duminică, 27 octombrie 2024

«Nos étudiants ne savent plus écrire» : le cri d’alarme d’une professeur d’université

https://www.lefigaro.fr/story/nos-etudiants-ne-savent-plus-ecrire--le-cri-dalarme-dune-professeur-duniversite-17365

La ce ne putem aștepta din partea Iranului?





Extrase din Le Figaro, un articol de astăzi. 



Câte înțelesuri  are acest cuvânt în  franceză? Ce va fi?


Aluatul fraged de pizza cu doar trei ingrediente, gata în cinci minute

Aluatul fraged de pizza cu doar trei ingrediente, gata în cinci minute

Cineva care prepară pizza cu aluat tradițional - care necesită dospire - poate fi sceptic la vestea că există și alternative gata în doar cinci minute. Și nu vorbim de produse congelate.

Cel mai simplu blat de pizza. FOTO Molly Allen simplyrecipes.com

Este vorba despre un blat atât de simplu de preparat, încât nu necesită nicio planificare prealabilă, notează pagina culinară simplyrecipes.com, care a publicat o rețetă de aluat bogată în proteine, cu doar trei ingrediente - făină, praf de copt și iaurt grecesc - recomandată de Molly Allen, fost proprietar de brutărie, acum scriitoare independentă, autoare a unor ghiduri de bucătărie.  

Aluatul recomandat de ea nu va fi elastic, ci moale, iar pe deasupra, la îndemână pentru oricând apare pofta de pizza.

Neavând drojdie, acest aluat sare peste procesul de fermentare, valorificând puterea substanțelor active din iaurt, care lucrează ca agent de dospire.

Se poate folosi orice tip de iaurt grecesc simplu (mai degrabă decât iaurt în stil grecesc), cu sau fără grăsimi.

Preparatul necesită:

- o cană (136g) de făină ;

- o linguriță praf de copt;

- trei sferturi de cană de iaurt grecesc. 

Mai întâi se preîncălzește cuptorul la aproximativ 200-220 °C.

Într-un castron, se amestecă făina, praful de copt și iaurtul grecesc și se frământă cu spatula, apoi cu mâinile, până când se formează o bilă netedă de aluat.

Aluatul se transferă pe o suprafață tapetată cu făină sau pe hârtie de copt. Cu mâinile sau cu un sucitor pe care a fost presărată făină, se aplatizează până când se formează un disc de grosimea dorită. Apoi se transferă pe o tavă pe care a fost montată hârtie de copt.

Deasupra se pun sosul și toppingurile preferate (n.r șuncă, salam, mozzarella / cașcaval, măsline, ardei etc). Se coace timp de 10 - 20 de minute până când se umflă ușor, marginile sunt rumenite și brânza e topită.

În cazul în care se dorește o crustă mai crocantă, aluatul poate fi copt timp de cinci minute înainte de a-l acoperi cu toppinguri, iar după adăugarea acestora, se continuă coacerea.

Dacă aluatul nu este copt în prealabil, crusta va fi moale și fragedă.

După coacere, pizza trebuie lăsată se „odihnească" timp de 5 minute înainte de a o felia și servi.

Nu există condimente în această rețetă simplă de aluat, dar asta nu înseamnă că nu pot fi folosite, după preferințe.

Sfatul dat de Molly Allen este să nu încărcați foarte mult blatul cu toppinguri, pentru că riscați să nu se coacă.

Adevărul.ro 

Politicile guvernului vor aduce prețuri mari, sărăcie și șomaj, avertizează Negrescu

Planul fiscal al guvernului, criticat dur de un cunoscut analist economic. „Niște date trecute acolo fără o frântură de logică economică”

Reforma fiscală care ar urma să fie implementată în următorii ani în România nu l-a convins pe analistul Adrian Negrescu, care critică formulările guvernului. Expertul avertizează că există riscul ca foarte multe firme mici și medii să dea faliment, iar taxele să sufoce economia.

Politicile guvernului vor aduce prețuri mari, sărăcie și șomaj, avertizează Negrescu

Guvernul va implementa, începând cu 2025, o reformă fiscală care vizează actualizarea și revizuirea regulilor de impunere, inclusiv a bazelor de impozitare și ratele de impozitare pentru principalele categorii de impozite și taxe. Noul plan fiscal va viza și alte domenii: impozitul pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale și pentru impozite și taxe relevante ale sistemului fiscal, cât și a veniturilor nefiscale, informează Profit.ro.

Planul fiscal al Guvernului pe șapte ani este un raport de peste 120 de pagini, pe baza recomandărilor Băncii Mondiale, și urmează a fi transmis Comisiei Europene. România speră astfel să primească undă verde din partea Bruxelles-ului, iar astfel să reducă și deficitul bugetar de la un neverosimil 8% la mai puțin de 3%, pe parcursul a șapte ani.

Analistul Adrian Negrescu nu este deloc convins de acest plan fiscal. Într-o analiză pentru „Adevărul", Negrescu avertizează că această reformă fiscală nu va aduce prea multe beneficii, chiar dacă, pentru moment, ar putea să prevină degradarea României de către agențiile de rating.

„Este o prelegere de bune intenții menită să reducă, din punctul meu de vedere, pericolul degradării rating-ului României la categoria junk, adică nerecomandat investiților. E un pas înainte, o gură de oxigen pentru autorități primită din partea Comisiei Europene și care ar putea salva, din punctul meu de vedere, finanțele României, măcar la nivelul rating-ului", spune Negrescu.

În opinia sa, planul fiscal a fost întocmit pornindu-se de la așteptări nerealiste. Și din aaceastă cauză, Adrian Negrescu este mai degrabă pesimist în privința evoluției economice.

Pentru că, dincolo de acest lucru, realitatea arată că acest plan e doar o culegere de bune intenții. Nu are legătură neapărat cu realitatea economică. Pleacă de la premisa că în următorii șapte ani economia o să crească ca în basme și că încăsările, de exemplu, din impozitul revenit pe venit se vor dubla în anul viitor. Nu mai vorbesc și de încăsările din TVA. Sunt niște date trecute acolo fără, din punctul meu de vedere, nici o frântură de logică economică, în condițiile în care economia pune frână și stagnează în momentul de față. Iar perspectivele lui 2025, din punct de vedere economic, sunt destul de sumbre", mai spune Negrescu.

Vestea proastă este, adaugă el, că România va continua să se bazeze pe împrumuturi, ceea ce va dezechilibra și mai mult economia. Și deși se vorbește despre o reformare, în realitate nu se poate vorbi despre o reformă.

„E un plan aspirațional, ca să zic așa, de măsuri menite să echilibreze bugetul statului, să reducă deficitul bugetar, dar din care reiese un singur lucru, evident. Faptul că statul va încerca să ia aceste măsuri, mai ales prin intermediul împrumutului public. Dovadă că vor duce datoria publică spre 60% din PIB. Adică vom împrumuta în fiecare an între 50 și 60 de miliarde de euro pentru a finanța, practic, funcționarea unui stat care nu se reformează. Acest proiect al domnului Boloș nu conține reforme reale, concrete, care să ducă, într-adevăr, la digitalizarea statului, la transformarea lui în concordanță cu realitățile economice", mai arată Negrescu.

În pofida faptului că politicienii vorbesc despre un plan serios, Adrian Negrescu spune că nu există date concrete care să arate ce se va întâmpla cu exactitate măcar în următorii doi ani. „În momentul de față putem spune că sunt foarte multe vorbe fără substanță pe ideea că ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău din punct de vedere fiscal. Nu avem nimic concret legat de cum va arăta fiscalitatea în 2025-2026. Putem doar să luăm în calcul semnalele trase de marile băncii din România care văd creșterea TVA-ului, care văd creșterea impozitului pe venit, pentru că, altfel, cifrele trecute în acest plan fiscal, de exemplu dublarea a impozitului pe venit anul viitor, nu au nicio concordanță în realitatea economică", e convins Negrescu.

Reformele reale, în măsura în care vor veni, vor fi adoptate doar după alegeri. România a intrat deja în stagflație, avertizează expertul.

Adrian Negrescu. FOTO: Arhivă personală

„Noul guvern ce va fi instalat după alegeri la București va trebui să ia măsuri cu adevărat de reformă, dacă într-adevăr își dorește să reducă deficitul bugetar semnificativ, în concordanță cu evoluția economică. Nu poți să ai un deficit bugetar uriaș, chiar justificat de investiții, dacă ție economia nu-ți funcționează, stagnează în momentul de față, iar realitatea economică arată că ne aflăm într-o stagflație, într-o situație economică extrem de dificilă, cu economie care stagnează și cu creșteri de prețuri care continuă și probabil vor continua și anul viitor", completează analistul economic.

În opinia sa, unele dintre măsurile care ar urma să fie adoptate nu ar face decât să crească și mai mult inflația. Or, România este de ani de zile campioană europeană a inflației și țara în care prețurile cresc cel mai abrupt. 

„La cum arată perspectivele trecute în această foaie de parcurs a Ministerului Finanțelor, pare că statul își dorește inflație în anii următori, își dorește să crească taxele și să mențină actualul status quo din punct de vedere administrativ. N-am văzut reformele menite să reducă cheltuielile publice, nu vedem reformele necesare menite să atragă investitori, nu se vorbește nimic, de exemplu, despre aderare la euro, ca un plan esențial pentru dezvoltarea economică a României. Niciun cuvânt despre acest plan de țară care ar trebui să fie extrem de important din perspectiva imaginii României și reglării, practic, zonei de împrumuturi, mai ales inclusiv pentru populație."

O altă problemă este că autoritățile nu vorbesc de temele importante și nu identifică niciun fel de soluții, susține Adrian Negrescu.

„Nu vorbim de temele importante, nu vorbim de restructurări în sectorul public, nu vorbim de necesitatea reducerii a aparatului companiilor de stat, nu vorbim de privatizări, nu vorbim de absolut nimic din ceea ce contează cu adevărat și care ar putea deveni realitate și să aibă, într-adevăr, un efect în reducerea deficitului bugetar. E o poveste de campanie electorală și nimic altceva pe care trebuie să o luăm ca atare."

În sfârșit, Adrian Negrescu observă că reforma fiscală nu ține cont nici măcar de datele Comisiei Naționale de Prognoze. „Am senzația că cei de la Ministerul Finanțelor au judecat tot acest plan din punct de vedere scriptic. Cât trebuie să avem peste șapte ani, deficitul? 2,9%. Bun, hai să reducem, să trecem invers datele, în așa fel încât în fiecare an să reducem cu puțin deficitul și după aceea au adăugat niște cifre în așa fel încât să justifice, practic, acest plan. Nu este o construcție economică reală bazată pe cifre, bazată pe date de la Comisia Națională de Prognoze, bazată pe realitățile economice. Doar o poveste de campanie și nimic altceva", punctează expertul.

El a comentat și faptul că întreg planul fiscal ar fi fost întocmit pe baza recomandărilor Băncii Mondiale. În opinia expertului, Banca Mondială nu înțelege foarte bine realitățile din economia României, iar aici dă un exemplu care a fost dat și de alți economiști cunoscuți și care arată că Banca Mondială insistă pentru o măsură care va provoca falimentul a numeroase firme mici și medii.

„Banca Mondială nu e Dumnezeu financiar în lumea asta, nu este deținătorul adevărului absolut în materie de soluții financiare și pare că Banca Mondială nu înțelege de fapt care este realitatea în România. Dovadă că insistă pentru eliminarea micro-întreprindurilor, o formă de afacere care în România este extrem de importantă pentru că asigură talpa țării din punct de vedere investițional. Sunt peste 500.000 de companii cu aproape un milion de angajați pe care, practic, încercăm să-i taxăm din ce în ce mai mult. Deci în loc să taxăm marile averi, în loc să reducem cheltuielule, noi îi taxăm pe aia micii, pe cei care au avut curajul să plece din statutul de angajat, să-și deschidă o mică afacere și tot lor, practic, le punem în spate cheltuiele deșănțate ale statului din ultimii ani", încheie Adrian Negrescu.

vineri, 25 octombrie 2024

Sfântul Dumitru. Ce să pui sub pernă în noaptea dintre 25 și 26 octombrie, pentru noroc și abundență



Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie, protector al iernii și al păstorilor, fiind denumit și „cel ce deschide iarna". Iată ce trebuie să pui sub pernă în noaptea dintre 25 și 26 octombrie, pentru noroc și abundență.

De Sfântul Dumitru, tradițiile românești fac referire la ritualuri, menite să aducă noroc și bunăstare. Printre obiceiurile din noaptea dintre 25 și 26 octombrie se numără acela de a pune busuioc sub pernă. Se recomandă în special tinerilor, cu speranța ca Sfântul Dumitru să le arate chipul celui sortit să le fie soț/soție.

Dar, pe lângă busuioc, se mai pun și alte obiecte sub pernă, fiecare cu o simbolistică aparte. Astfel, se pun fire de grâu sau semințe de plante, simboluri ale fertilității și prosperității, care atrag norocul în casă și în viața personală. Sub pernă se poate o monedă, ca simbol al prosperității, pentru a atrage belșugul financiar sau se mai pot pune obiecte personale ale persoanei iubite, pentru a consolida legătura afectivă.

De precizat este că, în această noapte visele au o semnificație deosebită, fiind privite ca semne de viitor.

Sub pernă, se mai poate pune grâu sau porumb, simboluri ale unei recolte bogate, folosite pentru a aduce un an îmbelșugat. Dacă pui o crenguță de vâsc sau măceș, acestea sunt aducătoare de sănătate și de protecție împotriva energiilor negative. De asemenea, sub pernă se mai pot pune obiecte sfințite pentru protecție și sănătate, precum cruciulițe sau iconițe.

Sfântul Dumitru este considerat un protector al ciobanilor. De el se leagă obiceiuri specific, cum ar fi sacrificarea unei oi, pentru a prevesti vremea din iarna care vine. De asemenea, tot de Sfântul Dumitru au loc focuri pentru purificare. În unele regiuni, oamenii aprind „Focurile lui Sumedru", pentru a alunga răul și a aduce noroc, iar tinerii au obiceiul de a sari peste flăcări, ca simbol al purificării și al sănătății.

Tăiatul porcului în Canada


TĂIATUL PORCULUI ÎN CANADA...🤔🫢🤣🤣🤣
Relatarea unui român care trăiește în Canada. 

"De criză, de dor și de fițe mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la țară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavând răbdare! Și nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat. După ce mi-am ascuțit cuțitele pe gresia de la baie și am procurat doi baloți de paie, decorativi, uitați de un vecin în fața casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunț pe internet că doresc să achiziționez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele și, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulți! Eu cred că toți nebunii au fugit din lume și s-au ascuns pe internet! Dar divaghez!
Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă știu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioși că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet (animal de companie), că face mizerie multă. Când le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cât cepele și m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănînc, de-aia, le-am răspuns, moment în care și ultimele rămășițe de simpatie, toleranță și înțelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut. Cum să omori un animal și să-l manînci, așa, ca un barbar?
Eh, cînd am văzut eu că ăștia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operațiunile specifice, insistînd pe secționarea carotidei, urcatul copiilor mici pe teasta porcului proaspat injunghiat și colectarea sîngelui într-un lighean, de preferință cu smalțul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui! și mai ales a borîndăului! N-am știut eu cum se zice în engleză ,franceza la borîndău, la fel cum nu știu nici în românește, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sânge în loc de apă.
Cred că vreo trei, mai simțitori, așa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strînsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau cînd cu milă, cînd cu dezgust. Apoi, zic, pârlim șoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, și tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puțină sare.
Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conștient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atîta atenție nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mînă, și scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboșului. Știți, bănuiesc – le-am zis eu degajat –, că pentru caltaboș se folosește intestinul gros, spălat facultativ și opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale.
S-a plecat cu grupul după fraza asta, și am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger și de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză și stă toată ziua cu căștile pe urechi, dar se alătură oricărui grup și dă din cap aprobator la orice discuție.
Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cârnați, grătare și sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem și o oală de jumări, așa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii. Eu zic că au scăpat ieftin totuși, pentru că dacă m-aș fi apucat să le povestesc cum se fac hotdogii și parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital.
TRĂIASCĂ GLOBALIZAREA!"

Preluat de pe Facebook,  Curiozități și  cultură generală 


Și casa noastră este un miracol!

Casele miracol la îndemâna oricui. Ce este arhitectura biofilă și care sunt avantajele ei Ultima modă în materie de locuințe în ...