La loc de cinste în fața casei noastre lângă o fântână
neprețuită care furnizează apa rece cristalină de-a lungul
anului se află o tufă de smochin.
Schimbările climatice din ținutul nostru fac ca smochinul
să dea producții record cu fructe mari și parfumate. Primele
două poze sunt din curtea noastră
Am cotrobăit pe net și am găsit două articole care mi-au
placut. Le aduc în atenția voastră.
Beneficii pentru sănătate şi frumuseţe, contraindicaţii
Autor: Paula Rotaru
Smochinele sunt fructe dulci, consumate mai des confiate, însă în ultima vreme au început să apară în supermarketuri şi sub formă proaspătă. Pe lângă faptul că au un gust minunat, aceste fructe dispun şi de nutrienţi cu efecte benefice pentru sănătatea şi frumuseţea noastră. Studii recente arată chiar că aceste fructe ar putea ameliora simptomele anumitor afecţiuni, cum ar fi diabetul sau eczemele.
Iată câteva motive să consumaţi mai des smochine!
Smochine: valoare nutriţională
O smochină mare are în jur de 47 de calorii şi puteţi consuma câteva între mese, ca gustări, dar nu exageraţi cu cantităţile, mai ales dacă sunteţi la dietă. Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, care conferă senzaţia de saţietate, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia.
De asemenea, smochinele sunt surse bogate în calciu – mineral care previne instalarea osteoporozei şi a problemelor dentare – şi antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Studiile arată că smochinele se numără printre cele mai bune surse vegetale de vitamine şi minerale, precum:
Vitamina A
Vitamina C
Vitamina K
Vitaminele din complexul B
Potasiu
Magneziu
Zinc
Cupru
Mangan
Fier
Reţineţi că smochinele proaspete sunt de preferat în detrimentul celor uscate, deoarece au mai puţine calorii. De exemplu, 100 de grame de smochine uscate au 249 de calorii, 3.3 grame de proteine, 69 de grame de carbohidraţi şi 5.6 grame de fibre. Pe de altă parte, 100 de grame de smochine proaspete conţin 80 de calorii, 1.3 grame de proteine, 20 de grame de carbohidraţi şi 2.2 grame de fibre.
Smochinele şi diabetul
Nu doar fructul este benefic pentru sănătate, ci şi frunzele acestuia. Cercetările arată că substanţele prezente în frunzele de smochin pot regla nivelul zahărului din sânge. Un studiu realizat în 2016 pe animale de laborator a relevat că ficusina, un compus extras din frunzele de smochin, poate combate rezistenţa la insulină. De asemenea, studii anterioare au demonstrat că alte substanţe din frunzele de smochin pot regla nivelul de vitamina E şi pe cel de acizi graşi din sânge.
Înainte de a consuma smochine sau de a începe un tratament natural de orice fel, consultă-te cu medicul diabetolog. Ţine minte că alimentaţia sănătoasă, medicaţia şi testarea regulată a glicemiei rămân principalele metode prin care poţi ţine sub control diabetul.
CITESTE PE EVZ.RO: Milionar sau om obişnuit? Dovada care îl demască...CITESTE PE CAPITAL.RO: Premierul a demisionat! Decizia a fost anunțată...
Beneficiile smochinelor pentru piele
În medicina tradiţională, smochinele sunt des utilizate pentru proprietăţile lor benefice asupra afecţiunilor pielii, cum ar fi eczemele, vitiligo şi psoriazisul. Deşi nu există încă temei ştiinţific pentru a valida eficienţa acestor remedii, studii preliminare de mică amploare arată rezultate promiţătoare.
De exemplu, pe un eşantion de 25 de persoane care suferau de negi (veruci), medicii au aplicat latex, un suc lăptos colectat din rămurelele tinere de smochin. Pentru a sesiza diferenţa dintre acest remediu şi tratamentul convenţional, ei au aplicat crioterapia (îngheţarea) pe câţiva negi. Rezultatele au arătat că latexul smochinului a avut aproape acelaşi efect precum crioterapia şi nu au existat reacţii adverse, scrie healthline.com.
Smochinele crude pot fi folosite şi pentru prepararea unor măşti faciale hidratante. Nu trebuie decât să zdrobiţi cu furculiţa miezul smochinelor. Adăugaţi o linguriţă cu iaurt, pentru un plus de hidratare. Aplicaţi amestecul pe faţă, prin mişcări circulare. Lăsaţi să acţioneze 10-15 minute, apoi îndepărtaţi cu apă călduţă.
Dacă aveţi tenul foarte sensibil sau prezentaţi reacţii alergice la latex, nu folosiţi această mască!
Însă cel mai sigur mod de a beneficia de conţinutul bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi este să le consumaţi proaspete, mai ales că eficienţa remediilor naturale nu este pe deplin validată de studii ştiinţifice.
Îţi cade părul? Mănâncă smochine!
Extractul de smochine este un ingredient des întâlnit în şampoane, balsamuri şi măşti, deoarece se consideră că acesta întăreşte şi hidratează în acelaşi timp firul de păr, promovând regenerarea acestuia. Chiar dacă studii aprofundate pe această temă lipsesc momentan, există credinţa că unele vitamine şi minerale din smochine ar putea contribui la menţinerea sănătăţii podoabei capilare.
