luni, 7 august 2023

Ieri și azi

















Fala noastră

Orașul din România care a cucerit turiști din toată lumea. Frumusețea sa e fascinantă VIDEO

În topul celor mai frumoase locuri din țara noastră se află și spectaculoasa cetate Sighișoara, orașul-muzeu care frapează cu frumusețea și eleganța clădirilor istorice și atmosfera de poveste.

Este cea mai mare cetate medievală locuită fără întrerupere din Europa. 

Sighișoara este, de fapt, unul dintre cele mai populare orașe din România din punct de vedere turistic. Cunoscut pentru frumusețea sa arhitecturală și istorică. orașul este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și atrage, anual, numeroși turiști.

Sighișoara. FOTO: C.N.I.P.T. Sighisoara

Este cetatea în care nu te plictisești nicicum, chiar dacă o iei la pași mărunți.

Sighișoara ascunde o lume mirifică, diferită de cea cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Odată ce treci de porțile cetății, ai senzația că intri într-un univers medieval, care încă își conservă atmosfera și tematica vremurilor de odată. Prezența regilor, prințeselor, a cavalerilor și bufonilor încă poate fi resimțită aici.

Cetatea este așezată ca o comoară ascunsă în inima Transilvaniei, la 120 de km de Brașov și 55 km de Târgul-Mureș.

 Citește în Click! ce poți vizita în Sighișoara!

Sighișoara un oraș cu multe simboluri și embleme FOTO: C.N.I.P.T. Sighisoara

Plimbările printre casele săsești, înconjurate de zidurile cetății, oferă turiștilor o experiență de neuitat.

  „Continuând să fie locuit şi în zilele noastre, centrul istoric Sighişoara se defineşte ca cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania datorită faptului că, în comparaţie cu celelalte oraşe istorice din România, centrul istoric Sighişoara şi-a păstrat în cea mai mare parte nealterate de-a lungul timpului organizarea spaţiului urban (reţea stradală, parcelar) ca şi calitatea arhitecturală a construcţiilor ce o compun“,explică Institutul Național al Patrimoniului. 

Când spunem Sighișoara nu avem cum să nu ne referim la cel mai vestit eveniment al cetăţii, Festivalul Sighişoara Medievală, care se desfășoară încă din 1992.

Dimineața consum un castravete pe stomacul gol. De ce?

Avantajele consumului de castravete pe stomacul gol

Pe lângă aroma sa excelentă, castravetele oferă o cantitate mare de substanțe nutritive necesare pentru menținerea sănătății. Are o cantitate mare de vitamine, minerale și apă. Fiind bogate în apă și fibre, dar sărace în calorii, castraveții se mulțumesc și se reîmprospătează, evitând astfel consumul de alimente dăunătoare, cum ar fi înghețata.

misterele

Acestea conțin un flavonol antiinflamator numit fisetin care, aparent, îmbunătățește memoria și vă protejează celulele nervoase de deteriorarea asociată cu vârsta, indică portalul „Ayuno.es”.

Consumul de castravete ajută la inhibarea enzimelor inflamatorii, ajutând astfel la ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi acneea sau artrita. Aceste enzime sunt responsabile pentru faptul că asociem castravetele cu multiple beneficii pentru piele. Ei spun că plasarea unei felii de castravete timp de câteva secunde pe palat ajută la eliminarea bacteriilor care provoacă respirația urât mirositoare.

Datorită vitaminelor sale B, despre care se știe că reduc simptomele dăunătoare ale stresului. Deja știi ! O salată bună de castraveți în zilele aglomerate poate fi soluția. Deși castraveții conțin cea mai mare cantitate de vitamine pe care organismul uman le necesită pe zi. Vitaminele A, B și C susțin sistemul imunitar și furnizează energie. Pentru ca efectul castravetelui să fie mai eficient, acesta poate fi combinat cu spanac și morcov într-un suc bogat; dar fără a scoate scoarța, deoarece conține 12% din vitamina C pe care trebuie să o consumăm zilnic.

Potasiul, magneziul și siliciul sunt minerale conținute abundent în castraveți. Funcția sa principală este de a tonifica, netezi și în general îmbunătăți aspectul pielii, relatează ziarul „Știri SPD”.

Cu toate acestea, unii dintre compușii săi, cum ar fi secoisolariciresinol, lariciresinol și pinoresinol, sunt trei lignani conținuți în castraveți, care sunt strâns legați de prevenirea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân. ovar, prostată și uter. Iar sucul de castraveți conține un hormon necesar pentru ca celulele pancreasului să producă insulină, un hormon benefic pentru pacienții cu diabet. Cercetătorii au descoperit că sterolii, un compus chimic găsit în castraveți, sunt capabili să scadă nivelul colesterolului. Potasiul, magneziul și fibrele din castraveți ajută, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale.


Xxx

Castraveții trebuie consumați în special vara, atunci când organismul nostru are nevoie de mai multă hidratare. Îi poți adăuga în salate, în sucuri și smoothie-uri, dar îi poți mânca și pe post de gustare, sub formă de bastonașe peste care adaugi 2-3 picături de lămâie.

Bogat în fibre, castravetele reglează digestia și te poate scăpa de arsurile la stomac. Substanțele din compoziția sa pot alcaliniza mediul din stomac, făcându-l mai puțin acid și reducând simptomele gastritei sau ulcerului gastric. În plus, castraveții pot trata și constipația, dacă sunt consumați regulat cruzi sau sub formă de suc.

Castraveții echilibrează nivelul glicemiei și stimulează producția de insulină. Au un efect moderat și asupra tensiunii arteriale, pe care o pot menține în limite normale. Nu în ultimul rând, castravetele are și efect antiseptic, în special pentru cavitatea bucală și tractul digestiv, unde elimină bacteriile dăunătoare. Dacă ați mâncat ceapă sau usturoi, puteți ronțăi batonase de  castravete,  fiindcă va elimina parțial mirosul neplăcut.

O veste care s-ar putea să vă bucure este că un consum regulat de castraveți vă poate ajuta să slăbiți. Cruzi, murați sau sub formă de suc, vă vor tăia pofta de mâncare, vă vor hidrata și vor încuraja activitatea metabolică de ardere a grăsimilor.

Xxx

duminică, 6 august 2023

Castraveții

Castravetele

Ce este castravetele?

Desi este frecvent considerat a fi o leguma, castravete este un fruct, membru al familiei Cucurbitaceae. Castravetele este bogat in substante nutritive benefice, anumiti compusi ai plantelor si antioxidanti care pot ajuta la tratarea si chiar prevenirea unor afectiuni.

De asemenea, castravetii au un continut scazut de calorii, dar si o cantitate ridicata de apa si fibre solubile, fiind ideali pentru sustinerea hidratarii si sprijinirea pierderii in greutate.

Tipuri de castravete

Exista doua tipuri principale:

  • Castravetii care pot fi consumati in stare proaspata, adesea intr-o salata. Acestia au o lungime de peste 12 cm si au coaja neteda.
  • Castravetii pentru muraturi, care se consuma doar conservati. Acestia pot avea o lungime de 3-7 centimetri si au coaja cu spini.

Un castravete crud de cca 300 de grame, necuratat contine urmatoarele substante nutritive:

  • Calorii: 45;
  • Grasime totala: 0 grame;
  • Carbohidrati: 11 grame;
  • Proteine: 2 grame;
  • Fibre: 2 grame;
  • Vitamina C: 14% din doza zilnica necesara;
  • Vitamina K: 62% din doza zilnica necesara;
  • Magneziu: 10% din doza zilnica necesara;
  • Potasiu: 13% din doza zilnica necesara;
  • Mangan: 12% din doza zilnica necesara.

In plus, castravetii au un continut ridicat de apa.

Ce beneficii potentiale prezinta castravetele?


Castravetele prezinta o serie de beneficii potentiale, dupa cum urmeaza:

  • Bogat in nutrienti. Castravetii sunt saraci in calorii, dar bogati in apa si o serie de vitamine si minerale importante.
  • Contine antioxidanti. Castravetii contin antioxidanti, inclusiv flavonoide si taninuri, care impiedica acumularea de radicali liberi daunatori si pot reduce riscul de boli cronice.
  • Favorizeaza hidratarea. Castravetii constau in cea mai mare parte din apa, circa 96% si contin electroliti importanti care pot ajuta la prevenirea deshidratarii. Mentinerea hidratarii este esentiala pentru un intestin sanatos, prevenirea constipatiei, evitarea pietrelor la rinichi.
  • Efect antiinflamator. Inflamatiile pot contribui la declansarea dezvoltarii unor probleme de sanatate, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, afectiuni autoimune, depresie.
  • Ingrijirea pielii. Nutrientii din castravete pot oferi beneficii pentru sanatatea pielii. Aplicarea castravetelui feliat direct pe piele poate ajuta la racirea si calmarea acesteia, reducand umflaturile, iritatiile si arsurile solare.
  • Ajuta la pierderea in greutate. Castravetii au un continut scazut de calorii si pot fi folositi ca un topping pentru multe feluri de mancare. Toate acestea pot ajuta la pierderea in greutate.
  • Reduce glicemia. Castravetii pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea unor complicatii ale diabetului zaharat.
  • Sprijin in reglarea digestiei. Consumul de castraveti poate ajuta la sustinerea miscarilor intestinale regulate, datorita nivelului crescut de apa din compozitia lor, dar si pectinei, tipul de fibre solubile.
  • Sanatatea oaselor. Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si la imbunatatirea absorbtiei calciului, ceea ce poate sustine sanatatea sistemului osos.
  • Prevenirea cancerului. Ca membru al familiei de plante Cucurbitaceae, castravetii contin niveluri ridicate de nutrienti cu gust amar, cunoscuti sub numele de cucurbitacin, care pot contribui la oprirea celulelor canceroase de la reproducere. Fibrele pot ajuta la protejarea impotriva cancerului colorectal.
  • Sanatate cardiovasculara. Fibrele pot ajuta la gestionarea colesterolului si la prevenirea problemelor cardiovasculare asociate.
  • Diabetul zaharat. Castravetii pot juca un rol important in controlul si prevenirea diabetului zaharat. Acestia au valori scazute de indice glicemic (GI), ceea ce indica faptul ca ofera substante nutritive esentiale, fara a adauga carbohidrati care pot creste glicemia.

Ca si in cazul oricarui aliment sau supliment alimentar, cel mai bine este sa adaugi castravete in dieta intr-un ritm lent si constant.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si ia legatura cu un medic.

Atentie! Urmeaza intotdeauna instructiunile de folosire ale alimentului sau ale produsului si consulta medicul specialist inainte de a consuma castravete ca supliment sau in dieta.

Efecte secundare si contraindicatii

Castravetele este sigur pentru majoritatea oamenilor de folosit in alimentatie, dar exista cateva puncte de luat in considerare:

  • Pesticidele. O problema o pot reprezenta pesticidele folosite in cultivarea castravetilor. Inainte de a manca, indeparteaza coaja sau spal-o in apa calda. 
  • Probleme digestive. Unii oameni gasi unele tipuri de castravete greu de digerat.
  • Coagularea sangelui. Castravetele este relativ bogat in vitamina K. Consumul excesiv ar putea afecta procesul de coagulare a sangelui. Persoanele care folosesc warfarina sau medicamente similare de subtiere a sangelui, nu ar trebui sa consume cantitati ridicate de castravete fara a consulta un medic.
  • Alergie. Unele persoane se confrunta cu o reactie alergica la castravete.  Simptomele unei reactii includ urticarie, inflamatii, dificultati de respiratie. Atentie! Daca o persoana prezinta probleme de respiratie, are nevoie de asistenta medicala imediata. Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol.
  • Toxicitate. Unele componente ale plantei sunt toxice, fiind contraindicate utilizarii in alimentatie. Evita sa consumi planta pe care creste acest fruct. Consuma doar castravetii, despre care stii ca sunt comestibili.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai probleme de sanatate si crezi ca este posibil sa dezvolti alergii la acest fruct, adreseaza-te medicului si urmeaza sfaturile acestuia!

Consumul de castravete in cantitati moderate este sigur pentru majoritatea oamenilor. Nutrientii care se gasesc in fruct ar putea contribui la ameliorarea unor probleme de  sanatate. 

Surse de informare:

DiLonardo,Mary Jo. “Cucumber.”, Webmd, 2020

https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits Accesat in 17.08.2022.

Link, Rachel. “7 Health Benefits of Eating Cucumber.”, Healthline, 2017, 

https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber Accesat in 17.08.2022.

Ware,Megan. “Health benefits of cucumber.” Medical News Today, 2019

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006 Accesat in 17.08.2022.

sâmbătă, 5 august 2023

Șmecheria maghiară sancționată de americani. Pașapoarte maghiare la kilogram.

Președinta Ungariei a revocat cetățenia ungară a 12 persoane născute în Ucraina. Legătura cu SUA

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a revocat cetăţenia ungară pentru 12 persoane pentru presupusa „încălcare a legilor actuale" în momentul obţinerii documentului, a informat vineri portalul independent Mfor.hu, citat de EFE.

Persoanelor afectate li s-au retras pașapoartele. Foto Inquam Photos George Calin (Arhivă)

Decizia, adoptată prin opt decrete semnate de şefa statului, afectează persoane născute în Ucraina între anii 1958 şi 2013, scrie Agerpres.

Celor afectaţi - şase dintre ei sunt membri ai aceleiaşi familii - li s-au retrase paşapoartele.

Presa locală leagă această măsură neobişnuită de recenta decizie a Washingtonului de a înăspri regulile pentru Ungaria în cadrul programului Visa Waiver.

Washingtonul a criticat în mod special faptul că guvernul premierului ultranaţionalist Viktor Orban a autorizat emiterea de paşapoarte ungare fără date biometrice pentru aproape un milion de persoane, marea majoritate aparţinând minorităţilor etnice maghiare din ţări precum România, Serbia, Slovacia sau Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că decizia Washingtonului, luată marţi, are legătură cu paşapoartele emise de Ungaria înainte de 2020.

În 2011, guvernul ungar a lansat un proces simplificat de acordare a cetăţeniei. Aproape 1 milion de oameni au dobândit cetăţenia ungară prin acest program, înainte ca Ungaria să înceapă instituirea verificării biometrice complete a identităţii, în 2020", a explicat Matthew Miller pentru MTI în cadrul unui briefing, marţi.

În perioada din 2011 până în 2020, programului i-au lipsit proceduri adecvate de a verifica identităţile solicitanţilor, înainte de a le permite să obţină cetăţenia. Ştim că au fost obţinute în mod fraudulos paşapoarte ungare valide de către infractori şi indivizi fără legătură cu Ungaria", a apreciat marţi Miller.

Ministerul de Interne al Ungariei a calificat restricţionarea călătoriilor în SUA pentru cetăţenii ungari drept o „răzbunare" ca urmare a refuzului Budapestei de a furniza Washingtonului date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetăţenie care trăiesc în afara graniţelor ţării. Ungaria nu va dezvălui astfel de date „deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari", a indicat ministerul citat.

Guvernul Orban este considerat cel mai fidel aliat al Moscovei din rândul ţărilor Uniunii Europene şi a criticat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, refuzând totodată să sprijine transportul de arme către Kiev.

Din diverse motive, Orban are o relaţie tensionată cu actuala administraţie americană a democratului Joe Biden şi îl preferă în mod clar pe predecesorul acestuia, republicanul Donald Trump. 

Salarii de tractorist. Meserie, brățară de aur.

Jobul plătit cu 10.000 de lei net pe lună, dar evitat de români. Doritorii se pot califica la locul de muncă

Aproape o treime dintre români muncesc pentru salariul minim, de numai 400 de euro, echivalentul a 2.000 de lei, în a doua cea mai săracă țară a UE, România. Și totuși, există și în țară locuri de muncă bine plătite, dar de care fie că românii nu știu, fie nu se înghesuie la ele.

Salariul unui tractorist este enorm în comparație cu cel al unui profesor. FOTO Adevărul

Cifrele Eurostat arată fără niciun dubiu că România e cea mai săracă țară membră UE, în condițiile în care, potrivit statisticilor, o treime dintre români sunt săraci sau sunt amenințați cu sărăcia. Mai exact, potrivit sursei citate, 34% dintre români erau expuși, în anul 2022, riscului de sărăcie şi excluziune socială, dar inflația și problemele economice din 2023 ar putea duce la creșterea procentului.

Există și joburi bine plătite, dar pe care românii le ocolesc. Spre exemplu, fermierii se plâng că nu găsesc tractoriști, deși le oferă contract de muncă și un salariu ce poate ajunge la 10.000 de lei. Un salariu la care un profesor, spre exemplu, poate doar să viseze.

Sunt disperat - și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo. Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac", spune Vlad Câmpean, administratorul unei ferme.

Aceeași problemă o are și Radu Vladimir, care spune că s-a consolat cu gândul că nu găsește angajați, în lipsa altei soluții învaţă să-şi conducă singuri tractoarele şi utilajele agricole.

„Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc pur și simplu. Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro, dar uite că nu găsesc unul dispus să muncească pe tractor și să îl plătesc aproape dublu, fără să mai fie nevoit să stea printre străini și să plătească chirie. Pentru că nu văd soluție, voi învăța să îmi conduc singur tractorul, chiar dacă asta înseamnă că voi neglija alte treburi pe care le făceam aici", susține Vladimir.

Dacă în România salariul unui tractorist ajunge la 10.000 de lei și chiar mai mult, în străinătate, în țări ca Franța și Germania este practic dublu. Din acest motiv mulți tractoriști au plecat din țară și nici nu se gândesc să mai revină curând.

Veri călduroase. O să fie și mai rău!

De ce este vara tot mai greu de suportat în oraș și ce ar putea urma

Verile sunt tot mai greu de suportat în oraș, iar asta se întâmplă din mai multe motive. Multe s-au schimbat din anii 70 și 80, când verile erau mai răcoroase. Fizicianul Bogdan Antonescu a explicat pentru HotNews.ro de ce valurile de căldură se simt mai puternic în oraș, de ce contează mult modul în care sunt așezate clădirile și de ce valurile de căldură duc la scăderea calității aerului pe care îl respirăm.
h2:Răcirea care nu vine nici noaptea

Luna iulie a fost greu de suportat la oraș, pentru că au fost multe zile cu peste 35 C și nopți tropicale, iar începutul lui august a adus din nou caniculă. Spre exemplu, media lunii iulie la București Filaret a fost de +26,5 C, cu o maximă de aproape 41 C și cu nopți de 22-23 de grade. A fost una dintre cele mai calde luni de când există date în București.

