sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Era prin anii 1979-1980

    Era prin anii1979-1980. De-abia ne apăruseră copiii.

    Lucram în complexul CIAN din Combinatul Petrochimic Pitești. Eram șef  pe o instalație ce producea intermediarul  clorcian, folosit ulterior în producția unui erbicid, atrazin, de mult interzis a fi folosit în tratamentul ierburilor din culturile agricole.
 
      Timpul de lucru era de șase ore din cauza toxicității foarte mari din complexul CIAN. 

       Intrăm la slujbă la ora 6.00. În jurul orei 12.30 eram deja în zona casei. Căutăm ceva alimente pentru familie. În complexul din cartier era o ALIMENTARĂ mare. Rafturile erau 99% goale. Singurul produs la vedere, din producția românească, era conserva de mazăre la borcan. Zeci de astfel de borcane, de fapt singurele, tronau pe rafturi ca morții în spitale. 

       Îmi aduc aminte că se mai găsea, aproape toate delicatesele erau lipsă, pungi verzi de cafea boabe, import din Republica Democrată Germană. Ulterior, au dispărut și acestea, definitiv, până la lovitura de stat din '89.

    Eram tineri. La birou consumam multe cafele, singurul deliciu la acele vremuri. Prin 1982 cafeaua era produs de contrabandă. 

         Măcinatul cafelei era un obicei, zilnic. 

    În rezerva de ustensile de bucătărie  am o minimoară pentru măcinat cafea, cumpărată de la un producător elvețian, Pfluger, fie-i țărâna ușoară, avea aproape optzeci de ani în 1987.  Amintiri taică de pe lacul Konstanz! Eu tânăr, el cu secretara lui. 

Pe internet am mai găsit ceva urme din familia lui moș Pfluger:

"Thielmann-Rotel Know-how AG is located in Aarburg, AARGAU, Switzerland and is part of the Electrical, Plumbing & Hardware Wholesalers Industry." 

"Lacul Constanța este cel mai mare lac al Alpilor, situat pe cursul râului Rin și aflat la granița dintre Germania, Elveția și Austria. Este situat aproximativ la 47°39′0″N 9°19′0″E, frontiera triplă Germania - Elveția - Austria aflându-se în proximitate. Cel mai mare oraș situat la acest lac este orașul Konstanz. "



Konstanz 


Steagul încă flutură în Aarburg:









      

De ce am făcut această introducere? Vreau să atrag atenția asupra cafelei proaspăt măcinate care are un miros de te scoală din mormânt :

"

CUM SĂ-ȚI PĂSTREZI CAFEAUA ACASĂ: VERIFICĂ DATA PRĂJIRII

Prin cafea de specialitate se înțelege cafea dintr-o origine controlată geografic, cultivată și procesată în loturi mici, ulterior prăjită cu atenție cu un profil de prăjire dezvoltat special pentru a păstra cât mai mult din caracterul de origine. O cafea este considerată proaspăt prăjită aproximativ o lună și jumătate de la data prăjirii inscripționată pe pungă, dar poate fi consumată în termen de un an.

„Este important să avem cafea proaspăt prăjită, dar odihnită. Lasă și cafeaua să se bucure de zilele de vară. 🙂 Lăsând gluma la o parte, este foarte important să ne asigurăm că dioxidul de carbon a ieșit din bob, făcând astfel loc uleiului. Acesta impregnează structura de celuloză a bobului de cafea, făcându-l astfel potrivit pentru a scoate maximul de note de degustare din cafea.”

Pentru fiecare metodă de preparare timpul de odihnire este diferit. Păstrează ca reper următoarele. În prepararea cafelei la filtru manual (V60, Kalita, Chemex și altele), AeropressFrench press îți recomandăm să aștepți minim 4 zile de la data prăjirii, pentru ibric 7 zile, pentru espressor și moka pot 14 zile, iar pentru espressor full automat minim 3 săptămâni. 

CUMPĂRĂ CAFEA BOABE ȘI MACINĂ ACASĂ

„În momentul măcinării, noi expunem suprafața bobului pregătind astfel cafeaua pentru preparare. Este foarte important ca timpul de la măcinare până la extracție să fie cât mai mic ca să putem scoate cât mai mult din cafea din punctul de vedere al aromelor. Odată măcinată, prin contactul cu oxigenul pierdem foarte mult din substanțele solubile din cafea.”

Așa că îți recomandăm să achiziționezi cafeaua boabe și să macini de fiecare dată numai cantitatea de care ai nevoie. 

Dacă nu dispui de echipament, timp sau energia necesară pentru a măcina cafeaua în fiecare zi, asigură-te că achiziționezi cafea proaspăt prăjită care este măcinată doar la cerere conform metodei de preparare.

„Păstrează cafeaua la o temperatură stabilă (în dulap ferită de razele UV), în punga originală, limitând astfel contactul cu aerului prin scoaterea aerului cu ajutorul valvei după fiecare resigilare. Vei observa ca în primele zile este mult mai aromată, pe măsură ce timpul trece este normal să-și piardă din complexitate.”

Indiferent dacă cafeaua ta este boabe sau măcinată ține cont de următoarele sfaturi.

ȚINE DEPARTE OXIGENUL DE CAFEA

După ce desigilezi o pungă de cafea, la contactul cu aerul aceasta începe să se oxideze. De aceea îți recomandăm să păstrezi cafeaua, alegând una dintre următoarele opțiuni:

  • În punga originală, dacă aceasta se poate resigila. Nu uita să elimini tot aerul și apoi să închizi punga. Pungile Meron sunt prevăzute zipper pentru resigilare, așa că nu este nevoie să muți cafeaua în alt recipient.
  • Într-o pungă prevăzută cu zipper. La fel, nu uita să elimini tot aerul și apoi să închizi punga. Cu cât îndepărtezi aerul mai bine, cu atât rămâne mai puțin care să interacționeze cu cafeaua.
  • Într-un recipient etanș din sticlă opacă, ceramică sau metal care se poate vida.
  • Într-un recipient din sticlă transparentă, care se poate vida, dacă îl păstrezi ferit de lumina soarelui.

ALEGE CEL MAI POTRIVIT LOC PENTRU DEPOZITARE

Cafeaua trebuie să-ți fie întotdeauna la îndemână, căci cine are energia necesară să caute recipientul de cafea la 6 dimineața? În același timp ține minte că locul unde depozitezi cafeaua trebuie să fie unul cu temperatură constantă, ferit de razele soarelui.

Astfel, pentru a-ți păstra cafeaua proaspătă, ia în considerare următoarele informații:

  • Îți poți ține cafeaua oriunde în bucătărie, atât timp cât este ambalată într-o pungă sigilată sau într-un recipient etanș și opac și vidat, iar locul e ferit de lumina soarelui și surse de căldură.
  • Alege un loc cu temperatură constantă, uscat și fără lumina exterioară precum o debara sau un dulap.
  • Evită locurile care au contact direct cu o sursă de căldură, precum aragazul.
  • Nu îți depozita cafeaua în frigider. Umezeala poate pătrunde în ambalaj. În plus, cafeaua va absorbi mirosul celorlalte alimente din frigider.
  • Dacă îți achiziționezi cafea în cantități mari, cum ar fi pungi de 1 kg depozitează o cantitate mai mare conform instrucțiunilor de mai sus și păstrează o cantitate mai mică în alt recipient pentru uz zilnic. Deschide recipientul mai mare numai atunci când trebuie să îl reumpli pe cel mai mic. Acest lucru reduce expunerea la aer pentru cea mai mare parte a cafelei."
  • Știați ca o ceasca obisnuita de cafea poate face mai mult decat sa va ofere revigorarea de dimineata?

    Intrebarea daca o cafea are sau nu beneficii semnificative este, fara indoiala, foarte controversata. Aceasta dezbatere din cele mai vechi timpuri a mentionat activitatea sa antioxidanta, precum si potentialul de stimulare a creierului.

    Pe de alta parte, detractorii au sugerat dezavantaje precum indigestie, cresterea frecventei cardiace, tensiune arteriala crescuta si insomnie. Cu toate acestea, ultimul val de dovezi medicale si stiintifice vine cu o multime de noutati. Consumul de cafea poate fi mai sanatos decat ati banuit vreodata.

    1Cofeina va ofera o crestere de memorie pe termen scurt

    Iata cateva dintre cele mai importante motive sa credeti asta:

    In urma unui studiu, cativa indivizi au primit cate o doza de 150 de miligrame de cofeina fiecare, aproximativ cantitatea pe care o contine o ceasca de cafea. Cercetatorii au observat o crestere semnificativa a activitatii creierului. De asemenea, aceastia au remarcat faptul ca timpii de reactie, precum si memoria celor care au consumat cafeina s-a imbunatatit considerabil in comparatie cu cei care au primit doar un placebo obisnuit. Pentru a fi expliciti, acestia din urma nu au indicat nicio crestere in ceea ce priveste activitatea creierului.

    Cum functioneaza
    Potrivit neurologilor si toxicologilor, se considera ca cofeina actioneaza asupra zonelor creierului responsabile de concentrare si memorie. Ca o consecinta directa, cofeina trimite un impuls asupra memoriei pe termen scurt, precum si asupra acuitatii puterii de concentrare unui individ. Cu toate acestea, putem remarca faptul ca nu este clar cat dureaza acesta crestere. Totodata, nu este clar cum poate varia de la o persoana la alta.

    2. Este o sursa de antioxidanti utili

    Studiile arata cum cafeaua are mai multa activitate antioxidanta incomparatie cu cele doua superstaruri antioxidante: cacao si ceai. De fapt, ogama larga de analize detaliate de laborator realizate de-a lungul anilor au identificatpeste 1000 de antioxidanti in boabele de cafea. Interesant este faptul ca sutede alti antioxidanti apar la prajirea boabelor de cafea. Mai mult, un studiodin 2012 a numit cafeaua ca una dintre principalele surse de antioxidantialimentari disponibile in prezent.

    Cum functioneaza
    In cazul in care nu stiati, majoritatea antioxidantilor care segasesc intr-o ceasca de cafea ajuta la combaterea inflamatiilor. Si printr-o inflamatie intelegem o cauza fundamentala a diferitelor afectiuni cornice, asemenea aterosclerozei, a unor tipuri de cancer si a artritei.

    In afara de aceasta, antioxidantii joaca un rol semnificativ in neutralizarea radicalilor liberi care apar in mod natural ca parte a functiilor metabolice zilnice. Cu toate acestea, radicalii in cauza sunt cei care pot provoca stres oxidativ si nu ne referim la cel benefic. Cu alte cuvinte, antioxidantii dintr-o ceasca de cafea aburinda ajuta la mentinerea sanatatii dumneavoastra. Si fac acest lucru prin protejarea celulelor impotriva oricaror daune fizice externe posibile.

    In cele din urma, acidul cromogenic (unul dintre principalii antioxidanti din cafea) s-a dovedit a avea o oarecare capacitate de a prevenibolile cardiovasculare.

    3. O cana obisnuita de cafea poate preveni declinul cognitiv

    Nu este un secret ca cafeaua trimite un impuls temporar benefic catre memorie si catre activitatea creierului. Dar ceea ce majoritatea dintre noi nu stim este faptul ca un consum frecvent de cafea poate preveni, de asemenea, declinul cognitiv asociat anomaliilor mintale, cum ar fi boala Alzheimer.

    Intr-un studiu amplu, expertii au descoperit faptul ca un consumde aproximativ trei pana la cinci cesti de cafea in fiecare zi are unele beneficii unice care nu pot fi reproduse in alt fel. S-a mentionat ca reduce cu 65% riscul de dementa si Alzheimer pe toata durata vietii. Totodata, cercetatorii au investigat efectul consumului de ceai sau alte bauturi, cum ar fi cacao sau bere, asupra declinului cognitiv, insa nu au gasit nicio asociere.


    Concluzie
    Exista diferite teorii cu privire la modul in care cafeaua poate ajuta la prevenirea sau mai bine spus, protejarea declinului cognitiv. Dar, inainte de asta, un fapt concret – cafeina in cafea impiedica formarea placii beta-amiloid. Placa poate contribui la inceputul si la progresia bolii Alzheimer. In plus, cercetatorii sustin ca, deoarece o ceasca de cafea obisnuita poate sa previna diabetul dietetic (un factor de risc pentru dementa), poate, de asemenea, sa minimizeze pericolul de dezvoltare a dementei.

    4. Cafeaua ajuta la reducerea anumitor tipuri de cancer

    Potrivit specialistilor in cancer, barbatii care beau cafea in mod regulat prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cancerul de prostata comparativ cu cei care consuma alte tipuri de bauturi. In tandem similar, diferiti cercetatori sugereaza ca consumul a patru sau mai multe cesti de cafea in fiecare zi scade riscul de cancer endometrial la femei.

    In mod statistic, femeile care consuma patru sau mai multe cesti de cafea pe zi au cu 25% mai scazute sansele de aparitie a cancerului,comparativ cu femeile care beau mai putin de o cana zilnic. In acelasi spectru, cercetatorii au descoperit o relatie intre consumul frecvent de cafea si scaderea ratei de cancer rectal, la san, colon si ficat.

    Dar cum se intampla acest lucru?
    Cafeaua contine substante fitochimice antioxidante numite polifenoli. Astfel de substante chimice au demonstrat multe proprietati anticarcinogene in diferite studii si analize detaliate de laborator efectuate in ultimele cateva decenii. Deci, pescurt, aceste fitochimice actioneaza ca tampoane care impiedica sansele deaparitie a tumorilor la o expunere foarte mica la compusii cancerigeni.

    5. Cafeaua reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat

    O buna parte a expertilor in sanatate si nutritie din intreaga lume sustin ideea ca exista o asociere intre consumul de cafea si scaderea riscului de diabet. Si aceasta, in special pentru ca s-a dovedit recent ca pericolul de a suferi de diabet zaharat scade cu 7% pentru fiecare ceasca de cafea consumata. De asemenea, studiile epidemiologice au aratat ca cei care consuma foarte multa cafea au cu 50% mai putine sanse de a suferi de diabet, comparativ cu consumatorii ocazionali sau chiar cu cei care nu consuma deloc.

    Concluzie
    Exista mai multe moduri in care cafeaua este benefica in indepartarea diabetului. In primul rand, ajuta organismul sa utilizeze insulina si protejeaza celulele producatoare de insulina si, ca o consecinta directa, permite oreglare eficienta a zaharului din sange. Sa nu mai vorbim de faptul ca un echilibru sanatos de zahar din sange este asemanator cu o viata fara diabet.

    In al doilea rand, impiedica deteriorarea tesutului. In special, acela care rezulta din lupta cu inflamatia in organism (unul dintre factorii derisc de diabet de tip 2).

    In alta ordine de idei, acidul cafeic, o componenta a cafelei,este cunoscut a juca un rol semnificativ in scaderea acumularii toxice a unordepozite de proteine abdominale. Astfel de depozite, cum ar fi fibrile amiloid, se gasesc la persoanele cu diabet zaharat.

    6. Cafeaua este sanatoasa pentru inima

    Inainte de a o respinge ca un alt mit de pe internet, rezervati-va cateva secunde pentru a citi faptul ca un studiu care a implicat peste 37.000de persoane de-a lungul a 13 ani a fost finalizat de catre cercetatorii cardiologi. Surprinzator, cercetarile au scos la iveala faptul ca consumatorii moderati de cafea au avut un risc cu 20% mai scazut in privinta bolilor de inima, comparativ cu cei ocazionali, cu cei convinsi, si cei care nu consuma deloc.

    Cum este posibil acest lucru?
    Nu trebuie sa fiti un cardiolog instruit pentru a observa beneficiile cafelei in ceea ce priveste sustinerea sanatatii inimii. Acest lucru se intampla prin protejarea camerei musculare a inimii impotriva deteriorarii arterelor care poate rezulta din inflamatie. In acest fel, diverse boli de inima sunt indepartate, inclusiv afectiuni comune cum ar fi, printer altele, hipertensiunea, tromboza, atacul de cord, insuficienta cardiac.

    7. Cafeaua imbunatateste performanta exercitiilor fizice

    Este regretabil faptul ca majoritatea dintre noi am fost indusiin eroare de faptul ca cafeina este un agent de deshidratare. De asemenea, esteunul dintre motivele pentru care in anii dvs. de formare ati fost descurajati sa savurati cafea sau ceai inainte de o cursa lunga sau o lectura. Chiar si unii dintre cei care fac performanta in fitness nu va recomanda sa consumati cafea inainte sau dupa un antrenament intens.

    Dar studii recente au aratat ca, la fel de mult cum cafeina poate stimula deshidratarea, consumul moderat de cafea nu deshidrateaza entuziastii sportului pentru a-si intrerupe antrenamentul. Dimpotriva, cafeaua si beneficiile acesteia ajuta la combaterea oboselii fizice, permitand astfel o marja de anduranta mai ridicata pe banda de alergare sau la antrenamentele cu gantere.


    Cum se intampla acest lucru?
    Cofeina reprezinta un potential de imbunatatire al performantei si al rezistentei. Nu numai ca ajuta la combaterea oboselii, dar, de asemenea, imbunatateste contractia musculaturii. Intr-o oarecare masura, poate intrerupe perceptia durerii sportivului si poate creste nivelurile de acid gras din sange. Rezultatul acestui fapt, pe termen lung, este rezistenta si anduranta.

    8. Este cafeaua sanatoasa pentru ficat?

    Indiferent de ceea ce ati putea gasi in blogurile de sanatate si in reviste de nutritie, cert este faptul ca aceasta licoare, cafeaua, reduce riscul de cancer la ficat. Inca o data, un consum constant de cafea a fost pus pe seama unei incidente mai scazute a cirozei, cu atat mai mult a cirozei alcoolice. Unele studii au indicat chiar o corelatie inversa intre cresterea consumului de cafeasi reducerea riscului de ciroza – o scadere a riscului cu 20% pentru fiecare ceasca consumata.

    Cum functioneaza
    Pentru a sustine acest argument, luati in considerare un aspect: o cercetare recenta aprofundata facuta anul trecut in Turcia a aratat o relatie inversa intre consumul de cafea si nivelurile sanguine ale tuturor enzimelorhepatice. In mod conventional, nivelurile crescute ale enzimelor hepaticereflecta afectarea si inflamatia ficatului. Pur si simplu, cu cat se bea maimult cafea, cu atat sunt mai mici nivelurile enzimelor.

    9. Protejeaza impotriva gutei (artritei)

    Studiile privind modelele de consum de cafea ale ambelor sexe indica faptul ca un consum obisnuit de cafea scade riscul de a dezvolta guta (o forma de artrita care provoaca inflamarea sau umflarea articulatiilor, in special in picioare si in degetele mari de la picioare). Un alt studiu separat a analizat comportamentele de sanatate pentru aproape 90 000 de asistente medicale in decursul a 26 de ani. Departe de ceea ce astepta majoritatea, s-a observat o corelare pozitiva intre scaderea pericolului de aparitie a gutei si consumul de cafea pe termen lung.

    Femeile care au consumat mai mult de 4 cani zilnic au prezentat un risc cu 57% mai scazut de guta, la fel si cei care au luat cel putin trei cesti de cafea pe zi. In plus, riscul de guta a scazut cu 22% la femeile care au consumat zilnic intre 1 si 3 cani de cafea.

    Mai mult, o singura cana de cafea decofeinizata pe zi a fost asociata cu scaderea cu 23% a riscului de guta. Toate aceste tipare au fost comparate cu cei care nu au consumat deloc cafea.

    Concluzia
    Se crede ca proprietatile antioxidante ale cafelei reduc riscul de aparitie a acesteui tip de artrita prin reducerea nivelurilor de insulina nesanatoase. La randul sau, acest lucru reduce nivelurile de acid uric. Un nivel crescut al acidului uric cauzeaza guta.

    10. Cafeaua Reduce Depresia

    Un sir din studii anterioare si recente au legat consumul de cafea cu rate de depresie mai scazute atat la barbati cat si la femei. In aceste studii, datele colectate sugereaza o relatie inversa intre depresie si consumul de cafea. De fapt, specialistii in cafea par sa aiba cel mai scazut risc de a cadea prada depresiei.

    Cum functioneaza
    In mod natural, cafeina este cunoscuta pentru a activa neurotransmitatorii care pot controla starea de spirit. Astfel de transmitatoare includ serotonina si dopamina. In acest fel, cafeaua stopeaza depresia stimuland injectarea acestor “hormoni ai fericirii” in sange.

    Cum sa alegeti cea mai buna cafea pentru sanatatea dumneavoastra

    Este evident ca aceasta bautura, cafeaua, vine cu o gama larga de beneficii pentru sanatate. Dar atunci cum se obtin mai multe beneficii de la cafea? Mai jos sunt cativa pasi de urmat.

    Alegeti o cafea boabe organica (ecologica)

    Ca si in cazul altor produse alimentare, cea mai buna modalitate de a obtine cea mai pura versiune este sa alegeti marca ecologica. Din fericire pentru noi, majoritatea companiilor de prelucrare a cafelei ofera o varietate naturala, precum si versiunea obisnuita (desi o astfel de cafea este in mod normal un pic mai scumpa decat versiunea obisnuita.)

    Daca nu, verificati ambalajul pentru a va asigura ca boabele de cafea au fost crescute fara a se utiliza erbicide si pesticide. De obicei, boabele de cafea organice sunt in mod normal cultivate cu asistenta chimica zero, daca este posibil, pentru a se obtine o cafea organica in intregime, deoarece este mai probabil sa se obtina un produs mai curat in acest fel.

    Dar sunt si alte motive pentru care puteti opta pentru cafeaua BIO.

    Achizitionarea cafelei organice (denumita si cafea eco, cafea ecologica sau cafea BIO) nu este benefica doar pentru organism, ci si pentru mediul inconjurator. Agricultura ecologica nu adauga componente daunatoare sau sintetice in sol. In acest sens, face ca alimentele pe care le consumati, precum si mediul inconjurator sa fie mai sigur pentru toata lumea.

    Consumati cel putin una sau doua cesti de cafea pe zi

    Studiile sustin ca pentru a obtine avantajele maxime de la antioxidantii din cafea, consumatorii necesita cel putin una sau doua cani zilnic.

    Preparati cafea proaspata dimineata devreme pentru a incepe ziua. Cel mai sanatos si mai gustos mod de a optimiza beneficiile pentru sanatateale cafelei este macinarea boabelor imediat inainte de a incepe pregatirea. Apoi, savurati cafeaua imediat.

    Alegeti cafeaua de casa sau cafeaua proaspat prajita

    Companiile de cafea ofera astazi cafea exceptionala oriunde. Fara indoiala, astfel de bauturi sunt delicioase. Cu toate acestea, ele nu pot contine aceleasi niveluri antioxidante ca ceea ce puteti obtine de la cafeaua de casa.

    Intr-o zi fierbinte, in loc sa optati pentru un pahar de suc acidulat, pregatiti cafeaua cu gheata. Va veti potoli setea si va veti bucura, de asemenea, de beneficiile antioxidante pentru sanatatea cafelei.

    Alegeti Cafea Boabe mediu sau intens prajita.

    Cercetarile arata ca boabele de cafea prajite mai intens au niveluri mai ridicate de antioxidanti decat cele prajite mai putin. Deci, in mod ideal, boabele de cafea mai inchise la culoare au mai multe beneficii pentru sanatate comparativ cu boabele deschis colorate.

    Utilizati echipamentul potrivit pentru prepararea cafelei

    Daca doriti sa obtineti maximul de la o cafea, atunci va recomandam sa luati in considerare achizitionarea echipamentului potrivit pentru a maximiza experienta consumului de cafea. Mai jos gasiti cateva exemple:

    Aparat de cafea: Cumparati un aparat de cafea fiabil care nu numai ca incalzeste apa pâna la punctul de fierbere, ci produce si cafea fierbinte. Luati in considerare achizitionarea unui aparat care genereaza aproape 12 cesti daca aveti mai multi consumatori de cafea acasa.

    Apa purificata: Contrar a ceea ce cred unii dintre noi, apa pe care o folositi pentru prepararea cafelei face diferenta. Asadar, asigurati-va ca utilizati apa purificata, fara substante chimice, pentru a transforma cafeaua intr-o bautura perfecta.

    Rasnita pentru cafea boabe: Cel mai bun mod de a obtine cea mai proaspata calitate a cafelei este folosind boabe de cafea proaspat macinate. Deci, achizitionati o rasnita electrica care poate macina aceste boabe in mai putin de 10 minute si bucurati-va de cafeaua preferata in cea mai pura forma. 

  • 5/5
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!