sâmbătă, 5 august 2023

Veri călduroase. O să fie și mai rău!

De ce este vara tot mai greu de suportat în oraș și ce ar putea urma

Verile sunt tot mai greu de suportat în oraș, iar asta se întâmplă din mai multe motive. Multe s-au schimbat din anii 70 și 80, când verile erau mai răcoroase. Fizicianul Bogdan Antonescu a explicat pentru HotNews.ro de ce valurile de căldură se simt mai puternic în oraș, de ce contează mult modul în care sunt așezate clădirile și de ce valurile de căldură duc la scăderea calității aerului pe care îl respirăm.
h2:Răcirea care nu vine nici noaptea

Luna iulie a fost greu de suportat la oraș, pentru că au fost multe zile cu peste 35 C și nopți tropicale, iar începutul lui august a adus din nou caniculă. Spre exemplu, media lunii iulie la București Filaret a fost de +26,5 C, cu o maximă de aproape 41 C și cu nopți de 22-23 de grade. A fost una dintre cele mai calde luni de când există date în București.

"Este o problemă destul de complicată cea legată de creșterea temperaturii în orașe și chiar dacă nu ar exista încălzirea climatică, orașele au o încălzire mai mare decât zonele învecinate. Este un efect care apare pentru că sunt construcții - beton, asfalt - care absorb căldura din timpul zilei și o degajă în timpul nopții și se creează ceea ce se numește insula de căldură urbană. Asta înseamnă că ai diferențe mari de temperatură între zona urbană și cea rurală, chiar și de peste 3 grade, iar în SUA sunt în unele diferențe și de peste zece grade între centrul orașului și zonele învecinate", explică pentru HotNews.ro, Bogdan Antonescu, fizician specializat în fizica atmosferei, .

Nu trebuie uitat că, în Europa, media temperaturilor a crescut cu 2 grade C față de perioada pre-industrială, mult peste media mondială de +1,2 C, iar la București creșterea a fost peste media pe țară.

Spre exemplu, la stația meeo București Filaret, media pentru secolul XX a fost de +11,1 C, cea mai răcoroasă perioadă fiind în primii 30 de ani ai secolului trecut, cu o medie de +10,8 C. Din 2015 și până în prezent media anuală a fost de +13,2 C, iar cel mai cald an a fost +13,7 C (în 2020).

Problema este că peste efectul insulei de căldură se adaugă și efectele valurilor de căldură. "Când ai un val de căldură, tot efectul este amplificat când interacționează cu orașul", spune Bogdan Antonescu. După o zi cu temperaturi de peste 35 C, noaptea nu are cum să fie rece și aduce maxime de peste 20 de grade, uneori și 23-25 C.

Un exemplu foarte recent este dimineața zilei de 5 august 2023, care a venit după o zi de 4 august cu maxime ce au trecut de +41 C în țară. A fost o dimineață cu minime excepțional de ridicate: +27,8 C la Moldova Veche, +27,3 C la Dumbrăvița de Codru, +27 C la Târgu Jiu și Oravița, +26,5 C la Drobeta Turnu Severin, +23,5 C la Sibiu, +23,4 C la Alba Iulia și +22 C la Făgăraș.

"Aceste nopți tropicale, foarte calde, sunt o mare problemă, pentru că, dacă ai ziua o maximă de peste 35 C - și deci oamenii sunt supuși stresului termic - iar în timpul nopții ai sub 20 C, atunci răcirea aceasta reglează toate mecanismele de termoreglare ale organismului. Este ok să ai temperaturi mari în timpul zilei, dacă noaptea sunt temperaturi mult mai mici, dar noi avem, și din cauza insulei de căldură, temperaturi foiarte ridicate ziua, dar ridicate și noaptea, adică de peste 20 C", explică Bogdan Antonescu.


"Efectul de încălzire urbană ar putea fi redus dacă am avea mai multe suprafețe verzi, mai multe zone cu copaci, iar un studiu recent arăta că dacă în anumite orașe crești cu 30% suprafețele verzi poți reduce efectul insulelor de căldură. Concluzia a fost că dacă plantezi mai mulți copaci poți să reduci mortalitatea în timpul valurilor de căldură, pentru că reduci amplitutdinea insulei de căldură și nu mai ai un efect combinat, ci doar efectul valului de căldură".

