În urmă cu ceva timp am semnalat, ca mulți alții, folosirea agenților de coacere și creștere Ethrel și Forchlorfenuron. Cred ca singur am prevazut intoxicarea mea cu una din astfel de substanțe extrem de periculoase pentru sănătatea umană, folosite de mulți fermieri români în coacerea rapidă a diverselor legume.
Folosirea ethrelului și a Forchlorfenuronlui în UE este interzisă. Cu toate acestea se importa masiv în Romania, la negru, și se cumpără de fermierii noștri doritori de a ieși pe piață cu roșii, pepeni pe post de trufandale .
După șase ore de la consumarea unei felii de pepene roșu a început calvarul : diaree, vomă în formă continuă timp de câteva ore. Acestea au fost însoțite de dureri de stomac. A doua zi mi-a fost imposibil să consum ceva alimente. Orice as fi mâncat ducea la inițierea sughițului care putea sa dureze și o oră. De abia a treia zi am putut accepta alimente foarte ușoare fără grăsimi. De a patra zi s-a instalat o neputință generală cu imposibilitate de deplasare. Tremur general, în special în zona membrelor inferioare. Asta a durat trei săptămâni. Revenirea este în curs după aceasta perioadă de chin.
Am scris aceste rânduri să vă feriți ca dracul de tămâie mai ales de pepenii roșii până după zece august al fiecărui an. În România pepepii indigeni cam după aceasta dată încep sa se coacă.
Menționez că în felia de pepene era o zonă întărită, semn al injecției agentului de creștere și coacere, posibil Forchlorfenuronlui.
Dau urmare unui articol:
Substanta interzisa, folosita pe scara larga pentru a coace rosiile
Conform unei investigatii desfasurate de „Romania Libera”, multi dintre legumicultorii romani folosesc pentru coacerea rapida a rosiilor o substanta chimica Interzisa in Romania.
Substanta, denumita Ethrel, devine extrem de periculoasa atunci cand este folosita in exces sau cand intre momentul culegerii rosiilor coapte cu ajutorul sau si cel al consumarii lor este lasat un interval mai mic de 10 zile.
Reporterii „Romania Libera” au reusit sa isi procure usor substanta, desi reglementarile privitoare la aceasta sunt stricte. Acestia au avut nevoie de doar 3 zile pentru a transforma o rosie cruda, abia crescuta, intr-una „tocmai buna” de pus pe tarabe.
Conform Romania Libera, „legumicultorii cumpara la liber Ethrel si il arunca pe rosii fara nici un discernamant si fara sa respecte indicatiile producatorului, punand astfel in pericol sanatatea consumatorilor”.
Cum putem recunoaste rosiile coapte cu Ethrel? Acestea, desi rosii la exterior, au aspect verzui (necopt) la interior, textura mai tare si gust de necopt.
Ethrelul este interzis in numeroase tari. Uniunea Europeana permite ca in legumele care se vand pe teritoriul sau se se gaseasca o cantitate infima din aceasta substanta, respectiv maximum 0.5 parti la un milion dintr-un litru. Una dintre putinele tari in care Ethrelul a fost declarat sigur este Vietnamul.
Cat de toxic este Ethrelul? Nediluat, Ethrelul este un coroziv puternic si poate cauza rani grave ale ochilor. Substanta provoaca arsuri ale pielii si ale tesutului membranelor mucoase, iritatie gastro-intestinala.
Sursa: Romania Libera
Ştim cu toţii că dacă apari pe piaţă cu tomate mai timpuriu, obţii un preţ mai bun. De aceea, unii cultivatori apelează la metode mai puţin ortodoxe...
Cum fac asta? Folosind un produs - Ethrelul, interzis în România în legumicultură, care să matureze roşiile mai repede.
Ce este ethrelul, cum acţionează şi de ce este interzis?
Ethrelul, care conţine o substanţă activă numită ethefon, este un regulator de creştere, înregistrat în peste 60 de ţări şi se aplică la cca 60 de culturi, incluzând cereale, bumbac, diferite fructe, ananas, copaci de cauciuc, trestie de zahăr...
Ethrelul se foloseşte pentru subţiere, slăbire, creşterea fructelor, creşterea numărului de lăstari laterali, controlul florilor femele sau pentru maturarea diferitelor culturi: cereale, mere, pere, piersici, struguri, banane, pepeni verzi şi galbeni, castraveţi şi dovlecei, citrice şi chiar tomate de industrie sau pentru consum în stare proaspătă. Dozele variază între 0,3 şi 1,6 ml/l, produs comercial cu o concentraţie de 480 g ethefon/l; în funcţie de cultură se aplică odată sau de mai multe ori, prin stropire, îmbăiere, ştergere cu un burete înmuiat în soluţia respectivă.
Tratamentul se face în faze de vegetaţie bine stabilite, cum ar fi atingerea mărimii corespunzătoare, la începerea colorării; de regulă, tratamentul nu durează mai mult de un minut.
• Ethefonul este absorbit în ţesuturile plantei, unde este descompus în compuşi care se întâlnesc în mod natural: dioxid de carbon, fosfat şi bineînţeles etilena care acţionează ca un hormon vegetal ce stimulează sinteza fenolilor şi ligninelor pentru grăbirea colorării şi maturării fructelor;
• În România, deşi etefonul este omologat sub diverse denumiri la o serie de culturi, este interzis în horticultură, deci şi în legumicultură; motivele pentru care este interzis sunt relativ discutabile; în primul rând OMS-ul consideră ethrelul uşor periculos; asta înseamnă că dacă nu este folosit corespunzător, ca doză, moment, timp de acţiune, poate fi toxic;
Literatura de specialitate nu menţionează niciun fel de potenţial oncologic al ethefonului
Îi asigurăm însă pe toţi consumatorii că, datele existente în literatura de specialitate nu menţionează niciun fel de potenţial oncologic al ethefonului; în studiile efectuate pe şobolani şi şoareci s-au observat doar unele efecte cronice; concentraţiile la care au fost puse în evidenţă astfel de efecte de toxicitate, sunt foarte mari, imposibil de atins în practică; sigur că nu excludem necesitatea aprofundării unor astfel de studii;
În România, ca de altfel şi în alte ţări, produsele pe bază de etephon, tip Ethrel, nu au mai fost avizate pentru legumicultură, dar nu din cauza vreunor efecte nedorite asupra sănătăţii oamenilor; ele s-au scos deoarece limita maximă de rezidii permisă a fost stabilită la un nivel de concentraţie foarte redus; respectarea acestui nivel ar fi însemnat aplicarea unei doze sub cea recomandată, caz în care nu s-ar mai fi obţinut efectul scontat.
Fiziologic, la tomate, fructul se dezvoltă în 50-55 de zile de la legare, după această perioadă timp de 30-35 de zile are loc efectul de maturare, plecând din stadiul de pârgă, până la maturarea completă, perioadă în care, prin procese fizico-chimice controlate genetic cu ajutorul enzimelor, pigmenţii clorofilieni se biodegradează şi se transformă în caroten, licopen, săruri minerale, etc. De precizat că gustul şi aroma la tomate este dat de un complex de peste 400 de substanţe care este foarte mult influenţat de caracterul de soi, tipul de tehnologie, dar şi de nutriţie.
Cum recunoaştem că un fruct de tomată a fost maturat forţat cu ethrel?
Foarte simplu: fructul pe dinafară este roşu complet, dar în interior este verde, mai ales placenta, zona cu seminţe; acest lucru se constată cu deosebire atunci când cultivatorul, din graba de a obţine în primăvară un preţ cât mai bun, a aplicat produsul pe fructe încă în creştere; deasemenea, prin aplicarea necorespunzătoare, ca doză, moment, timp de contact, poate duce şi la obţinerea unor fructe colorate neuniform;
Atenţie însă; să nu confundăm colorarea neuniformă cu maturarea neuniformă care este cu totul altceva şi care nu are nimic comun cu tratamentul cu ethrel; sunt hibrizi de tomate a căror fructe, de obicei mai mari, prezintă nişte aşa zişi umeri sau chiar capac verde şi care se înroşesc mai greu; dacă avem răbdare, aceste fructe lăsate 2-3 zile la temperatura camerei se vor colora uniform.
Atragem atenţia cultivatorilor care ”se dedau” la această practică interzisă, că aplicarea ethrelului duce şi la o înmuiere prematură a fructelor!
De regulă, fructele din supermarketuri sunt controlate prin analize de laborator; dacă se găsesc rezidii peste limita maxim admisă, sunt respinse, iar cultivatorul este exclus dintre ofertanţi.
Din păcate, din fitofarmacii, sau ”la negru”, poţi să-ţi faci rost de ethrel; sunt necesare acţiuni mai intense de informare, de îndrumare, de transfer tehnologic, de control al factorilor responsabili; ca să nu mai spun că în ce priveşte distribuţia, comerţul cu astfel de produse, prăvăliaşii, nu sunt incluşi într-un sistem organizat de acumulare de noi cunoştinţe.
În concluzie, tomatele produse în România, produse conform, sunt excelente din punct de vedere nutriţional. Ar trebui să le putem consuma fără grijă şi le putem atribui, pe lângă titulatura de aliment şi atributul de medicament prin beneficiile unanim recunoscute sănătăţii.
foto: Fb Aurel Dumitru
Prof. dr. Victor Ioan Lăcătuş, Membru titular ASAS
Prof. dr. Costel Vînătoru, Membru corespondent ASAS
Atenție! Verificare sumară la pepenii injectați cu substanțe periculoase:
Este indicat sa consumăm pepeni verzi cumpăraţi din surse sigure sau cel puţin de la comercianţi de la care ai mai cumpărat şi au fost buni din toate punctele de vedere: interior roşu, dulce şi seminţe negre.
Una dintre substanţele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a creşte şi a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuron, o substanţă folosită la accelerarea creşterii şi în SUA – pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa. Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor.
Există fermieri care culeg pepenii mai devreme şi pentru a le da aspectul de copt îi injectează, lucru extrem de riscant pentru sănătatea oamenilor. Pentru a-i identifica foarte repede trebuie doar să fim atenţi la seminţe. Pepenii injectaţi au seminţele albe, necoapte. Acestea nu trebuie neapărat să fie descoperite abia când ajungem cu pepenele acasă şi îl tăiem, ci şi în cazul în care rugăm vânzătorul să facă un ”dop”, pentru a gusta fructul înainte de a-l cumpăra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu