vineri, 21 aprilie 2023

Alo, Guvernul?... Economia a luat-o la vale! ZIARE.COM

Alo, Guvernul?... Economia a luat-o la vale!

Acum 6 minute 82 citiri

In caz ca asa-zisii economisti din guvern au curiozitatea sa mai puna mana pe vreun “abecedar" din acest domeniul, ca mic antreprenor care supravietuieste cand economia “duduie", imi fac curaj si transmit un mesaj public, pe care macar stimabilii “specialisti" din jurul premierului, analistii de date si cifre, ar fi trebuit sa-l verifice...

1. In asteptarea unei crize iminente, exista fenomenul de... inertie in consum. Chiar si atunci cand se preconizeaza o criza s-a constatat ca obiceiurile de consum nu se opresc instantaneu. Mai dureaza vreo 6 luni pana cand poporul se “prinde" ca urmeaza vremuri grele. La fel si dupa ce trece o criza, tot vreo 6 luni, acelasi popor sta in expectativa pana se convinge ca raul a trecut. Astazi suntem in momentul cand consumul a inceput deja sa coboare;

2. In caz ca nu stiati sau ati uitat, companiile mari pe care le “rugati" sa plateasca darile catre stat, sunt cele mai monitorizate si, daca nu-si platesc taxele si impozitele, oamenii din ANAF le pot pune - dupa 15 zile - poprire pe conturi, fara sa stea la discutii cu ele, iar activitatea acestora ar fi blocata. Firmele mari sunt tributare sistemului care le urmareste si le executa, daca este cazul. Nu de aici vine deficitul bugetar cu care, chipurile!, se lupta premierul, ci din cauza inflatiei si a crizei creditelor. BNR nu este straina de acest lucru;

3. Anul trecut, Guvernul, in loc sa impoziteze cu 1% cifra de afaceri a celor cateva sute de companii mari, a ales sa le dea in cap companiilor mici. Mai precis, a crescut impozitul pe dividende, a dublat taxarea PFA-urilor si a micsorat plafonul pentru microintreprinderi. Intr-un cuvant, a ales cresterea impozitarii pentru baza oricarei economii, respectiv a celor aproximativ 1 milion de firme;

4. Economia pe care o gestionati a franat. Va frana si mai mult! Nu cred ca “expertii" din guvern au fost informati. Poporul a prins frica si consuma mai putin. Va consuma din ce in ce mai putin! Criza creditelor era iminenta. Numai guvernantii nu au luat-o in seama. Dobanzile la credite au devenit prohibitive pentru SRL-uri. Bancile someaza si prin filiale bate vantul. Noroc cu...statul, care “cerseste" credite la dobanzi impovaratoare. Platim noi, poporul. Tot. Orice om cu o minima pregatire economica stie ca, atunci cand consumul scade, scad si incasarile la buget. Stiti ce nu au scazut deloc? Salariile bugetarilor!;

5. Toate masurile “liberale" pe care le-ati aprobat au dus la deficitul bugetar, care a inceput sa va sperie. Nu-i rau! Astfel, companiile mari si-au dat cu “stangul in dreptul" si au constatat ca s-au lacomit. Apoi, ca le merge mai prost. Au tras sforile sa fie crescute taxele la IMM-uri si PFA-uri, ca sa nu plateasca ele 1% din cifra de afaceri. Teapa! Cand firmele mici cad in cap, firmele mari nu au cum sa prospere! Companiile mari o duc bine numai atunci cand si firmele mici au un profit decent. Daca cele mici doar supravietuiesc, cele mari se tarasc prin economia care “duduie" numai in ochii “expertilor" in economie din guvern. Altfel spus, impozitarea celor mici a avut un impact negativ in profitul celor mari, implicit in darile platite de acestea catre stat.

Altfel, nici macar nu trebuie sa ai facultate cu profil economic ca sa-ti dai seama de aceste “detalii". Trist este ca nimeni nu este capabil sa faca ordine in “ograda" economica din Piata Victoriei. Ma bucur ca vine rotativa la guvernare. PNL scapa de griji, PSD le preia. Ulterior, cel mai important moment poate fi cand reprezentantii Partidului Liberal isi vor da seama de erorile facute in fata antreprenorilor autohtoni. De abia astept sa ne invite la vot, ca sa vada cum se intoarce bumerangul, drept in bot!

Dragos Dragoteanu

Certified International Property Specialist

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Se poate și în ...România

Povestea românilor care s-au întors în țară după 20 de ani de Italia: „Eram foarte speriați, auzisem că e foarte greu“ VIDEO

Publicat: 21.04.2023 10:32

S-au cunoscut și căsătorit în Italia, iar după două decenii petrecute în străinătate au ales să se întoarcă acasă. Este povestea unei familii de români care și-a deschis o afacere profitabilă: modelează fațade de case inspirate din arhitectura italiană.

Povestea soților Florin și Luminița Câcău și a afacerii cu polistiren pe care o administrează în România a fost făcută cunoscută de Kanal D.

Cei doi soți au muncit 20 de ani la Roma FOTO Captură Kanal D

Se poate trăi bine și la noi, în România", au spus entuziști cei doi români care au dat traiul din străinătate pe viața din județul Satu Mare.

Atelierul de decorațiuni l-au deschis acasă, în localitatea Gherța Mică,  din județul Satu Mare, unde cu mult talent și viziune transformă spectaculos fațadele caselor. Acest trend în arhitectură a fost importat din Occident, iar acum metoda este la mare căutare printre români

Florin și Luminița au povestit că timp de peste 20 de ani au lucrat la Roma. În 2018, când strînseseră destui bani, s-au întors în România și au investit 80.000 de euro în afacerea cu decorațiuni din polistiren.

Eram foarte speriați, auzisem că e foarte greu în România. Mai ales cu birocrația. Nu știam ce vom întâmpina. În cazul succesului nostru nu cred că este vorba despre noroc, ci mai degrabă despre implicare. Este foarte important să îți dorești", a explicat Luminița, iar soțul său a completat-o precizând că este nevoie de multă muncă și răbdare într-o afacere ca a lor.

În luna ianurie 2023, un bărbat a spus că nu știe în ce să investească banii pe care i-a muncit din greu în străinătate și a cerut sfaturi pe pagina de Facebook.

Un român care a câștigat din munca în străinătate 50.000 de euro s-a întors în țară și nu știe în ce să investească banii munciți de el, prin urmare, s-a gândit să ceară sfatul pe Facebook.

"M-am întors din străinătate după ceva timp și vreau să fac ceva în țara mea, dar nu știu ce, ca să îmi vină un venit lunar. Am undeva la 50.000 € cash. Am vrut să iau un apartament în Timișoara să îl dau în chirie (era un venit pasiv de 300€ lunar), dar este prea mare investiția și nu se merită, plus că dacă dai de chiriași mai cuminți, te costă reparațiile mai mult decât profitul! Locuiesc în Mehedinți și zona este și săracă, așa că nu știu ce să fac. Cafenele au toți, dube au toți de transport, chiar nu știu! Salariile la noi în zonă nu sar de 1.500 ron net și te mai și freacă 10 ore/ zi. Poate aveți voi ceva idei!", a scris acesta pe un grup de Facebook.

Iar sfaturile nu au întârziat să apară.

„Cauta un tip de afacere care ți se potrivește. Vrei ceva online? Magazin online, lucreaza cu distribuitori internaționali, angajează o echipa de marketing buna. (Este doar un exemplu)

Vrei ceva fizic? Aici sunt mai multe. Precum sala de jocuri (cu contract de colaborare) intr-un oras mare, un restaurant modern si cu mancare buna intr-o zona noua dezvoltată (in Timisoara sunt multe zone unde ar prinde bine), poti lua de exemplu o Franciza Rompetrol (asta ar fi cam cea mai low risk), iti poti face o firma de constructii (cu un excavator si cativa angajati poti fi subcontractat de alte firme pentru canalizări de exemplu).

