vineri, 23 aprilie 2021

România invadată

Citim povești de adormit copii. Structurile mafiote de trafic de stupefiante își fac de cap de la un capăt la celalalt al țării. Structurile noastre antimafia sunt plătite degeaba. România capitalistă este invadata de trafic de ființe umane, droguri, proxeneți, criminali în serie, etc. 

Reise Project face dezvăluiri cutremurătoare pentru o țară invadată de bunătățile capitalismului:

"Aproape două tone de cocaină au ajuns anul trecut pe plajele noastre de la Marea Neagră într-o spectaculoasă operațiune de trafic de droguri. Imediat a început o cursă contracronometru pentru recuperarea mărfii între polițiștii români și traficanți. Cocaina plecase din Brazilia de la un mare traficant sud-american care negociase cu sindicatele de crimă organizată din Balcani.

Parte din drogurile recuperate au fost prezentate public de DIICOT pe 26 martie 2019. Foto: Mediafax Foto

Din Brazilia au plecat trei tone, dar 300 de kilograme au rămas în Turcia, în timp ce restul au fost aruncate pe țărmul românesc. De atunci, autoritățile au recuperat, în etape, 1,8 tone de cocaină și astăzi au trimis în judecată 14 persoane implicate în afacere.

RISE Project vă prezintă filmul operațiunii din America de Sud până în România.

La începutul lunii aprilie 2019, știrea că zeci de kilograme de droguri au fost aduse de valurile Mării Negre la mal a făcut înconjurul lumii. Poliția și membrii unui clan interlop au declanșat o operațiune masivă de recuperare a cocainei eșuate în mare. Autoritățile au recuperat în cele din urmă aproape 1,8 tone de cocaină cu o puritate între 77% și 90%. Documente judiciare care au circulat prin instanțele din România, consultate de reporterii RISE Project, explică cum un transport mare de droguri din America de Sud s-a împrăștiat pe malurile Mării Negre. Informațiile colectate de polițiști ne introduc în lumea ascunsă a traficului internațional de cocaină.

Decembrie 2018 Sao – Paulo. Un cunoscut traficant de droguri care locuiește în Brazilia a organizat o întâlnire strategică cu asociații și colaboratorii săi. Scopul? Urmau să exporte trei tone de cocaină din America de Sud în Europa. Drogurile erau adunate în mare parte din Columbia, dar și din regiunea Amazonas a Braziliei.

Joseph Nour Eddine Nasrallah (în tricou alb) a fost arestat anul trecut în Brazilia pentru trafic de droguri. Sursa: SBT Jornalismo

Operațiunea a început efectiv în ianuarie 2019, când traficantul brazilian a fost contactat de un cartel est-european pentru cumpărarea a trei tone de cocaină. Misteriosul narcotraficant este Joseph Nour Eddine Nasrallah, zis Șeicul, unul dintre cei mai prolifici exportatori de droguri ai Braziliei. Iar atunci tocmai semnase contractul pentru cele trei tone de cocaină cu temutul Balkan Cartel din Serbia.

Șeicul are un cazier încărcat. Și-a început activitatea în lumea crimei organizate în țara sa natală, Liban, în 1994. Trei ani mai târziu a fost arestat pentru trafic de droguri. Între 1994 și 2015 a fost de 12 ori investigat și acuzat de trafic de droguri în Liban. Autoritățile din țara sa l-au condamnat de cinci ori la închisoare pe viață pentru trafic de droguri. Ziarele din Brazilia au consemnat că în 2007 a fost arestat pentru că a coordonat o grupare care a exportat tone de cocaină din America de Sud în SUA, Portugalia, Spania, Germania, Elveția și țările din Orientul Mijlociu. De atunci a fost arestat și eliberat de mai multe ori. Acum este încarcerat pentru că la finalul anului trecut a fost condamnat de justiția braziliană la 22 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.

În ianuarie 2019, cocaina a fost păstrată în câteva depozite din zona portului Belem din Brazilia. Un locotenent al Șeicului a coordonat apoi o echipă care, în februarie 2019, a încărcat toate cele trei tone în câteva ambarcațiuni mai mici. Le-au dus apoi pe nava RB Eden pentru transportul pe ocean.

Pe 1 martie 2019, nava a ajuns în Turcia, unde marfa a fost împărțită. 300 de kilograme fost preluată de o organizație locală, iar restul a fost încărcat pe un alt vas. Drogurile îmbarcate pe nava Sormovskiy 121 au tranzitat Marea Neagră până aproape de Delta Dunării, unde au fost aruncate în apă.

Drogurile erau puse în rucsacuri și genți de voiaj, legate unele de altele cu corzi speciale, și care aveau atașate veste de salvare care să le țină la suprafață. Procurorii susțin că drogurile au ajuns în mare cel mai probabil în data de 17 martie 2019, între 12:20 și 14:19. În acest interval sistemul de localizare al navei a rămas fără semnal. Investigatorii presupun că nava a ancorat în larg 33 de minute, timp în care drogurile asigurate cu veste de salvare au fost lăsate în apă.

Așa erau ambalate drogurile ce au ajuns în Marea Neagră.

Următoarea parte a operațiunii a fost executată de o echipă de extracție. Cinci români, patru spanioli și un ucrainean au fost însărcinați să recupereze marfa din mare. Lor li s-au alăturat și trei sârbi. Liderul echipei Leon Palacios Ruben Pedro a fost condamnat în Spania pentru fraudă și fals în acte. Alți doi membri ai grupului au condamnări pentru trafic de droguri și jaf armat. Echipa de extracție a fost tocmită de către Balkan Cartel pentru că erau scafandri profesioniști și aveau experiență în astfel de recuperări subacvatice. În Spania, ei erau în mod frecvent angajați de traficanții de droguri pentru operațiuni similare cu cea din Marea Neagră.

O parte dintre membrii echipei de extracție au zburat din Malaga, Spania, cu câteva zile înainte să se implice în recuperarea drogurilor în România.. Au început pregătirile logistice pentru recuperarea cocainei: au cumpărat două bărci de mare viteză, au scos dintr-o barcă banchetele ca să facă loc pentru încărcătura din mare, au închiriat diverse mașini și locuri de cazare și au cumpărat telefoane mobile. Mare parte din plan l-au schițat în Tulcea și în satele din Delta Dunării.

Pe 18 martie 2019, la ora 16:00, cele două bărci achiziționate în grabă au ieșit în larg în Marea Neagră. Anchetatorii susțin că, în noaptea dintre 18 si 19 martie, echipa mixtă de spanioli și români au recuperat o parte din cocaină. Nu e clar ce cantitate.

Una dintre bărci s-a răsturnat pentru că fusese supraîncărcată. În interiorul ei au fost găsite 935 de kilograme de droguri. Apoi Poliția și Garda de Coastă au recuperat câteva sute de kilograme. Alte 200 de kilograme au ajuns până pe țărmul bulgăresc, iar o parte s-a pierdut în mare.

Cealaltă barcă a scăpat intactă. Drogurile au fost mutate într-o dubă utilitară care le-a purtat prin satele din Deltă. Duba cu 30 de saci de droguri a ajuns într-o parcare unde era așteptată de două camioane venite din Serbia. Până să fie parcată aici, duba a ajuns și în zona unei cariere de piatră unde a staționat o vreme.

Barca folosită pentru transportul drogurilor a fost scoasă din mare de autorități. Foto: DIICOT

De transportul drogurilor din România spre Balcanii de Vest s-a ocupat o echipă de trei sârbi. Pe 19 martie 2019 seara doi șoferi au intrat în România din Serbia prin punctele vamale din Timiș și Mehedinți. Fiecare era la volanul unui camion dotat cu compartimente secrete în care să ascundă drogurile. Cei doi șoferi erau coordonați de interlopul sârb Stojic Predrag, care intrase în țară cu o zi înainte.

Pe 21 martie 2019, cei doi șoferi sârbi au încărcat drogurile din duba parcată într-unul dintre camioane. După ce au terminat de încărcat cei 30 de saci, s-au luat la ceartă. Teoria procurorilor este că cei doi au observat că nu au primit cantitatea estimată de cocaină, așa că au decis să mute drogurile înapoi în dubă pe care au parcat-o la loc. Au lăsat și cheia pe roata din stânga-față, unde fusese inițial pusă de echipa de extracție.

Scena a fost observată în tăcere de către un paznic din apropiere. El și colegul său de tură au așteptat ca sârbii să părăsească parcarea și au intrat în dubă. După ce au constatat că în saci sunt pachete de droguri, paznicii au sunat poliția. După 50 de minute însă soferii sârbi au revenit și au mutat cocaina din dubă într-unul din camioanele lor. Au mai stat în zonă până la ora 1 noaptea, când au plecat cu tot cu droguri. Paznicii au verificat din nou duba și au constatat că sacii nu mai erau la locul lor.

Gruparea a acționat în zona brațului Sfântul Gheorghe din Delta Dunării. Foto: Captură Google Maps

Pe drumul lor spre ieșirea din România, cei doi sârbi au mutat din nou cocaina dintr-o mașină în alta și au urmat rute diferite. Pe 23 martie 2019, unul dintre șoferi a fost prins, dar nu avea drogurile în camion. O zi mai târziu a fost prins și al doilea șofer, care încerca să iasă din țară tot fără droguri. Supoziția anchetatorilor este că drogurile au fost preluate de alte persoane din camionul în care erau transportate și au fost duse în Serbia.

În același timp, parte din echipa de extracție a părăsit România în zilele ce au urmat operațiunii de pe mare. Șeful spaniol al echipei și prietena lui au fost opriți de poliție, dar au scăpat. Au angajat un șofer care să le conducă mașina de care era atașată și barca folosită în Deltă. Au fost opriți de doi polițiști de la Poliția Rutieră care au constatat că șoferul nu avea categoria de permis auto necesară pentru a conduce și peridocul pe care era barca. Totul s-a rezolvat cu o șpagă de 2000 de euro pe care polițiștii au împărțit-o frățește. Mai târziu barca a fost găsită abandonată cu 3 kilograme de cocaină într-o parcare din jurul Bucureștiului.

Cei doi șoferi sârbi au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri, fiind și arestați. Polițiștii care au primit banii au fost inițial arestați, apoi eliberați sub control judiciar. Un membru al echipei de extracție este și acum arestat, iar astăzi DIICOT a anunțat că i-a trimis în judecată pe toți cei implicați în importul celor 3 tone de cocaină. Procurorii estimează că drogurile valorează că cele 1,8 tone recuperate valorează 200.000.000 euro la vânzarea en gros și aproximativ 600.000.000 euro en detail. "

O lege nescrisă dar folosită de mulți oameni.

Am trecut prim mai multe școli, instituții de stat sau private, civile sau militare. 

Am învățat un lucru esențial ce ține de o lege nescrisă de care trebuie ținut cont:

Cine are informația deține puterea, poate preveni războiul, își făurește un drum în viață mult mai ușor.


Să nu uităm dictonul leninist, azi poate uitat:

Învățați, învățați, învățați!

Am creat un grup de oameni pe Facebook, mulți doritori de a citi, a studia, a învață din cărți, a trage învățăminte pentru viață. Sunt deosebit de mândru de a fi găsit o persoană deosebită, profesor de istorie din Galați, Mihai Crudu, pe care  l-am atras alături de mine în publicarea, gratuit, de cărți în format digital, ebook-uri.

Grupul îl găsiți pe Facebook:

"O mie și una de nopți. Cărți în format digital"

Neașteptat, am depășit cifra de 1700 membrii afiliați, din țară și din străinătate.

Mulțumiri tuturor membrilor grupului, și în mod special lui Mihai Crudu, asociat cu mine în calitate de administratori. 

Oricine care are cont de Facebook se poate afilia la grup și descărca, gratuit, cărți.

Din ce am strâns noi, administratorii, cotrobăind prin biblioteci virtuale din diverse locuri din lume, vă oferim vouă, gratuit, e-book-uri, pe care noi le deținem în memoriile virtuale ale calculatoarelor noastre, tabletelor, telefoanelor. 

Invit pe membrii grupului să adauge și ei e-book-uri, cărți virtuale, care pot ajuta comunitatea românească să prospere.

Azi este ziua internațională a cărții. Omagiu tuturor ce și-au așternut pe hârtie, azi le găsim virtual, cărțile și le-au făcut un bun comun omenirii.

"Nu e de mirare că astazi e Ziua Internationala a Cartii. Azi, 23 aprilie, ziua Sfantului Gheorghe (ocrotitor al Angliei, o traditie stabilita in perioada Tudorilor) si data la care s-a deschis si inchis deopotriva cercul perfect si imperfect (in acelasi timp) al vietii marelui William Shakespeare (23 aprilie 1564-23 aprilie 1616). Nu am ce sa adaug mai mult, decat sa va bucurati de lectura, sa ii cititi operele bardului de la Stratford (necunoscandu-le e ca si cum nu ai cunoaste ce spune Biblia, e ca si cum ai ignora propriul tau trecut, prezentul si viitorul). Va rog din suflet, nu ignorati marii autori alegandu-i doar pe cei de azi. Fara inaintasi, nu am fi fost aici. Iar Shakespeare e printre varfurile care ne-au dat sansa privirii "altfel" a tuturor lucrurilor stiute si nestiute de pe acest pamant. Long live book! Long live Shakespeare! Las cateva citate in engleza din piesele sale, pentru ca oricarei traduceri ii lipseste esenta adevarata a versurilor lui Will.