"Este o problemă destul de complicată cea legată de creșterea temperaturii în orașe și chiar dacă nu ar exista încălzirea climatică, orașele au o încălzire mai mare decât zonele învecinate. Este un efect care apare pentru că sunt construcții - beton, asfalt - care absorb căldura din timpul zilei și o degajă în timpul nopții și se creează ceea ce se numește insula de căldură urbană. Asta înseamnă că ai diferențe mari de temperatură între zona urbană și cea rurală, chiar și de peste 3 grade, iar în SUA sunt în unele diferențe și de peste zece grade între centrul orașului și zonele învecinate", explică pentru HotNews.ro, Bogdan Antonescu, fizician specializat în fizica atmosferei, .

Nu trebuie uitat că, în Europa, media temperaturilor a crescut cu 2 grade C față de perioada pre-industrială, mult peste media mondială de +1,2 C, iar la București creșterea a fost peste media pe țară.

Spre exemplu, la stația meeo București Filaret, media pentru secolul XX a fost de +11,1 C, cea mai răcoroasă perioadă fiind în primii 30 de ani ai secolului trecut, cu o medie de +10,8 C. Din 2015 și până în prezent media anuală a fost de +13,2 C, iar cel mai cald an a fost +13,7 C (în 2020).

Problema este că peste efectul insulei de căldură se adaugă și efectele valurilor de căldură. "Când ai un val de căldură, tot efectul este amplificat când interacționează cu orașul", spune Bogdan Antonescu. După o zi cu temperaturi de peste 35 C, noaptea nu are cum să fie rece și aduce maxime de peste 20 de grade, uneori și 23-25 C.

Un exemplu foarte recent este dimineața zilei de 5 august 2023, care a venit după o zi de 4 august cu maxime ce au trecut de +41 C în țară. A fost o dimineață cu minime excepțional de ridicate: +27,8 C la Moldova Veche, +27,3 C la Dumbrăvița de Codru, +27 C la Târgu Jiu și Oravița, +26,5 C la Drobeta Turnu Severin, +23,5 C la Sibiu, +23,4 C la Alba Iulia și +22 C la Făgăraș.

"Aceste nopți tropicale, foarte calde, sunt o mare problemă, pentru că, dacă ai ziua o maximă de peste 35 C - și deci oamenii sunt supuși stresului termic - iar în timpul nopții ai sub 20 C, atunci răcirea aceasta reglează toate mecanismele de termoreglare ale organismului. Este ok să ai temperaturi mari în timpul zilei, dacă noaptea sunt temperaturi mult mai mici, dar noi avem, și din cauza insulei de căldură, temperaturi foiarte ridicate ziua, dar ridicate și noaptea, adică de peste 20 C", explică Bogdan Antonescu.


"Efectul de încălzire urbană ar putea fi redus dacă am avea mai multe suprafețe verzi, mai multe zone cu copaci, iar un studiu recent arăta că dacă în anumite orașe crești cu 30% suprafețele verzi poți reduce efectul insulelor de căldură. Concluzia a fost că dacă plantezi mai mulți copaci poți să reduci mortalitatea în timpul valurilor de căldură, pentru că reduci amplitutdinea insulei de căldură și nu mai ai un efect combinat, ci doar efectul valului de căldură".

Apoi ar mai fi un lucru despre care se vorbește mai puțin: ventilația, ai nevoie ca aerul să aibă o circulație bine gândită și poți reduce încălzirea din timpul nopții. Aici se pot face în viitor lucruri, dar este complicat.


"Când ai clădiri înalte și concentrate într-o anumită zonă este greu ca aerul să se deplaseze, va rămâne cumva blocat în zona respectivă și ar trebui să gândești modul în care sunt așezate clădirile și să construiești în funcție de vântul mediu din zona respectivă. Trebuie să permiți aerului să părăsească orașul mai ușor în zona aceea, dar este foarte greu de făcut asta, fiindcă sunt clădiri lângă clădiri, blocuri din ce în ce mai înalte și este foarte complicat. Aceste idei sunt mai ales potrivite pentru ce vom construi în viitor", explică Bogdan Antonescu.

h2:Valurile de căldură duc la scăderea calității aerului

O schimbare față de acum câteva decenii este legată și de poluarea atmosferică, pentru că aerul blocat în apropierea solului blochează și poluarea atmosferică la nivelul solului. În situațiile cu valuri de căldură și cu presiune ridicată apar inversiuni termice și temperaturile cresc cu altitudinea, în loc să scadă. Mișcările ascendente ale aerului de la suprafață sunt blocate și poluanții tind să se acumuleze, fiindcă nu mai ajung să se disperseze în altitudine sau să se deplaseze spre alte regiuni și se acumulează.

Un val de căldură contribuie și la scăderea calității aerului în zonele urbane, pentru că gazele de la mașini sunt menținute relativ aproape de sol. Este ca un fel de capac uriaș care se ridică atunci când vin spre oraș mase de aer mai rece sau când zona cu presiune ridicate se deplasează..

Somnul este afectat die nopțile tropicale, fiindcă adormim mai greu și somnul este de calitate mai slabă pe timpul nopților prea calde. Cu cât valurile de căldură vor apărea tot mai des și vor fi tot mai persistente, cu atât mai mult se vor simți efectele asupra sănătății noastre, mai ales la persoanele în vârstă.

Mortalitatea în exces este un factor prin care poate fi măsurat un val de căldură, iar un exemplu faimos în Europa ține de valul de căldură din Franța, din 2003. Un studiu arăta că anul trecut au murit 61.000 de oameni în Europa, din cauza valurilor de căldură.

Verile din anii 70 și din anii 80 au fost cele mai reci din ultimii zeci de ani, ieșind în evidență în România anii 1976, 1979 și 1984 care au adus luni iunie, iulie și august incredibil de reci.

Valurile de căldură nu au apărut recent, erau prezente și acum câteva decenii. Bogdan Antonescu amintește că la începutul anilor 50 din secolul trecut au fost valuri de căldură cu un stres termic fără precedent, iar în anii 70 și 80 efectele schimbărilor climatice nu erau foarte mari. Față de acum 40-50 de ani, distribuția temperaturii arată clar că a crescut posibilitatea să apară extreme ridicate de temperatură. Dacă privim, spre exemplu, recordurile privind temperaturile negative în țară, cele mai multe au fost cu multe zeci de ani în urmă și în prezent apar o dată la câțiva ani minime de sub -30 C iarna.

"Ne adaptăm mai greu la aceste extreme cu care nu eram obișnuiți în anii 80 (...) Există și studii care arată că secetele din trecut erau mai severe decât ce observăm în prezent, dar acum seceta se suprapune și cu valurile de căldură și a apărut și termenul de fenomene compozite, sunt mai multe fenomene extreme suprapuse și impactul este puternic", săune Bogdan Antonescu.

Datele arată că în ani precum 1961, 1963, 1965 și 1969, spre exemplu, au fost perioade și de peste 50 de zile fără precipitații la unele stații meteo.

h2:Încălzirea va continua, valurile de căldură vor fi mai dese și mai persistente

Toate studiile arată că vor veni ani tot mai calzi până în 2030, iar verile vor fi tot mai greu de suportat.

"O să fie mai rău decât este în prezent, pentru că valurile de căldură o să fie mai lungi și, din ce observăm în prezent este un semnal clar pentru ce se va întâmpla în următorii ani. Nu mă aștept însă să avem temperaturi de 45 C în București, și nici acelea nu ar fi o mare problemă, fiindcă ar fi pentru scurte intervale de timp. Vor fi mai frecvent valuri de căldură care durează mult, dar nu mă aștept să observăm constant temperaturi de peste 45 C în România ca să doborâm recordul în fiecare an", spune Bogdan Antonescu.

Dacă vom continua să emitem ca și până acum gaze cu efect de seră, ne putem aștepta ca în 2050 în București să avem patru valuri de căldură cu o durată medie de 12 zile, iar numărul de ore cu stres termic se va dubla față de 2023.

Ne putem aștepta pe viitor și la furtuni mai puternice în viitor, dar și la grindină de mai mari dimesiuni. Sudul României este regiunea cel mai afectată de grindină.

Consumați roșii!

Beneficiile consumului de roșii pentru sănătate: de la creșterea imunității la controlul apetitului

De culoare roșie, galben, portocaliu, uneori negru sau chiar verde (fără a fi necoapte), roșia, indiferent de soiuri, aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre din două motive: are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Detaliem beneficiile roșiilor, așa cum au fost dovedite în timp de numeroase studii.

Roșiile sunt considerate legume, deși sunt fructele unei plante cu flori numite Solanum lycopersicum. În lume există sute și chiar mii de soiuri de roșii, variante locale, regionale și hibride create de oameni, fiecare cu caracteristici unice, precum dimensiune, formă, culoare, gust și rezistență la anumite condiții de creștere. Un soi extrem de apreciat printre români este roșia inimă de bou, o roșie mare, dulce, gustoasă și zemoasă. De altfel, se află pe locul întâi într-un top al celor mai bune roșii românești realizat de producători din România. Iar dacă ne referim la producțiile de roșii obține, în România s-au recoltat aproape 750.000 de tone, aproximativ 3,2 % din totalul producțiilor obținute la nivel european, arată un studiu comparativ între anii 2019 și 2020.

h2: Ce conține o roșie?

Indiferent de soiul de roșii pe care îl consumăm, fiecare roșie are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Antioxidanții din roșie sunt substanțe care au capacitatea de a neutraliza sau de a reduce efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactivi, care pot cauza daune celulare și pot contribui la apariția unor afecțiuni precum îmbătrânirea celulară, boli cardiovasculare, cancer și alte probleme de sănătate.

Conform USDA (Departamentul Agriculturii din SUA), o roșie crudă, de dimensiuni medii, conține:
proteine: 1,08 grame (g)
grăsime: 0,2 g
glucide: 4,78 g
fibră: 1,48 g
zaharuri: 3,24 g
calciu: 12,3 miligrame (mg)
fier: 0,3 mg
potasiu: 292 mg
sodiu: 6,15 mg

Valorile nutriționale ale roșiei se schimbă în funcție de felul în care consumăm acest fruct. Roșiile fierte sau coapte conțin mai mult licopen decât cele crude. Prin prelucrare termică, nivelul de licopen din roșii crește și devine mai ușor de absorbit în organism. Iar vestea bună e că roșiile nu-și pierd vitaminele când trec prin procedee termice.

h2: Beneficiile roșiilor pentru sănătatea noastră

Roșiile, ca și alte fructe și legume bogate în antioxidanți, pot oferi o mulțime de beneficii pentru sănătate atunci când sunt incluse într-o dietă echilibrată. Iată care sunt cele mai importate dintre ele:

h2: Antioxidanții din roșii previn îmbătrânirea celulelor

Roșiile sunt bogate în diferiți antioxidanți, cum ar fi:
Licopen. Este pigmentul responsabil pentru culoarea roșiilor. Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din roșii și este adesea asociat cu reducerea riscului de cancer, în special al prostatei, sânului și sistemului digestiv.
Beta-caroten. Un alt pigment natural care se găsește în roșii și este transformat în organism în vitamina A. Acesta are efecte antioxidante și contribuie la sănătatea pielii și a vederii.
Vitamina C. Un antioxidant puternic și esențial pentru sistemul imunitar, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
Vitamina E. Un alt antioxidant important care protejează celulele împotriva daunelor oxidante. Cel 17 grame de vitamina C pe care le oferă consumul unei roșii crude, de dimensiuni medii, reprezintă 19% din nevoia zilnică a unui adult.
Flavonoide. Sunt o clasă de antioxidanți care se găsesc în multe fructe și legume, inclusiv roșii, și au beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și imunitară.

h2: Scad riscul de cancer

Licopenul pe care roșiile îl conțin are un puternic efect anticancerigen. "Este recunoscut pentru potențialul său de a reduce riscul unor tipuri de cancer, în special al celui de prostată", spune dr. Trista Best, consultant nutriționist la Balance One Supplements în Georgia.

Conform World Cancer Research Fund International, un studiu a arătat că bărbații care au consumat roșii conservate sau gătite de 5-6 ori pe săptămână și-au scăzut riscul de a face cancer de prostată cu 28% față de cei care nu au consumat roșii. Asocierea roșiei gătite cu uleiul de măsline a demonstrat beneficii și mai mari, în sensul în care uleiul de măsline a ajutat la o mai bună absorbție a licopenului.

În plus, o revizuire din 2022 a mai multor studii despre impactul licopenului asupra sănătății, a arătat capacitatea acestui antioxidant de a proteja ADN-ul celulelor de a dezvolta chiar mai multe tipuri de cancer, nu doar de prostată. Este vorba și de cancer de colon, de cancer de sân și de sânge.

h2: Ajută la sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular

O serie de beneficii dovedite sunt legate de licopenul din roșii când vine vorba de sistemul cardiovascular. O mulțime de dovezi adunate într-o revizuire publicată în februarie 2022 a arătat că licopenul ajută la sănătatea inimii, în special în cazul aterosclerozei și hipertensiunii arteriale.

Conform Universității de Stat din Michigan, și alte substanțe nutritive din roșie pot proteja inima. Și potasiul, dar și vitaminele din grupul B din roșii pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, dar și la reducerea colesterolului, ceea ce înseamnă un risc mai mic de atac de cord și accident vascular cerebral. Potasiul mai are și alte beneficii: menține echilibrul fluidelor corporale, funcția nervoasă și contracțiile musculare, arată Institutul Național de Sănătate SUA.

h2: Cresc imunitatea

O ceașcă de roșii oferă 45 de miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din nevoile zilnice ale unui adult. Un antioxidant puternic, vitamina C ajută la stimularea celulelor imune ale organismului care luptă împotriva infecțiilor și previne deteriorarea celulelor sănătoase de către radicalii liberi.

h2: Îmbunătățesc motilitatea spermatozoizilor

Bolile genetice, dezechilibrele hormonale, numărul scăzut de spermatozoizi, anumite medicamente și abuzul de substanțe pot afecta infertilitatea masculină. Roșiile nu tratează aceste probleme medicale, dar pot îmbunătății motilitatea spermatozoizilor. Într-un mic studiu, realizat pe 44 de bărbați cu și fără probleme de infertilitate, cei care au băut aproximativ 200 ml de suc de roșii zilnic, timp de 12 săptămâni, au prezentat o mai bună motilitate a spermatozoizilor. Participanții la studiu au fost împărțiți în 3 grupuri: grupul de control care nu a primit nimic, grupul care a primit suc de roșii și un grup căruia i s-au oferit capsule antioxidante. În cadrul acestui ultim grup nu s-a observat niciun semn de îmbunătățire.

h2: Ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii

Roșiile nu ajută doar la sănătatea organelor interne sau a sistemelor din corpul nostru. Consumul regulat de vitamina A reduce ridurile de expresie, stimulează formarea de colagen, previne îmbătrânirea prematură, înlătură petele pigmentare, reduce aspectul vergeturilor, ajută la regenerarea celulelor și conferă pielii un aspect sănătos și catifelat. O meta-analiză publicată în ianuarie 2023 în Critical Reviews in Food Science and Nutrition a constatat că suplimentele alimentare de roșii și licopen au ajutat la prevenirea deteriorării pielii produsă de razele solare.

h2: Consumul de roșii ajută la controlul apetitului

Nu există o dietă cu roșii pentru a pierde kilograme, însă introducerea în regimul alimentar zilnic a legumelor și a fructelor în defavoarea pastelor sau a orezului, poate aduce o scădere în greutate. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenire Bolilor (CDC), roșiile nu doar asigură o dietă săracă în calorii, dar pot controla senzația de sațietate datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive pe care le conțin. Sunt bogate în fibre și conțin mai mult de 90% apă, ceea ce explică de ce ne ajută să ne simțim sătui.

Roșiile fac treabă bună și în cazul rezistenței la leptină. Descoperirea leptinei în 1996 a deschis calea cercetărilor legate de obezitate și de controlul apetitului. Leptina este un hormon care semnalează creierului că suntem sătui, reglând astfel poftele. În plus, roșiile conțin foarte puține calorii. O roșie de dimensiuni medii are doar 22 de calorii, iar una mare are 33 de calorii. "În plus față de creșterea nivelului de leptină, roșiile pot ajuta la creșterea sensibilității la leptină prin reducerea inflamației în organism, deoarece inflamația este considerată a fi o cauză primară a rezistenței la leptină", spune Kristin Gillespie, dietetician.

h2: Riscurile consumului de roșii

Considerate în general sigure, roșiile pot genera reacții alergice sau simptome de reflux gastric din cauza acidității ridicate. Studiile arată că persoanele care suferă de arsuri la stomac ar trebui să limiteze sau să evite consumul de roșii, însă reducerea consumului de alcool și scăderea greutății corporale, ar putea ajuta la reducerea simptomelor de arsuri gastrice și la creșterea consumului de roșii.

Consumul de roșii ar putea avea contraindicații dacă urmați un tratament medical cu pastile pentru subțierea sângelui. Anumiți compuși din roșie pot interacționa cu aceste medicamente. Discutați acest aspect cu medicul specialist și stabiliți împreună cu el dacă există acest risc.

h2: Cum alegem roșiile și cum le consumăm

Există multe soiuri de roșii, însă nu se știe ce beneficii pentru sănătate oferă fiecare soi în parte. Când alegi roșii, asigură-te că sunt crescute cât mai natural și ține cont și de aceste sfaturi:
1. Alege roșii de o culoare vie. Un roșu aprins înseamnă un conținut mare de licopen.
2. Adaugă ulei de măsline. Pentru a crește capacitatea organismului de a absorbi licopenul, include ulei de măsline în salata de roșii, dar și în sosul de roșii/bulionul pe care îl prepari acasă.
3. Fierbe-le sau coace-le la cuptor. Unele persoane cu alergie la tomate le-ar putea tolera mai bine după prepararea termică.

Roșiile sunt un fruct nutritiv, cu majoritatea beneficiilor pentru sănătate derivate din antioxidanți – licopenul, beta-carotenul și vitamina C. În timp ce alergiile la tomate sunt rare, este posibil ca unele persoane să nu le poată tolera din cauza acidității.

Sursa foto: Dreamstime.com

Félix Leclerc

Félix


Iată bogăția mea!