Cum se consumă și pentru ce sunt recomandate fructele denumite și gherghine
Păducelul este un arbust spinos care crește adesea la marginea drumurilor și atinge înălțimea de până la 10 metri, este compus din flori, fructe și frunze care sunt folosite în scop medicinal pentru prepararea infuziilor, tincturilor și capsulelor.
Află ce acțiune au produsele pe bază de păducel
Păducelul, Crataegus monogyna, este planta folosită în scop curativ, pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și pentru ameliorarea tulburărilor digestive. Are în compoziție o mulțime de proprietăți nutritive, antioxidanți și vitaminele B, acid folic și vitamina C. Fructele sale sunt boabele mici și roșii cunoscute și sub denumirea de gherghine folosite într-o mulțime de preparate culinare.
Fructele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli, compuși antioxidanți, dar și uleiuri volatile, pectine, acid crategic, acid ursolic, antociani, tiramina, lavonoid și fitosteroli.
Păducelul este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism. Efect diuretic; Astringent; Antispastic; Sedativ; Febrifug; Vasodilatator; Hipotensiv; Bun pentru nevroze cardiace; Indicat în caz de insomnii; Adjuvant în cazurile de angină pectorală.
Păducelul este o plantă benefică pentru normalizarea tensiunii arteriale, atât în caz de hipertensiune arterială, cât și în caz de hipotensiune. Datorită elementelor din compoziție, conform studiilor efectuate pe animale, păducelul acționează ca un vasodilatator și relaxează vasele de sânge restrânse, scăzând tensiunea arterială.
Îmbunătățește digestia
Elementele din compoziția păducelului interacționează cu flora intestinală cu scopul de a îmbunătăți digestia. Datorită fibrelor din păducel, studiile efectuate au descoperit faptul că planta este un adjuvant natural pentru ameliorarea crampelor abdominale, combaterea constipației, dar și ameliorarea simptomelor unor boli mai grave, precum cancerul de colon sau ulcerul.
Întărește imunitatea
Păducelul ajută la eliminarea toxinelor din corp, iar conținutul ridicat de vitamina C ajută la creșterea activității globulelor albe, care fac parte din sistemul imunitar. Consumul regulat de păducel, în cantități moderate, ajută la combaterea bacteriilor și virusurilor și ajută la menținerea unei stări generale de sănătate bune.
Crește nivelul de energie
Datorită proprietății de a dilata arterele coronare, păducelul permite circulația unui flux mai mare de sânge prin organism, iar asta ajută la creșterea nivelului de energie și agilitate. Pe măsură ce organismul primește suficient sânge oxigenat, funcțiile cognitive sunt îmbunătățite, iar metabolismul este în stare să funcționeze la un nivel optim.
Poate scădea nivelul grăsimilor din sânge
Extractul de păducel poate îmbunătăți nivelul de grăsime din sânge, iar colesterolul și trigliceridele sunt două tipuri de grăsimi ce sunt mereu prezente în sânge. Nivelurile dezechilibrate ale grăsimilor din sânge pot duce la un nivel scăzut de colesterol HDL și pot provoca ateroscleroză, acumularea plăcii de aterom în vasele de sânge.
Previne căderea părului
Fructele de păducel pot preveni căderea părului, deoarece extractul din plantă stimulează creșterea părului și sporește numărul și dimensiunea foliculilor de păr.
Poate reduce anxietatea
Păducelul a fost utilizat în medicina tradițională pentru a trata diferite afecțiuni psihice precum stresul, anxietatea, dar și depresia. Planta este cunoscută pentru efectul sedativ și ajută semnificativ la scăderea simptomelor de anxietate.
Alte beneficii ale consumului de păducel
Adjuvant pentru problemele cu rinichii; Previne bolile hepatice; Este bun pentru indigestie; Calmează sistemul nervos; Estompează varicele și hemoroizii.
Cum se consumă păducelul
Ceai de păducel
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de păducel uscat pusă în 300 ml de apă și se lasă la infuzat pentru 15 minute. Ceaiul se strecoară, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se lasă să se răcească, după care poate fi consumat întreaga zi.
Un articol interesant de pe net:
English hawthorn identification and control
Crataegus monogyna
English hawthorn, also called common, one-seed or single-seed hawthorn, is an introduced tree that has naturalized in the Pacific Northwest. This small tree spreads readily by seed into woodlands and open fields, often creating a dense, thorny thicket. Its abundant red berries are attractive to birds and other animals, which help spread this tree far beyond where it is planted.
In King County, Washington, English hawthorn is classified as a Non-Regulated Noxious Weed and its control is recommended in natural areas that are being restored to native vegetation and in protected forest lands and wilderness areas. English hawthorn can also be a nuisance species in pastures and wildlife grazing areas and its removal from those areas is also recommended. This species is not on the Washington quarantine list and there is no restriction on its sale or use in landscaping. For more information see Noxious weed lists and laws or visit the website of the Washington State Noxious Weed Control Board.
Identification (see below for more photos)
Thorny, deciduous small tree or shrub, 6 to 30 feet tall
Leaves 3 to 7-lobed, 1-2 inches long and nearly as broad, resemble mittens or paws
Flowers grouped in broad, dense, flat-topped clusters and resemble cherry or apple blossoms
Petals are usually white, sometimes pink
Fruit is a round, crimson berry that often persists into late winter
Similar to other ornamental hawthorn species and often forms hybrids that have intermediate characteristics
Reproduction and spread
Berries are dispersed by birds and other animals
A single tree can produce over 2,000 berries
Flowers in spring and develops fruit in the fall; berries often persisting into the winter
Seeds passing through an animal aids germination but isn't necessary
Germination occurs primarily in spring
Most vegetative growth occurs in spring and early summer, and normal growth rate is one to two feet a year
Impacts and distribution
English hawthorn is carried by birds into forests and open fields where it can form dense, thorny thickets that outcompete native species and make passage of large animals difficult. Somewhat tolerant of shade as well as drought, English hawthorn invades both open fields and woodlands in Washington, Oregon and California. English hawthorn has naturalized on both coasts of North America and in many of the states in central and eastern United States, as well as parts of Australia, New Zealand and South Africa. Although more common west of the Cascades, English hawthorn has spread in eastern Washington as well.
English hawthorn is generally a forest understory species in its native range, but in our region its grows well in a wide range of habitats. Riparian areas, abandoned fields and pastures, shrub lands and grasslands, oak woodlands, and other forested habitats are all vulnerable to invasion by English hawthorn.
Introduced starting in the 1800's, English hawthorn appears to have begun spreading first in Oregon and southern Washington. Naturalized specimens were collected in Oregon in the early 1900's and one collection from Wahkiakum County, Washington in 1927 notes that the species was commonly established along roadsides. For more information on English hawthorn distribution, see the UW Burke Museum website.
Control
Seedlings and young saplings can be pulled or dug up when soil is moist, but roots quickly become deep and stout and sharp thorns are present even on young seedlings.
Mature trees have deep and extensive roots so digging is labor-intensive and results in considerable soil disturbance if all of the roots are removed.
English hawthorn often stump-sprouts, so removal by cutting alone is not usually effective.
Applying herbicide with the cut stump or frilling method is probably the most effective approach for plants that cannot be removed by digging or grubbing out the roots. Foliar herbicide treatment is another option but may result in spray drift to desirable vegetation.
What to do if you find this plant
Because English hawthorn is already naturalized in many places in King County, we are not tracking locations.
However, if you know of any heavily infested natural areas in state or federal forests or other remote natural areas, we would be interested in having that information. Please note that English hawthorn is legal to sell and plant in Washington.
Garden Wise booklet: recommended non-invasive alternatives to English hawthorn (also called common hawthorn)
English hawthorn photos
Some of the photos on this page are courtesy of Ben Legler. Please do not use these images without permission from the photographer. Other photos not otherwise labeled may be used for educational purposes, but please credit the King County Noxious Weed Control Program.
N.B. Pentru cei ce sunt în criză de timp pot folosi capsule gelatinoase umplute cu păducel mărunțit într-o râșnită obișnuită de cafea. Se pot mărunți atât fructe cât și flori. Am descris într-un articol și am explicat într-un video (le găsiți pe blog) cum se prepara acasă capsulele gelatinoase.
Și o mică atenționare : după trei luni de utilizare faceți minim zece zile pauză în utilizarea paducelului. Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă apar diverse efecte! În general păducelul nu are contraindicații .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu