joi, 30 decembrie 2021

https://www.facebook.com/grbrotin/videos/707025720282303/?sfnsn=mo

Sărbători... Pastila de seară.

Anul acesta n-am mai trimis urări de sărbători din proprie iniţiativă. Am constatat ca puține rude si-au adus aminte de mine. Nu-i nimic. Viața merge înainte.

Mă afund între paginile cărților și puținele ziare pe care le mai cumpăr. Acestea, unele, scot la suprafață multă amărăciune, tristețe. De ce oare? Contribuie, poate, și pandemia.

Cercul prietenilor s - a spart. Mulți au trecut la cele sfinte. Noroc cu nepoții, copiii care ne -au umplut casa de Crăciun. Vorbele, planurile lor ne-au bucurat.

Mă gândesc la sașii, țiganii, românii care au părăsit patria, heimat în germană, duși de valul emigrării, imediat după '89. Schneider, un sas din Moșna, zona Sibiului, pe Târnave, rămas singur după moartea soției spune multe într-un interviu din Formula As, ultimul număr din acest an. Cuvintele lui mi-au mers la suflet dar multe m-au întristat când am citit articolul. Îmi aduc perfect aminte discuțiile purtate cu aproape un deceniu în urmă, cu ultimul sas dintr-un sat de lângă Rupea. Cei doi sași care n-au părăsit patria gândesc la fel.

Am mai scris, și cei doi sași mă confirmă : toți cei plecați sunt niște dezrădăcinați, lipsiți de istoria patriei lor, de locurile copilăriei, de rude, de vecini, de prieteni, de limbă comună nației lor etc. Câtă tristețe în poveștile sașilor, doi cetățeni români care nu s-au urcat în primul vagon de tren pentru a părăsi țara.

Nu-i bai! Satele se vor popula. Vin străinii și cumpără casele părăsite. Ba se înghesuie și orășenii noștri. Mă întreb, tradițiile se vor păstra? Nu prea cred.

A bon entendeur, salut !

Satul Moșna:







Ceapa

Azi, am să  apelez la un copy-paste, un articol Medlife care descrie foarte bine efectele și  beneficiile consumului de ceapă. 

"

Care sunt beneficiile consumului de ceapa

Care sunt beneficiile consumului de ceapa

Ceapa face parte din familia liliaceae, care include si arpagicul, prazul si usturoiul. Legumele din familia liliaceae au fost cultivate de-a lungul secolelor nu doar pentru aromele lor puternice ci si pentru proprietatile medicinale. Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ceapa pot include reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer, imbunatatirea starii de spirit si mentinerea sanatatii pielii si a parului. Ce valori nutritionale are ceapa, care sunt beneficiile si riscurile acesteia pentru sanatate si cum o putem include mai usor in dieta zilnica?

Ceapa este un aliment nutritiv dens, ceea ce inseamna ca este saraca in calorii, dar bogata in substante nutritive benefice, precum vitamine, minerale si antioxidanti. O cana de ceapa tocata contine aproximativ 64 de calorii, 15 grame de carbohidrati, 0 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 3 grame de fibre, 7 grame de zahar, 2 grame de proteine si 10% din cantitatea zilnica necesara de vitamina c, vitamina B-6 si mangan. Ceapa contine si cantitati mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor si potasiu, precum si antioxidantii quercetina si sulf. Posibilele beneficii ale consumului de ceapa pentru sanatate

Consumul de fructe si legume a fost de mult timp asociat cu reducerea riscului dezvoltarii anumitor afectiuni. Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, precum mango-ul, a scazut riscul de obezitate si mortalitate, diabet si boli de inima.

Cancer. Legumele din familia Alium au fost studiate indelung in relatie cu cancerul, in special ce colorectal si de stomac. Efecetele lor sunt benefice si preventive, in special datorita compusilor bogati in organosulfur. Desi mecanismele prin care compusii inhiba cancerul sunt necunoscute, o posibila ipoteza include inhibarea cresterii tumorii si a mutagenezei.

Ceapa este o sursa de vitamina C, care ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi, care sunt inclusi pe lista cauzelor aparitiei cancerului.

Cancerul de colon. Aportul mare de fibre de la fructe si legume este asociat cu reducerea riscului de aparitie a cancerului colorectal.

Cancerul de prostata. Intr-un studiu publicat de Journal of the National Cancer Institute, cercetatorii au investigat relatia dintre consumul de legume din familia allium si cancerul la prostata. Acestia au descoperit ca barbatii care consumau mai multe legume din familia allium aveau un risc scazut de a face cancer la prostata.

Cancerul esofagian si de stomac. Consumul frecvent de legume din familia allium a fost asociat cu un risc scazut de cancer esofagian si de stomac. Mai multe studii au demonstrat potentialele efecte protective ale acestora.

Somnul si starea de spirit. Consumul frecvent de legume din familia allium ar putea ajuta la ameliorarea depresiei prin prevenirea excesului de homocisteina. Aceasta interfereaza cu productia de serotonina, dopamina si noradrenalina, care regleaza nu doar starea de spirit, dar si somnul si apetitul.

Pielea si parul. Un aport adecvat de vitamina C este necesar pentru conbstruirea si mentinerea colagenului, care ofera structura pielii si parului.

Cum includem ceapa in dieta

Uitati-va dupa cepele uscate si ferme, care au un miros discret inainte de a fi curatate.

Adaugarea de ceapa este o modalitate foarte buna de a oferi savoare mancarii, fara calorii, grasimi sau sodiu in plus. Ceapa poate fi prajita, fiarta, facuta pe gratar, caramelizata si folosita ca topping pentru sandvisuri, salate si sosuri. Riscurile consumului de ceapa

In ceea ce priveste prevenirea bolilor, importanta este dieta completa si modelul general de alimentatie. Este de preferat sa aveti o dieta variata decat sa va concentrati pe alimente individuale.

Sursa: MedicalNewsToday

A

miercuri, 29 decembrie 2021

Mama natură



Atenție la cererile Moscovei!


Pastila de seară. Usturoiul si alte condimente.




Am citit, am conspectat multe cărți despre plante. Din copilărie m-au fermecat multitudinea de culori a celor cu flori. Mama natură este un specialist de renume, a organizat totul perfect.

Cât de puține știm despre banala legumă, usturoiul. Conține două antibiotice puternice care acționează asupra stafilococului. 

Bătrânii noștri aveau cunoștințe despre faptul că dacă adaugi un singur cuișor în ciorbele din carne de vită, acestea se conservă douazecișipatru de ore. Cuişoarele au un puternic efect antiseptic. Dacă nu greșesc, acestea conțin eugenol. Am mai scris despre ele.

Ce să spun de cimbrişor! Distruge bacilul antraxului, bacilul Eberth, care este agentul febrei tifoide, bacilul răpciugăi, stafilococul, bacilul Loffler (al difteriei), meningococul si bacilul Koch, răspunzător de leziunile tuberculoase. Sunt acțiuni demonstrate științific de savanții francezi încă din secolul al XIX-lea.

Pentru cine vrea poate face amestecuri cu ulei de cimbrișor. Am mai scris anterior despre diverse combinații de uleiuri esențiale, unele extrase în ulei de măsline, realizate personal pentru nevoile noastre.

Uleiul de cimbrișor este excepțional, are o putere bactericidă superioară fenolului, considerat multă vreme antisepticul-tip.

Să  nu uităm  un lucru esențial, corpul nostru este un mediu care dacă are condiții favorabile poate duce la dezvoltarea bolilor aduse de bacterii, viruși și microbi. Dacă numai prezența acestora în corp ar fi produs bolile, omenirea ar fi dispărut demult. Un exemplu este pentru tuberculosi, dacă aceștia sunt plasați  în medii lipsite de noxe, oxigenate, cum ar fi zonele împădurite, de munte, boala lor se vindecă  fără aportul pilulelor chimice. În  concluzie și mediul intern, corpul omului, și  mediul extern, natura înconjurătoare  au importanța  lor deosebită. Trageți  dumneavoastră concluziile!

À bon entendeur, salut!

Iată bogăția mea!