Ca la mama acasă, dar la străini. Punctele gastronomice locale și promisiunea lor economică pentru satul românesc

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Intri ca turist și pleci ca prieten. Așa ar putea fi definit conceptul pe care mizează proprietarii de puncte gastronomice locale (PGL), un fenomen care s-a născut târziu la noi, dar care crește cu viteză de la an la an. PGL-urile sunt mici afaceri de familie care își primesc oaspeții în curtea lor și le oferă preparate tradiționale, realizate din produse locale, în bucătăria proprie.
După 15 ani petrecuți, la muncă, în Italia, Anca Vlad (foto) s-a întors, cu soțul sicilian cu tot, în România, la Vama Buzăului. „Ne-am întors în România pentru a avea grijă de părinții mei. Planul nostru era să rămânem în țară cât trăiau părinții, apoi să ne întoarcem în Italia”, povestește femeia.
După câțiva ani acasă, însă, i-a încolțit o idee: să le dea de mâncare turiștilor. În 2019, Anca Vlad a deschis un punct gastronomic local, adică o mică afacere prin care să poată găti mâncare tradițională pentru alții, dar fără infrastructura unui restaurant.

De atunci, la Vama Buzăului s-au strâns cele mai multe puncte gastronimice locale (PGL) din România: 22. Comuna a devenit un exemplu pentru românii – tot mai mulți – care vor să facă un ban din propria bătătură, valorificând gastronomia tradițională românească.
Continuarea articolului o găsiți în grupul meu, secțiunea fișiere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu