joi, 15 iulie 2021

Nu uitați de corcodușe!

Tocmai ce lăudăm corcodușele pe blog când și altcineva publica un articol în Libertatea în care sunt puse în evidență multiplele beneficii ale acestor fructe minunate. 

Spor la citit! 

și din nou

Poftă bună! 




"Corcodușe – ce beneficii au și cum le putem include în rețete delicioase
De Sofia Ionescu,

Luni, 26 aprilie 2021

Corcodușe sau zarzăre, indiferent după ce denumire le știm, sunt fructe dulci acrișoare care multora dintre noi ne amintesc de copilărie. Pline de vitamine, cocodușele pot fi incluse în numeroase rețete culinare.

Minunatele corcodușe sunt o sursă bună de vitamina C, dar conțin și alți nutrienți benefici pentru organism. Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist.



Corcodușe – beneficii și proprietăți Valori nutriționale

Tratează constipația
Sursă de antioxidanți
Îmbunătățesc memoria
Mențin sănătatea inimii

Rețete cu corcodușe

Gem de corcodușe
Compot de corcodușe
Prăjitură cu corcodușe
Nectar de corcodușe

Corcodușul, ce are denumirea științifică de Prunus cerasifera, este o specie de plante care aparține genului Prunus, originară din centrul și estul Europei, sud-vestul și centrul Asiei. Corcodușul este unul dintre primii arbori europeni care înfloresc primăvara, adesea pe la mijlocul lunii februarie, atingând 6–15 m înălțime. Frunzele au între 4 și 6 cm lungime, florile sunt albe cu diametrul de 1.5–2 cm, având cinci petale. Fructul – corcodușe- este o drupă cu diametrul de 2–3 cm, având culoarea galben sau roșu. Minunatele corcodușe sunt comestibile și ating maturitatea începând de la mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie.

Popular, în anumite regiuni, corcodușele se mai numesc și zarzăre. Dulci acrișoare, îndrăgitele corcodușe sunt bogate în vitamine din grupul B, vitamina C, proteine, zaharuri, minerale şi o mare cantitate de acid citric. Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu trebuie să lipsească din dieta noastră de vară. Corcoduşele conţin multă apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt. Corcodușe – beneficii și proprietăți Corcodușele sunt o sursă bună de vitamine din complexul de potasiu, calciu, fosfat, vitamina C și B, care au o mare importanță pentru procesul de metabolism și sănătatea sistemului nervos.

Beneficii corcodușe

Valori nutriționale O singură corcodușă coaptă conține următori nutrienți: Calorii: 30 Carbohidrati: 8 grame Fibre: 1 gram Zaharuri: 7 grame Vitamina A: 5% din DZR Vitamina C: 10% din DZR Vitamina K: 5% din DZR Potasiu: 3% din DZR Cupru: 2% din DZR Mangan: 2% din DZR

Tratează constipația

Corcodușele și sucul de corcodușe sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația.Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre. În plus, corcodușele conțin sorbitol, care, potrivit studiilor, este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. Sursă de antioxidanți Minunatele corcodușe sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamației și protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi. Acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți polifenolici, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet De fapt, unele studii au arătat că prunele și corcodușele conțin mai mult de două ori cantitatea de antioxidanți polifenoli decât alte fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersicile.

Îmbunătățesc memoria

Fosforul şi magneziul din compoziţia corcoduşelor ajută la îmbunătăţirea memoriei, a funcţiilor sistemului nervos şi în acelaşi timp susţin puterea de concentrare.

Mențin sănătatea inimii

Consumul regulat de corcodușe poate avea un efect protector asupra sănătății inimii. Au fost studiați pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului, care sunt factori majori de risc pentru bolile de inimă. Într-un studiu, subiecții care au băut suc de corcodușe timp de opt săptămâni au fost comparați cu un grup care a băut doar un pahar de apă pe stomacul gol. Cei care au consumat corcodușe și suc de corcodușe au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, colesterol total și colesterol LDL „rău” decât grupul care a băut apă.

Rețete cu corcodușe Corcodușele pot fi găsite spre vânzare în pieţe, dar le puteți totodată culege fiind destul de răspândite. Le găsiți în diverse culori: galbene, roşii, rose, violet. Alegeți fructele netede, fără pete sau urme de lovituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Senectuții și produsele seniolitice

**Fisetina** este un flavonoid, un tip de polifenol, prezent în căpșuni și alte fructe (cum ar fi mere, kiwi, struguri) și legume (ceapă, ro...