marți, 4 februarie 2025

Suntem o țară în care hoții, escrocii, cămătarii, traficanții...fac legea?



Aproape 50 de milioane de lei noi ar fi fost descoperiți de anchetatorii DIICOT în legătură cu ex-deputata Laura Vicol, recent reținută de procurori, iar suma uriașă ar fi fost deja pusă sub sechestru, informează pe autorul acestui material surse judiciare.

Sursele autorului explică faptul că sumele uriașe de bani nu ar fi fost în conturi directe pe numele femeii, ci pe numele mai multor interpuși persoane fizice și în conturile Nordis.

Potrivit acestora în schimb ar exista probe certe care leagă familia Vicol-Ciorbă de aceste sume la care se pare că ar fi existat acces discreționar chiar dacă părți din sumele de bani se regăseau în conturi ale unor persoane fizice altele decât soții Vicol-Ciorbă.

Potrivit acelorași surse aproximativ 7 persoane între care și soții Ciorbă-Vicol ar fi fost reținute până la momentul difuzării acestui material. Vasile Gabriela, Matei Cristian, Laura Vicol, Ciorbă Vladimir, Răileanu Sanda, Poștoaca Florin, Poștoaca Gheorghe, sunt persoanele reținute până la momentul difuzării acestui material potrivit surselor citate.




Ce-i asta George?

Fostul deputat AUR Antonio Andrușceac îl acuză pe George Simion de abuzuri și relații cu PSD
Antonio Andrușceac, fost deputat AUR, l-a acuzat pe liderul George Simion de blat cu PSD, promovarea rudelor în funcții cheie și de epurări politice în partid.




Fostul deputat AUR, Antonio Andrușceac, a lansat acuzații grave la adresa liderului partidului, George Simion, pe care îl acuză de „blat cu PSD", promovarea rudelor în funcții cheie și de excluderea membrilor incomozi. Andrușceac susține că George Simion ar fi încălcat promisiunile partidului și ar fi dus o politică de epurare a celor care aveau opinii diferite.

„Se pare că delictul de opinie, cel pe care îl foloseam noi ca slogan în momentul în care CNA-ul sau alții puneau pumnul în gura presei sau al unor oameni politici care își permiteau să spună anumite adevăruri, a devenit lege și motiv de excludere din Partidul AUR", a declarat Andrușceac într-un mesaj pe Facebook, subliniind că, sub conducerea lui Simion, partidul nu mai tolerează divergențele de opinie.

Unul dintre exemplele citate de Andrușceac este legat de filiala AUR Bacău, unde, potrivit fostului deputat, soții Enache ar fi fost menținuți în poziții importante, în ciuda faptului că nu aveau „niciun fel de merite".

Andrușceac acuză faptul că alți membri activi ai partidului, cu merite reale, au fost excluși. „Unul dintre cei mai loiali oameni din organizația AUR Bacău, și aici mă refer la loialitate față de români, de băcăuani, a fost dat afară în această seară de George Simion, pentru 'delict de opinie'. Mai exact, Anca Panaite a comentat la o postare de-a mea, că ceea ce trebuie făcut este să urmăm cauza pe care am avut-o, altfel pierdem toată încrederea oamenilor. Asta l-a lovit pe Simion fix în mega orgoliul său și a aruncat la gunoi munca de cinci ani a unui om care aproape singur, a adus doi consilieri locali partidului. Bravo, Simion, devii din ce în ce mai mic", a spus Andrușceac pe Facebook.

Fostul deputat a continuat să detalieze conflictele interne din AUR, aducând în discuție și exemplul Ancăi Panaite, un alt membru loial partidului care a adus doi consilieri locali fără sprijin din partea centrului. „Ce să faci? Nu te pui cu ascendența pe linie familială. La fel s-a întâmplat cu unul din cei mai muncitori oameni din diaspora. Anca Panaite a scos de una singură doi consilieri locali fără sprijin de la centru, doar prin munca lor", a comentat Andrușceac.

Pe lângă acuzațiile de favorizare a rudelor și epurări politice, Andrușceac a acuzat conducerea partidului de inginerii financiare și lipsă de transparență. „Simion nu lasă nici un ban în filialele din teritoriu", a spus Andrușceac, adăugând că liderul AUR și Marius Lulea ar fi obligați parlamentarii să cotizeze câte o mie de euro lunar la partid.

