marți, 20 aprilie 2021

Păpădia. Chicoric acid, chlorogenic acid

Anul acesta o plantă care ne-a invadat via este păpădia. Cât ajutor poate aduce sănătății omului, acest invadator! 




Eu vă recomand să culegeți dimineața 10 tulpini cu floare cu tot și 3-4 frunze pe care să le mestecați și să le înghițiți în fiecare dimineață, pe nemâncate, cu o jumătate de oră înaintea micului dejun. Efectele sunt remarcabile. Faceți tratamentul o lună de zile. 

Cu ceva timp în urmă am efectuat un studiu, articole de pe Internet, ce detaliază proprietățile curative ale păpădie. Deschide-ți linkul:

https://amateescu.blogspot.com/2020/04/verificat-pe-propria-piele-ceaiul-de.html

Din presa de specialitate redau mai jos tratamente recomandate de farmacistul Bobaru și câteva detalii despre componentele chimice binefăcătoare în cazul diabetului. 


PĂPĂDIA - magicianul detoxifierii

PĂPĂDIA - magicianul detoxifierii
Din reţetele d-lui farmacist BOBARU

Este cea dintâi plantă pe care farmacistul Ion Bobaru o recomandă celor care doresc să îşi cureţe organismul de toxine. Deşi ne-am obiş­nuit să o asociem cu razele calde ale soarelui, plan­ta cea firavă ne este de mare folos acum, iarna. Dacă nu aţi recoltat-o din timp, puteţi achiziţiona planta uscată din magazinele tip Plafar sau cele cu produse naturiste.

Acţiune terapeutică

De secole, păpădia este cunoscută drept una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante. Datorită princi­piilor amare, tonifică ficatul obosit, stimulează activi­tatea rinichilor şi a intestinelor. Prin aceste calităţi, are un rol esenţial în eliminarea toxinelor. Este indicată în toate afecţiunile în care există dereglări glan­dulare. Creşte diureza, măreşte secreţia glan­dulară şi norma­lizează circulaţia sângelui.

Remedii din păpădie

Infuzie de păpădie: Preparată corect, in­fuzia reprezintă un adevărat elixir pentru ficat şi rinichi, un depurativ natural al între­gului organism, contribuind eficient la elimi­narea toxinelor. Se obţine amestecând 10 g (2 linguriţe) de plantă uscată (partea aeria­nă alcătuită din frunze) şi 250 ml apă (o ca­nă). După ce a dat în clocot, vasul se acoperă şi preparatul se lasă la infuzat, în repaus, 10 minute. La final, se strecoară şi poate fi băut. Important este să nu îndulcim ceaiul cu za­hăr. Dacă totuşi, gustul ni se pare neplăcut, putem folosi mierea de albine sau zahărul brun.
Doza recomandată este de două căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara înainte de culcare. O cură de trei săptămâni va avea efecte benefice asupra întregului organism, ac­ţiunea sa fiind vizibilă şi la nivelul pielii, care va de­veni mai fermă şi mai fină.
Completarea farmacistului: Filtrele de detoxifiere ale organismului sunt numeroase: pielea (prin transpi­raţie), plămânii (prin respiraţie), aparatul renal (prin urinare) şi, nu în ultimul rând, tubul digestiv (prin de­fecaţie), care este a patra cale de eliminare a toxinelor din organism. În afecţiunile renale de natură infec­ţioa­să se recomandă cura cu infuzie de păpădie şi admi­nis­trarea de pilule cu albastru de metilen. Pilulele cu al­bastru de metil au reprezentat în trecut principala te­rapie în afecţiunile renale de natură infecţioasă. Din păcate, această terapie a fost înlocuită, nu cu cel mai mare succes, de antibiotice. Farmacia Faltis din Brăila are în portofoliul său, printre alte multe preparate, şi gelule cu albastru de metil.

PĂPĂDIA - magicianul detoxifierii

Foto: Dreamstime (3)

Decoct din păpădie: La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri (30 g) de rădăcină de păpădie us­cată şi mărunţită. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se eva­­poră. După ce se filtrează, poate fi păstrat la frigider cel mult două zile.
Doza recomandată este de 30 ml (2 linguri), de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine vreme de trei săptămâni şi poate fi reluată după o săptămână de pauză.
Alte efecte terapeutice: Cura cu decoct de rădăcină de păpădie contribuie semnificativ la normalizarea circulaţiei sângelui şi a ritmului cardiac şi este un valo­ros tratament adjuvant în ciroza hepatică, cistită şi de­reglări ale glandei tiroide. Decoctul contribuie şi la eli­minarea calculilor renali (cunoscutele pietre la rinichi), fiind un bun diuretic.

Extract fluid din păpădie şi hrean: 100 g rădăcină de păpădie us­cată, 10 g hrean ras, 1 litru de apă.
Mod de preparare şi dozaj: Ră­dăcina de păpădie se fierbe până când volumul apei scade la jumătate (500 ml), apoi se adaugă hreanul. După răcire, se filtrează, iar poţiunea poate fi păstrată la frigider aproximativ 5 zile. Doza optimă este de 60 ml (4 linguri) de trei ori pe zi, timp de o săptămână.
Alte efecte terapeutice: Concen­tratul este indicat mai ales celor care suferă de bronşită cronică, boli intestinale sau afecţiuni reumatice.

Tinctura de păpădie se obţine din: 20 g rădă­cină uscată de păpădie şi 100 ml alcool alimentar de 70 de grade, folosind metoda generală de preparare a tinctu­rilor: componentele se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Apoi se filtrează şi se lasă la decantat încă 6 zile. Se păstrează în sticluţe cu dop picurător. Se poate păstra un an de la data preparării.
Farmacia Faltis din Brăila prepară un sirop deto­xifiant pe bază de tinctură de păpădie şi kaolin (bolus alba), acesta fiind un silicat natural de aluminiu, prin­cipala componentă din argilă.

PĂPĂDIA - magicianul detoxifierii
 
Tinctură din păpă­die şi hrean: 20 g rădă­cină de pă­pădie uscată, 10 g hrean ras, 100 ml alcool ali­mentar de 70 de grade.
Mod de preparare şi do­zaj: Plantele se pun într-un borcan cu filet, iar deasupra se toarnă alcoolul. Borcanul se închide ermetic şi prepa­ra­tul se lasă la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se fil­trea­ză din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluţe de culoare închi­să. Preparatul poate fi păstrat un an după obţinere. Pen­tru tratament sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia ori de câte ori este nevoie.
Efecte terapeutice: Asocierea păpădiei cu hreanul aduce un plus de sănătate organismului, prin desfun­da­rea căilor respiratorii, ceea ce duce la mai mult oxi­gen în sânge şi o mai bună funcţionare a inimii. Astfel, tinctura mixtă are un efect benefic asupra tuturor orga­nelor cheie: plămâni, ficat şi rinichi. Preparatul acţio­nează eficient în stimularea bilei leneşe, atât păpădia, cât şi hreanul, având drept efect mărirea volumului de bilă secretată.
Cu un puternic rol antiinflamator, licoarea are efec­te benefice şi asupra celor care suferă de reumatism sau artrită, fiind totodată şi un antiseptic de elită, care uci­de şi elimină bacteriile, contribuind la regenerarea ţesu­turilor. Este recomandată în curele de slăbire şi mai ales celor care se luptă cu obezitatea, dereglări ale glandei tiroide, indigestie sau retenţie de apă în organism.
Sfatul farmacistului: În afecţiunile renale, tinctura de păpădie şi hrean, uşor de preparat în orice gos­podărie, se poate asocia cu pilulele cu albastru de metil, ambele potenţându-se reciproc.

Poţiune tonifiantă pentru ficat şi rinichi: 15 g rădăcină uscată de păpădie (aproximativ o lin­gură), 30 g rădăcină uscată de cicoare (aproximativ 2 lin­guri), 15 g boabe de ienupăr, 1 litru de apă.
Mod de preparare şi dozaj: Păpădia, cicoarea şi ienupărul se amestecă într-un vas emailat, care se pune pe foc şi peste plante se toarnă apă. Ingredientele se fierb 15 minute, apoi lichidul se strecoară. Licoarea poate fi păstrată în frigider, doza recomandată fiind 30 ml (două linguri) de trei ori pe zi.
Efecte terapeutice: Este indicată mai ales atunci când toxinele din organism s-au concentrat şi cristalizat sub formă de piatră la nivelul ficatului ori rinichilor. Po­ţiunea este recomandată şi celor care suferă de dia­bet, principiile active din ienupăr având rolul de a re­duce nivelul zahărului din sânge şi a stimula diureza.
Avertizarea farmacistului: Preparatul nu este reco­mandat celor care suferă de afecţiuni renale grave, de­oarece ienupărul poate produce iritarea rinichilor.

