Ultima modă în materie de locuințe în statele civilizate este arhitectura biofilică. Pe scurt, asta înseamnă să-ți amenajezi spațiul de locuit cât mai în armonie cu natura. Casele și apartamentele se transformă în adevărate grădini de locuit cu efecte uluitoare asupra sănătății.
O locuință cu arhitectură biofilică FOTO opplehouse.com
Casa nu trebuie să fie doar frumoasă și încăpătoare, ci mai ales sănătoasă.
Cel puțin asta susțin adepții arhitecturii biofilice, un trend care prinde tot mai mult teren în țările civilizate. Deși pare un concept desprins din lumea celor cu multe conturi pline de euro sau dolari, conceptul de casă după principiile arhitecturii biofilice este aproape pentru toate buzunarele. Mai ales atunci când te pricepi să mai meșterești și singur. Concret, aceste case sunt grădini uriașe de locuit cu beneficii incredibile pentru sănătatea celor care locuiesc în ele, spun specialiștii.
Biofilia înseamnă „iubirea de viață" sau „iubirea pentru sistemele vii". Acest concept a fost integrat în arhitectură și în construcția de locuințe moderne mai ales în țările dezvoltate. Totul a apărut din necesitatea de conexiune cu natura în mijlocul marilor orașe. Inclusiv la noi în țară, majoritatea românilor trăiesc în locuințe convenționale din beton, cărămidă, BCA sau diferite tipuri de prefabricate. Cei mai mulți viețuiesc în blocuri, în cartiere cu mult beton, asfalt și alte tipuri de materiale destul de nocive pe termen lung pentru sănătate. În marile orașe situația este și mai critică, adevărate jungle de beton, unde parcurile abia mai fac față nevoii de relaxare și aer curat a locuitorilor. Studiile arată că ființele umane au nevoie de mult aer, de conexiune cu natura, de lumină și texturi primare.
Nu mulți au norocul de a avea o casă în zone rurale, silvatice sau montane pentru a-și asigura aceste nevoi atât de importante pentru echilibrul psihic și somatic al organismului. Arhitectura biofilică reușește să rezolve însă această problemă, aducând natura în casele oamenilor, oriunde s-ar afla, în suburbii sau în centrul marilor orașe. Prin intermediul arhitecturii biofile, casele se transformă în adevărate grădini iar oamenii se pot bucura de natură în fiecare moment, luând cina, urmărind emisiunea favorită sau pur și simplu lenevind pe canapea. „Natura ne transmite în mod constant <<Sunt aici. Ai uitat, dar eu pot trăi și în orașe. Sunt peste tot>>. Biofilia înseamnă iubirea de viață. Se leagă de nevoia noastră intrinsecă de a fi în contact cu natura. Este un efect de reîncărcare care vine din conexiunea cu lumea naturală", spune García Sánchez, profesor asistent la Universidad „Rey Juan Carlos" din Madrid pentru „Horizon"
Amenajarea unei case după principiile arhitecturii biofile presupune un efort, dar nu este ceva imposibil din punct de vedere financiar și logistic. În primul rând, arhitectura biofilă se poate adapta atât unei case cât și a unui apartament dintr-un cartier bucureștean, ieșean sau vasluian, de exemplu. Și deși ne duce cu gândul doar la multe flori în ghivece amplasate mai peste tot, arhitectura biofilă este mult mai complexă. Dacă construim o casă de la zero trebuie să ne gândim să incorporăm materiale cât mai naturale. „Incorporarea lemnului, pietrei, bambusului și a altor materiale naturale adaugă căldură și textură, creând în același timp o conexiune senzorială cu natura. Mobilierul din lemn, blaturile din piatră și covoarele din fibre naturale contribuie la crearea unui spațiu biofilic. Aceste materiale îmbătrânesc frumos și au adesea modele unice cu neregularități fermecătoare", precizează Thomas Avery, un specialist în design interior, pentru publicația de specialitate Opplehouse.
Dacă este vorba despre un apartament sau o casă deja construită, ideal ar fi, spun specialiștii, înlocuirea plasticului, a elementelor din metal sau a prefabricatelor sintetice cu lemn și piatră. Un alt principiu esențial al arhitecturii biofile este asigurarea luminii naturale în casă. Cât mai abundentă. Adică geamuri mari, panoramice și unde este posibil iluminatoare. Pe lângă lumina naturală, geamurile mari oferă o conexiune cu fenomele naturii, de exemplu furtunile. O componentă importantă este și culoarea pereților interiori ai locuinței. Acestea trebuie să respecte culorile din natură precum verdele copacilor, culoarea maro a pământului, albastrul cerului sau nuanțele nisipului.
Nu trebuie să uitați de ventilarea naturală. Trebuie să existe neapărat geamuri care să se deschidă larg și să lase cât mai mult aer înăuntru. Pentru proiectele costisitoare se poate opta pentru forme neregulate a pereților, grădini indoor și spații verzi luxuriante care să poată fi accesate ușor din casă. La astfel de case, geamurile este ideal să ofere priveliști precum zone împădurite, grădini spectaculoase sau malul mării. Evident, toate acestea pentru cei care-și permit un astfel de lux.
Nu trebuie să uităm de plante. Ele sunt o parte esențială a unei locuințe biofile. Este ideal să folosim plante de toate tipurile, dar mai ales cele din categoria purificatoarelor de aer. Sunt bineveniți și arborii de interior, pentru a crea aspectul unui case-grădină. „Poate cea mai evidentă modalitate de a introduce biofilia este să aduci plante de apartament pentru a purifica aerul, a adăuga culoare și a crea o conexiune directă cu ființele vii. De la suculente mici la plante de podea impresionante, există o variantă pentru fiecare spațiu și condiție de lumină. Poți alege plante care necesită întreținere redusă, cum ar fi plantele șarpe sau plantele ZZ. Acestea pot prospera cu o îngrijire minimă", adaugă specialistul Thomas Avery pentru aceeași publicație.
Interior de casă biofilă FOTO pinterest
Pe lângă plante este important să aducem să introducem în decorarea casei, zone cu pietre, bambus, nisip. Cei care-și permit și au posibilitatea pot opta pentru fântânile de interior, mici instalații de apă care să imite curgerea unui pârâu. Cea mai la îndemână soluție din punct de vedere al costurilor sunt acvariile. Nu trebuie să uităm nici de covoare, care trebuie să fie materiale organice.
Specialiștii spun că o casă biofilă nu este doar frumoasă ci și relaxantă. Un adevărat balsam pentru sănătate. În primul rând ajută la reducerea stărilor de depresie și anxietate. „Expunerea la elemente naturale scade nivelul de cortizol și reduce stresul și anxietatea. Chiar și interacțiuni scurte cu natura sau cu elementele naturale pot avea un efect calmant asupra sistemului nervos. Studiile efectuate în unitățile de asistență medicală au descoperit că pacienții cu vedere la natură se recuperează mai repede și necesită mai puține analgezice decât cei fără. Aducerea acelorași principii în casa ta poate sprijini vindecarea și bunăstarea", susține Thomas Avery. În plus, spun specialiștii, într-o casă biofilă calitatea aerului este superioară, ceea ce îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar și crește nivelul de creativitate, asigurând starea de bine și un somn mai sănătos.
Xxx.
Când ne-am mutat în satul prahovean am dărâmat toate cotețele și toate gardurile. Am însămânțat gazon. Cred că am fost primii în sat cu așa minunăție. Cornelia a plantat trei sălcii, azi niște monumente ale naturii. Într-una din sălcii am ridicat luleaua Turcului, un arbust cățărător ce a acaparat toată coroana acesteia. Și multe flori, trandafiri, pomi fructiferi...
Acum avem o casă în pădure.
Urăsc "cultura" cimentului. Mulți săteni și-au betonat curțile. O mare prostie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu