vineri, 12 iulie 2024

PGL


Ca la mama acasă, dar la străini. Punctele gastronomice locale și promisiunea lor economică pentru satul românesc

Computer Hope Guy
Localnici trec pe lângă punctul gastronomic local La Grisha, din Ghindărești, Constanța / foto: La Grisha

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Intri ca turist și pleci ca prieten. Așa ar putea fi definit conceptul pe care mizează proprietarii de puncte gastronomice locale (PGL), un fenomen care s-a născut târziu la noi, dar care crește cu viteză de la an la an. PGL-urile sunt mici afaceri de familie care își primesc oaspeții în curtea lor și le oferă preparate tradiționale, realizate din produse locale, în bucătăria proprie.

După 15 ani petrecuți, la muncă, în Italia, Anca Vlad (foto) s-a întors, cu soțul sicilian cu tot, în România, la Vama Buzăului. „Ne-am întors în România pentru a avea grijă de părinții mei. Planul nostru era să rămânem în țară cât trăiau părinții, apoi să ne întoarcem în Italia”, povestește femeia.

După câțiva ani acasă, însă, i-a încolțit o idee: să le dea de mâncare turiștilor. În 2019, Anca Vlad a deschis un punct gastronomic local, adică o mică afacere prin care să poată găti mâncare tradițională pentru alții, dar fără infrastructura unui restaurant.

pgl vama buzaului
Anca Vlad și papanașii pe care îi prepară în punctul său gastronomic local / foto: arhiva personală

De atunci, la Vama Buzăului s-au strâns cele mai multe puncte gastronimice locale (PGL) din România: 22. Comuna a devenit un exemplu pentru românii – tot mai mulți – care vor să facă un ban din propria bătătură, valorificând gastronomia tradițională românească.

Continuarea articolului o găsiți în grupul meu,  secțiunea fișiere.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!