Elixir din păpădie şi condimente: 30 g rădăci­nă de păpădie, 30 g rădăcină de pătrunjel, 15 g rădă­cină de ghimbir, 15 g rădăcină de lemn dulce, 2 litri de apă.
Mod de preparare şi dozaj: Plantele se amestecă într-un vas emailat, cu o lingură de lemn, deasupra se toarnă 2 litri de apă şi se pune pe foc. Mixtura este lăsa­tă să fiarbă până când cantitatea de apă se reduce la jumătate (1 litru), apoi se strecoară şi este păstrată în frigider. Doza recomandată este de 50 ml (un păhărel), de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă. Pen­tru efecte optime, cura se ţine 7 zile.
Alte efecte terapeutice: Îmbinarea celor patru plante contribuie la sănătatea întregului organism, de la flui­dizarea sângelui până la tonifierea sistemului nervos şi a sistemului muscular. Elixirul este indicat pentru a combate stările de greaţă şi indigestiile, ameliorând cu succes simptomele inflamaţiilor gastrice.

Preparate pentru uz extern

PĂPĂDIA - magicianul detoxifierii
 
Băi terapeutice
Păpădiile sunt o bună ocazie de relaxare, dar şi de eliminare a toxinelor, pielea fiind unul din­tre filtrele de dezintoxicare ale organismu­lui. Se prepară mai întâi o infuzie concentrată din 300 g de păpădie uscată şi doi litri de apă. După ce a dat în clocot, fiertura se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, se filtrează şi poate fi turnată în apa din cadă. Îmbăierea durează aproximativ un sfert de oră şi este recomandată de 2-3 ori pe săptămână.
Băile cu păpădie alină durerile reumatice şi arti­culare, fiind recomandate şi pentru calmarea iritaţiilor pielii, produse de afecţiunile dermato­logice.

Mască de faţă cu argilă şi păpădie
Se obţine amestecând 2 linguri de praf de ar­gilă cu decoct de păpădie (preparat după re­ţe­ta pre­­zentată mai sus), până se obţine o pastă sub­ţire, care poate fi întinsă pe faţă şi gât. Masca este lă­sată să ac­ţioneze vreme de 15 minute, după care poate fi în­depărtată, prin spălare cu infuzie călduţă de muşe­ţel. Pentru tenul uscat este necesar să adău­gaţi, la pre­pa­ra­rea amestecului iniţial, o linguriţă de ulei de măs­line.
Recomandarea farmacis­tu­lui: După îndepărtarea măş­tii de pe faţă e bine să fie folo­sită o cremă antio­xi­­dantă antirid şi o cre­mă vitaminizantă, spe­cifică tenului (ten us­cat, gras sau mixt). Far­macia Faltis din Brăila prepară creme de întreţinere a frumuseţii. Sunt proaspete şi cu efect maxim.
Argila are o puter­nică acţiune antitoxică, antibacteriană şi revita­lizan­tă. Sărurile mine­rale pe care le conţine au un excepţional efect tonifiant asupra pielii şi totodată grăbesc eliminarea toxine­lor şi a celulelor moarte.



May Aid Blood Sugar Control


Chicoric and chlorogenic acid are two bioactive compounds in dandelion. They’re found in all parts of the plant and may help reduce blood sugar.

Test-tube and animal studies show that these compounds can improve insulin secretion from the pancreas while simultaneously improving the absorption of glucose (sugar) in muscle tissue.


In some animal studies, chicoric and chlorogenic acid limited the digestion of starchy carbohydrate foods, which may also contribute to dandelion’s potential ability to reduce blood sugar (4Trusted Source).

While these early study results are encouraging, more research is needed to determine if dandelion work the same way in humans.

SUMMARYThe dandelion plant contains bioactive compounds that have been shown to reduce blood sugar in animal and test-tube studies. More research is needed to determine if the same effect would be seen in humans.


Chemical compound





Chicoric acid (also known as cichoric acid) is a hydroxycinnamic acid, an organic compound of the phenylpropanoid class and occurs in a variety of plant species. It is a derivative of both caffeic acid and tartaric acid.