"Life's but a walking shadow, a poor player,
That struts and frets his hour upon the stage,
And then is heard no more. It is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury,
Signifying nothing." (Macbeth)

"When we are born, we cry, that we are come
To this great stage of fools." (King Lear)

"The fool doth think he is wise, but the wise man knows himself to be a fool." (As You Like It)

"Be not afraid of greatness. Some are born great, some achieve greatness, and others have greatness thrust upon them." (Twelfth Night)

"All that glisters is not gold;
Often have you heard that told:
Many a man his life hath sold
But my outside to behold:
Gilded tombs do worms enfold." (The Merchant of Venice)

#WilliamShakespeare 
#ziuainternationalaacartii
 #worldbookday2021 #carte"





Publicitate gratuită pentru un producător român!

Azi am avut plăcerea sa văd puse în practică un proiect de casă de 6x6 m cu mansardă și separat o terasă cu o cameră, toaletă și bucătărie de cca 50 mp, totul din lemn românesc, tratat termic, concepute și fabricate de o firma din Sibiu.

Și ce credeți, materiale și montarea casei și terasei costă în jur de 12 000 Euro, fundațiile cca 5000 Euro. Costuri suplimentare sunt pentru arhitect și diversele avize necesare la primărie.

Casa și terasa este montată într-o săptămână de patru muncitori ai firmei cărora li se asigura fiecăruia 40 lei pentru costuri alimente.

Oricine are ceva fonduri si teren poate să-și vadă visul cu ochii! Casa familiei lui.


Detalii în poză despre site-ul firmei.

Unul din proiectele producătorului de case din lemn:



APEL SOS DRAMATIC DIN ISRAEL: Suntem închiși! Suntem întemnițați precum șobolanii, în vederea unei experiențe sociale. Mâine va fi rândul vostru, al tuturora!


Cat e realitate? Sau este un fake news.

APEL SOS DRAMATIC DIN ISRAEL: Suntem închiși! Suntem întemnițați precum șobolanii, în vederea unei experiențe sociale. Mâine va fi rândul vostru, al tuturora!: O frumoasă jidovcuță din Israel lansează un foarte dramatic apel SOS: SUNTEM ÎNCHIȘI! SUNTEM ÎNTEMNIȚAȚI PRECUM ȘOBOLANII, ÎN VEDEREA UNEI EXPERIENȚE SOCIALE!

joi, 22 aprilie 2021

O oază de liniște ca pe vremea bunicilor

Plecând de la ideea cum ar trebui sa arate un dormitor luminos ne-am gândit la simplitatea țărănească de pe vremea bunicilor.

Astăzi împărtășim totul cu nepoții și copiii noștri care ne vizitează deseori. Curtea și casa este plină de zumzetul lor. Copiii, și nu numai, nepoți, diverse cunoștințe și-au ridicat case și le-au mobilat în purul stil românesc. Mă uit cu drag la astfel de construcții și design:


O poză de pe internet

Imaginile pe internet abundă.

Iată rezultatul în casa noastră de la țară.



Cuvertura țărănească este un cadou primit de la nașii noștri. Să tot fie cu aproape o jumătate de veac în urmă!







O femeie, un business de succes





Liudmila Climoc - CEO Orange România


Cifră de afaceri (2020): >1 mld. euro Număr de angajaţi: 3.600

Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:

Am deprins nu o singură lecţie importantă din criza sanitară, ci mai multe: că în perioadele de criză este nevoie de «caring leaders» care să fie flexibili, adaptabili, open-minded, gata să se schimbe, dar să şi rămână aproape de oameni, având grijă de moralul lor şi păstrând echipa motivată; că empatia, transparenţa, flexibilitatea, dar şi asumarea responsabilităţii sunt foarte importante atât la nivel personal, cât şi la nivel de echipă; şi că în vremurile de criză este mai important ca niciodată să fim aproape de oameni şi să le demonstrăm că, prin angajamentele luate faţă de ei, orice provocare poate fi depăşită.

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

La nivel de business, decizia de a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni ale Telekom Romania Communications SA reprezintă, cu siguranţă highlightul decizional al ultimului an. Pe de altă parte, cea mai importantă decizie la nivel personal a fost să-mi protejez echipa, trecând foarte repede la munca remote şi evitând şomajul tehnic.

—   Work from home sau de la birou?

Am trecut încă de la începutul pandemiei în modul de lucru remote, iar azi în continuare 85% din angajaţii Orange lucrează cu succes de acasă. Modul remote s-a dovedit eficient, asigură flexibilitate şi răspunde nevoilor majorităţii colegilor. Dar, pentru că sunt multe componente din viaţa profesională care în online s-au dovedit greu încercate, soluţia de viitor va fi un hibrid între remote work şi office work. Cuvintele cheie vor fi, în acest caz, calibrare, agilitate şi flexibilitate, căci vom testa acest mod de lucru şi îl vom adapta permanent.

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţîn ultimul an:

Am motivat colegii folosindu-ne de comunicare, cu ajutorul căreia am descoperit noi oportunităţi de spaţii de lucru online, de colaborare, inovare, de socializare şi de menţinere a sentimentului de apartenenţă la un grup de oameni ce împărtăşesc valori comune şi găsesc scop în munca lor. Am dialogat mereu deschis cu oamenii din echipă, le-am asigurat un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, program flexibil, muncă la distanţă sau în format hibrid, şi i-am învestit cu autonomie, respect şi încredere în acţiunile şi deciziile de business pe care le iau.

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:

Fără niciun dubiu, familia este locul în care reuşesc să mă încarc cu energie. Şi aş extinde noţiunea de „acasă”, incluzând în ea nu doar familia şi spaţiul fizic, construit, care le înconjoară. Ci şi prietenii, planurile pe care ni le facem împreună, lucrurile dragi cu valoare sentimentală, amintirile duioase care ne aduc speranţă şi optimism.

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Familia mea este sursa mea constantă de inspiraţie şi «motorul» cu ajutorul căruia am reuşit să ţin  drumul drept. Descopăr mereu în oamenii mei dragi lucruri pozitive şi mă inspiră profund exemplele pe care mi le oferă, voluntar sau nu, în fiecare zi. Unul dintre aceşti oameni dragi este sora mea, de la care am învăţat să lupt cu optimism până la capăt, oricât de mari ar fi încercările.

—   Putere vs. feminitate:

Cred că femeile sunt puternice by default! Au resurse neobosite de creativitate, afecţiune, energie, curaj, iar, pentru mine, toate acestea sunt sinonime cu puterea. E suficient să mă uit în jurul meu şi văd atâtea exemple de putere feminină, adevărate surse de motivaţie pentru oricine. Aşadar, cele două concepte nu se exclud deloc, ci se completează în mod minunat.

Profilul Liudmilei Climoc a apărut în anuarul 100 CELE MAI PUTERNICE FEMEI DIN BUSINESS. 

Vizionează „UiPath s-a listat la New York. Daniel Dines a sunat clopoţelul de la NYSE” pe YouTube



Un român de nota 100

Daniel Dines, CEO UiPath: Sunt incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange

Foto Facebook Daniel Dines

UiPath, cea mai valoroasă companie românească din istorie, s-a listat azi pe cea mai puternică bursă din lume - New York Stock Exchange (NYSE). Daniel Dines, CEO al UiPath, a dat semnalul de început al zilei de tranzacţionare la NYSE. 

„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu șase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din București. Acum, suntem o afacere multinațională care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange", a spus Daniel Dines, într-un comunicat transmis Economedia.ro.

„Deși ziua de astăzi marchează un nou capitol în povestea UiPath, suntem încă la începutul unei călătorii de mai mulți ani către fully automated enterprise – o organizație complet automatizată. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea automatizării la scară largă, astfel încât să putem elibera oamenii de munca repetitivă și să deblocăm cu adevărat potențialul uman la scară largă", a adăugat Daniel Dines.

Aflați și:

UiPath a anunţat că a vândut acţiuni, în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO), adunând de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Compania a vândut 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 de dolari pe acţiune, iar valoarea de piață a UiPath a ajuns la 29 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Acţiunile UiPath sunt tranzacţionate la New York Stock Exchange (NYSE) sub simbolul „PATH".

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.

Mai jos, momentul în care Daniel Dines a dat semnalul pentru începutul zilei de tranzacționare pe NYSE:

Știm să ne alegem alimentele?