De exemplu, zincul şi cuprul din smochine pot reduce numărul firelor de păr căzute, accelerând în acelaşi timp refacerea foliculilor. Totuşi studiile arată că există o legătură directă între deficienţa de zinc, cupru, seleniu, magneziu, calciu, vitaminele B şi C şi căderea părului. Aşadar, consumul de smochine poate repara această deficienţă, ameliorând totodată aspectul părului.
Efecte adverse ale consumului de smochine
Reacţiile alergice la smochine şi interacţiunea cu alte medicamente sunt rare, dar există şi cazuri când latexul sau polenul poate cauza reacţii adverse. De asemenea, evitaţi să consumaţi smochine dacă urmaţi un tratament cu antioagulante, deoarece vitamina K din fructe poate subţia excesiv sângele, favorizând apariţia anemiei şi a intoxicaţiilor la nivelul ficatului.
Mare atenţie şi la cantităţi! Consumate în cantităţi mari, smochinele pot duce la diaree.
Descoperă şi o reţetă super simplă de dulceaţă de smochine!
Un alt autor informeaza:
Cat de sanatoase sunt smochinele?

Smochinele nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase. Pe langa fibrele vegetale care sprijina digestia, smochinele contin diferite vitamine si minerale importante precum magneziul si potasiul. Smochinele proaspete au putin mai multe calorii decat merele, pe cand cele deshidratate ar trebui consumate cu masura de cei care tin la silueta.
Mai putine calorii decat v-ati imagina
100 grame de smochine proaspete contin, in medie, 63 kilocalorii (kcal), asadar putin mai mult decat merele care contin aprox. 55 kcal la 100 de grame.
Insa cand vine vorba de smochinele uscate, valoarea calorica creste la 247 kcal la 100 gr. de smochine.
Smochine – fructe pline de vitamine
Smochinele nu contin aproape deloc grasimi, in schimb sunt pline de vitamine si minerale:
- Vitamina A (Retinol) este benefica pentru piele si mucoasa dar si pentru acuitatea vizuala.
- Vitaminele B regleaza metabolismul si sunt importante pentru nervi.
- Asimilarea de acid folic este esentiala pentru diviziunea celulara si pentru formarea de sange.
- Biotina este importanta pentru sanatatea pielii, a parului si a unghiilor.
- Smochinele au un continut bogat in magneziu care stimuleaza regenerarea celulara si nivelul de energie din organism.
In plus, smochinele contin potasiu, fosfor si fier. Potasiul este benefic in reglarea tensiunii arteriale, in timp ce fierul este necesar pentru regenerarea sangelui.
Benefice pentru digestie
Smochinele contin o cantitate mica de acizi si sunt ideale pentru digestie. Datorita nenumaratilor samburi mici din interior, smochinele sunt o sursa importanta de fibre vegetale. Smochinele sunt ideale pentru combaterea constipatiei. Puteti inmuia peste noapte cateva smochine in apa, pe care le puteti consuma a doua zi dimineata, pe stomacul gol, impreuna cu apa in care au fost inmuiate.
Efectul sanatos al smochinelor
Continutul variat si atat de bogat, fac din smochine un aliment valoros cu nenumarate efecte pozitive asupra sanatatii. Astfel, smochinele sunt benefice pentru:
- Inima datorita continutului semnificativ de potasiu si magneziu
- Nervi- in special datorita continutului de vitamine B
- Concentrare care este stimulata de fructoza si glucoza
- Oase, deoarece potasiul le protejeaza impotriva osteoporozei
- Piele, par si unghii
- Digestie si controlarea greutatii datorita cantitatii mari de fibre vegetale
Smochinele uscate – sursa de energie
Prin uscare, smochinele isi pierd atat continutul lichid, cat si forma originala si devin rotunde si plate. Odata cu pierderea lichidului, nutrientii pe care ii contine sufera si ei modificari.
Datorita continutul mare de fructoza, smochinele uscate au un continut mai mare de carbohidrati. Astfel smochinele uscate contin aprox. 55 grame de carbohidrati / 100 grame, comparativ cu cele 13 grame care se regasesc in smochinele proaspete. Astfel, valorile nutritive ale smochinelor uscate sunt deosebit de mari, fapt pentru care sunt atat de apreciate in randul sportivilor.
100 grame de smochine uscate contine circa 3,5 grame proteine si 1,3 grame grasimi. Contin si vitamina A, C si B, in special acid folic. Cu un procent de fibre vegetale de 13%,
Cum le consumam?
Foarte simplu: dupa indepartarea coditei, smochinele pot fi consumate cu totul, fara a necesita decojirea. Nu uitati insa sa le spalati.
Pentru cei care nu doresc sa consume si coaja: taiati smochina in jumatate si scoateti miezul cu ajutorul unei lingurite.
Cand smochinele proaspete nu mai sunt in sezon, cele uscate sunt o buna alternativa pe post de gustare sanatoasa. Sunt usor de taiat si pot fi folosite ca ingrediente delicioase in prajituri, dar si in preparatele sarate cu carne si linte.
Smochinele uscate sunt disponibile pe toata durata anului si pot fi pastrate timp de mai multe luni la rece. Stratul alb care le acopera este normal, fiind vorba doar de zahar cristalizat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu