vineri, 24 ianuarie 2025

....ar fi cazul să vă iubiți și să vă apreciați foarte mult....

O britanică mutată în România a dezvăluit de ce s-a îndrăgosit de țara noastră: „Oamenii sunt prietenoși, călduroși și săritori. Este pe sufletul meu”

Delia Burnham, o femeie din Marea Britanie, care trăiește de peste două decenii în România, a povestit într-un videoclip de ce iubește țara noastră. „Aici, râd liber, mi se potrivește, este pe sufletul meu. Copilul meu se simte foarte bine", a spus aceasta.

Delia Burnham este îndrăgostită de România FOTO: FB

De-alungul anilor, Delia a călătorit în zeci de țări, însă în niciuna dintre ele nu s-a simțit ca în România. Ea spune că a avut un sentiment de „acasă", așa că nu a stat prea mult pe gânduri și s-a mutat. Locuiește de 21 de ani în România și nu regretă o clipă decizia luată.

„Sunt întrebată de ce am ales România, după ce am călătorit în zeci de țări, cred că peste treizeci în total. Uneori nici nu știu ce să răspund decât că acolo m-am simțit cel mai acasă, sincer. În România m-am simțit acasă din prima și de fiecare dată când plecam și mă întorceam, parcă respiram mai bine când mă întorceam. Am observat acest lucru chiar când coboram din avion sau veneam înapoi peste granițe cu mașina. Poate că pare greu de crezut, dar așa este pentru mine. E ceva care poate nu are logică, dar acolo mă simt cel mai bine. Cumva, este casa mea", a povestit Delia.

Ea a mai spus că în România totul a decurs ușor, iar oamenii sunt „prietenoși" și „călduroși" .

Tot într-un videoclip, Delia a relatat experiența pe care a avut-o în Spania, unde s-a confruntat cu dificultăți în găsirea unui mijloc de transport. Deloc surprinzător, tot niște români i-a sărit în ajutor, a spus ea.

„În România, totul pentru mine a curs ușor. Dacă ai o problemă, te ajută cineva să o rezolvi. Dacă ai nevoie de ceva, găsești o soluție sau te ajută cineva. Oamenii sunt prietenoși, călduroși și mulți români sunt așa nu doar cu străinii, ci și între ei. Am văzut multe lucruri în 21 de ani în România. Nu cred că vă valorizați sau vă apreciați suficient. Cred că ar fi cazul să vă iubiți și să vă apreciați foarte mult", a mai explicat Delia Burnham pe TikTok. 

Delia Burnham este fericită în România FOTO: FB

În încheiere, Delia spune că se simte fericită la noi în țară.

„Veselia și bancurile sunt iubite în România. AIci râd liber, mie mi se potrivește, este pe sufletul meu. Râd în hohote, copilul meu se simte foare bone. Este un lucru special și trebuie să vă mîndriți cu lucrul acesta", a mai spus femeia. 

PNL-ul suferă de amnezie.

Senatorul Petrișor Peiu, reacție la mesajul ministrului Burduja: După ani de zile de negare și plecăciune în fața politicilor impuse de Bruxelles, acum vin senin și se prefac că sunt îngrijorați că Green Deal este nociv

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, l-a ironizat pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru declarațiile critice la adresa Green Deal-ului UE.

Acesta și-a amintit că Burduja și PNL au respectat întocmai indicațiile Bruxelles-ului în privința implementării acestui plan, se arată într-un comunicat de presă.

„Sebastian Burduja a descoperit, brusc și surprinzător, apa caldă! După ani de zile de negare și plecăciune în fața politicilor impuse de Bruxelles, acum vin senin și se prefac că sunt îngrijorați că Green Deal este nociv.

Domnule Burduja, românii nu suferă de amnezie! Prin angajamentele tembele din PNRR pe care tocmai PNL-ul dumneavoastră le-a asumat, ați închis mine, ați blocat investițiile în energie și ați transformat România într-o colonie energetică. Ați îngropat sub preșul slugărniciei față de interese străine toate avertismentele lansate de AUR cu privire la pericolul Green Deal.

Acum, când efectele dezastruoase ale trădării voastre sunt evidente pentru toată lumea, veniți cu rapoarte și declarații sfidătoare despre “lider regional” și “energie ieftină”? Cu ce tupeu vorbiți despre producția masivă de energie, când ați blocat orice inițiativă în acest sens? Cu ce tupeu promiteți prețuri mici, când ați contribuit direct la creșterea facturilor românilor?

Ipocrizia guvernului PSD-PNL-UDMR este sfidătoare! Ați transformat România într-un experiment eșuat al Green Deal, iar acum încercați să vă spălați pe mâini de consecințele dezastruoase ale propriilor decizii!

AUR a tras repetate semnale de alarmă privind impactul devastator pe care Green Deal îl are asupra industriei, economiei și securității energetice a țării noastre. În loc să-și asume cu adevărat interesul național, Guvernul a preferat să fie obedient față de directivele europene, sacrificând astfel locuri de muncă, competitivitatea industriei naționale și siguranța energetică a românilor.

România are, într-adevăr, resurse naturale ample și potențialul de a deveni un lider regional în sectorul energetic, dar acest lucru nu poate fi realizat sub conducerea unor politicieni care descoperă adevărurile evidente doar atunci când este prea târziu. Cerem Guvernului să abandoneze abordarea servilă față de Bruxelles și să adopte politici energetice independente, bazate pe valorificarea resurselor proprii, protejarea industriei naționale și asigurarea independenței energetice a României.

Avem nevoie de o politică energetică independentă, bazată pe propriile noastre resurse, nu pe experimentele falimentare ale birocraților europeni!”, a spus Petrișor Peiu, senator AUR.

joi, 23 ianuarie 2025

Trump, un mare șantazist! Să nu fim proști! Vrea să ne transfere pe umerii noștri " fardeau- ul" economiei americane prin măsuri ce le vrea impuse, creșteri de procente din PIB pentru înarmare, achiziționare produse americane, plata trupelor lor de statele ce le găzduiesc.

Trump șantajează Europa: Dacă nu cumpărați de la noi, vă punem taxe mai mari

Președintele Donald Trump a lansat un avertisment cu privire la produsele importate de Europa în SUA, atât pentru vânzători, cât și pentru consumatorii din Statele Unite. Președintele american a mai afirmat că va cere Arabiei Saudite să scadă prețul petrolului. 

Președintele SUA a avut mai multe obiective de punctat FOTO X

Întrebat la Forumul Economic Mondial despre „regimul de reglementare" al Europei, Trump susține că UE tratează America „foarte, foarte nedrept" și „foarte rău". Președintele american s-a plâns că Europa nu cumpără produse agricole din SUA sau mașini americane, ci chiar a trimis mașini în SUA, obținând milioane de euro.

Trump spune că acest lucru are ca rezultat un deficit „de sute de miliarde de dolari" cu UE, de care nimeni nu este mulțumit.

Vom face ceva în privința asta", a mai spus președintele american, continuând să afirme că iubește țările din Europa, chiar dacă acestea tratează SUA „foarte, foarte nedrept cu TVA și cu toate celelalte taxe pe care le impun".

De asemenea, despre reglementările europene privind firmele de tehnologie din SUA, a spus că țările UE vor miliarde de la Apple, Google și Facebook.

„Acestea sunt companii americane, fie că vă place sau", a mai avertizat Trump Europa. 

Președintele american și-a întors ulterior armele către SUA, avertizând consumatorii americani cu privire la produsele din import. Trump le-a cerut americanilor să producă mai mult, avertizând că ar putea fi impuse taxe vamale pentru o gamă largă de mărfuri.

Vorbind cu delegații de la Davos, el spune:

Dacă nu vă faceți produsul în America, atunci va trebui să plătiți un tarif", a mai spus Trump.

Președintele SUA a mai afirmat că va cere Arabiei Saudite și grupului OPEC să reducă prețul petrolului, arătându-se surprins că acest lucru nu s-a întâmplat înainte de noiembrie anul trecut.

Adevărul.ro

Cafeaua fără zahăr stimulează creierul, îmbunătățește memoria și ajută digestia. De ce nu ar trebui să o bem „niciodată” pe stomacul gol

Eliminarea zahărului dintr-o băutură, preferată de mulți oameni, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului, inclusiv reducerea riscurilor de Alzheimer, demență și boli Parkinson.

Consumul de cafea are beneficii asupra organismului FOTO: Arhivă

Consumul de cafea dimineața poate avea efecte negative asupra organismului FOTO: Arhivă

Studiile arată că băutorii de cafea neîndulcită prezintă un risc mai scăzut de apariție a acestor afecțiuni și a mortalității aferente, comparativ cu cei care beau cafea îndulcită sau îndulcită artificial.

O cercetare recentă realizată de American Journal of Clinical Nutrition a constatat că persoanele în vârstă care consumă mai multă cafea neîndulcită prezintă un risc mai scăzut de boală Alzheimer, demență și boala Parkinson. Cu toate acestea, aceste beneficii nu au fost observate la persoanele care și-au îndulcit cafeaua cu zahăr sau îndulcitori artificiali.

Studiul a analizat datele a 204. 847 de participanți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, dintre care 55% erau femei. 

Participanții au primit un chestionar care le cerea să menționeze tipurile și cantitățile de alimente și băuturi pe care le-au consumat în ultimele 24 de ore. Pe parcursul unui an, participanții au completat acest chestionar în cinci ocazii diferite, ceea ce a oferit cercetătorilor informații pentru a examina variațiile consumului de alimente și băuturi.

Pe baza consumului lor de cafea în 24 de ore, oamenii au fost clasificați în patru grupuri: non-consumatori de cafea, consumatori de cafea neîndulcită, consumatori de cafea îndulcită cu zahăr și consumatori de cafea îndulcită artificial.

În cadrul analizei, 54% dintre participanți au consumat cafea neîndulcită. 24% nu erau consumatori de cafea. 16% dintre participanți aveau zahăr în cafea, iar 7% adăugau îndulcitori artificiali la cafea. Participanții care nu beau cafea preferau, în general, ceaiul.

S-a constatat că persoanele care preferau cafeaua neîndulcită prezentau un risc cu 29-30% mai mic de a suferi de boala Alzheimer, demențe asociate și boala Parkinson.

Persoanele care au consumat cafea îndulcită sau îndulcită artificial nu au redus riscul de boli sau de mortalitate menționate mai sus.

În rândul băutorilor de cafea fără zahăr, cei care au savurat varianta decofeinizată au avut un risc cu 34-37% mai mic de boli Alzheimer și Parkinson și un risc cu 47% mai mic de mortalitate, comparativ cu cei care nu au consumat cafea.

Cafeaua neîndulcită este încărcată cu antioxidanți, riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), magneziu, potasiu și diverși compuși fenolici. Ea oferă o serie de beneficii, în special pentru sănătatea creierului și gestionarea greutății. 

Antioxidanții din cafeaua neîndulcită pot ajuta la protejarea celulelor creierului, la îmbunătățirea concentrării și la reducerea potențială a riscului de boli neurodegenerative.

Atenție, însă! Cafeaua de dimineață, înainte de micul dejun, ar putea să nu fie cea mai bună idee. Crește cortizolul, afectează glicemia, poate duce la căderi de energie pe tot parcursul zilei și la „ceață cerebrală", potrivit nutriționiștilor 

Pe de altă parte, cafeaua îndulcită, deși este mai gustoasă pentru unii, poate duce la un consum excesiv de zahăr, contribuind la creșterea în greutate, rezistența la insulină și un risc crescut de tulburări metabolice. Consumul regulat de cafea încărcată cu zahăr a fost asociat cu scăderea performanțelor cognitive în timp.

Cofeina crește neurotransmițătorii serotonină și acetilcolină, care pot stimula creierul și ajută la stabilizarea barierei hematoencefalice. Acestea joacă un rol important în mișcarea musculară, memorie și învățare.

Consumul de cofeină, în plus față de scăderea riscului de Alzheimer, Parkinson și alte boli ale creierului, poate reduce, de asemenea, riscul de depresie prin influențarea substanțelor chimice din creier. Un studiu realizat pe peste 200.000 de persoane a constatat că cei care consumau două-trei cești de cafea pe zi aveau un risc de sinucidere cu 45% mai mic, comparativ cu cei care nu consumau cafea.

Potrivit unui studiu, consumul a patru până la șase cești de cafea pe zi a fost legat de o incidență mai scăzută a accidentului vascular cerebral și a demenței. Cafeaua poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit, cofeina stimulând dopamina, o substanță chimică din creier implicată în plăcere și motivație, putând ajuta în cazul depresiei.

Fără zaharuri adăugate, cafeaua are foarte puține calorii și poate stimula metabolismul, ajutând la controlul greutății. De asemenea, suprimă apetitul prin stimularea eliberării hormonilor care reglează foamea.

Consumul de cafea neîndulcită a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2 datorită capacității sale de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Adevărul.ro

miercuri, 22 ianuarie 2025

Imagini similare sunt stocate în mintea mea.

Copilăria mi- a înfipt adânc în suflet glodul satului natal, frământat zilnic în primii ani de școală.

În zilele reci ale anului '58 din secolul trecut mă scula bunica, adevărata mea mamă, ea mă creștea, să plec  la școală cu țața Anghelina, vecina noastră și femeia de serviciu a școlii. 

Eram în clasa Întâia la o școală din Subcarpați vâlceni, nu departe de casa bunicilor unde adesea memoria, sufletul mi se întorc cu drag.
 
Revăd în gând biserica unde aproape toți bunii și străbunii mei se odihnesc în pace, aliniați în spatele altarului. Mama-mare și tata-mare sunt undeva mai în centrul cimitirului. Câți săteni îmi defilează prin fața ochilor. Ziua Paștelui era cea mai mare sărbătoare când aproape toată suflarea, rude, prieteni, vecini dimprejur, gustau din bunătățile preparate de bunica, o femei de o hărnicie și calmitate duse la extrem.

 Asta-i dorul de bunici, de locurile natale, de "țara" ta care m- a urmărit peste tot în lume.

O zi frumoasă!

Azi ne preumblăm " la moșie" unde ne așteaptă țărâna noastră să o curățăm de uscăturile anului ce trecu. Pomii, grădina de legume, via sunt tot acolo care vor și ei atenția noastră. Am în sacoșă noi unelte ce îmi vor facilita efortul zilnic cu alt glod, de pe alte plaiuri dar tot românesc.



Galactoza

Am să încerc o mică rememorare folosind AI și alte surse internet a unor carbohidrați care sub formă liberă sunt dușmanii omului dar în stare naturală sunt prietenii noștri. Pare o contradicție dar realitatea bate filmul!

Am plecat în analiza mea de la cărțile unor specialiști pe care le-am făcut cunoscute grupului meu:

https://www.facebook.com/share/g/18R4gVLtjN/


Formula structurală a galactozei
Galactoza este un monosaharid cu formula chimică C₆H₁₂O₆. Există în două forme izomerice principale: D-galactoză și L-galactoză. D-galactoza este cea mai comună formă găsită în natură.
Structura liniară a D-galactozei:
Structura ciclică a D-galactozei:
În soluție apoasă, galactoza există în principal sub formă ciclică, formând un inel de șase membri (piranoză).
Diferența dintre galactoză și glucoză:
Galactoza este un epimer al glucozei, ceea ce înseamnă că diferă doar prin configurația unui singur atom de carbon. În cazul galactozei, configurația diferă la nivelul carbonului 4.
Utilizări ale galactozei:
 * Componenta lactozei: Galactoza este o componentă a lactozei, zahărul din lapte.
 * Metabolism: Este metabolizată în ficat pentru a produce energie.
 * Glicolipide și glicoproteine: Este o componentă a glicolipidelor și glicoproteinelor, molecule importante pentru funcțiile celulare.
Note:
 * Imaginile structurilor pot varia în funcție de sursă și reprezentare.
 * Există și alte forme ciclice ale galactozei, cum ar fi furanoza.
 * Galactozemia este o boală metabolică genetică caracterizată prin incapacitatea de a metaboliza galactoza.






Galactose is a monosaccharide sugar whose chemical or molecular formula is C6H12O6. This is a six-carbon sugar, which is an odourless white solid that has a sweet flavour. It is a reducing sugar and has a molar mass of 180.156 g/mol. It is water-soluble and slightly soluble in ethanol. A disaccharide called lactose is formed when galactose (a monosaccharide) combines with glucose (a monosaccharide) through the condensation reaction. Galactose is similar to glucose in its structure but differs only in the position of the hydroxyl group at carbon-4. This is about as sweet as glucose and about 65% as sweet as sucrose. Galactose is an aldohexose and a C-4 epimer of glucose. It is sometimes abbreviated as “Gal” and also referred to as brain sugar.

Galactose is one of mammals’ three most significant blood sugars, along with glucose and fructose. The main dietary source of galactose is lactose, which is found in milk and dairy products. Galactose is a simple sugar that can be found in dairy products, avocados, sugar beets, other gums, and mucilage. It is a nutrient that provides energy and is also a necessary basic substrate for the production of numerous macromolecules in the body. It is also synthesized by the body from glucose. It can bind to lipids to form glycolipids and proteins to form glycoproteins. It is good for the immune and digestive systems.

Structure of Galactose
Galactose is a monosaccharide sugar whose chemical or molecular formula is C6H12O6. It exists in two types of structural forms: open-chain and cyclic.


Structure of Galactose

The two enantiomers of galactose are Dextrogalactose (D-galactose) and Levogalactose (L-galactose), which are mirror images of each other. The below figure represents open-chain forms of the enantiomers of galactose, where we can notice a carbonyl at the end of the chain.


Enantiomers of Galactose

Properties of Galactose
Chemical formula C6H12O6
IUPAC Name (3R,4S,5R,6R)-6-(hydroxymethyl) oxane-2,3,4,5-tetrol
Molar mass 180.156 g/mol
Appearance White solid
Odour Odourless
Density 1.5 g/cm3
Melting point 168 °C to 170 °C
Solubility
Soluble in water

Slightly soluble in ethanol

Hydrogen Bond Donor Count 5
Hydrogen Bond Acceptor Count 6
Rotatable Bond Count 1


Uses of Galactose
Galactose is a simple sugar that is essential for the body’s metabolism and the delivery of energy.
It is crucial during the early stages of human development.
Galactose is beneficial for the digestive system, as it maintains healthy levels of intestinal bacteria. This improves food digestion and also strengthens the body’s resistance to infections. 
It is used in clinical trials to study the treatment and diagnosis of Hepatitis C, Hepatic Cancer, Wilson’s Disease, Diabetic Macular Oedema, and Focal Segmental Glomerulosclerosis, among others. 
It is also largely employed as a pathway to generate glucose fuel for the human body. 
It is also used as a component in some commonly used vaccines and non-prescription products.

Health Hazards
An excessive intake of galactose can lead to tooth decay.
When it is used in high dosages, it may cause mild laxative effects.
Some people may even have adverse effects like rashes, itching, severe dizziness, and breathing difficulties.

La noi vine primăvara în următoarele două săptămâni. Alții dârdâie de frig.






Une rare tempête hivernale a balayé la côte du Golfe, au sud-est des États-Unis, ce mardi 21 janvier, entraînant dans son sillage d’importantes chutes de neige, du verglas et des rafales de vents qui ont frappé les villes de Houston et de la Nouvelle Orléans.  Dans le centre de Houston, peu de personnes se sont aventurées dehors sous la neige, certains restaurants et bars restant fermés. Le métro de Houston fonctionnait, mais les passagers étaient rares. Les écoles étaient fermées mardi et mercredi, la ville s’attendant à environ dix centimètres de neige.

Cutremure de suprafață în Galați: Ce trebuie să știi.

Cutremurele de suprafață sunt evenimente geologice care pot provoca panică și daune semnificative în zonele afectate. Galați, ca și multe alte regiuni, nu este imună la astfel de fenomene.

Ce este un cutremur de suprafață?
Un cutremur de suprafață este un seism care se produce la o adâncime mică sub scoarța terestră, de obicei sub 70 de kilometri. Acestea tind să fie resimțite mai puternic la suprafață decât cutremurele adânci, deoarece energia seismică se disipă mai puțin în timpul propagării.

De ce se produc cutremure în Galați?
România se află într-o zonă seismică activă, iar Galați nu face excepție. Mișcările plăcilor tectonice, tensiunile acumulate în scoarța terestră și alte procese geologice pot declanșa cutremure în această regiune.

Cum te poți pregăti pentru un cutremur?
* Intoarmește-te la realitate: Deși nu putem prezice exact când va avea loc un cutremur, putem fi pregătiți.
 * Alarmează-te: Instalează o aplicație de alertă seismică pe telefonul mobil.
 * Asigură-te că locuința ta este sigură: Fixează obiectele grele, verifică instalațiile electrice și de gaz.
 * Pregătește un kit de urgență: Include apă, alimente neperisabile, o trusă de prim ajutor, o lanternă și un radio cu baterii.
 * Stabilește un plan de evacuare: Exersează cu familia cum să evacuezi în siguranță locuința.
Ce să faci în timpul unui cutremur?
 * Adăpostește-te: Dacă ești în interior, ascunde-te sub o masă solidă sau într-un colț al camerei.
 * Stă departe de ferestre și obiecte care pot cădea.
 * Nu folosi liftul.
 * Dacă ești în exterior, îndepărtează-te de clădiri, stâlpi și fire electrice.
După cutremur
 * Asigură-te că tu și cei din jurul tău sunteți în siguranță.
 * Verifică dacă există scurgeri de gaz sau apă.
 * Ascultă anunțurile oficiale.
 * Nu răspândi zvonuri.

Important: Informațiile prezentate în acest răspuns au caracter general și nu înlocuiesc sfaturile profesionale. Pentru mai multe detalii, te rugăm să consulți sursele oficiale, precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

marți, 21 ianuarie 2025

Mă îngrozesc. Nici nu știm ce mâncăm!

Ce spune un cardiolog despre „șunca perfectă” vs. zahărul și E-urile periculoase. Ce ascund etichetele alimentelor

Dacă analizați etichetele fiecărui produs pe care îl puneți în coșul de cumpărături, veți observa probabil o mulțime de ingrediente necunoscute. Cele mai multe dintre acestea sunt aditivi, identificați printr-un număr precedat de litera „E". Deși fiecare aditiv are o denumire științifică, aceste informații sunt dificil de interpretat de consumatorii obișnuiți, ceea ce generează adesea suspiciuni.

Pentru a proteja consumatorii, Comisia Europeană a dispus, la sfârșitul anului 2023, reducerea cantității de nitriți și nitrați folosiți ca aditivi alimentari, termenul limită pentru implementare fiind anul 2025. Acești aditivi sunt utilizați în principal în carnea procesată pentru a preveni contaminarea bacteriană și pentru a oferi gust și culoare, conform informațiilor de pe site-ul Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) din Spania, echivalentul Asociației Pro Consumatori din România (o organizație civică non-profit, diferită de ANPC, care este o autoritate guvernamentală, dar ambele militează pentru apărarea drepturilor consumatorilor prin informare, educare și lobby).

Întrucât instituțiile statului se limitează adesea la reglementarea cantităților admise, fără a interzice utilizarea aditivilor periculoși, cardiologul Aurelio Rojas – cunoscut pentru activismul său în domeniul sănătății publice – atrage atenția asupra riscurilor asociate. El utilizează frecvent rețelele sociale și alte platforme pentru a educa publicul despre efectele nocive ale unor ingrediente precum nitriții, nitrații, glutamații sau zahărul adăugat, recomandând consumul de produse cât mai naturale.

Cardiologul Aurelio Rojas explică pe înțelesul tuturor pericolul aditivilor alimentari Facebook

Într-una dintre postările sale recente pe rețelele de socializare (VEZI VIDEO 1), cardiologul Aurelio Rojas a atras atenția asupra aditivilor alimentari periculoși, utilizând drept exemplu eticheta unui produs bine-cunoscut: pulpa de porc iberic, cu 50% carne de porc iberic. Dacă citim atent eticheta unui astfel de produs, observăm că, pe lângă sare – un ingredient esențial pentru conservare, prin afumare – acesta mai conține zahăr, antioxidanți și conservanți. Printre aceștia se numără nitriții și nitrații, identificați prin codurile E-250 și E-252.

Aceleași tipuri de aditivi sunt prezente și în multe produse de pe piața românească, cum ar fi mezelurile, cârnații, salamurile sau chiar anumite brânzeturi procesate.

Referitor la aceste substanțe, cardiologul subliniază: „Când nitriții interacționează cu clorura de sodiu (sarea obișnuită folosită în majoritatea mezelurilor), crește riscul formării nitrozaminelor – substanțe potențial cancerigene care se formează în stomac din nitriți și proteinele din carne".

Acest aspect este deosebit de îngrijorător, mai ales în contextul consumului ridicat de mezeluri în România.

Nitritul de sodiu (E-250) și nitratul de potasiu (E-252) sunt conservanți utilizați frecvent pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și microbilor în produse precum cârnații, șunca, salamurile și alte preparate din carne. De asemenea, ei contribuie la menținerea culorii și aromei acestor alimente.

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) din Spania, echivalentul Asociației Pro Consumatori din România, explică faptul că aceste substanțe sunt asociate cu două mari riscuri:

Formarea nitrozaminelor în stomac, care sunt considerate potențial cancerigene.

Formarea nitrozaminelor în timpul gătitului, atunci când alimentele ce conțin nitriți sunt preparate la temperaturi înalte (prăjire sau coacere).

OCU și alte organizații similare, precum European Consumer Organisation (BEUC), susțin evitarea acestor substanțe pe cât posibil. Recent, Uniunea Europeană a redus cantitățile maxime admise pentru nitriți și nitrați în alimente, iar producătorii vor trebui să se conformeze până în 2025.

Dar care este rolul acestor două substanțe? Cunoscuți drept conservanți, acești compuși ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor și microbilor care apar frecvent în procesul de maturare a cărnii și a mezelurilor. Cantitățile acestor conservanți din alimente sunt atent reglementate de agențiile de sănătate din Europa. Cu toate acestea, nitriții și nitrații nu sunt singurii aditivi care ridică semne de întrebare, recunoaște cardiologul.

Un alt aditiv asupra căruia dr. Aurelio Rojas atrage atenția este glutamatul monosodic, cunoscut ca un puternic potențiator de aromă, prezent în numeroase alimente ultra-procesate.

În acest context, specialistul subliniază că această substanță a fost asociată cu dureri de cap și reacții alergice. Este denumit E-621, iar Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) îl clasifică drept o substanță „nerecomandată" și de evitat.

Conform OCU, glutamații sunt asociați cu așa-numitul „sindrom al restaurantului chinezesc", care se manifestă prin disconfort, amețeală, palpitații, dureri de cap, greață, senzație de apăsare în piept și roșeață facială. De asemenea, există suspiciuni legate de neuro-toxicitatea glutamaților și de posibila lor legătură cu anumite boli neurodegenerative, deși aceste asocieri nu sunt încă pe deplin demonstrate.

Rojas mai avertizează și asupra trifosfaților, identificați prin codul E-451. Aceste substanțe sunt utilizate pentru a îmbunătăți textura mezelurilor care le conțin, însă pot afecta echilibrul mineral al organismului.

Un alt aditiv menționat este caragenanul, cunoscut sub codul E-407, folosit în mod obișnuit ca agent de îngroșare. Deși a fost asociat cu un risc crescut de cancer de colon, studiile disponibile nu oferă încă dovezi concludente care să confirme această legătură.

La final, Rojas a abordat cel mai cunoscut aditiv, pe care îl întâlnim frecvent în viața de zi cu zi: zahărul. Acesta trece adesea neobservat, deși este prezent în multe produse ultra-procesate„Zahărul este una dintre principalele cauze ale celor mai multe boli cronice din zilele noastre și reprezintă cea mai puternică substanță inflamatorie din dieta noastră", avertizează cardiologul.

Rojas recomandă achiziționarea de produse cât mai naturale, precum jambonul iberic, care nu conțin aditivi precum zahărul, ci doar sare ca ingredient de bază.

De altfel, într-un comentariu suplimentar adăugat postării sale, acesta clarifică: „Această postare nu este, desigur, împotriva șuncii. În acest caz, folosesc eticheta doar pentru a exemplifica problema. [...] Șunca, cu cât este mai naturală, cu atât mai bine: conservată prin metode naturale, sărată și provenită de la animale crescute în libertate, hrănite cu iarbă sau ghindă, dacă este posibil".

Iată și alte informații valoroase oferite de un medic român, care prezintă un mic ghid (VIDEO 2) al etichetelor alimentare:

În România, multe produse procesate din carne conțin aceste substanțe. De aceea, este esențial să:

1. Citiți cu atenție etichetele și evitați produsele care conțin nitriți (E-250), nitrați (E-252), dar și alte E-uri, cum ar fi glutamatul monosodic (E-621), triphosfatele (E-451) sau caragenanii (E-407). De asemenea, fiți atenți la zahărul adăugat!

2. Optați pentru alternative naturale, precum produsele din carne afumată tradițional, fără conservanți și aditivi chimici.

3. Limitați consumul de mezeluri, orientându-vă spre carne proaspătă sau preparate în casă.

4. Rojas recomandă să alegeți produse din carne conservate prin metode naturale, care conțin doar sare, și dacă este posibil, carne provenită de la animale crescute liber și hrănite natural. În cazul României, aceasta ar însemna să optăm pentru produse tradiționale autentice, cum ar fi cârnații afumați de casă, slănina afumată sau jambonul fără conservanți chimici.

Protejați-vă sănătatea prin alegeri informate!

Adevărul.ro

Când depinzi de capitalul străin, rămâi pe drumuri. Chinezii și-au pus palma în c...!



Bani duși pe apa sâmbetei:

"Conform datelor comunicate anterior de către companie, investiţia de la Ariceştii Rahtivani a fost de peste 70 de milioane de euro."

P.S. Toate guvernele după așa zisă revoluție par a fi fost criminalii economici ai fostelor combinate, fabricilor ce înglobau tehnologii înalte, cumpărate pe bani grei din paradisul capitalist occidental. Știu bine ce vorbesc și ce scriu. Am lucrat ani de zile la Pitești în câteva fabrici, importuri din Elveția și Japonia, Combinatul Petrochimic. 

Au fost rase de pe suprafața pământului țării noastre peste 3000 unități economice.

Acum trăim alte forme ale crimei economice când vin investitorii străini în România. Sunt ajutați cu zeci de milioane de euro de statul român să- și construiască unități de producție pe plaiurile noastre. Când îți e lumea mai dragă închid totul și lasă muncitorii români pe drumuri. La dracu! Asta-i i când în fruntea statului vin grămezi de idioți, proști și fară studii! 


Izoleucină

Viața omului a fost scurtata de-lungul timpului. Acum 50.000 ani alimentația omului era preponderentă cu plante și carne provenita de la peș...