Alil izotiocianat
Am fost surprins de emanarea în cantitate mare a unui compus volatil care pare destul de toxic din hreanul mărunțit cu un robot de bucătărie. În timpul mărunțiri bucăților de rădăcină de hrean, Cohlearia armoracia L., am adăugat oțet de mere. Imediat a crescut cantitatea de aglicon ( izocianatul de alil ), restul neglucidic, desprins din glicozida din hrean (cu un nume ciudat - sinigrozida) care s-a hidrolizat. Este un proces dedus prin studiul unor cărți și articole de pe Internet.
Agliconul eliberat prin hidroliza sinigrozidei este identic cu esența de muștar.
Pur și simplu mi-a oprit respirația pentru fracțiuni de secundă.
Bunicii și părinții mei foloseau adesea amestecul de hrean cu oțet pentru frecționat. Amestecul are proprietăți revulsive și rubefiante. Folosit intern este antiseptic și diuretic.
Hreanul face parte din familia Cruciferelor.
Chinezii folosesc un amestec de hrean ras cu miere. Fac o pasta dintr-o lingură de miere și hrean ras . Consumă câte o linguriță, dimineață, pe stomacul gol. Ei îl consideră un tratament bun în combaterea bolilor de inima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu