joi, 26 august 2021

Ghiveci la tigaie, la ferma noastră.




Este vremea toamnei.

În grădina noastră mai găsim multe legume și mirodenii. Vremea este călduroasă dar nu cea specifică lunilor de vară. Vântul adie ușor. Pomii sunt încărcați cu roade. Perii, prunii, merii, piersicii sunt prea încărcați cu fructe. Unii dintre ei au cedat sub greutatea rodului. Via a început sa miroase a razachie.

Iarba nu mai crește, s-a îngălbenit sub soarele arzător al lunii august. Frunzele copacilor încep să cadă , salciile își împrăștie aurul galben. Zilnic trebuie să strângem câte un cos de frunze. De câțiva ani smochinul a ocupat o zonă mare lângă casă. Ne îmbie regulat cu fructele sale coapte.

Țuiculița am pregătit-o. Corcodușele și prunele și-au transferat minunea fermentație lor la sticle și damigene. Avem ce glojdi la iarnă. Așteptăm copiii, nepoții, rudele și prietenii.

Sub polată este bine. Țânțarii au dispărut. În sat au început nunțile.

Ce mai, este toamnă!

Ca în orice an în acest anotimp savurăm produsele ei, șprițuite cu tărie, o bere sau un vin.

Azi am să vă prezint un ghiveci la tigaie ( tigaie adâncă din tablă teflonată) cu arome orientale. Timp de pregătire este de 20 minute la foc potrivit.

Este o rețetă proprie, verificată și îmbunătățită de-a lungul timpului.

Incrediente: ( două porții) 

- o ceapă mare;
- o vânătă potrivită;
- un ardei gras sau capia mare;
- 3 roșii mari, cca 600 g. ;
- 4 pere coapte dar nu prea moi;
- 400 g fasole boabe fiartă, de la cutie;
- sare, un praf;
- doi căței mari de usturoi;
- un ardei mic iute;
- piper proaspăt măcinat, un vârf de linguriță;
- turmeric, un vârf de linguriță;
- condimente; salvie, tarhon, fenicul, busuioc, roiniță, patrunjel, pe cât posibil proaspăt culese;
- ulei floarea soarelui, două linguri. 

Toate legumele și fructele se feliază în bucăți mari. 
Ceapa, vânătă și ardeiul se calesc în ulei pana se înmoaie puțin. Se adaugă sarea. Nu se prăjesc! 
Se adaugă roșiile și perele. Urmează călirea și a lor până se înmoaie. Atenție, nu se fierb mult timp în sucul de roșii care apare! 

Se adaugă toate condimentele, ardeiul iute, usturoiul și fasolea boabe. Se continua călirea încă un minut. Gata ghiveciul! 

Lângă ghiveci puteți pune două fripturi la grătar, bine rumenite. 

Poftă bună! 
































4 comentarii:

  1. Amice, cum merge berea cu... legumele și fructele? Se zice că ”cea mai bună legumă tot porcu rămâne!”

    PS: Ne-am trezit că ne-au ieșit în cale un măr cu mere ”sântilii” (la noi la Balta MH li se zicea ”popești”) și un corcoduș din care am putut recupera 6 bucăți!!!!!!. Cumva ni le-ați dat voi de pomană? Așteptăm și un pahar de tărie... și unul de razachie (poate de Sf. Marie!?) Sănătate la moș_ie!
    A TONIc plecat din Baltă și ajuns pe...”Lumea-Ailaltă”.-:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi se schimbă ”calimera”! Acum de-abia văzui în tigaie și cele 2 ”legume pe care mergea un pui barosan” (când era-n pom!-:) Așa, da, mai vii de-acasă! Vorba ceea:
    M-a’ntrebat de prânz, nevasta:
    – În supă ce vrei să-ți pui?
    – Pui ce pui... și pui și pui...
    Și apoi mai pui și pasta...
    (Și-atunci mi-a servit: Na p-asta!:) Mi-a pus p-aia, și nu p-asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă cam întrebam ce o mai fi cu voi. Coca dispăruse de pe mail. Bine că ai comentat ghiveciul meu. Voi, voi ce mai faceți? Noi ne luptăm cu munca prin jurul casei. Mai e puțin și ne retragem în cotlonul bucureștean. O toamna frumoasă vă dorim!

      Ștergere
  3. Coca, adica eu, a disparut de pe email pentru ca Adrian Mateescu e o luna in vacanta asa ca astept de la Cornelia ceva vesti dar ea a disparut de mult de pe email... !??. Noi suntem bine si ocupati cu gradinaritul dar nu avem asa mari recolte cum aveti voi !! Bravo si la mai mari.., si sa aveti sanatate si putere in toate....

    RăspundețiȘtergere

Iată bogăția mea!