sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Era prin anii 1979-1980

    Era prin anii1979-1980. De-abia ne apăruseră copiii.

    Lucram în complexul CIAN din Combinatul Petrochimic Pitești. Eram șef  pe o instalație ce producea intermediarul  clorcian, folosit ulterior în producția unui erbicid, atrazin, de mult interzis a fi folosit în tratamentul ierburilor din culturile agricole.
 
      Timpul de lucru era de șase ore din cauza toxicității foarte mari din complexul CIAN. 

       Intrăm la slujbă la ora 6.00. În jurul orei 12.30 eram deja în zona casei. Căutăm ceva alimente pentru familie. În complexul din cartier era o ALIMENTARĂ mare. Rafturile erau 99% goale. Singurul produs la vedere, din producția românească, era conserva de mazăre la borcan. Zeci de astfel de borcane, de fapt singurele, tronau pe rafturi ca morții în spitale. 

       Îmi aduc aminte că se mai găsea, aproape toate delicatesele erau lipsă, pungi verzi de cafea boabe, import din Republica Democrată Germană. Ulterior, au dispărut și acestea, definitiv, până la lovitura de stat din '89.

    Eram tineri. La birou consumam multe cafele, singurul deliciu la acele vremuri. Prin 1982 cafeaua era produs de contrabandă. 

         Măcinatul cafelei era un obicei, zilnic. 

    În rezerva de ustensile de bucătărie  am o minimoară pentru măcinat cafea, cumpărată de la un producător elvețian, Pfluger, fie-i țărâna ușoară, avea aproape optzeci de ani în 1987.  Amintiri taică de pe lacul Konstanz! Eu tânăr, el cu secretara lui. 

Pe internet am mai găsit ceva urme din familia lui moș Pfluger:

"Thielmann-Rotel Know-how AG is located in Aarburg, AARGAU, Switzerland and is part of the Electrical, Plumbing & Hardware Wholesalers Industry." 

"Lacul Constanța este cel mai mare lac al Alpilor, situat pe cursul râului Rin și aflat la granița dintre Germania, Elveția și Austria. Este situat aproximativ la 47°39′0″N 9°19′0″E, frontiera triplă Germania - Elveția - Austria aflându-se în proximitate. Cel mai mare oraș situat la acest lac este orașul Konstanz. "



Konstanz 


Steagul încă flutură în Aarburg:









      

De ce am făcut această introducere? Vreau să atrag atenția asupra cafelei proaspăt măcinate care are un miros de te scoală din mormânt :

"

CUM SĂ-ȚI PĂSTREZI CAFEAUA ACASĂ: VERIFICĂ DATA PRĂJIRII

Prin cafea de specialitate se înțelege cafea dintr-o origine controlată geografic, cultivată și procesată în loturi mici, ulterior prăjită cu atenție cu un profil de prăjire dezvoltat special pentru a păstra cât mai mult din caracterul de origine. O cafea este considerată proaspăt prăjită aproximativ o lună și jumătate de la data prăjirii inscripționată pe pungă, dar poate fi consumată în termen de un an.

„Este important să avem cafea proaspăt prăjită, dar odihnită. Lasă și cafeaua să se bucure de zilele de vară. 🙂 Lăsând gluma la o parte, este foarte important să ne asigurăm că dioxidul de carbon a ieșit din bob, făcând astfel loc uleiului. Acesta impregnează structura de celuloză a bobului de cafea, făcându-l astfel potrivit pentru a scoate maximul de note de degustare din cafea.”

Pentru fiecare metodă de preparare timpul de odihnire este diferit. Păstrează ca reper următoarele. În prepararea cafelei la filtru manual (V60, Kalita, Chemex și altele), AeropressFrench press îți recomandăm să aștepți minim 4 zile de la data prăjirii, pentru ibric 7 zile, pentru espressor și moka pot 14 zile, iar pentru espressor full automat minim 3 săptămâni. 

CUMPĂRĂ CAFEA BOABE ȘI MACINĂ ACASĂ

„În momentul măcinării, noi expunem suprafața bobului pregătind astfel cafeaua pentru preparare. Este foarte important ca timpul de la măcinare până la extracție să fie cât mai mic ca să putem scoate cât mai mult din cafea din punctul de vedere al aromelor. Odată măcinată, prin contactul cu oxigenul pierdem foarte mult din substanțele solubile din cafea.”

Așa că îți recomandăm să achiziționezi cafeaua boabe și să macini de fiecare dată numai cantitatea de care ai nevoie. 

Dacă nu dispui de echipament, timp sau energia necesară pentru a măcina cafeaua în fiecare zi, asigură-te că achiziționezi cafea proaspăt prăjită care este măcinată doar la cerere conform metodei de preparare.

„Păstrează cafeaua la o temperatură stabilă (în dulap ferită de razele UV), în punga originală, limitând astfel contactul cu aerului prin scoaterea aerului cu ajutorul valvei după fiecare resigilare. Vei observa ca în primele zile este mult mai aromată, pe măsură ce timpul trece este normal să-și piardă din complexitate.”

Indiferent dacă cafeaua ta este boabe sau măcinată ține cont de următoarele sfaturi.

ȚINE DEPARTE OXIGENUL DE CAFEA

După ce desigilezi o pungă de cafea, la contactul cu aerul aceasta începe să se oxideze. De aceea îți recomandăm să păstrezi cafeaua, alegând una dintre următoarele opțiuni:

  • În punga originală, dacă aceasta se poate resigila. Nu uita să elimini tot aerul și apoi să închizi punga. Pungile Meron sunt prevăzute zipper pentru resigilare, așa că nu este nevoie să muți cafeaua în alt recipient.
  • Într-o pungă prevăzută cu zipper. La fel, nu uita să elimini tot aerul și apoi să închizi punga. Cu cât îndepărtezi aerul mai bine, cu atât rămâne mai puțin care să interacționeze cu cafeaua.
  • Într-un recipient etanș din sticlă opacă, ceramică sau metal care se poate vida.
  • Într-un recipient din sticlă transparentă, care se poate vida, dacă îl păstrezi ferit de lumina soarelui.

ALEGE CEL MAI POTRIVIT LOC PENTRU DEPOZITARE

Cafeaua trebuie să-ți fie întotdeauna la îndemână, căci cine are energia necesară să caute recipientul de cafea la 6 dimineața? În același timp ține minte că locul unde depozitezi cafeaua trebuie să fie unul cu temperatură constantă, ferit de razele soarelui.

Astfel, pentru a-ți păstra cafeaua proaspătă, ia în considerare următoarele informații:

  • Îți poți ține cafeaua oriunde în bucătărie, atât timp cât este ambalată într-o pungă sigilată sau într-un recipient etanș și opac și vidat, iar locul e ferit de lumina soarelui și surse de căldură.
  • Alege un loc cu temperatură constantă, uscat și fără lumina exterioară precum o debara sau un dulap.
  • Evită locurile care au contact direct cu o sursă de căldură, precum aragazul.
  • Nu îți depozita cafeaua în frigider. Umezeala poate pătrunde în ambalaj. În plus, cafeaua va absorbi mirosul celorlalte alimente din frigider.
  • Dacă îți achiziționezi cafea în cantități mari, cum ar fi pungi de 1 kg depozitează o cantitate mai mare conform instrucțiunilor de mai sus și păstrează o cantitate mai mică în alt recipient pentru uz zilnic. Deschide recipientul mai mare numai atunci când trebuie să îl reumpli pe cel mai mic. Acest lucru reduce expunerea la aer pentru cea mai mare parte a cafelei."
  • Știați ca o ceasca obisnuita de cafea poate face mai mult decat sa va ofere revigorarea de dimineata?

    Intrebarea daca o cafea are sau nu beneficii semnificative este, fara indoiala, foarte controversata. Aceasta dezbatere din cele mai vechi timpuri a mentionat activitatea sa antioxidanta, precum si potentialul de stimulare a creierului.

    Pe de alta parte, detractorii au sugerat dezavantaje precum indigestie, cresterea frecventei cardiace, tensiune arteriala crescuta si insomnie. Cu toate acestea, ultimul val de dovezi medicale si stiintifice vine cu o multime de noutati. Consumul de cafea poate fi mai sanatos decat ati banuit vreodata.

    1Cofeina va ofera o crestere de memorie pe termen scurt

    Iata cateva dintre cele mai importante motive sa credeti asta:

    In urma unui studiu, cativa indivizi au primit cate o doza de 150 de miligrame de cofeina fiecare, aproximativ cantitatea pe care o contine o ceasca de cafea. Cercetatorii au observat o crestere semnificativa a activitatii creierului. De asemenea, aceastia au remarcat faptul ca timpii de reactie, precum si memoria celor care au consumat cafeina s-a imbunatatit considerabil in comparatie cu cei care au primit doar un placebo obisnuit. Pentru a fi expliciti, acestia din urma nu au indicat nicio crestere in ceea ce priveste activitatea creierului.

    Cum functioneaza
    Potrivit neurologilor si toxicologilor, se considera ca cofeina actioneaza asupra zonelor creierului responsabile de concentrare si memorie. Ca o consecinta directa, cofeina trimite un impuls asupra memoriei pe termen scurt, precum si asupra acuitatii puterii de concentrare unui individ. Cu toate acestea, putem remarca faptul ca nu este clar cat dureaza acesta crestere. Totodata, nu este clar cum poate varia de la o persoana la alta.

    2. Este o sursa de antioxidanti utili

    Studiile arata cum cafeaua are mai multa activitate antioxidanta incomparatie cu cele doua superstaruri antioxidante: cacao si ceai. De fapt, ogama larga de analize detaliate de laborator realizate de-a lungul anilor au identificatpeste 1000 de antioxidanti in boabele de cafea. Interesant este faptul ca sutede alti antioxidanti apar la prajirea boabelor de cafea. Mai mult, un studiodin 2012 a numit cafeaua ca una dintre principalele surse de antioxidantialimentari disponibile in prezent.

    Cum functioneaza
    In cazul in care nu stiati, majoritatea antioxidantilor care segasesc intr-o ceasca de cafea ajuta la combaterea inflamatiilor. Si printr-o inflamatie intelegem o cauza fundamentala a diferitelor afectiuni cornice, asemenea aterosclerozei, a unor tipuri de cancer si a artritei.

    In afara de aceasta, antioxidantii joaca un rol semnificativ in neutralizarea radicalilor liberi care apar in mod natural ca parte a functiilor metabolice zilnice. Cu toate acestea, radicalii in cauza sunt cei care pot provoca stres oxidativ si nu ne referim la cel benefic. Cu alte cuvinte, antioxidantii dintr-o ceasca de cafea aburinda ajuta la mentinerea sanatatii dumneavoastra. Si fac acest lucru prin protejarea celulelor impotriva oricaror daune fizice externe posibile.

    In cele din urma, acidul cromogenic (unul dintre principalii antioxidanti din cafea) s-a dovedit a avea o oarecare capacitate de a prevenibolile cardiovasculare.

    3. O cana obisnuita de cafea poate preveni declinul cognitiv

    Nu este un secret ca cafeaua trimite un impuls temporar benefic catre memorie si catre activitatea creierului. Dar ceea ce majoritatea dintre noi nu stim este faptul ca un consum frecvent de cafea poate preveni, de asemenea, declinul cognitiv asociat anomaliilor mintale, cum ar fi boala Alzheimer.

    Intr-un studiu amplu, expertii au descoperit faptul ca un consumde aproximativ trei pana la cinci cesti de cafea in fiecare zi are unele beneficii unice care nu pot fi reproduse in alt fel. S-a mentionat ca reduce cu 65% riscul de dementa si Alzheimer pe toata durata vietii. Totodata, cercetatorii au investigat efectul consumului de ceai sau alte bauturi, cum ar fi cacao sau bere, asupra declinului cognitiv, insa nu au gasit nicio asociere.


    Concluzie
    Exista diferite teorii cu privire la modul in care cafeaua poate ajuta la prevenirea sau mai bine spus, protejarea declinului cognitiv. Dar, inainte de asta, un fapt concret – cafeina in cafea impiedica formarea placii beta-amiloid. Placa poate contribui la inceputul si la progresia bolii Alzheimer. In plus, cercetatorii sustin ca, deoarece o ceasca de cafea obisnuita poate sa previna diabetul dietetic (un factor de risc pentru dementa), poate, de asemenea, sa minimizeze pericolul de dezvoltare a dementei.

    4. Cafeaua ajuta la reducerea anumitor tipuri de cancer

    Potrivit specialistilor in cancer, barbatii care beau cafea in mod regulat prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cancerul de prostata comparativ cu cei care consuma alte tipuri de bauturi. In tandem similar, diferiti cercetatori sugereaza ca consumul a patru sau mai multe cesti de cafea in fiecare zi scade riscul de cancer endometrial la femei.

    In mod statistic, femeile care consuma patru sau mai multe cesti de cafea pe zi au cu 25% mai scazute sansele de aparitie a cancerului,comparativ cu femeile care beau mai putin de o cana zilnic. In acelasi spectru, cercetatorii au descoperit o relatie intre consumul frecvent de cafea si scaderea ratei de cancer rectal, la san, colon si ficat.

    Dar cum se intampla acest lucru?
    Cafeaua contine substante fitochimice antioxidante numite polifenoli. Astfel de substante chimice au demonstrat multe proprietati anticarcinogene in diferite studii si analize detaliate de laborator efectuate in ultimele cateva decenii. Deci, pescurt, aceste fitochimice actioneaza ca tampoane care impiedica sansele deaparitie a tumorilor la o expunere foarte mica la compusii cancerigeni.

    5. Cafeaua reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat

    O buna parte a expertilor in sanatate si nutritie din intreaga lume sustin ideea ca exista o asociere intre consumul de cafea si scaderea riscului de diabet. Si aceasta, in special pentru ca s-a dovedit recent ca pericolul de a suferi de diabet zaharat scade cu 7% pentru fiecare ceasca de cafea consumata. De asemenea, studiile epidemiologice au aratat ca cei care consuma foarte multa cafea au cu 50% mai putine sanse de a suferi de diabet, comparativ cu consumatorii ocazionali sau chiar cu cei care nu consuma deloc.

    Concluzie
    Exista mai multe moduri in care cafeaua este benefica in indepartarea diabetului. In primul rand, ajuta organismul sa utilizeze insulina si protejeaza celulele producatoare de insulina si, ca o consecinta directa, permite oreglare eficienta a zaharului din sange. Sa nu mai vorbim de faptul ca un echilibru sanatos de zahar din sange este asemanator cu o viata fara diabet.

    In al doilea rand, impiedica deteriorarea tesutului. In special, acela care rezulta din lupta cu inflamatia in organism (unul dintre factorii derisc de diabet de tip 2).

    In alta ordine de idei, acidul cafeic, o componenta a cafelei,este cunoscut a juca un rol semnificativ in scaderea acumularii toxice a unordepozite de proteine abdominale. Astfel de depozite, cum ar fi fibrile amiloid, se gasesc la persoanele cu diabet zaharat.

    6. Cafeaua este sanatoasa pentru inima

    Inainte de a o respinge ca un alt mit de pe internet, rezervati-va cateva secunde pentru a citi faptul ca un studiu care a implicat peste 37.000de persoane de-a lungul a 13 ani a fost finalizat de catre cercetatorii cardiologi. Surprinzator, cercetarile au scos la iveala faptul ca consumatorii moderati de cafea au avut un risc cu 20% mai scazut in privinta bolilor de inima, comparativ cu cei ocazionali, cu cei convinsi, si cei care nu consuma deloc.

    Cum este posibil acest lucru?
    Nu trebuie sa fiti un cardiolog instruit pentru a observa beneficiile cafelei in ceea ce priveste sustinerea sanatatii inimii. Acest lucru se intampla prin protejarea camerei musculare a inimii impotriva deteriorarii arterelor care poate rezulta din inflamatie. In acest fel, diverse boli de inima sunt indepartate, inclusiv afectiuni comune cum ar fi, printer altele, hipertensiunea, tromboza, atacul de cord, insuficienta cardiac.

    7. Cafeaua imbunatateste performanta exercitiilor fizice

    Este regretabil faptul ca majoritatea dintre noi am fost indusiin eroare de faptul ca cafeina este un agent de deshidratare. De asemenea, esteunul dintre motivele pentru care in anii dvs. de formare ati fost descurajati sa savurati cafea sau ceai inainte de o cursa lunga sau o lectura. Chiar si unii dintre cei care fac performanta in fitness nu va recomanda sa consumati cafea inainte sau dupa un antrenament intens.

    Dar studii recente au aratat ca, la fel de mult cum cafeina poate stimula deshidratarea, consumul moderat de cafea nu deshidrateaza entuziastii sportului pentru a-si intrerupe antrenamentul. Dimpotriva, cafeaua si beneficiile acesteia ajuta la combaterea oboselii fizice, permitand astfel o marja de anduranta mai ridicata pe banda de alergare sau la antrenamentele cu gantere.


    Cum se intampla acest lucru?
    Cofeina reprezinta un potential de imbunatatire al performantei si al rezistentei. Nu numai ca ajuta la combaterea oboselii, dar, de asemenea, imbunatateste contractia musculaturii. Intr-o oarecare masura, poate intrerupe perceptia durerii sportivului si poate creste nivelurile de acid gras din sange. Rezultatul acestui fapt, pe termen lung, este rezistenta si anduranta.

    8. Este cafeaua sanatoasa pentru ficat?

    Indiferent de ceea ce ati putea gasi in blogurile de sanatate si in reviste de nutritie, cert este faptul ca aceasta licoare, cafeaua, reduce riscul de cancer la ficat. Inca o data, un consum constant de cafea a fost pus pe seama unei incidente mai scazute a cirozei, cu atat mai mult a cirozei alcoolice. Unele studii au indicat chiar o corelatie inversa intre cresterea consumului de cafeasi reducerea riscului de ciroza – o scadere a riscului cu 20% pentru fiecare ceasca consumata.

    Cum functioneaza
    Pentru a sustine acest argument, luati in considerare un aspect: o cercetare recenta aprofundata facuta anul trecut in Turcia a aratat o relatie inversa intre consumul de cafea si nivelurile sanguine ale tuturor enzimelorhepatice. In mod conventional, nivelurile crescute ale enzimelor hepaticereflecta afectarea si inflamatia ficatului. Pur si simplu, cu cat se bea maimult cafea, cu atat sunt mai mici nivelurile enzimelor.

    9. Protejeaza impotriva gutei (artritei)

    Studiile privind modelele de consum de cafea ale ambelor sexe indica faptul ca un consum obisnuit de cafea scade riscul de a dezvolta guta (o forma de artrita care provoaca inflamarea sau umflarea articulatiilor, in special in picioare si in degetele mari de la picioare). Un alt studiu separat a analizat comportamentele de sanatate pentru aproape 90 000 de asistente medicale in decursul a 26 de ani. Departe de ceea ce astepta majoritatea, s-a observat o corelare pozitiva intre scaderea pericolului de aparitie a gutei si consumul de cafea pe termen lung.

    Femeile care au consumat mai mult de 4 cani zilnic au prezentat un risc cu 57% mai scazut de guta, la fel si cei care au luat cel putin trei cesti de cafea pe zi. In plus, riscul de guta a scazut cu 22% la femeile care au consumat zilnic intre 1 si 3 cani de cafea.

    Mai mult, o singura cana de cafea decofeinizata pe zi a fost asociata cu scaderea cu 23% a riscului de guta. Toate aceste tipare au fost comparate cu cei care nu au consumat deloc cafea.

    Concluzia
    Se crede ca proprietatile antioxidante ale cafelei reduc riscul de aparitie a acesteui tip de artrita prin reducerea nivelurilor de insulina nesanatoase. La randul sau, acest lucru reduce nivelurile de acid uric. Un nivel crescut al acidului uric cauzeaza guta.

    10. Cafeaua Reduce Depresia

    Un sir din studii anterioare si recente au legat consumul de cafea cu rate de depresie mai scazute atat la barbati cat si la femei. In aceste studii, datele colectate sugereaza o relatie inversa intre depresie si consumul de cafea. De fapt, specialistii in cafea par sa aiba cel mai scazut risc de a cadea prada depresiei.

    Cum functioneaza
    In mod natural, cafeina este cunoscuta pentru a activa neurotransmitatorii care pot controla starea de spirit. Astfel de transmitatoare includ serotonina si dopamina. In acest fel, cafeaua stopeaza depresia stimuland injectarea acestor “hormoni ai fericirii” in sange.

    Cum sa alegeti cea mai buna cafea pentru sanatatea dumneavoastra

    Este evident ca aceasta bautura, cafeaua, vine cu o gama larga de beneficii pentru sanatate. Dar atunci cum se obtin mai multe beneficii de la cafea? Mai jos sunt cativa pasi de urmat.

    Alegeti o cafea boabe organica (ecologica)

    Ca si in cazul altor produse alimentare, cea mai buna modalitate de a obtine cea mai pura versiune este sa alegeti marca ecologica. Din fericire pentru noi, majoritatea companiilor de prelucrare a cafelei ofera o varietate naturala, precum si versiunea obisnuita (desi o astfel de cafea este in mod normal un pic mai scumpa decat versiunea obisnuita.)

    Daca nu, verificati ambalajul pentru a va asigura ca boabele de cafea au fost crescute fara a se utiliza erbicide si pesticide. De obicei, boabele de cafea organice sunt in mod normal cultivate cu asistenta chimica zero, daca este posibil, pentru a se obtine o cafea organica in intregime, deoarece este mai probabil sa se obtina un produs mai curat in acest fel.

    Dar sunt si alte motive pentru care puteti opta pentru cafeaua BIO.

    Achizitionarea cafelei organice (denumita si cafea eco, cafea ecologica sau cafea BIO) nu este benefica doar pentru organism, ci si pentru mediul inconjurator. Agricultura ecologica nu adauga componente daunatoare sau sintetice in sol. In acest sens, face ca alimentele pe care le consumati, precum si mediul inconjurator sa fie mai sigur pentru toata lumea.

    Consumati cel putin una sau doua cesti de cafea pe zi

    Studiile sustin ca pentru a obtine avantajele maxime de la antioxidantii din cafea, consumatorii necesita cel putin una sau doua cani zilnic.

    Preparati cafea proaspata dimineata devreme pentru a incepe ziua. Cel mai sanatos si mai gustos mod de a optimiza beneficiile pentru sanatateale cafelei este macinarea boabelor imediat inainte de a incepe pregatirea. Apoi, savurati cafeaua imediat.

    Alegeti cafeaua de casa sau cafeaua proaspat prajita

    Companiile de cafea ofera astazi cafea exceptionala oriunde. Fara indoiala, astfel de bauturi sunt delicioase. Cu toate acestea, ele nu pot contine aceleasi niveluri antioxidante ca ceea ce puteti obtine de la cafeaua de casa.

    Intr-o zi fierbinte, in loc sa optati pentru un pahar de suc acidulat, pregatiti cafeaua cu gheata. Va veti potoli setea si va veti bucura, de asemenea, de beneficiile antioxidante pentru sanatatea cafelei.

    Alegeti Cafea Boabe mediu sau intens prajita.

    Cercetarile arata ca boabele de cafea prajite mai intens au niveluri mai ridicate de antioxidanti decat cele prajite mai putin. Deci, in mod ideal, boabele de cafea mai inchise la culoare au mai multe beneficii pentru sanatate comparativ cu boabele deschis colorate.

    Utilizati echipamentul potrivit pentru prepararea cafelei

    Daca doriti sa obtineti maximul de la o cafea, atunci va recomandam sa luati in considerare achizitionarea echipamentului potrivit pentru a maximiza experienta consumului de cafea. Mai jos gasiti cateva exemple:

    Aparat de cafea: Cumparati un aparat de cafea fiabil care nu numai ca incalzeste apa pâna la punctul de fierbere, ci produce si cafea fierbinte. Luati in considerare achizitionarea unui aparat care genereaza aproape 12 cesti daca aveti mai multi consumatori de cafea acasa.

    Apa purificata: Contrar a ceea ce cred unii dintre noi, apa pe care o folositi pentru prepararea cafelei face diferenta. Asadar, asigurati-va ca utilizati apa purificata, fara substante chimice, pentru a transforma cafeaua intr-o bautura perfecta.

    Rasnita pentru cafea boabe: Cel mai bun mod de a obtine cea mai proaspata calitate a cafelei este folosind boabe de cafea proaspat macinate. Deci, achizitionati o rasnita electrica care poate macina aceste boabe in mai putin de 10 minute si bucurati-va de cafeaua preferata in cea mai pura forma. 

  • 5/5
     

Săracii PSD-ului! Poate, răfuieli politice! Mânca-v-ar pușcăria de nenorociți!

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a fost sub control judiciar, sâmbătă dimineață, după ce a fost audiat toată noaptea de procurorii DNA. Pe numele său a fost impusă o cauțiune de 1 milion de euro. În acelaşi dosar s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de alte două persoane fizice, fosta soţie a lui Tudorache şi o persoană fizică aflată în anturajul fostului primar.




Fostul primar PSD Dan Tudorache, inculpat în două dosare penale, trebuie să plătească o cauțiune de 1 milion de euro, iar fosta sa soție - 200.000 de euro. Acuzațiile aduse de DNA - UPDATE

Fostul primar PSD al sectorului 1 este cercetat penal de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, procurorii stabilind ca acesta să plătească o cauțiune de 1 milion de euro. Conform DNA, în perioada 2008-2018, Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale și ar fi apelat la soția și menajera sa pentru a ascunde banii obținuți ilicit. Astfel, au fost deschise conturi pe numele acestora, au fost cumpărate pe numele fostei soții imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei, precum și bijuterii de sute de mii de euro, între care un diamant de 190.000 de euro.

Dan Tudorache a fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie vineri noapte și a fost audiat pe tot parcursul nopții. El a ieșit de la DNA sâmbătă dimineață, împreună cu avocatul său.

Social-democratul este anchetat într-un dosar privind achiziționarea de tablete, iar un altul se referă la fapte comise în anii 2006-2007.

DNA a anunțat sâmbătă că procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, pentru infracțiunile de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Totodată, celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie, după cum urmează:
  • - 1.000.000 de euro - Daniel Tudorache
  • - 200.000 euro - fosta soție
  • - 75.000 euro - persoană fizică aflată în anturajul primarului
Acuzațiile pe care i le aduce DNA
  • În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
  • În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
  • În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Daniel Tudorache. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenței.
  • De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.
  • În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
  • Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.
  • Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.
În perioada de referință (2008-2018), în care Daniel Tudorache ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:
  • - depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
  • - achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • - acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții;
  • - achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.);
  • - achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții;
  • - asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți;
  • toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.
În ceea ce privește cel de-al doilea dosar (n.r. - vizând achiziția de tablete pentru elevi -n.r.) în care joi au fost făcute de percheziții domiciliare, DNA precizează că va face publice informații când situația judiciară o va permite.

Ce a declarat avocatul lui Tudorache

"Nu poate face declarații, având calitate în acest dosar. Din punctul nostru de vedere, sunt chestiuni care trebuie lămurite cu documente. După cum bine știți, e vorba despre două dosare, dintre care unul vizează achizițiile de tablete, care, din punctul nostru de vedere, au fost complet legate. În celălalt sunt așa-zise fapte foarte vechi, din 2006-2007. E absolut imposibil să-ți amintești ce ai făcut acum 12-14 ani. De aceea vom aduce și noi probe în zilele următoare și cred că vom clarifica, dacă nu 100%, 99%", a declarat avocatul lui Dan Tudorache.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, joi, 38 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, în două dosare în care sunt cercetate fapte de corupţie. Au fost făcute percheziții și la locuința lui Dan Tudorache, precum și acasă la fostul primar Marian Vanghelie. De asemenea, a fost audiat la DNA și fostul primar PSD al Sectorului 5 Daniel Florea, care spunea că a fost chemat în calitate de martor.

"În cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 38 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care două sunt entităţi aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", a precizat DNA într-un comunicat.

Tot joi, Daniel Tudorache a scris pe Facebook că percheziţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost făcute în urma unei sesizări a actualului edil, Clotilde Armand, privind achiziţia de tablete pentru elevi.

Mesajul transmis de Tudorache joi, pe Facebook:
  • "Pentru a nu se face speculații cu substrat politic și pentru că nu am nimic de ascuns, doresc să vă aduc la cunoștință situația reală.
  • Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1.
  • Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a inceput prigoana totală împotriva tuturor angajaților primăriei care nu au “pupat inelul".
  • Revenind la percheziție, am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia și onoarea.
  • Nu am fost “ridicat", “dus la audieri", “reținut" sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect" sau “inculpat" în vreun dosar.
  • Mai multe detalii nu știu în acest moment, însă vă voi ține la curent cu orice noutate. Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităților, pentru că, așa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns. Și, cel mai important, sunt liniștit și mândru în legătură cu activitatea desfășurată în mandatul meu de primar al Sectorului 1".
CITEȘTE ȘI:

joi, 19 noiembrie 2020

Statul român este în păpușoi

Din culisele tranzacției Orange-Telekom: Cum explică ministrul Bode de ce nu a preluat statul român controlul integral asupra operațiunilor fixe din Telekom

​Pentru ca statul român să devină acționar unic în Telekom România Communications (fostul Romtelecom) nu ar fi fost vorba doar de preluarea pachetului majoritar de acțiuni ale grecilor de la OTE, ci s-ar fi pus problema existenței know-how-ului managerial și operațional pe termen lung, respectiv a disponibilității pentru investițiile care trebuiau făcute, a precizat pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. Acesta spune că statul nu are drept de preemțiune și că prin actuala tranzacție statul român își întărește poziția alături de Orange și implicit valoarea participației.

Noi precizări făcute pentru HotNews.ro de ministrul Lucian Bode pe tema tranzacției Orange-Telekom în România:


  • "Statul român, în calitate de acționar minoritar relevant, conform acordului acționarilor nu are drept de preempțiune.
  • În privința tranzacției, nu este o alegere strategică simplă. Ceea ce este important de știut este faptul că statul român nu a vândut nimic. Vorbim de o tranzacție între grupul OTE (parte a Deutsche Telekom) și grupul Orange.
  • Adevărul este că statul român nu avea know-how-ul să gestioneze singur un operator de comunicații și să rămână atractiv pe piață pentru clienți. Piața comunicațiilor electronice este deosebit de concurențială și este foarte greu să rămâi profitabil în acest business fără a fi parte a unui grup internațional care să aibă o prezență consolidată pe mai multe piețe.
  • Istoria ultimilor ani ne-a dovedit că statul a gestionat slab activele sale. De fapt, sunt nenumărate cazurile în care statul gestionează aceste active și companii pe avarie, iar pierderile sunt enorme. Nu ne mai putem permite acest lux când vorbim de active strategice ale statului.
  • În privința Telekom, lucrurile sunt mult mai nuanțate. Vă asigur că am luat în calcul toate scenariile. Pentru ca statul să devină acționar unic, nu ar fi fost vorba doar de preluare și atât, ci s-ar fi pus problema existenței know-how-ului managerial și operațional pe termen lung, respectiv a disponibilității pentru investițiile care trebuiau făcute. Nu doar cele 268 milioane ar fi fost necesare, ci o sumă mult mai mare pe termen mediu. În plus, Telekom Romania Communications (Telekom Fix, compania unde statul e acționar direct) este operator de telecomunicații fixe. Ar fi fost aproape imposibil să rămânem atractivi pentru clienți și credibili în piața doar cu divizia de operațiuni fixe. Viitorul în acest domeniu este al operatorilor care oferă servicii convergente fix- mobil.
  • După finalizarea tranzacției și îndeplinirea tuturor pașilor procedurali, statul român va rămâne alături de Orange, un operator puternic, lider al pieței de profil din România. Obiectivul este să avem un operator de comunicații puternic, convergent, cu o prezență consolidată. Consider că statul român își întărește poziția alături de Orange și implicit valoarea participației. Statul român va avea o prezență consolidată și va fi acționar alături de liderul pieței de profil. În domeniul telecom, acesta este un model de business care dă rezultate în multe state europene.", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor.