Un alt exemplu menționat de Andrușceac a fost legat de Cosmin Bărbălău, numit recent șef al AUR București. „Mama lui e în PSD, se spune că e nepotul lui Firea și Pandele. E adus via PSD", a spus Andrușceac, sugerând că Bărbălău ar fi un exemplu de „inginerie politică" din partea lui Simion.

„Nu avem structuri alese. Peste tot sunt oameni numiți de el, interimari", a încheiat fostul deputat, acuzațiile sale vizând modul în care George Simion gestionează partidul și distribuirea funcțiilor de conducere.

Vă recomand cu drag produsele tradiționale din Ecuador.

Buzăul nu ne dă  numai premieri ci și produse tradiționale excepționale importate din regiunea Andes, Munții Anzii Cordilieri. Vezi produsele din lână de alpaca, lamă.


https://www.mangoandbloom.ro/blogs/news/lana-alpaca-comoara-anzilor-traditii-stravechi?srsltid=AfmBOorDOZZNa4ZCsKyuvlKgGNKsIVtj-edDJRefvZGwd0idV30M3iRt


Acum aproape cincizeci de ani, mai sunt câteva săptămâni de când ne-am unit destinele, noi, Cornelia și Sandu, doi studenți ambițioși, proveniți din " pleava" societății.

La ziua nunții noastre rudele  au pus mână de la mână și ne-au cumpărat o pătură din lână de cămilă. Acum i- am luat noi o surată din lână de alpaca, manufacturată în Ecuador. Recomandăm cu căldură. Iarna ține de cald, vara este răcoroasă.




Să citim ceva frumos:

"In Peru si Ecuador traiesc aproximativ 80% din populatia de lame si alpaca din lume. Localnici traiesc in ferme mici, dedicate cresterii acestor minunate alpaca, iar lana provenita de la ele este singura sursa de venit. 

Cu mult inainte de Columb, cu mult inainte de ascensiunea primilor conducatori incasi si cu mult inainte ca acestia sa puna piatra de temelie pentru maiestuosul Machu Picchu, oamenii din muntii inalti ai Anzilor au intalnit o camila mica fara cocoase. Oamenii de stiinta cred acum ca a fost vicuña pe care popoarele andine au imblanzit-o acum peste 6 mii de ani. Forma domestica a acestor camelide din Lumea Noua este binecunoscuta astazi ca prietenoasa alpaca. Spre deosebire de lama, care este folosita ca animal de transport, alpaca este deosebit de populara pentru lana fina, dar rezistenta la rupere.

Fermele de alpaca

Lama si alpaca au constituit baza dezvoltarii culturilor incasi si predecesoare. Acest lucru este cel mai vizibil in Peru si Ecuador in zilele noastre, unde traiesc aproximativ 80% din populatia de lame si alpaca din lume. Cei mai multi dintre acestia traiesc in ferme mici, dedicate cresterii acestor minunate alpaca. Pentru nenumaratii locuitori andini, lana de alpaca este singura sursa de venit. "





luni, 3 februarie 2025

Știți ce fac eu imediat ce-mi cobor leșul din pat?

Beau o cana de apă, prilej de spălarea mațelor. Deschid Biblia, tableta-i noua carte de rugăciuni. Nevasta deschide toate ferestrele să intre aerul proaspăt în casă.

 Eu mai fac ceva, îmi scol mintea și exersez lecții de limbi străine. Folosesc programul Android, Duolingo. 

Am peste 550 zile de când fac acest lucru. Am antrenat și pe unul din nepoți, MathyBloxy , un caracter extrem de competitiv. Face câte zece lecții, pe zi. Am fost înștiințat de Duolingo că a ajuns în ultima ligă, Diamant. O să -mi sfătuiesc urmașul să-l canalizeze spre informatică. 

Alți doi nepoți poartă drapelul țării la diverse olimpiade internaționale, tot de Informatică. Cândva, parcă l- am purtat și eu prin lume dar pe alte domenii. Mai ieri unul era în Kazahstan, deunăzi a fost în Serbia și în curând va pleca în Croația.

 Succes deplin, dragilor!

Apoi cu gândul la bucatele din frigider. Citii un articol în Adevărul.ro despre o ciorbă de Tuslama:


Delicatesa bucătăriei românești, dispărută odată cu venirea comuniștilor. Preparatul inventat în timpul lui Soliman Magnificul care alunga mahmureala și strigoii
O rețetă de ciorbă din vremea lui Suleiman Magnificul, o delicatesă izvorătă din trecutul nomazilor turci, și-a găsit loc prin porturile Dunării și pe teritoriul României. Semăna cu ciorba de burtă și era un preparat culinar de oameni cu ștaif, consumat în noaptea strigoilor.



Tuslamaua este sora mai veche și mai gustoasă a ciorbei de burtă FOTO Adevărul

Bucătăria românească este cu siguranță una dintre cele mai gustoase și mai complexe din Europa. Iar unul dintre motive este acela că a reușit să adopte tot ce era mai bun din bucătăria popoarelor pe care le-a întâlnit. Iar aproape tot ce-a adoptat, românul a transformat în ceva unic și chiar mai delicios decât originalul.

Multe preparate care lăsau gura apă tuturor călătorilor străini prin spațiul românesc, din păcate, s-au pierdut odată cu vremurile. Unul dintre acestea a fost tuzlmaua sau tuslamaua, o ciorbă turcească, de nomazi, sora mai mare și mai delicioasă a ciorbei de burtă de astăzi. De tuzlama nu a mai rămas nici măcar faima iar rețeta s-a păstrat mai ales datorită pasionaților de gastronomie românească veche, printre care și regretatul jurnalist și scriitor Radu Anton Roman. 

Tuzlmaua este un preparat culinar dispărut din peisajul gastronomic românesc. A supraviețuit doar sora ei, ciorba de burtă. Tuzlmaua și ciorba de burtă se prepară aproape la fel. Dar deosebirile dintre cele două preparate sunt cele care ridică tuzlmaua cu măcar două, trei clase peste cunoscuta ciorbă de burtă. Pe scurt, tuzlmaua a pătruns în spațiul românesc pe la începutul secolului al XIX lea, din zona otomană.

A fost o ciorbă care s-a strecurat din teritoriile turcești, de la sud de Dunăre, prin porturi direct în zahanalele muntenești, oltenești și dobrogene. Se spune că în portul Sulina s-a mâncat prima dată tuzlama, pe teritoriul românesc, rețeta fiind rapid învățată de un bucătar de ospătărie portuară de la un confrate turc, în urma unui schimb de informații gastronomice. Și de la Sulina i s-a dus vestea și s-a răspândit peste tot pe la sud de Carpați. Dar locurile unde se mânca cea mai dihai tuzlama erau porturile Sulina și Brăila, două zone cosmopolite și foarte dezvoltate până în perioada interbelică. Nu exista matelot care să nu „radă" o tuzlama fierbinte cu ardei iute și rachiu bun.

Tuzlmaua a devenit nelipsită și din birturile muntenești sau oltenești, pe la hanuri și răscruci. Ospătăriile Bucureștiului dacă se respectau trebuiau musai să dea mușteriilor tuzlama fierbite. Radu Anton Roman scria despre tuzlama că era o mâncare bogată, moșierească, prin abundența de ingrediente dar și prin nutrienții pe care-i furniza. Cunoscutul autor preciza că tuzlmaua era mult mai cerută decât ciorba de burtă și una dintre preferatele clienților prin toate birturile populare de la sud de Carpați, până prin anii 40. După venirea comuniștilor la putere și naționalizarea tuturor afacerilor, inclusiv a birturilor și a ospătăriilor, tuzlmaua a dispărut complet. A rămas ciorba de burtă, sora ei mai săracă, mai muncitorească, fără ifose moșierești sau de mare vizir. 

Tuzlamaua se prepară în mod asemănător cu ciorba de burtă, așa cum am precizat și mai sus. Dar există câteva deosebiri esențiale. Să începem cu ingredientele. În funcție de cantitatea de ciorbă și numărul de porții se alege o anumită cantitate de burtă de vită. De obicei, cam două kilograme de burtă de vită pentru o ciorbă mare. Se alege mușchiul de îmbinare al burții și se bagă la fiert cu niște picioare de vițel. Dar nu cu oase răzuite ci cu picioare bine învelite în carne, ca să dea gust ciorbei. După ce carnea s-a înmuiat băgăm legumele. Este vorba despre doi morcovi, două cepe și un păstârnac. După ce fierb toate bine, legumele se pasează sau se folosesc la altceva. Carnea și burta se scot din zeamă. Se dă carnea jos de pe oase, burta se taie fâșii. Se pune la încins untul într-o tigaie sau într-un vas mare de fontă.

Acolo se aruncă carnea și burta tăiată. Se rumenesc bine împreună. Separat se freacă bine usturoiul zdrobit cu iaurt( ideal de oaie) și cu ceva oțet. Se pun două polonice de zeamă direct în tigaie să mai „stingă" din avântul prăjelii. Se adaugă rapid și făina să îngroașe compoziția și mai apoi amestecul de iaurt cu usturoi și oțet. Se verifică de sare și piper. Înainte de condimentare ne hotărâm dacă băgăm legumele pasate sau le utilizăm la altceva. În rețeta originală de tuzlama, cea otomană, legumele nu erau pasate, erau aruncate. La birtașii munteni, ca să facă ciorba mai hrănitoare și clientul mai fericit, legumele erau pasate și băgate în tuzlama. Ba chiar mai băgau și hrean, să o facă mai picantă. Tuzlmaua se servea fierbinte și cu ardei iute alături. O tradiție populară muntenească spune că tuzlamaua se consuma fie după o beție cruntă, ca leac de mahmureală, fie în noaptea de Sfântul Andrei să alunge strigoii. 

Tuzlmaua are origini vechi în lumea otomană. A fost un preparat culinar inventat în secolul al XVI lea, dar avea rădăcini mai vechi. Adică a fost construit pe baza unor fierturi din trecutul gastronomic al neamurilor turcice. Practic era un preapart izvorât din tradiția nomazilor stepelor asiatice. Se spune că a fost inventat în timpul sultanului Soliman Magnificul( 1494-1566). Păstra tradiția acelor „şkembe çorbası", adică „ciorbe de burtă" ale nomazilor din stepele Asiei. Inițial era pregătită din ingredientele aflate la îndemâna nomadului, din carne și lactate, în special iaurt sau lapte. Evident mai erau și legumele pe care le găseau dar și mirodeniile răspândite în zona asiatică. În timpul lui Soliman Magnificul această tuzlma devenise atât de populară încât erau sute de restaurante care o preparau, la mare concurență. 

Sănătate de fier



O săptămână am fost la "moșie" împreună cu a mea soție. La finalul zilei după roboata prin curte, gradină, livadă cădeam lați de oboseală. Bucatele, pălinca, vinișorul la ora mesei aveau un gust delicios pe măsura muncii depuse în cursul zilei.

Puțin câte puțin frunzele moarte, căzute din pomii ce stau ca niște străjeri în fața casei, au fost strânse și cărate pe drumul dintre vii în livada de nuci. Un corcoduș și un prun, cu vârste de peste o jumătate de secol, au fost făcuți țăndări și  puse la uscat. Nu o să mai cumpăr lemne de foc anul acesta. Livada îmi asigură necesarul de combustibil pentru iarna '25/'26.









Anii vin, anii trec, noi înțelepțim!

Trebuie să vă zic câteva vorbe de duh:

La orice masă repetați:

"Doresc sănătate de fier și  s-o am!"

Asta-i din seria:

Ce gândești, ăla ești.
Ce mănânci, ăla ești.
Ești bătrân sau tânăr pe cât crezi că ești.
Ș.a.m.d.

Astea-s din trucurile mele învățate din cărți precum ale doctorului Norman W. Walker, un englez stabilit în America. Este cunoscut pentru multiplele cărți scrise , în special în domeniul nutriției. Am descărcat in grupul meu una dintre ele:

https://www.facebook.com/share/g/1BrDioCR8z/




Apropo, uitai să vă zic. Făcu Cornelia, nevastă-mea, un oloi de ciorbă de spanac, din producția vecinului nostru, Cristy, dreasă ca într-o mănăstire ortodoxă pentru viețuitori cu jumări de porc și zdrențe de ou.

La ora prânzului strachinii aburinde cu așa ciorbă deasă, altoii vreo doi-trei chilii și două - trei cinzeci, țoiuri din țuica noastră cu o vechime de peste cinci ani.

 Am repetat în gând zicerile de mai sus și am vărsat câteva picături în amintirea prietenul nostru, Marian Țurlea,- Odihnească-se în pace!-și țuicuța lui îndesată în rezervoare de inox.

Noapte bună!

Asta-i doar începutul, măi dragi tovarăși! Sperăm!




duminică, 2 februarie 2025

Cuișoarele, un articol interesant.




Deșteptați-vă! Pe când și în România?

Lidl, Kaufland și alte supermarketuri boicotate de clienți, din cauza prețurilor exagerate: „Să luăm o pauză de la cumpărături!”. Cu cât au scăzut vânzările

Încurajați de o campanie pe rețelele de socializare, croații au stat departe de magazine, iar volumul vânzărilor zilnice a scăzut cu 50 %. Boicotul a fost lansat prima dată în Croația, dar a fost preluat acum și în alte țări din Balcani. 

Supermarket, boicotat de clienți FOTO: Pixibay

Cumpărătorii din Balcani au boicotat supermarketurile, în urma unei mișcări de protest față de creșterea prețurilor la alimente și față de agravarea crizei costului vieții, potrivit france24.

Doar câțiva clienți se aflau la prânz într-un supermarket din centrul Zagrebului, care de obicei este plin de cumpărători la acea oră.

„Comercianții cu amănuntul nu vor fi afectați financiar, dar acesta este un mesaj simbolic important care arată că prețurile exorbitante trebuie să înceteze", a declarat Danko Horvat, un barman din Zagreb, care s-a alăturat boicotului.

„Boicotul a șocat comercianții cu amănuntul", a declarat Josip Kelemen de la grupul de protecție a consumatorilor „Halo, inspektore", care a solicitat protestul.

„Oamenii se simt înșelați. Chiar și cei înstăriți ne-au sprijinit, se simt la fel. A început boicotul general al tuturor formelor de achiziție de servicii și produse. Să luăm o pauză de la plată și cumpărături!", scrie „Halo, inspektore", pe FB.

Boicotul a fost sprijinit și de partidele de opoziție, de sindicate, de unele celebrități locale, precum și de doi miniștri.

Prim-ministrul Andrej Plenkovic a calificat boicotul drept un „mesaj important și articulat din partea oamenilor care monitorizează și compară prețurile" atât în Croația, cât și în țările vecine.

Parcarea unui centru comercial din Zagreb era goală, croații dând curs apelului de a boicota cumpărăturile pentru a protesta împotriva prețurilor ridicate

Premierul a continuat spunând că îngrijorările vor fi luate în considerare săptămâna viitoare, când guvernul va revizui lista produselor care sunt supuse controlului prețurilor.

Mișcarea de protest s-a extins și în alte țări din Balcanii de Vest - cum ar fi Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia.

Prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajić, s-a alăturat chiar acestui protest, declarând că „în calitate de cetățean, susțin o astfel de acțiune" într-un interviu televizat acordat săptămâna aceasta postului public de radiodifuziune al țării.

În Croația, înainte de boicotul de vineri, guvernul a adăugat încă 40 de produse la lista sa existentă de 30 de produse de bază cu prețuri plafonate, au raportat mass-media locale. Aceste produse includ anumite tipuri de brânzeturi, cafea și produse de uz casnic esențiale, cum ar fi săpunul.

„Scopul principal este de a proteja cele mai vulnerabile grupuri de cetățeni", a declarat ministrul croat al economiei, Ante Šušnjar, într-o declarație transmisă de postul public de televiziune HRT.

În Croația, tranzacțiile din lanțurile de supermarketuri au scăzut cu 44% vinerea trecută, vânzările totale scăzând cu 53%, potrivit unei declarații a autorităților fiscale croate.

sâmbătă, 1 februarie 2025

Donald Trump lance sa guerre commerciale contre le Canada, le Mexique et la Chine

Donald Trump lance sa guerre commerciale contre le Canada, le Mexique et la Chine https://www.lefigaro.fr/international/le-canada-annonce-des-mardi-des-droits-de-douane-en-represailles-aux-etats-unis-20250202?utm_source=app&utm_medium=share&utm_campaign=android_Figaro



Bună dimineața, dragilor! Haideți la o cafea!






Din bucătăria bună!

Iată bogăția mea!