Ce mâncăm astăzi? Despre biohacking, diete și viața sănătoasă până la 100 de ani

Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Pentru a aprofunda o altă latură a sănătății după cea a mișcării, mai precis aceea a nutriției, Societatea Omului Sănătos a invitat 4 specialiști în cadrul Conversațiilor Habits, și anume medicii Chukwudi Nwabudike, doctor în medicina și homeopat, Sorin Sălăjan, doctor în medicina, nutriționist și biohacker, Uma Naidoo, doctor psihiatru, profesor la Harvard, nutriționist, chef profesionist și pionier în domeniul psihiatriei nutriționale (Nutritional Psychiatrist) și omul de știință american Margaret Slavin, experta în domeniul alimentar, specializata în analiza compușilor alimentari. Conversațiile Habit pot fi urmărite pe site-ul https://www.societateaomuluisanatos.ro.

„Corpul nostru este grădina noastră, iar voința este grădinarul." (“Our bodies are our gardens; our wills are our gardeners.") - William Shakespeare

„Garbage in, garbage out" este modul de a descrie în domeniul IT situația în care, dacă introduci date greșite într-un sistem, nu are cum să iasă din sistem decât ceva greșit. Cu alte cuvinte dacă introduci gunoi, nu poate ieși decât gunoi. În nutriție se regăsește sensul acesta în expresia „ești ceea ce mănânci", care provine de la nutriționistul american Victor Lindlahr. Lindlahr avea deja la începutul secolului 20 convingerea că hrana ne influențează puternic starea și sănătatea.

Sunt anumite teme despre care oricine are o părere. Nutriția este una din ele. Poate că nu ne credem experți sau nu considerăm că știm despre ce e vorba exact în domeniul nutriției, însă sigur mulți suntem convinși de unele componente ale acestuia. De exemplu, mulți dintre noi sunt de părere că pâinea este indispensabilă, 3 mese pe zi sunt minimul necesar, zahărul ajută la concentrare, mișcarea compensează pentru micile sau marile escapade culinare gen pizza, fast food, prăjitura sau merdeneaua, o masă fără desert nu se poate, fresh-ul de portocale este sănătos, și multe altele. Oare așa este?

Modul în care fiecare dintre noi alege să se hrănească ne este familiar și indispensabil. Este felul în care am cunoscut mâncarea gătită, gustarea sau prăjitura cu care am crescut, care ne-a ajutat la formarea gustului și pe care am preluat-o de la cei apropiați, începând cu părinții și bunicii noștri. Ca urmare, avem cel puțin din inerție o convingere puternică și o barieră stabilă fată de păreri intruse, chiar dacă acestea sunt fondate.

Asta nu înseamnă că nu ne preocupă în continuare dieta noastră. Cuvântul „dietă" în acest context nu este dieta care are ca obiectiv slăbirea, ci reprezintă alimentele și modul în care ne hrănim, oricare ar fi acelea. Dietele restrictive, forma în care folosim de obicei cuvântul dietă, sunt cele cu care începem să ne petrecem timpul atunci când nu mai suportăm o anumită stare fizică sau psihică, cum ar fi când ne strâng pantalonii, nu ne mai încap cămășile sau rochiile, ne simțim slăbiți, sau din motivul unei sănătăți deteriorate. Cum dietele restrictive pe care le adoptăm de obicei pentru o perioadă limitată de timp sunt unele forțate, acestea sunt percepute ca fiind un rău necesar. Dieta restrictivă, fie că se numește de exemplu Montignac, Atkins, Low Carb sau Disociata, are un gust amar, chiar dacă este doar unul emoțional perceptibil. Dar având în vedere că este vorba de mâncare, acest gust amar poate strica pofta. Însă, unde putem cu toții să fim de acord este că hrana ne influențează starea.

Cum ar fi să avem cunoștințele necesare să putem influența intenționat starea prin alimentație?

Psihiatrul Nutrițional Uma Naidoo face referire în cartea sa „This Is Your Brain on Food" (si care va apărea în curând în România la editura Publika) la nenumărate studii, dar și experiențe proprii cu pacienți, cum și cu ce putem să ne influențăm starea și sănătatea mâncând. Orice consumăm are un efect asupra noastră. Uma povestește cum modificarea unor mici detalii în felul în care mâncăm și ce mâncăm poate schimba major starea emoțională, concentrarea sau calitatea somnului și multe altele. Chiar și cazuri mai grele de tulburări psihice precum depresia, sindromul de stres post traumatic (PTSD) sau tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) pot fi influențate prin hrană. Atenție, în aceste cazuri nu ajunge doar hrana ca mod de combatere și terapie, ci și medicație respectiv terapie conform cu protocolul doctorului specialist. Însă hrana poate grăbi, susține și amplifica însănătoșirea, diminuarea simptomelor sau micșorarea efectelor secundare. Nutriția poate avea un impact enorm în prevenirea unor boli, însă este recomandată consultarea unui medic specialist în momentul în care boala deja s-a instalat. 

Există domenii care susțin sănătatea acolo unde nutriția nu este îndeajuns. Unele sunt cunoscute și uzuale, precum suplimentele nutriționale și homeopatia, altele recent apărute, dar care se dezvoltă puternic precum biohacking.

Biohacking, altfel numit și do it yourself (DIY) biology, este un termen foarte vast și greu de definit clar, deoarece acoperă multe discipline și domenii. Biohackerii se preocupă în principal de explorarea și dezvoltarea unor modalități noi de folosire a informațiilor și resurselor pe care le au la îndemână, cu obiectivul de a crește performanța cognitivă și fizică. De obicei testează efectul unor teorii, metode și substanțe pe propria persoană și analizează evoluția și rezultatul impactului, pentru a ajunge, prin repetarea procesului și ajustarea elementelor, la un rezultat optim. Biohackerii de top precum Tim Ferris, Peter Attia sau Dave Asprey colaborează continuu cu medici specialiști, oameni de știință, laboratoare pentru analize, diverși experți și sunt la zi cu toate studiile, teoriile si descoperirile din domeniile relevante. Exemple de metode din biohacking sunt folosirea unor diete restrictive, gen dieta Keto sau Postul Intermitent, pentru a crește concentrarea sau anduranța (dar nu numai), folosirea anumitor suplimente alimentare pentru regenerarea mai rapidă a musculaturii (nu doar la sportivi) sau, un exemplu practic, cafeaua Keto. Cafeaua Keto facilitează un efect prelungit al cofeinei, menținând în acest fel pe o perioadă mai lungă starea de alertă indusă, comparativ cu o cafea simplă. Acest efect se obține prin adăugarea unei jumătăți de linguriță de Ghee (unt purificat) și o linguriță sau două de ulei MCT (extras din ulei de cocos) la o cană de cafea. Amestecată bine, cafeaua este gustoasă și cremoasă, pe lângă efectul scontat.

Totodată, pe lângă optimizarea capacităților noastre fizice și cognitive, trendul este către căutarea unor modalități noi de a trăi mai mult și mai sănătos. Longevitatea este o temă din ce în ce mai des întâlnită în cercurile oamenilor de știință, aceștia încercând nu doar să crească durata de viată a omului, dar și calitatea vieții. Anumite regiuni din Japonia și Italia, precum Okinawa și Sardinia de exemplu, au o populație foarte longevivă, lucidă și activă. Aceste regiuni, așa-numitele zone albastre (Blue Zones), în care populația trăiește cu mult peste nivelul mediu normal de vârstă, au fost studiate pe parcursul ultimilor decenii, iar concluzia este că sunt un cumul de factori care contribuie la acest rezultat. Câțiva dintre acești factori sunt nivelul scăzut de stres, mișcare zilnică la intensitate moderată, suport din familie și societate, traiul cu scop, dar și o dietă bazată în special pe plante și un consum caloric redus. Pe scurt, opusul stilului de viată vestic, adică unele regiuni Europene și în special cel nord-american, care este tot mai răspândit. 

Aici joacă un rol important și aportul diverselor vitamine, minerale și nutrienți, dar și mișcarea, somnul, starea emoțională, și multe altele. Până să ajungem însă la 100 de ani este important să știm ce se întâmplă cu noi astăzi și cum putem să trăim sănătos, fără să renunțăm la prea multe obiceiuri dragi nouă.

„Trebuie să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca." (“One must eat to live, not live to eat".) - Moliere

Orice evoluție deliberată pornește de la o întrebare. Întrebări precum: Ce pot să fac pentru a fi mai sănătos? Cum pot să mă concentrez mai bine? Mi-e foame sau mi-e poftă? E ok să mănânc cu pâine sau mai bine fără? Ce mâncare să aleg la supermarket, astfel încât să fie cea mai sănătoasă și gustoasă variantă?

Medicii Chukwudi Nwabudike și Sorin Sălăjan ne-au împărtășit din cunoștințele și experiențele lor despre alegerea alimentelor, nevoia de suplimente alimentare sau impactul pe care îl au stresul și sedentarismul asupra modului în care ne hrănim. De exemplu rolul vitaminei D este foarte important pentru buna funcționare a tiroidei, a sistemului nervos, a sistemului imunitar, pe lângă multe alte beneficii. Datorită faptului că vitamina D se formează la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare, stilul de viată „casă-birou-casă" în special în zonele urbane sau statul în casă din cauza perioadelor de carantină poate duce în timp la un deficit major. În aceeași măsură cantitatea vitaminelor, a mineralelor și a altor compuși importanți din hrana pe care o consumăm a scăzut din motivele deja cunoscute: prelungirea duratei de perisabilitate, compensarea lipsei de gust și culoare, pregătirea produsului pentru consumul instant, etc., pe scurt procesarea alimentelor. Cum și ce putem întreprinde pentru evitarea diferitelor lipsuri ne povestesc cu multe amănunte invitații menționați în cadrul conversațiilor Habits.

Cu toate că în ziua de astăzi numărul produselor procesate este foarte mare, există totuși modalități în care putem să ne hrănim sănătos, așa cum ne spune omul de știință Margaret Slavin, expert în domeniul alimentar. Margaret a analizat impactul procesării alimentelor pe conținutul nutrițional al acestora. Proiectul ei de suflet actual este cercetarea conexiunii dintre compoziția dietei și migrene. Ea recomandă să mâncăm cât mai multe legume și fructe în starea lor naturală, dar și unele alimente procesate precum cele congelate. Acestea pot conserva nutrienții foarte bine datorită soluțiilor tehnice moderne. În același timp consideră că evitarea produselor foarte procesate, de genul pizza congelată, chipsurile, ketchupul sau salamul, este benefică sănătății pe termen mediu și lung.

„Provine dintr-o plantă, mănânc-o; provine de la o fabrică, evit-o." („Came from a plant, eat it; was made în a plant, don’t." ) – Michael Pollan

Cum alegerea dietei începe deja în momentul în care cumpărăm alimentele, este bine să știm cum le selectăm. Înțelegem cu toții că este important să mâncăm multe legume și fructe. Este adevărat că pe vremea bunicilor sau străbunicilor noștri se mânca mai natural. Nu existau mâncăruri procesate cum găsim astăzi în supermarketuri. Maturarea fructelor se producea în pom și nu în rafturile din tir sau magazin, ceea ce majora aportul de micronutrienți considerabil. Însă nu exista abundența, accesibilitatea, disponibilitatea și diversitatea soiurilor de fructe, legume sau condimente pe tot parcursul anului așa cum avem în prezent. Avem la îndemână mirodenii aduse din restul Europei, Asia, Africa și America cu care ne putem asocia mâncarea pentru un gust mediteraneean, thailandez, egiptean, turcesc sau peruan. Aceste condimente în special, dar și produsele din fructe și legume precum laptele de cocos, sosul de soia, uleiul de măsline, turmericul sau ghimbirul pe lângă faptul că ne-au schimbat stilul de viață și ne-au îmbogățit gustul, contribuie și la menținerea sănătății noastre. Același lucru este valabil și pentru fructele de mare, unde tonul, somonul, dorada sau creveții sunt printre cele mai savurate de către consumatori, fiind și foarte sănătoase. Aportul de Omega 3 pe care îl oferă consumul unui pește gras precum somonul ajută la menținerea funcțiilor cognitive, păstrarea unui sistem cardiovascular sănătos, susține stabilizarea hipertensiunii arteriale și reducerea trigliceridelor din sânge și contribuie la reducerea proceselor inflamatorii din corp. Omega 3, parte din familia acizilor grași nesaturați, conține acizi grași esențiali pe care organismul uman nu îi poate sintetiza și trebuie aduși acestuia prin hrană sau suplimente alimentare.

Toate aceste componente nutriționale au o influență considerabilă asupra sănătății, a stării emoționale, concentrării, anduranței sau longevității oamenilor. Norocul nostru este că trăim într-o perioadă în care medicina și înțelegerea despre corp, minte și legătura acestora evoluează cu o viteză nemaiîntâlnită până acum în istoria omenirii, iar beneficiile rezultatelor și concluziilor diverselor experimente și studii nu mai sunt destinate și accesibile doar specialiștilor. Oricine este interesat de îmbunătățirea sănătății și stării sale poate accesa informații utile. Nu întotdeauna avem însă la îndemână o interpretare și aplicare corespunzătoare specificului fiecărui fizic și psihic în parte.

Aici apare nevoia și utilitatea unui medic, a unui nutriționist, a unui coach, a unui psiholog, a unui antrenor într-o formă de mișcare sau a unei comunități susținătoare, precum este cea a Societății Omului Sănătos.


Iată bogăția mea!