Orange a anunțat în data de 9 noiembrie că a semnat cu grupul elen OTE acordul
 pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, după grupul DIGI/ RCS&RDS, cu o cifră de afaceri de 622 milioane de euro în 2019.

Cine sunt acționarii fostului Romtelecom:

  • Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).
Telekom Romania (Fix) are o rețea fixă de telecomunicații la nivel național, care deservește aproximativ 930.000 de clienți de Internet de mare viteză, și 1,2 milioane de abonați la serviciile TV.

Pentru Orange, prioritatea achiziției operațiunilor fixe din Telekom România o reprezintă infrastructura fixă de fibră optică deținută de Telekom Romania Communications.

  • "Prin infrastructura de rețea pe care o deține, Telekom România (FIX) oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.", se arată în anunțul tranzacției dintre Orange și Telekom.

Marea necunoscută: Ce câștigă statul român din tranzacția Orange-Telekom?


Dacă ar fi să ne orientăm doar după ceea ce s-a comunicat oficial în privința acestei tranzacții, am putea crede că statul român nu a făcut mai nimic în a-și păstra un cuvânt de spus într-un operator care deține infrastructuri de interes strategic național.

Pe baza doar a ce s-a comunicat oficial, ar însemna că Orange ar deveni acționarul majoritar (cu 54,01%) la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), companie la care statul ar avea în continuare 45,99% din acțiuni.

Mai multOrange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), în condițiile în care această companie va continua să opereze în piața din România sub controlul OTE (70% din acțiuni).

Lucrurile nu ar arăta deloc bine pentru statul român, despre care unele surse guvernamentale susțin că ar fi avut un drept de preemțiune în cazul în care OTE ar fi decis să vândă.

Nu era oare mai bine ca statul să cumpere participația OTE la Telekom Fix? Nu putea găsi statul 268 milioane de euro? Statul român ar fi preluat integral controlul asupra vechiului Romtelecom și ar fi avut un cuvânt mai puternic de spus și la fostul Cosmote.

  • Sub protecția anonimatului, mai multe surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că achiziția Telekom Romania (Fix) de către Orange nu s-ar rezuma doar la cele comunicate acum oficial, ci ar fi urmată de o nouă operațiune în care Telekom Romania (Fix) ar fi absorbită de Orange Romania, în care statul român ar deține 20% din acțiuni.

Potrivit surselor HotNews.ro, în vara acestui an, Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, ar fi semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România, statul român urmând să dețină 20% din acțiunile noii entități create.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu a și fost prezentat în luna august în ședință de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

  • Termenii acestui acord între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

Vânzări de iluzii. Minciuni pe bandă rulantă. Black Friday.





Atenție la prețurile oferite cu ocazia promoțiilor de Black Friday!


Prețurile la produsele afișate de diversele magazine online sunt reduse cică cu 10-50 %. Minciuni pe bandă rulantă. Am verificat mai multe produse.


Exemplu: am cumpărat acum un an și jumătate un aspirator Electrolux cu 303 lei la ofertă promoție. Preț de raft 550 lei. Azi același produs este oferit  de mai multe firme pe portalul online eMAG, la promoția Black Friday, cică la 550 lei, redus de la 780 lei.


Când cumpărați un produs verificați pe mai multe site-uri! Folosiți comparator de prețuri price. ro.!

Informez că practica Black Friday este praf în ochii clienților. 

Ca fost comerciant atât pe piața internă cât și internațională m-am întâlnit de multe ori cu publicitate mincinoasă în domeniul prețurilor de vânzare cu amănuntul.  În România este raiul comercianților. Eu le zic: 
VÂNZĂTORI DE PIEI DE PUI DE CLOȘCĂ

Black Friday este unul dintre cele mai așteptate evenimente pentru cumpărătorii din întreaga lume. Aceasta este Sărbătoarea care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun și când magazinele aplică cele mai mari reduceri. Totuși, care este istoricul acestei zile și de ce poartă denumirea de „Vinerea Neagră”?

De obicei, Black Friday pică în a patra zi de vineri din luna noiembrie a fiecărui an. Acest lucru este o lege nescrisă în Statele Unite ale Americii și se respectă cu sfințenie. Black Friday este sărbătorită mereu a doua zi după Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), una dintre cele mai mari sărbători americane.

Pentru comercianţi, Black Friday este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece aceasta este ziua când se fac cele mai multe cumpărături. Denumirea de Black Friday a apărut la jumătatea anilor ’60 când comercianții treceau de la culoarea roșie la cea neagră. În organizarea contabilă, efectuată manual la acea vreme, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate. Astfel, s-ar fi ajuns la denumirea de Vinerea Neagră.

Totodată, numele provine și de la faptul că, în goana după cumpărături, americanii blochează traficul din orașe. Astfel, vinerea cu pricina devine neagră din pricina aglomerației de pe străzi și din magazine. Inițial, ziua cu pricina s-a numit „Big Friday”, dar teremnul de „big” a fost înlocuit cu „black”.

Black Friday, în România

În România, Black Friday nu se sărbătorește mereu în a patra zi de vineri din luna noiembrie. Aici, Black Friday are loc atunci când decid cei de la emag.ro, cel mai mare magazin online de la noi. În țara noastră, conceptul de Black Friday a fost introdus în anul 2011. Tot de către cei de la Emag. Vinerea Neagră debutează la primele ore ale dimineții cu reduceri colosale.

Curiozități despre Black Friday

  • Statisticile arată că aproximativ 135 de milioane de americani fac cumpărături în magazinele fizice în fiecare an de Black Friday;
  • În 15 țări de pe mapamond comercianții sărbătoresc Black Friday;
  • Studiile arată că 12% dintre cumpărătorii de Black Friday sunt beți la ora la care comandă produsele;
  • Din 2006 și până astăzi 7 oameni și-au pierdut viața în îmbulzeala din magazine generată de sărbătoarea Black Friday. 98 au fost răniți;
  • Strămoșul zilei de Black Friday a fost parada canadiană în care Moș Crăciun anunța începerea sezonului de cumpărături de iarnă. Prima paradă s-a ținut pe data de 2 decembrie 1905

Rozmarinul

      Acum, doi- trei ani, am cumpărat un ghiveci cu Rozmarin de la Mega Image. O plăntuță amărâtă, numai bună de tocat și pus în preparate, de aromatizat friptura pentru grill sau grătar. N-am dat curs acestei intenții inițiale. Am plantat-o într-un ghiveci mai mare și am pus-o lângă casă. 



       Azi avem o tufă de Rozmarin, de toată frumusețea, remarcată de mulți vizitatori de ai noștri. 



       Florile de un albastru de culoarea cerului atrag insectele polenizatoare, albinele din priseaca lui nea Iorgu, unul din vecinii noștri.



       Internetul și specialiștii din domeniul plantelor medicinale o recomandă cu multă căldură în tratamentele adjuvante.



        În ultimul timp, usuc ramuri de Rozmarin, transform acele în pulbere cu o mașină de cafea și îmi umplu capsule gelatinoase cu această plantă minunată.



























Am mai scris câte ceva despre Rozmarin prin luna februarie a. c. 


Rozmarinul era una dintre plantele magice care crestea in gradinile manastirilor medievale mediteraneene (ca si leusteanul), aparand in multe povestiri fantastice din antichitate si evul mediu.


Astazi, rozmarinul este cultivat in aproape toate tarile din jurul bazinului Mediteranei, precum si in Anglia, SUA si Mexic.


Cuprinsul acestui articol:

1. De unde denumirea?

2. Rozmarinul in istorie

3. Aroma si utilizarile gastronomice al rozmarinului

4. Rozmarin ca si tratament natural

5. Rozmarin – beneficii pentru sanatate

6. Cum sa utilizati rozmarinul?


De unde denumirea?


In limba latina, planta se numea “rosmarinus”; cele mai multe surse interpreteaza numele ca venind din “ros“ (roua) si “marinus“ (marin).


Deseori rozmarinul creste aproape de mare, unde picaturile de apa de mare ar putea justifica numele de “roua marii”.

E posibil ca numele sa se refere la florile albastru-marin ale rozmarinului.


In greaca, este numit “dendrolivano“, care se traduce prin “copac de tamaie”.


Rozmarinul in istorie


Rozmarinul are o istorie destul de interesanta si variata; de la zane si vrajitoare, la nunti si inmormantari – aceasta planta pare a fi cu adevarat o poveste plina de legende si poate chiar un pic de fantezie.


Multe dintre referintele si legendele istorice din jurul rozmarinului au devenit vagi cu timpul, iar folclorul referitor la “apa ungureasca” are legende proprii.


Un remediu celebru in Evul Mediu, numit si “apa ungureasca” este obtinut din rozmarin.

Numele acestui remediu provine din faptul ca a fost inventat pentru regina Ungariei (sec. al XIII-lea). Se spune ca regina suferea de paralizie partiala si folosind acest remediu, s-a vindecat fara nici un fel de sechele.

“Apa ungureasca” este o tinctura obtinuta prin macerarea a 20 g pulbere de rozmarin proaspat macinat cu 50 ml alcool de 96 grade si 50 ml apa plata sau de izvor.

Se lasa la macerat intr-o sticla ermetica, de culoare inchisa, timp de 10 zile, dupa care se strecoara printr-un tifon (nu se foloseste plastic sau metal).

Acest remediu poate fi folosit intern, diluand o lingurita de tinctura in 100 ml apa plata/de izvor, de 3 ori pe zi.








Pliniu (23 – 79 d.Hr.), Dioscoride (contemporan al lui Pliniu si autor al De Materia Medica, o lucrare privind utilizarea si identificarea ierburilor medicale, care a fost baza practicii medicale pentru urmatorii 1400 de ani), si Galen au scris despre rozmarin. (Au fost gasite numeroase lucrari istorice care indicau ca cei trei au lucrat cu rozmarin, dar doar unul a ajuns la concluzia ca amelioreaza memoria).


A fost cultivat de spanioli in secolul al XIII-lea si a fost un condiment popular pentru asezonarea carnii pastrate cu sare (un fel de pastrama) din secolele XV-XVIII.


Contrar credintei populare, rozmarinul este de fapt o planta aromatica, nu un condiment. Diferenta este ca ierburile tind sa foloseasca frunza plantei proaspete sau uscate (cum ar fi rozmarinul si patrunjelul) si tind sa creasca in climat temperat. Condimentele (cum ar fi turmericul si chimenul) provin din radacinile macinate, scoarte, seminte si flori si tind sa fie tropicale.


Pentru mai multe informatii privitoare la ierburi, mirodenii si condimente, va invitam sa cititi si

Totul despre condimente, ierburi aromatice si alte mirodenii


Aroma si utilizarile gastronomice al rozmarinului



Rozmarinul este puternic aromat (amintind de camfor sau eucalipt), rasinos si usor amarui.


Drept condiment, este folosit in omlete, in salate de fructe si in bauturi racoritoare. Rozmarinul poate fi folosit si pentru a aromatiza otetul.


Nu isi pierde aroma prin fierbere indelungata, ca multe alte frunze.


Frunzele proaspete au un parfum mai pur si prin urmare sunt preferate.


Rozmarinul este recomandat ca si condiment pentru cartofi si foarte potrivit pentru legume prajite in ulei de masline (vinete, dovlecei, rosii), asa cum se prepara frecvent in tarile mediteraneene.







Rozmarinul este una din ierburile care au mai multa putere uscate decat proaspete. Rozmarinul uscat este una din cele mai puternice mirodenii si nu trebuie folosit in exces, pentru ca poate da un miros prea “parfumat”.


Rozmarin ca si tratament natural


Este un remediu consacrat pentru afectiunile cardiace si cele circulatorii.


Este recomandat pentru regalarea tensiunii arteriale, fiind eficient in hiper dar mai ales in hipotensiune si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine.


Este un remediu traditional pentru combaterea racirii extremitatilor (mainilor si picioarelor), a formarii trombilor (cheagurilor), a degeraturilor.


Extern, rozmarinul se foloseste ca lotiune de masaj pentru tratamentul paraliziilor dar si pentru efectele sale cosmetice remarcabile, printre care mentionam:


mentinerea si redarea elasticitatii pielii,

inlaturarea petelor de pe piele,

combaterea ridurilor.


Masarea cu tinctura de rozmarin la radacina parului stimuleaza cresterea parului si previne calvitia prematura.





Rozmarin – beneficii pentru sanatate


Aceasta planta deosebita are si anumite beneficii pentru sanatate:


#1. Este bogat in antioxidanti si compusi antiinflamatori


Acesti compusi importanti ai rozmarinului ajuta la stimularea sistemului imunitar si la imbunatatirea circulatiei sanguine. In plus, neutralizeaza particulele nocive numite radicali liberi.


Carnosolul si acizii carnosici sunt doi antioxidanti puternici si compusi antiinflamatori gasiti in rozmarin, care au fost legati de reducerea inflamatiei muschilor, vaselor de sange si articulatiilor.


Acest lucru il face un tratament eficient si prevenirea multor boli, inclusiv tensiunea arteriala, guta, artrita si leziuni suferite in timpul efortului fizic sau ca urmare a interventiei chirurgicale.

Mai mult, reducerea inflamatiei in sistemul cardiovascular poate ajuta la stimularea sanatatii inimii si la prevenirea aterosclerozei.


Este eficient sub forma orala sau topica.


#2. Mentine sanatatea sistemului gastro-intestinal



Ceai din Plante – Rozmarin 50g Ceaiul Casei


Un studiu la care au participat bolnavi de colita a aratat ca rozmarinul este eficient in tratamentul acesteia – in reducerea leziunilor si imbunatatirea structurii colonului.


De asemenea, aceasta planta ajuta la mentinerea sanatatii intestinale in general si la combaterea bolilor intestinale precum sindromul colonului iritabil.


Rozmarinul a fost folosit in mod traditional ca remediu natural pentru stomacul iritat, constipatie, gaze, balonare, deoarece ajuta la relaxarea muschilor intestinului. Adaugarea lui in dieta va poate ajuta sa va reglati miscarile intestinale si sistemul dumneavoastra gastro-intestinal.


#3. Protejeaza neuronii si sistemul nervos,

imbunatateste functiile cerebrale si previne boala Alzheimer


Acidul carnosic din rozmarin are proprietati neuroprotectoare. Un studiu din 2016 sugereaza ca ajuta la reducerea stresului oxidativ si a supraestimularii in celulele nervoase, protejand in cele din urma sistemul nervos.


Exista, de asemenea, dovezi care arata ca rozmarinul protejeaza anumite parti ale creierului de deteriorarea tesuturilor, cum ar fi leziuni ischemice, vindeca tesutul nervos si reduce cheagurile de sange.


De asemenea, una dintre primele utilizari documentate ale rozmarinului a fost ca stimulent cognitiv, caci el ajuta la imbunatatirea performantei si calitatii memoriei.


Este, de asemenea, cunoscut pentru a stimula vigilenta, inteligenta si concentrarea. Un mecanism posibil pentru aceasta actiune este acela ca extractul de rozmarin imbunatateste sinteza factorului de crestere la nivel neuronal, care este vital pentru tesutul nervos.


Acestea sunt si motivele pentru care cercetarea intitulata „Alimente pentru creier, pentru imbatranirea fara Alzheimer: Concentrati-va asupra medicamentelor pe baza de plante” sugereaza ca rozmarinul este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteti include in dieta dvs. pentru a obtine beneficii neuroprotectoare.


#4. Este un antibacterian si antimicrobian natural


Rozmarinul este puternic impotriva infectiilor bacteriene. Este legat de prevenirea infectiilor cu stafilococ, care sunt foarte contagioase si pot provoca probleme grave. De asemenea, inlatura complet diferite bacterii gram-negative si gram-pozitive.


Datorita calitatilor sale antibacteriene, s-a demonstrat ca aportul de rozmarin impiedica cresterea bacteriilor H. pylori, un agent patogen periculos care este asociat cu gastrita, ulceratii la stomac si unele tipuri de cancer.


#5. Mentine sanatatea pielii si a parului



Antioxidantii din uleiurile esentiale de rozmarin ajuta la imbunatatirea calitatii pielii. Are un efect puternic anti-imbatranire si ajuta la vindecarea petelor si la luminozitatea pielii.



Ulei Volatil Integral de Rozmarin 10ml Aromscience



De asemenea, extractele si suplimente de rozmarin in combinatie cu cele de citrice previn deteriorarea pielii datorita daunelor usoare UV.


Intr-un studiu de cercetare al efectelor extractelor de rozmarin asupra leziunilor pielii, dr. Alice L. Pérez Sanchez afirma ca “planta respectiva te ajuta sa te protejezi impotriva deteriorarilor provocate de radiatii UV prin efectele sale antioxidante.


Uleiul de rozmarin ajuta la cresterea parului, la prevenirea caderii parului si la tratarea matretii.


Un studiu comparat publicat in 2015 arata ca uleiul de rozmarin este eficient in tratarea cazurilor de alopecie androgenetica (chelie permanenta) prin stimularea cresterii parului. La sase luni, s-a observat o crestere semnificativa a numarului firelor de par pentru grupul tratat cu ulei de rozmarin.


Alte benficii ale rozmarinului pentru sanatate includ:


mentine sanatatea ficatului

reduce stresul

echilibreaza hormonii

ajuta in curele de slabire

previne formarea cheagurilor de sange / stimuleaza circulatia sanguina

improspateaza respiratia

amelioreaza durerea

detoxifica organismul

imbunatateste locomotia


Cum sa utilizati rozmarinul?


Condiment rozmarin ecologic 30g Dary Natury


Rozmarinul vine sub diferite forme precum frunze proaspete, frunze uscate, ulei si extracte. Mentionate mai jos sunt cateva dintre modalitatile de utilizare a acestuia.


Unt aromat cu rozmarin


Frunzele de rozmarin pot fi folosite pentru a aromatiza untul pe care il folositi pentru friptura, paste sau cartofi copti. Doar tocati frunzele bine si amesteca-le cu unt.


Aromatizarea diverselor preparate culinare





Puteti adauga aceasta planta in supe si tocanuri pentru a le oferi o aroma extravaganta.


Adaugati cateva frunze proaspete sau uscate in timpul gatirii si veti avea o supa sau o tocanita aromata perfect.


Sare cu rozmarin


Puteti face sare cu aroma de rozmarin. Doar adaugati frunzele de pe tulpina in aproximativ 3 cani de sare si amestecati bine. Lasati amestecul sa stea timp de 15 zile si apoi il puteti folosi.







Ulei de masline infuzat cu rozmarin


Incalziti 2 cani de ulei de masline la foc mic si apoi indepartati-l de pe foc. Puneti 3 – 4 crengute de rozmarin intr-un borcan etans curat si turnati uleiul de masline deasupra. Puteti folosi uleiul pentru gatit dupa saptamana in care a stat la macerat.


Ceai de rozmarin


Pentru a prepara ceai de rozmarin, puneti o lingurita de frunze in apa fierbinte si lasati la infuzat 5-10 minute. Puteti adauga miere sau sirop de agave pentru a-l induci.


Ulei esential de rozmarin


Ulei De Rozmarin – 10ml Naturol


Acesta este un ulei tonifiant, cald, care actioneaza pozitiv asupra circulatiei, a muschilor, putand genera o stare de bine, de relaxare. Este un ulei cu proprietati energizante, potrivit tuturor celor cu stari de oboseala, nervozitate sau slabiciune generala.


Se foloseste in candele de aromaterapie, combinat cu uleiuri de baza in masaj, sau adaugat in apa de baie.




Train your brain