Mulți prieteni m-au întrebat când curațăm pomii? Mulți gospodari o fac toamna, alții primăvara. Să vedem ce zice un specialist, Roberto Marius Popa:
"Buna ziua , reiau intr-o postare separata un raspuns pe care l-am dat intr-o alta postare vis-a-vis de perioada optima la taieri :
Taierea este o operatiune traumatizanta pentru pomi.Este exact ca o operatie la om.Si ca si la om pomul trebuie sa fie adormit cand se fac aceste taieri.Deci taierile se executa in perioada repaosului vegetativ.Adica din noiembrie pana in martie.De ce trebuie sa fie pomul adormit ? Deoarece taind mugurii apicali pomul primeste comanda sa produca material vegetal de înlocuire a ramurilor taiate.Daca ne apucăm prea devreme de taieri cand inca seva circula noile cresteri rezultate nu vor avea timp sa se matureze pana in iarna și vor degera.Scurtari de ramuri nu e bine sa facem nici prea tarziu in martie dupa ce a inceput seva bruta sa circule deoarece aruncam la gunoi substantele acumulate in timpul anului si care au fost chemate de mugurele apical in partea de sus a ramurilor.Perioada optima de taieri ar fi de la sfârșitul lunii noiembrie si pana la inceputul lunii martie.Dar nu putem taia la orice temperatura, se taie la temperaturi de peste minus cinci grade celsius deoarece lemnul la temperaturi joase devine casant si poate crapa in locul unde executati taietura.Acestea sunt taierile de bază sa zicem, grosul , dar taieri de intretinere se pot face tot timpul anului.Adica , lemn uscat, mort, rupt, bolnav,lastari lacomi, drajoni orice ne deranjeaza in coroana pomilor.FOARTE IMPORTANT : pe langa aceste taieri in uscat cum se zice , se mai fac ,la aceeasi pomi pe care i-am taiat in iarna si taieri in verde, de stimulare a mugurilor de rod si la pomii tineri de formare a coroanei.
ACUM, daca doriti sa fiti profesionisti si știu ca vreți, pomii se taie diferit in functie de specie.Semintoasele se taie in repaosul vegetativ cum am scris mai sus,dar samburoasele se taie imediat dupa recoltare grosul ,mai putin normarea rodului pe care o facem in martie.Si in general , speciile timpurii, de vara,e bine sa se taie dupa recoltare deoarece nu are rost sa tinem material inutil pe pom , asta stimuleaza diferentierea mugurilor de rod si este suficient timp pana in iarna ca eventualele cresteri sa se matureze.Neapărat taieri la cep si stropit dupa taieri cu substante cuprice pentru evitarea infectarii cu monilinia. S-a mai făcut un pic de lumina ? 🙂"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu