luni, 14 noiembrie 2022

Plăcintă cu "fundul" în sus. Rețetă economică.

De obicei în Cărțile de Bucate plăcintele au compoziția fie cu brânză și stafide, fie cu mere , fie cu dovleac, între foetaje.

Azi așteptând soția ce era plecată la nepoți, undeva în apropiere, mi-a venit ideea să bag niște spirale din cartofi la cuptor. Negăsind cartofii am schimbat planul și văzând niște mere intr-un platou mi-am zis: -Ce ar fi să fac o plăcintă de mere cu fundul în sus, de fapt niște mere la cuptor, îndopate cu o compoziție de clătite, mai groasă. De ce trebuie să respectăm întotdeauna cutumele? Am inversat ordinea între foetaje și umplutură. Merele înconjurau viitorul amestec pe baza de carbohidrați. Ele erau stăpânele.

Rețetă

-12 mere ;
- 2 ouă;
- 2 linguri zahăr vanilat;
- cca 100 g. făină;
- 50 ml lapte dulce.

Se scobesc merele cu un spiral pentru cartofi. În lipsa spiralului se folosește un cuțit cu vârf vârf ascuțit. Se elimină zona centrală, cea ocupata de semințe, plecandu-se de la codiță. Forma scobiturii este un con.

Ouăle, zahărul vanilat, laptele dulce, se bate într-un castron peste care se adaugă făina. Cantitatea de făină se mărește dacă este nevoie. Trebuie obținut un amestec mai gros decât cel pentru clătite.

Se umplu merele cu compoziția obținută. Merele se pun pe hârtie de copt într-o tavă.

Se introduc la cuptor la temperatura minima 130-140° C. Coacerea este lentă, aprox o oră. Apoi se crește temperatura la maximum, 220° C, cca un sfert de oră până se umflă merele și crapă.

Plăcinta cu "fundul" în  sus poate fi servită și  caldă.

Pentru un fost chimist laboratorul " bucătărie " nu are secrete prea mari. Totul este să  vrei să  experimentezi.

Poftă  bună!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iată bogăția mea!