duminică, 9 aprilie 2023

Ștevia



În curtea noastră de aprope un pogon cresc multe plante, unele dintre ele cu efecte miraculoase, teraputice.

Azi în cursul dimineții am cules din livadă de nuci un coș de ștevie.  Frunzele erau crude și grase. Le-am spălat și  le-am îndepărtat codițele. Timp de zece minute le-am fiert într-o oală cu apă.  Cantitate de ștevie era suficientă pentru două persoane. Într-o tigaie mare am pus 3 linguri de ulei de măsline  în care am adăugat o legătură de ceapă  verde tocată.  A urmat calirea cepii. Ștevia  opărită, tocată  mărunt,  am adaugat-o în tigaie. Fiecare poate adăuga condimente după  gust. Eu am pus piper, amestec condimente pentru paste, o cutiuță  de pastă de roșii,  50 g, turmeric și  cinci căței de usturoi, tocați mărunt, sare. După  cinci minute totul era gata. 

Oul prăjit, la capac a însoțit fiecare porție de ștevie.

Gustul și aromele șteviei ne-au gâdilat papilele gustative în  cursul acestei dimineți.

Vreau să  vă  spun că azi am simțit pe propria piele, din plin, unul din efectele consumului de ștevie, cel Laxativ și  Depurativ. 

Câteva detalii:

Ștevia se mai numește popular și brustan, limba-boului, măcrișul-cucului sau urzica rață. Ea crește spontan primăvara, în zonele de deal și munte, în grădinile necultivate sau pe pășuni. Are rădăcina groasă, cu multe terminații și se poate folosi la vopsitul ouălor de Paște. Are o tulpină care poate ajunge până la doi metri, fiind ramificată, iar frunzele mari, verzui cu un cerc în diverse nuanțe de roșu. 

Ce beneficii are ștevia?

 Pe lângă faptul că este una dintre mâncărurile slabe în calorii, planta conține o cantitate mare de vitaminele C, A, E, K, dar și potasiu, fosfor, calciu, zinc, fier și proteine, potrivit studiilor. În frunzele de ștevie se găsesc niveluri ridicate de acid oxalic, lucru care oferă o aromă de lămâie și aciditate. Conținutul de acid oxalic va fi redus, dacă ștevia este gătită. Această plantă are multe beneficii pentru sănătate, ajutând la nivelul de energie și acționând ca o barieră împotriva bacteriilor. Este ideal să consumi verdețuri de primăvară, după perioada rece, când corpul are nevoie de mai multă energie și vitamine.

Detoxificare 

Are proprietatea de a detoxifica organismul, stimulând tranzitul gastro-intestinal și bila. De asemenea, planta ajută la digestie și la eliminarea reziduurilor alimentare din organism

 Laxativ natural 

 Are efecte laxative puternice. Consumată în stare crudă, această plantă poate fi ideală în cazul constipaților, datorită volumului mare de fibre pe care îl conține. Trebuie însă să ții cont de faptul că cele mai multe beneficii le vei găsi în consumul de ștevie crudă, nu gătită sau supusă proceselor termice, potrivit specialiștilor.  Întărește imunitatea și are efect antiinflamator Ajută la întărirea sistemului imunitar, care a avut de suferit în timpul iernii, din cauza expunerii slabe la soare și a consumului de alimente mai bogate în grăsimi. Datorită conținutului său bogat în fier și al vitaminei C, ștevia ajută organismul să asimileze mineralele și vitaminele, întărind sistemul imunitar. Proprietățile puternice antibacteriene și antiinflamatoare ale acestei plante provin din conținutul ridicat de vitamina C, comparabil cu cel al portocalelor.

100 de grame de portocale conțin 53,2 mg de vitamine C, iar 100 de grame de ștevie conțin 48 mg de vitamina C. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, ai grijă să consumi ștevie în stare proaspătă.

Ajută vederea și îmbunătățește aspectul pielii  În medicina naturistă se foloseau rădăcinile pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii, de la abcese, până la infecții bacteriene. Datorită conținutului său ridicat de vitamine C și A, ștevia ajută la vindecare. Se știe faptul că vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii și a părului, fiind folosită în multe produse cosmetice sub denumirea de retinol. În plus, vitaminele ajută la sănătatea ochilor, prevenind problemele oftalmologice. 

Ștevia sau stevia – care este diferența Planta de ștevie nu trebuie confundată cu stevia. Cele două sunt plante diferite. Stevia este o plantă care crește în Paraguay, Brazilia sau China, iar din frunzele ei se extrage îndulcitorul numit stevia. El se găsește în magazine în formă lichidă sau praf.  Este un produs mult mai dulce decât zahărul și este foarte sănătos, fiind extras din frunzele plantei stevia. Diabeticii și persoanele care se feresc de zahăr îl consumă foarte des, în detrimentul altor îndulcitori care nu sunt naturali, precum aspartam sau zaharină, care sunt substanțe sintetice. Stevia rebaudiana, pe numele ei complet, este o opțiune la consumul de zahăr. În plus, îmbunătățește toleranța la glucoză și reduce nevoia de insulină. 

Frunzele de stevia sunt uscate, iar extractul lor concentrat se filtrează și se transformă în forma pe care produsul de îndulcire o va avea: praf sau lichid. Rezultă un produs care este de 300 de ori mai dulce decât zahărul și poate fi folosit în cafea, prăjituri, băuturi sau alte preparate dulci. Acest îndulcitor nu are calorii și nici nutrienți. Pe de cealaltă parte, ștevia este o plantă care se folosește atât la mâncăruri, cât și în scop medicinal. 

Ceaiul de ștevie are rol în tratarea problemelor gastro-intestinale și stimulează imunitatea. Este bună ștevia pentru diabetici?  Consumul acestei plante este excelent, mai ales pentru diabetici, iar asta pentru planta reglează nivelul de zahăr din organism, potrivit studiilor.  Există mai multe studii care arată că ștevia stabilizează nivelul de zahăr din sânge, întărește rezistența la insulină și stimulează producerea ei. Această plantă ajută pancreasul, iar consumată sub formă de ceai, are rolul de a inhiba pofta de mâncare, lucru benefic pentru diabeticii care au probleme cu hiperglicemia. Datorită vitaminelor și mineralelor, ștevia ajută la reglarea glicemiei și are un indice caloric mic, lucru foarte bun pentru insulino-dependenții care au probleme cu niveluri ridicate de glicemie. Și în acest caz este recomandat consumul de ștevie în stare naturală, negătită.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!