Quick Facts: Names, Identifiers ...

As a suitable marker for the distinction of Echinacea species, it is often assayed using RP-HPLC and Thin layer chromatography (TLC) methods.

Sources

Chicoric acid has first been isolated from Cichorium intybus (chicory) but also occurs in significant amounts in Echinacea, in particular E. purpurea, dandelion leaves, basillemon balm, and aquatic plants, including algae and seagrasses.


Chlorogenic acid

Chemical compound





Chlorogenic acid (CGA) is the ester of caffeic acid and (−)-quinic acid, functioning as an intermediate in lignin biosynthesis. The term "chlorogenic acids" refers to a related polyphenol family of esters, including hydroxycinnamic acids (caffeic acidferulic acid and p-coumaric acid) with quinic acid.

Quick Facts: Names, Identifiers ...

Despite the "chloro" of the name, chlorogenic acids contain no chlorine. Instead, the name comes from the Greek χλωρός (khloros, light green) and -γένος (ghenos, a suffix meaning "giving rise to"), pertaining to the green color produced when chlorogenic acids are oxidized.

Structural properties

Structurally, chlorogenic acid is the ester formed between caffeic acid and the 3-hydroxyl of L-quinic acid. Isomers of chlorogenic acid include the caffeoyl ester at other hydroxyl sites on the quinic acid ring: 4-O-caffeoylquinic acid (cryptochlorogenic acid or 4-CQA) and 5-O-caffeoylquinic acid (neochlorogenic acid or 5-CQA). The epimer at position 1 has not yet been reported.

Structures having more than one caffeic acid group are called isochlorogenic acids, and can be found in coffee. There are several isomers, such as 3,4-dicaffeoylquinic acid and 3,5-dicaffeoylquinic acid. and cynarine (1,5-dicaffeoylquinic acid)

Chlorogenic acid UV–visible spectrum with a maximum of absorbance at 325 nm

Biosynthesis and natural occurrence

4-Coumaroyl-CoA is the biosynthetic precursor to chlorogenic acid.

The biosynthetic precursor to chlorogenic acid is 4-coumaroyl-CoA, containing a single hydroxyl group on the aryl ring, which in turn is produced from cinnamic acid. The hydroxylation of the coumaryl ester, i.e. installing the second hydroxy group, is catalyzed by a cytochrome P450 enzyme.

Chlorogenic acid can be found in the bamboo Phyllostachys edulis, as well as in many other plants, such as the shoots of common heather (Calluna vulgaris).

In food

Chlorogenic acid and the related compounds cryptochlorogenic acid, and neochlorogenic acid have been found in the leaves of Hibiscus sabdariffa. Isomers of chlorogenic acid are found in potatoes. Chlorogenic acid is present in the flesh of eggplants, peaches, prunes and coffee beans.

Medicinal effects

Chlorogenic is an important and biologically active dietary polyphenol, playing several important and therapeutic roles such as antioxidant activity, antibacterial, hepatoprotective, cardioprotective, anti-inflammatory, antipyretic, neuroprotective, anti-obesity, antiviral, anti-microbial, anti-hypertension, free radicals scavenger and a central nervous system stimulator. Chlorogenic acid has been studied as a possible chemical sensitizer involved in respiratory allergy to certain plant materials. Taken as a dietary supplement or in coffee, chlorogenic acid slightly reduces blood pressure.

Nomenclature

The atom-numbering of chlorogenic acid can be ambiguous. The order of numbering of atoms on the quinic acid ring was reversed in 1976 following IUPAC guidelines, with the consequence that 3-CQA became 5-CQA, and 5-CQA became 3-CQA. This article uses the original numbering, which was exclusive prior to 1976, (chlorogenic acid being 3-CQA, while neochlorogenic acid is 5-CQA). Thereafter researchers and manufacturers have been divided, with both numbering systems in use. Even the 1976 IUPAC recommendations are not entirely satisfactory when applied to some of the less common chlorogenic acids.[unreliable source?]

Biological functions

Chicoric acid has been shown to stimulate phagocytosis in both in vitro and in vivo studies, to inhibit the function of hyaluronidase (an enzyme that breaks down hyaluronic acid in the human body), to protect collagen from damage due to free radicals, and to inhibit the function of HIV-1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!