Masa de Crăciun,
Toată casa îi liniștită până la sosirea invitaților, de obicei copiii și nepoții. Masa festivă a fost pregătită. Din cand în când mai vine cate un mesaj prin telefon, prin noile programe din Android sau chiar sună telefonul.
Amintirile se rostogolesc. Imaginea bunicilor, părinților, fratilor, surorilor, rudelor, prietenilor năvălesc in mintea noastră.
O masa de sarbatori este intotdeauna mai plina, mai indeslutatoare si cu mai multe optiuni.
Pentru inceput, o fata de masa cu desene specifice este nelipsita, in centrul mesei lumanari si decoratii pline de simboluri si in multe cazuri si globulete atarnand de colturile ei, in preajma unui brad ce arde de nerabdare sa-i fie umplute radacinile. Iar cele mai harnice si grijulii gospodine se gandesc sa-si asorteze pana si servetelele de pe masa cu tacamurile si vesela.
Merindele de pe masa Craciunului
Printre bucatele ce le gatesc gospodinele in preajma sarbatorilor de iarna se regasesc cu siguranta traditionalele sarmalute si tot felul de preparate din carne de porc, pentru ca la urma urmei traditia striga dupa ele si o masa de Craciun nu se poate sa fie altfel. Eventual in casa in care adultii sunt vegetarieni, dar la romani aceste cazuri sunt extrem de rare. Lista cu preparate pentru sarbatorile de iarna este urmatoarea: sarmale, ciorba cu carne de porc, friptura de porc, carnatii, caltabosii si toba, toate facute din recent sacrificatul porc, salata de boef, pastrama si multe altele.
Desi in ziua de azi prea putini romani se mai chinuie sa cumpere porcul intreg pentru a-l prepara cu greu, acestea inca mai sunt prezente pe masa Craciunului, fie ca se opteaza pentru achizitionarea lor din magazinele de specialitate, fie ca se opteaza pentru prepararea lor in modul traditional, la domiciliu. De pe masa Craciunului nu trebuie sa lipseasca nici dulciurile, chiar daca gospodinele, prinse in alte treburi nu mai au energia necesara cat sa le faca acasa si le achizitioneaza, avand in vedere ca in prezent patiseriile sunt din ce in ce mai dezvoltate. Masa Craciunului este probabil mult asteptata dupa lungul post si desi este plina cu de toate, cu siguranta alimentele nu sunt si nici nu vor fi consumate in urmatoarele trei zile, atat cat tine Craciunul. Dar este o regula mai mult decat generala ca sarbatorile de iarna sa fie intampinate cu belsug si sa indestuleze pe toata lumea.
Cu două zile înainte am purces la piata, cu de toate, mezeluri, branzeturi, zarzavaturi, dulceturi, cozonaci etc., de la Academia Militara. Deși de mult timp am renunțat la a sacrifica porcul la Ignat și a pregăti marea majoritate a produselor specifice Crăciunului, acum am ales bucate de porc care fac deliciul copiilor si nepoților. Friptura de porc, dulciurile, cozonacul, salata de boef, murăturile, sărmăluțele, mămăliga aburindă, rămân, încă, specialitatea soției. Iar eu, ca de obicei, sunt atent cu asezarea tacamurilor, paharelor, servetelor, băuturilor specifice,
Sărbători fericite!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu