Primii care vor reacționa negativ sunt bursele!
A treia cea mai populată țară din lume, lovită de un lider important: Dezastru de 82 de miliarde, creșteri de prețuri și concedieri
O analiză realizată de către Institutul JPMorgan Chase constată că a treia cea mai populată țară din lume va fi izbită de criza economică și se va confrunta cu o lovitură de 82 de miliarde de dolari, un cost direct cauzat de tarifele actuale ale președintelui Donald Trump. Statele Unite se vor confrunta, în plus, cu creșteri de prețuri, concedieri, înghețarea angajărilor sau marje de profit mai mici.
Analiza este printre primele care măsoară costurile directe create de taxele de import asupra întreprinderilor cu venituri anuale între 10 milioane și 1 miliard de dolari, o categorie care include aproximativ o treime din lucrătorii din sectorul privat american, potrivit Yahoo Finance.
Aceste companii sunt mai dependente decât alte întreprinderi de importurile din China, India și Thailanda - iar sectoarele comerțului cu amănuntul și comerțului cu ridicata ar fi deosebit de vulnerabile la taxele de import percepute de președintele republican.
Concluziile arată compromisuri clare din cauza taxelor de import impuse de Trump, contrazicând afirmațiile sale conform cărora producătorii străini ar absorbi costurile tarifelor vamale în locul companiilor americane care se bazează pe importuri.
Deși tarifele introduse sub Trump nu au reușit încă să stimuleze inflația generală, companii mari precum Amazon, Costco, Walmart și Williams-Sonoma au amânat potențiala calculare prin acumularea stocurilor înainte ca taxele să poată fi impuse. Statele Unite sunt cea de-a treia țară, ca populație din lume, cu peste 340 de milioane de locuitori, după India și China.
Analiza vine chiar înainte de termenul limită din 9 iulie stabilit de Trump pentru stabilirea oficială a tarifelor vamale pentru bunurile din zeci de țări. Trump a impus acest termen limită după ce piețele financiare au intrat în panică ca răspuns la anunțurile sale tarifare din aprilie, determinându-l să programeze în schimb o perioadă de negociere de 90 de zile, când majoritatea importurilor se confruntau cu un tarif de bază de 10%. China, Mexicul și Canada se confruntă cu tarife mai mari, iar există tarife separate de 50% pentru oțel și aluminiu.
Dacă tarifele inițiale din 2 aprilie ar fi rămas în vigoare, companiile din analiza Institutului JPMorgan Chase s-ar fi confruntat cu costuri directe suplimentare de 187,6 miliarde de dolari. Conform tarifelor actuale, cele 82,3 miliarde de dolari ar fi echivalentul în medie a 2.080 de dolari pe angajat sau 3,1% din salariul mediu anual. Aceste medii includ firmele care nu importă bunuri și pe cele care importă.
Întrebat marți cum evoluează negocierile comerciale, Trump a răspuns simplu: „Totul merge bine". Președintele a indicat că va stabili tarife vamale, având în vedere provocarea logistică a negocierilor cu atât de multe națiuni. Pe măsură ce perioada de 90 de zile se apropie de sfârșit, doar Regatul Unit a semnat un cadru comercial cu administrația Trump. India și Vietnam au semnalat că sunt aproape de un cadru comercial.
Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că ar putea apărea o inflație mai mare. Banca de investiții Goldman Sachs a declarat într-un raport că se așteaptă ca firmele să transfere 60% din costurile tarifare către consumatori. Rezerva Federală din Atlanta a folosit sondajul său privind așteptările inflaționiste ale companiilor pentru a afirma că firmele ar putea, în medie, să transfere aproximativ jumătate din costurile unui tarif de 10% sau 25% fără a reduce cererea consumatorilor.
Concluziile Institutului JPMorgan Chase sugerează că tarifele vamale ar putea determina unii producători autohtoni să își consolideze rolurile de furnizori de bunuri. Dar a menționat că firmele trebuie să planifice pentru o serie de rezultate posibile și că angrosiștii și comercianții cu amănuntul operează deja cu marje de profit atât de mici încât ar putea fi nevoiți să distribuie costurile tarifare către clienții lor.
Perspectiva privind tarifele vamale rămâne extrem de incertă. Trump oprise negocierile cu Canada, doar pentru a le relua după ce țara a renunțat la planul de impozitare a serviciilor digitale. În mod similar, luni, el a amenințat cu mai multe tarife vamale asupra Japoniei, dacă aceasta nu cumpără mai mult orez din SUA.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat într-un interviu acordat marți că concesiile din negocierile comerciale i-au impresionat pe oficialii de carieră de la Biroul Reprezentantului Comerțului din SUA și de la alte agenții.
„Oamenii care au lucrat la Trezorerie, la Comerț, la USTR timp de 20 de ani spun că acestea sunt acorduri cum nu au mai văzut niciodată", a declarat Bessent la emisiunea „Fox & Friends" de pe Fox News Channel.
Secretarul Trezoreriei a declarat că administrația Trump intenționează să discute contururile acordurilor comerciale săptămâna viitoare, prioritizând pachetul de reduceri de impozite adoptat marți de majoritatea republicană din Senat. Trump a stabilit vineri un termen limită pentru adoptarea pachetului de mai multe trilioane de dolari, ale cărui costuri președintele speră să le compenseze cu venituri din tarife vamale.
Compania Microsoft, cu sediul central în SUA, a anunțat că va concedia circa 9000 de angajați, aceasta fiind cea de-a treia rundă de disponibilizări din ultimele luni. Conducerea marii...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu