miercuri, 1 septembrie 2021

Rubarba

În anii trecuți am cultivat rubarba în grădină de legume. Din păcate nu am folosit-o deloc în alimentație. Am desființat-o. Culmea ironiei, ea nu m-a părăsit. Mi-a apărut anul acesta pe grămada de gunoi menajer pe care-l las să fermenteze pentru a o obține o mraniță excelentă pentru îngrășarea pământului din grădina de legume. Lângă rubarbă au apărut și două cuiburi de dovlecel, unul dintre ele a dat 6 bostani de o frumusețe rară. Celalalt cuib de abia a înflorit.

Un articol de pe net descrie virtuțile rubarbei.

Rubarba – cultivare, proprietati terapeutice

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 14.10.2020, actualizat la 15.10.2020, in Casa si gradinaRubarba – cultivare, proprietati terapeutice

Rubarba, populara in Marea Britanie, devine tot mai cunoscuta si in randul fermierilor romani, mai ales ca aceasta planta este deosebit de apreciata de persoanele care isi doresc sa aiba o viata sanatoasa.

Rubarba sau reventul cum este numita in mod popular este o leguma cunoscuta pentru aplicatiile sale medicinale si pentru gustul inedit oferit preparatelor culinare.

Rubarba isi are originea in Asia. Aceasta face parte din clasa de familie troscot (Polygonaceae) precum macrisul (Rumex acetosa). Rubarba este o leguma unica, cunoscuta mai ales pentru tulpinile ei acre. In unele zone, aceasta este incadrata la fructe, iar in Asia, radacinile de rubarba sunt folosite adeseori ca remediu naturist.

Rubarba are frunze mari, sustinute de tulpini (petioluri) carnoase, care se consuma. Desi frunzele plantei sunt toxice, tijele/tulpinile sunt folosite in prepararea placintelor, compoturilor si altor alimente, pentru aroma lor acra si intepatoare.

Datorita gustului acru, rubarba este o leguma de la care se consuma tijele sau tulpinile, care au nuante ce variaza de la rosu la roz si pana la un verde sters, cu o consistenta similara cu cea a tijelor de telina.

Ce nutrienti contine rubarba

Rubarba este o leguma cu un continut scazut de calorii, este o sursa foarte buna de vitamina K, asigurand intre 26-37% din necesarul zilnic recomandat la o portie de 100 de grame. Acest procent variaza, mai ales daca rubarba este preparata termic sau nu. La fel ca alte legume, rubarba este si foarte bogata in fibre, oferind cantitati similare cu cele pe care le au portocalele, merele sau telina

O portie de 100 de grame de rubarba fiarta, cu adaos de zahar, contine: 116 calorii, 31,2 grame carbohidrati, 2 grame de fibre, 0,4 grame de proteine, insa si cantitati importante de vitamina K1, calciu, vitamina C, potasiu, acid folic.

Aceasta leguma are un continut moderat de vitamina C, aceasta asigurand 6% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, la o portie de 100 de grame.

CCe proprietati si beneficii are rubarba

Scade valoarea colesterolului – Tijele de rubarba sunt o sursa buna de fibre. In cadrul unui studiu controlat, barbatii cu valori mari ale colesterolului seric au mancat 27 de grame de fibre din tulpinile de rubarba, in fiecare zi, pe o perioada de o luna. Cercetatorii au descoperit ca acest consum de fibre din tulpini a redus colesterolul circulant al participantilor cu pana la 8% si a scazut si colesterolul LDL (rau) cu pana la 9%.

Sursa excelenta de antioxidanti – Un studiu sugereaza ca, de fapt, cantitatea totala de polifenoli a rubarbei este mai mare chiar si decat continutul de polifenoli din frunzele de kale. In plus, compusii antioxidanti din rubarba includ antocianine, care sunt responsabile de culoarea rosie a acestei legume si care contribuie la anumite beneficii pentru sanatate.

Rubarba mai contine si calciu, un nutrient esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. 1 cana de rubarba asigura 105 mg de calciu, ceea ce inseamna cam 10% din cat au nevoie adultii in alimentatia lor zilnica. Rubarba mai este si o sursa buna de luteina, un compus care are grija de pielea si de ochii tai, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

Rubarba descriere biologica

Frunzele de rubarba sunt afectate de temperaturile sub -15 grade C. Planta rezista peste iarna la temperaturi scazute prin organele subterane, rizomi. Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1 grad C.

Rubarba este o specie cu toleranta moderata la seceta, insa in exces aceasta poate afecta calitatea petiolului, care capata un gust amar fiind lipsit de suculenta, motiv pentru care se recomanda irigarea culturii. De asemenea, excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol care afecteaza rizomii si radacina plantei.

rubarba beneficii

Planta de rubarba prefera solurile fertile si revene ce ii ofera conditii optime de crestere si dezvoltare a frunzelor. Planta vegeteaza pe soluri lutoase, luto-argiloase, argiloase, iar pe solurile usoare, nisipoase planta realizeaza productii mai mici si inferioare calitativ.

Reactia solului

Rubarba prefera un PH intre 5.5 si 6.8. Rubarba este o planta perena, cu pretentii moderate fata de lumina, vegetand atat in locuri insorite cat si in locuri cu semiumbra.

Cultura de revent se pastreaza si se mentine o perioada de 1-2 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren. Culturile premergatoare indicate sunt cele de cartofi, vinete, tomate, ardei, varza, conopida, mazare, fasole.

Cultura de rubarba se realizeaza folosind butasi de rizomi obtinuti prin despartirea tufei de rubarba sau la desfiintarea culturii. Cultura de revent se infiinteaza toamna, in septembrie-octombrie, sau primavara in martie- in sol desfundat, arat adanc.


Rubarba de pe grămada de gunoi:




O tulpină de rubarbă



A venit toamna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!