dintre nurori și fiul ei ce mare, tot un Alexandru, este moștenitorul meu de nume, au sosit de la proprietatea lor, frânți de oboseală și căldura mare. La ceasurile din apropierea nopții, la masa cu bucate, intinsa sub polată, am dezbătut noile noutăți de prin lume și din viața noastră. Seara s-a mai răcorit, asa ca somnul de noapte a fost odihnitor pentru toată lumea. La ceasurile dimineții am strâns din roadele pământului, corcodușe pentru compot, hibiscus pentru ceai, mere sântile etc., ce vor fi oferite vizitatorilor noștri dragi. 

O zi bună, tuturor care au răbdare pentru parcurgerea celor scrise, fotografite, compilate de pe net.! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!