Ti-am dat doar câteva exemple. Succesul tau poate varia in functie de ce știi să faci, ce relații ai etc. Eu unul nu ți-aș sugera să pui la bătaie mulți bani pentru că neavând experiență în afaceri ai șanse să eșuezi și să pierzi banii munciți în câțiva ani.Scrie-mi daca vrei să discutăm, te pot ajuta cu mai multe sfaturi", a fost unul din sfaturi.  

Satu Mare

Vizionează „Odessa, Ukraine 🇺🇦 | 4K Drone Footage” pe YouTube



Vizionează „Reporter special - La românii din regiunea Odesa” pe YouTube



Vizionează „Orașul Odessa sub administrație românească” pe YouTube



joi, 20 aprilie 2023

Cartea zilei: 'Preda. Adevărul ca o pradă', de Bogdan Răileanu


„Marin Preda par lui-même. Exact în această ipostază îl fixează și Bogdan Răileanu. Marin al lui pare un personaj care și-ar fi găsit foarte bine locul în romanele lui Preda. E prima calitate a cărții – efect, fără dubii, al unor îndelungi calcule de strategie narativă: faptul că e scrisă à la manière de Marin Preda. De cele mai multe ori, e vorba de stil indirect liber, care permite o mobilitate narativă, un joc al vocilor, puse când pe seama protagonistului, când asumate de un narator distinct, care evaluează totul de la distanță. Dar se mai petrece un lucru provocator, atât pentru cititor, cât și, sunt convins, pentru scriitor: un proces de contaminare premeditată, o asimilare a ticurilor, a viziunii specifice cărților autorului Celui mai iubit dintre pământeni.” (Bogdan Crețu)

Probabil citatul acesta, care surprinde esenaț cărții, vă va incita la lectură. Cartea a apărut în anul centanarului nașterii lui Marin Preda și, umilă părere, este unul dintre cele mai bune volume apărute în colecția ”Biografii romanțate” care apare la Editura Polirom de câțiva ani. Autorul, Bogdan Răileanu, a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București, a publicat volumul de povestiri „Tot spațiul dintre gândurile mele” și romanele „Dinții ascuțiți ai binelui” și „Teoria apropierii”, scrie Mediafax.

E o biografie cu multe scene memorabile, chiar de la început – episodul în care un profesor citește în fața clasei un reumat făcut de Preda, în timp ce acesta fixează o bucată de pâine aruncată pe sub bancă.

Prin urmare, avem, cum s-a spus, un roman despre Marin Preda scris după rețeta Marin Preda. Ceea ce e din capul locului un câștig. Apar evenimente pe care le cunoaștem și ni se pare că suntem de față. Apar personaje știute, unele celebre, care nu distonează prin nimic. Totul este autentic și mai ales, tot ce e imaginat este credibil. Nu lipsesc descrierile anxietăților, nici comportamnetul „ca un zeu războinic și morocănos”. La un loc, acestea înseamnă reușită.

Bogdan Răileanu – Preda. Adevărul ca o pradă. Editura Polirom, colecția Biografii romanțate. 289 pag.

Se deșteaptă românii. Cam târziu, tovarăși.

Analistul militar Aurel Cazacu a declarat pentru „Adevărul” că invadarea Ucrainei de către fosta Armată Roșie a fost ca un duș rece pentru toată lumea civilizată care a dat de o nouă realitate. „Acest război a scos la suprafață o serie de probleme ale strategiei de apărare a NATO, în general, dar și a României, în particular. Nimeni nu se mai aștepta la un război în Europa, iar acum am realizat ce trebuie făcut pentru a avea un sistem defensiv bine pus la punct. Sigur, trebuie să avem militari pregătiți și este de-a dreptul obligatoriu să achiziționam sisteme de armament moderne care, am văzut, fac diferența. Foarte important, responsabilii aliați au ajuns la concluzia că echipamentele grele trebuie prepoziționate la noi, în Polonia sau în țările Baltice. Și asta pentru că, în caz de nevoie, pe militari îi urci în avion și în câteva ore sunt la destinație, dar cu tancurile, cu obuzierele sau sistemele de rachete, de exemplu, nu este așa ușor, durează cu săptămânile pentru că le aduci cu trenul sau pe cale rutieră. Repet, prepoziționarea armamentului greu este obligatorie pentru un sistem defensiv modern”, a subliniat analistul.

image

Nu trebuie să stăm cu mâinile în sân

Aurel Cazacu mai spune că, dincolo de ce se decide la nivel de Alianță, România trebuie să adopte propriile măsuri pentru a ajuta la formarea unui sistem defensiv eficace în zonă. „Trebuie să repornim cum trebuie industria de muniții pentru că și militarii români, dar și cei NATO care se află la noi au nevoie de acestea la antrenamente, în prezent. Ca să nu mai spun în cazul unui conflict. Militarul american vine aici, dar are nevoie de muniții ca să lupte, nu poți să ridici din umeri când cere. Și vorbesc de muniții de toate felurile, de la cele pentru armament individul și până obuze de 155 milimetri în cantități mari care trebuie să ajungă la zeci de mii de militari. Apoi, trebuie să repunem în funcțiune instalații de rafinare a petrolului pentru aviația de luptă care este un combustibil diferit de cel pentru aviația civilă. La fel, avem avioanele noastre și am mai cumpărat și altele, dar la nevoie aliații pot ajunge aici și cu 100 de avioane de luptă, poate, iar aceste aeronave consumă mult petrol. Aliații nu pot aduce acest petrol de acasă. Toate aspectele acestea de logistică nu sunt un moft. Dacă nu le pui la punct nu poți avea un sistem defensiv eficient”, a accentuat analistul

Leurda

AIL DES OURSAIL DES BOIS (Alliumursinum) Chaque printemps apporte l’espoir de journƒes ensoleillƒes et de chaleur.
LEURDA (Allium ursinum) Fiecare primăvară aduce speranţe în soare şi căldură.

Supranumită şi "usturoiul sălbatic", leurda creşte în păduri iar frunzele sale, cu un uşor iz de usturoi, sunt o sursă bogată de sănătate mai ales când sunt consumate crude, în salate. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.

Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum, usturoiul ursului, în traducere. Este o plantă medicinală care creşte în zona alpină sau în câmpii cu sol fertil, iubitoare de umiditate.

Cunoscută ca remediu din vechime, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar.

Frunzele sunt lungi şi lucioase, iar florile sunt grupate, de dimensiuni mici şi au culoare albă. Planta seamănă cu usturoiul la gust şi se foloseşte şi sub formă de condiment în gastronomie.

În scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor, şi bulbii, care se recoltează din luna august până în octombrie. 

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. 

”Este foarte harnică, practic când a dat colţul ierbii leurda este deja mare. Creşte din abundenţă în pădure, fiind o plantă endemică, ce se diseminează singură în flora spontană. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv;  practic este un dezinfectant al organismului. Usturimea provine de la aceeaşi substanţă pe care o găsim la usturoi. Atenţie, ea devine iute când îmbătrâneşte”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Leurda conţine, de asemenea, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută,  boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sa cefalee.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice.

Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie. ”Trebuie mare atenţie când o culegem, pentru că frunza este foarte asemănătoare cu cea de mărgăritar, care este toxică. Le diferenţiem prin izul de usturoi al leurdei şi frunza mai lucioasă a mărăgăritarului”, spune Costel Vânătoru.

image

Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. 

Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. 

Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.

Leurda are însă şi câteva contraindicaţii. Consumul acestei plante nu este recomandat în perioada alăptării deoarece poate modifica gustul laptelui matern.

Persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauţie, deşi este mai bine tolerată decât usturoiul.

Vizionează „𝗟'𝗛𝗜𝗦𝗧𝗢𝗜𝗥𝗘 𝗗𝗘𝗦 𝗝𝗨𝗜𝗙𝗦 𝗗'𝗨𝗞𝗥𝗔𝗜𝗡𝗘 - RJM Attyasse/PCJ (18/3/2022)” pe YouTube



Ukraine : plusieurs milliers de Juifs d'Odessa ont déjà quitté le pays

Iată bogăția mea!