Apoi ar mai fi un lucru despre care se vorbește mai puțin: ventilația, ai nevoie ca aerul să aibă o circulație bine gândită și poți reduce încălzirea din timpul nopții. Aici se pot face în viitor lucruri, dar este complicat.


"Când ai clădiri înalte și concentrate într-o anumită zonă este greu ca aerul să se deplaseze, va rămâne cumva blocat în zona respectivă și ar trebui să gândești modul în care sunt așezate clădirile și să construiești în funcție de vântul mediu din zona respectivă. Trebuie să permiți aerului să părăsească orașul mai ușor în zona aceea, dar este foarte greu de făcut asta, fiindcă sunt clădiri lângă clădiri, blocuri din ce în ce mai înalte și este foarte complicat. Aceste idei sunt mai ales potrivite pentru ce vom construi în viitor", explică Bogdan Antonescu.

h2:Valurile de căldură duc la scăderea calității aerului

O schimbare față de acum câteva decenii este legată și de poluarea atmosferică, pentru că aerul blocat în apropierea solului blochează și poluarea atmosferică la nivelul solului. În situațiile cu valuri de căldură și cu presiune ridicată apar inversiuni termice și temperaturile cresc cu altitudinea, în loc să scadă. Mișcările ascendente ale aerului de la suprafață sunt blocate și poluanții tind să se acumuleze, fiindcă nu mai ajung să se disperseze în altitudine sau să se deplaseze spre alte regiuni și se acumulează.

Un val de căldură contribuie și la scăderea calității aerului în zonele urbane, pentru că gazele de la mașini sunt menținute relativ aproape de sol. Este ca un fel de capac uriaș care se ridică atunci când vin spre oraș mase de aer mai rece sau când zona cu presiune ridicate se deplasează..

Somnul este afectat die nopțile tropicale, fiindcă adormim mai greu și somnul este de calitate mai slabă pe timpul nopților prea calde. Cu cât valurile de căldură vor apărea tot mai des și vor fi tot mai persistente, cu atât mai mult se vor simți efectele asupra sănătății noastre, mai ales la persoanele în vârstă.

Mortalitatea în exces este un factor prin care poate fi măsurat un val de căldură, iar un exemplu faimos în Europa ține de valul de căldură din Franța, din 2003. Un studiu arăta că anul trecut au murit 61.000 de oameni în Europa, din cauza valurilor de căldură.

Verile din anii 70 și din anii 80 au fost cele mai reci din ultimii zeci de ani, ieșind în evidență în România anii 1976, 1979 și 1984 care au adus luni iunie, iulie și august incredibil de reci.

Valurile de căldură nu au apărut recent, erau prezente și acum câteva decenii. Bogdan Antonescu amintește că la începutul anilor 50 din secolul trecut au fost valuri de căldură cu un stres termic fără precedent, iar în anii 70 și 80 efectele schimbărilor climatice nu erau foarte mari. Față de acum 40-50 de ani, distribuția temperaturii arată clar că a crescut posibilitatea să apară extreme ridicate de temperatură. Dacă privim, spre exemplu, recordurile privind temperaturile negative în țară, cele mai multe au fost cu multe zeci de ani în urmă și în prezent apar o dată la câțiva ani minime de sub -30 C iarna.

"Ne adaptăm mai greu la aceste extreme cu care nu eram obișnuiți în anii 80 (...) Există și studii care arată că secetele din trecut erau mai severe decât ce observăm în prezent, dar acum seceta se suprapune și cu valurile de căldură și a apărut și termenul de fenomene compozite, sunt mai multe fenomene extreme suprapuse și impactul este puternic", săune Bogdan Antonescu.

Datele arată că în ani precum 1961, 1963, 1965 și 1969, spre exemplu, au fost perioade și de peste 50 de zile fără precipitații la unele stații meteo.

h2:Încălzirea va continua, valurile de căldură vor fi mai dese și mai persistente

Toate studiile arată că vor veni ani tot mai calzi până în 2030, iar verile vor fi tot mai greu de suportat.

"O să fie mai rău decât este în prezent, pentru că valurile de căldură o să fie mai lungi și, din ce observăm în prezent este un semnal clar pentru ce se va întâmpla în următorii ani. Nu mă aștept însă să avem temperaturi de 45 C în București, și nici acelea nu ar fi o mare problemă, fiindcă ar fi pentru scurte intervale de timp. Vor fi mai frecvent valuri de căldură care durează mult, dar nu mă aștept să observăm constant temperaturi de peste 45 C în România ca să doborâm recordul în fiecare an", spune Bogdan Antonescu.

Dacă vom continua să emitem ca și până acum gaze cu efect de seră, ne putem aștepta ca în 2050 în București să avem patru valuri de căldură cu o durată medie de 12 zile, iar numărul de ore cu stres termic se va dubla față de 2023.

Ne putem aștepta pe viitor și la furtuni mai puternice în viitor, dar și la grindină de mai mari dimesiuni. Sudul României este regiunea cel mai afectată de grindină.

Consumați roșii!

Beneficiile consumului de roșii pentru sănătate: de la creșterea imunității la controlul apetitului

De culoare roșie, galben, portocaliu, uneori negru sau chiar verde (fără a fi necoapte), roșia, indiferent de soiuri, aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre din două motive: are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Detaliem beneficiile roșiilor, așa cum au fost dovedite în timp de numeroase studii.

Roșiile sunt considerate legume, deși sunt fructele unei plante cu flori numite Solanum lycopersicum. În lume există sute și chiar mii de soiuri de roșii, variante locale, regionale și hibride create de oameni, fiecare cu caracteristici unice, precum dimensiune, formă, culoare, gust și rezistență la anumite condiții de creștere. Un soi extrem de apreciat printre români este roșia inimă de bou, o roșie mare, dulce, gustoasă și zemoasă. De altfel, se află pe locul întâi într-un top al celor mai bune roșii românești realizat de producători din România. Iar dacă ne referim la producțiile de roșii obține, în România s-au recoltat aproape 750.000 de tone, aproximativ 3,2 % din totalul producțiilor obținute la nivel european, arată un studiu comparativ între anii 2019 și 2020.

h2: Ce conține o roșie?

Indiferent de soiul de roșii pe care îl consumăm, fiecare roșie are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Antioxidanții din roșie sunt substanțe care au capacitatea de a neutraliza sau de a reduce efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactivi, care pot cauza daune celulare și pot contribui la apariția unor afecțiuni precum îmbătrânirea celulară, boli cardiovasculare, cancer și alte probleme de sănătate.

Conform USDA (Departamentul Agriculturii din SUA), o roșie crudă, de dimensiuni medii, conține:
proteine: 1,08 grame (g)
grăsime: 0,2 g
glucide: 4,78 g
fibră: 1,48 g
zaharuri: 3,24 g
calciu: 12,3 miligrame (mg)
fier: 0,3 mg
potasiu: 292 mg
sodiu: 6,15 mg

Valorile nutriționale ale roșiei se schimbă în funcție de felul în care consumăm acest fruct. Roșiile fierte sau coapte conțin mai mult licopen decât cele crude. Prin prelucrare termică, nivelul de licopen din roșii crește și devine mai ușor de absorbit în organism. Iar vestea bună e că roșiile nu-și pierd vitaminele când trec prin procedee termice.

h2: Beneficiile roșiilor pentru sănătatea noastră

Roșiile, ca și alte fructe și legume bogate în antioxidanți, pot oferi o mulțime de beneficii pentru sănătate atunci când sunt incluse într-o dietă echilibrată. Iată care sunt cele mai importate dintre ele:

h2: Antioxidanții din roșii previn îmbătrânirea celulelor

Roșiile sunt bogate în diferiți antioxidanți, cum ar fi:
Licopen. Este pigmentul responsabil pentru culoarea roșiilor. Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din roșii și este adesea asociat cu reducerea riscului de cancer, în special al prostatei, sânului și sistemului digestiv.
Beta-caroten. Un alt pigment natural care se găsește în roșii și este transformat în organism în vitamina A. Acesta are efecte antioxidante și contribuie la sănătatea pielii și a vederii.
Vitamina C. Un antioxidant puternic și esențial pentru sistemul imunitar, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
Vitamina E. Un alt antioxidant important care protejează celulele împotriva daunelor oxidante. Cel 17 grame de vitamina C pe care le oferă consumul unei roșii crude, de dimensiuni medii, reprezintă 19% din nevoia zilnică a unui adult.
Flavonoide. Sunt o clasă de antioxidanți care se găsesc în multe fructe și legume, inclusiv roșii, și au beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și imunitară.

h2: Scad riscul de cancer

Licopenul pe care roșiile îl conțin are un puternic efect anticancerigen. "Este recunoscut pentru potențialul său de a reduce riscul unor tipuri de cancer, în special al celui de prostată", spune dr. Trista Best, consultant nutriționist la Balance One Supplements în Georgia.

Conform World Cancer Research Fund International, un studiu a arătat că bărbații care au consumat roșii conservate sau gătite de 5-6 ori pe săptămână și-au scăzut riscul de a face cancer de prostată cu 28% față de cei care nu au consumat roșii. Asocierea roșiei gătite cu uleiul de măsline a demonstrat beneficii și mai mari, în sensul în care uleiul de măsline a ajutat la o mai bună absorbție a licopenului.

În plus, o revizuire din 2022 a mai multor studii despre impactul licopenului asupra sănătății, a arătat capacitatea acestui antioxidant de a proteja ADN-ul celulelor de a dezvolta chiar mai multe tipuri de cancer, nu doar de prostată. Este vorba și de cancer de colon, de cancer de sân și de sânge.

h2: Ajută la sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular

O serie de beneficii dovedite sunt legate de licopenul din roșii când vine vorba de sistemul cardiovascular. O mulțime de dovezi adunate într-o revizuire publicată în februarie 2022 a arătat că licopenul ajută la sănătatea inimii, în special în cazul aterosclerozei și hipertensiunii arteriale.

Conform Universității de Stat din Michigan, și alte substanțe nutritive din roșie pot proteja inima. Și potasiul, dar și vitaminele din grupul B din roșii pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, dar și la reducerea colesterolului, ceea ce înseamnă un risc mai mic de atac de cord și accident vascular cerebral. Potasiul mai are și alte beneficii: menține echilibrul fluidelor corporale, funcția nervoasă și contracțiile musculare, arată Institutul Național de Sănătate SUA.

h2: Cresc imunitatea

O ceașcă de roșii oferă 45 de miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din nevoile zilnice ale unui adult. Un antioxidant puternic, vitamina C ajută la stimularea celulelor imune ale organismului care luptă împotriva infecțiilor și previne deteriorarea celulelor sănătoase de către radicalii liberi.

h2: Îmbunătățesc motilitatea spermatozoizilor

Bolile genetice, dezechilibrele hormonale, numărul scăzut de spermatozoizi, anumite medicamente și abuzul de substanțe pot afecta infertilitatea masculină. Roșiile nu tratează aceste probleme medicale, dar pot îmbunătății motilitatea spermatozoizilor. Într-un mic studiu, realizat pe 44 de bărbați cu și fără probleme de infertilitate, cei care au băut aproximativ 200 ml de suc de roșii zilnic, timp de 12 săptămâni, au prezentat o mai bună motilitate a spermatozoizilor. Participanții la studiu au fost împărțiți în 3 grupuri: grupul de control care nu a primit nimic, grupul care a primit suc de roșii și un grup căruia i s-au oferit capsule antioxidante. În cadrul acestui ultim grup nu s-a observat niciun semn de îmbunătățire.

h2: Ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii

Roșiile nu ajută doar la sănătatea organelor interne sau a sistemelor din corpul nostru. Consumul regulat de vitamina A reduce ridurile de expresie, stimulează formarea de colagen, previne îmbătrânirea prematură, înlătură petele pigmentare, reduce aspectul vergeturilor, ajută la regenerarea celulelor și conferă pielii un aspect sănătos și catifelat. O meta-analiză publicată în ianuarie 2023 în Critical Reviews in Food Science and Nutrition a constatat că suplimentele alimentare de roșii și licopen au ajutat la prevenirea deteriorării pielii produsă de razele solare.

h2: Consumul de roșii ajută la controlul apetitului

Nu există o dietă cu roșii pentru a pierde kilograme, însă introducerea în regimul alimentar zilnic a legumelor și a fructelor în defavoarea pastelor sau a orezului, poate aduce o scădere în greutate. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenire Bolilor (CDC), roșiile nu doar asigură o dietă săracă în calorii, dar pot controla senzația de sațietate datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive pe care le conțin. Sunt bogate în fibre și conțin mai mult de 90% apă, ceea ce explică de ce ne ajută să ne simțim sătui.

Roșiile fac treabă bună și în cazul rezistenței la leptină. Descoperirea leptinei în 1996 a deschis calea cercetărilor legate de obezitate și de controlul apetitului. Leptina este un hormon care semnalează creierului că suntem sătui, reglând astfel poftele. În plus, roșiile conțin foarte puține calorii. O roșie de dimensiuni medii are doar 22 de calorii, iar una mare are 33 de calorii. "În plus față de creșterea nivelului de leptină, roșiile pot ajuta la creșterea sensibilității la leptină prin reducerea inflamației în organism, deoarece inflamația este considerată a fi o cauză primară a rezistenței la leptină", spune Kristin Gillespie, dietetician.

h2: Riscurile consumului de roșii

Considerate în general sigure, roșiile pot genera reacții alergice sau simptome de reflux gastric din cauza acidității ridicate. Studiile arată că persoanele care suferă de arsuri la stomac ar trebui să limiteze sau să evite consumul de roșii, însă reducerea consumului de alcool și scăderea greutății corporale, ar putea ajuta la reducerea simptomelor de arsuri gastrice și la creșterea consumului de roșii.

Consumul de roșii ar putea avea contraindicații dacă urmați un tratament medical cu pastile pentru subțierea sângelui. Anumiți compuși din roșie pot interacționa cu aceste medicamente. Discutați acest aspect cu medicul specialist și stabiliți împreună cu el dacă există acest risc.

h2: Cum alegem roșiile și cum le consumăm

Există multe soiuri de roșii, însă nu se știe ce beneficii pentru sănătate oferă fiecare soi în parte. Când alegi roșii, asigură-te că sunt crescute cât mai natural și ține cont și de aceste sfaturi:
1. Alege roșii de o culoare vie. Un roșu aprins înseamnă un conținut mare de licopen.
2. Adaugă ulei de măsline. Pentru a crește capacitatea organismului de a absorbi licopenul, include ulei de măsline în salata de roșii, dar și în sosul de roșii/bulionul pe care îl prepari acasă.
3. Fierbe-le sau coace-le la cuptor. Unele persoane cu alergie la tomate le-ar putea tolera mai bine după prepararea termică.

Roșiile sunt un fruct nutritiv, cu majoritatea beneficiilor pentru sănătate derivate din antioxidanți – licopenul, beta-carotenul și vitamina C. În timp ce alergiile la tomate sunt rare, este posibil ca unele persoane să nu le poată tolera din cauza acidității.

Sursa foto: Dreamstime.com

Félix Leclerc

Félix


joi, 3 august 2023

Este pe sufletul meu.








Butași


Non seulement vous pouvez économiser de l’argent en cultivant des herbes à partir de boutures. N’oubliez pas que c’est aussi la méthode la plus facile et la moins longue pour propager les herbes.

Culture des plantes aromatiques à partir de boutures

Il existe trois types de boutures : Les boutures de bois tendre, les boutures de bois semi-dur et les boutures de bois dur :

Les boutures de résineux sont prélevées sur les jeunes tiges tendres lorsqu’elles sont vertes. Lorsque la tige passe du vert au brun et devient cassante et vieille, les boutures prélevées à ce moment-là sont appelées boutures de bois dur.

En général, le taux de réussite des boutures de bois tendre est plus élevé que celui des boutures de bois dur, ce qui signifie que vous devez préférer les boutures des nouvelles pousses aux anciennes, car elles ont plus de chances de produire des racines.
Prenez les boutures à l’aide d’un outil tranchant – Les boutures doivent mesurer au moins 3 à 6 pouces de long. Prenez les boutures à un angle juste en dessous d’un nœud de feuille. Un nœud de feuille est l’endroit où une feuille est attachée. Enlevez toutes les feuilles inférieures des boutures, sauf celles du haut, afin que l’énergie soit concentrée uniquement sur la génération de racines.

- 9Vous pouvez les cultiver dans la terre ou dans l’eau. Le sol est préférable car il fournit les nutriments nécessaires à la croissance des plantes. Avant de planter, pour augmenter le taux de propagation, faites tomber l’extrémité du nœud des boutures dans l’eau, puis trempez-les dans une hormone d’enracinement.

L’hormone d’enracinement stimulera la croissance des racines. Vous pouvez utiliser une hormone d’enracinement commerciale ou en fabriquer une vous-même à la maison. Vous pouvez utiliser du miel ou de l’aspirine à cette fin.

1. Thym

Here're 11 Herbs that Grow from Cuttings, it's an easy and less time-consuming method than seed propagation.

Cette herbe étonnante est utilisée depuis des milliers d’années à des fins médicinales et culinaires. Les boutures doivent être prélevées à un nœud du point où poussent les feuilles, car c’est à cet endroit que les racines réagissent le mieux. Les boutures doivent être plantées dans un sol humide et à l’abri du soleil après avoir enlevé les feuilles inférieures.

2. Basilic

Herbs that Grow from Cutting

L’une des meilleures herbes qui poussent à partir de boutures. La propagation du basilic permet de maintenir l’approvisionnement de cette herbe toute l’année. Tout ce que vous avez à faire est de couper une tige de basilic (d’environ 10 à 15 cm de long) juste en dessous du nœud de la feuille et de suivre les étapes décrites ci-dessus. Vous pouvez également placer la bouture de basilic dans un verre d’eau près du rebord de la fenêtre, afin qu’elle reçoive suffisamment de lumière du soleil et que ses racines poussent. Évitez de prendre des boutures de la partie fleurie.

3. Sauge

Avec son parfum d’ambiance rafraîchissant et ses huiles essentielles, la sauge est une herbe indispensable dans votre jardin. Cultiver de la sauge à partir de boutures est super facile : prenez la bouture d’une pousse à environ 6 cm sous le nœud. Plantez cette bouture dans un sol humide et placez-la dans un endroit où elle peut recevoir la lumière du soleil le matin. Vous pouvez également faire pousser les boutures dans un verre d’eau pour multiplier vos plants de sauge. En deux semaines, des racines commenceront à apparaître !

4. Lavande

How to Grow Herbs from Cuttings

Le meilleur moment pour faire pousser de la lavande à partir de boutures est l’été (après l’été dans les climats chauds) car la plante s’enracine facilement à cette saison. Vous aurez besoin d’un plant de lavande, d’un couteau aiguisé, d’un petit pot de 4-6 pouces, de terre, d’hormone d’enracinement (liquide ou en poudre), d’une feuille de poly transparent.

5. Romarin

growing herbs from cuttings

La culture du romarin à partir de graines est un travail fastidieux, il est donc préférable de le propager à partir de boutures. Coupez des pousses non-fleurissantes de 3 à 6 pouces, et enlevez toutes les feuilles inférieures pour qu’il ne reste que 2 ou 3 feuilles supérieures. Gardez les boutures dans une serre de bricolage, un cadre froid ou tout autre espace abrité et ombragé jusqu’à ce qu’elles s’enracinent dans les prochaines semaines.

6. Origan

Cette herbe demande très peu d’attention et peut être cultivée à l’intérieur ou à l’extérieur. L’origan se développe dans un climat modérément chaud et c’est une plante vivace. Pour la multiplication, prenez des boutures de quelques centimètres de long sur un plant d’origan en bonne santé. Il est préférable de prélever les boutures sur les jeunes pousses, car elles sont plus susceptibles de produire des racines. Enlevez les feuilles de la moitié inférieure avant de planter.

 

Marcele, chiar o faci?

Revoluția lui Marcel Ciolacu produce deranj mare în PCR: 'intangibilii' care vor zbura

Guvernul lansat în transparență decizională una dintre cele mai dure OUG din istoria României. Sub semnătura lui Marcel Ciolacu începe un amplu proces de reașezare a sistemului bugetar din România, iar ținta principală pare să fie tocmai sistemul PCR (Pile, Cunoștințe, Relații), sistem care a funcționat ca uns în ultimii 33 de ani.

Guvernul este împins de la spate de o gaură la buget de 37 de miliarde de lei, dar și de o problemă sistemică: cheltuielile aparatului bugetar cresc de la an la an, iar dacă nu adoptă măsuri urgente, atunci în fiecare an România va avea o problemă cu încadrarea în ținta de deficit bugetar și riscăm suspendarea fondurilor europene. (Mai multe detalii AICI)

În proiectul de OUG se propun o serie de măsuri prin care vor fi eliminați din sistem inclusiv bugetari care se considerau intangibili.

CONSULTAȚI AICI TOT OUG

Prima mare zonă pe care o atacă acest OUG este tocmai ”cuibul PCR” din direcții, agenții și alte instituții mai mici, dar extrem de importante pentru activul de partid sau pentru rudele anumitor politicieni. (Mai multe detalii AICI)

”(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență numărul efectiv al consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale se reduce cu 50%;”.

Acesta este un atac cât se poate de direct la ”cărătorii de hârtii”, o specie foarte prezentă în sistemul bugetar din România.

Dispar instituții, sinecuri, șefi mai mari și mai mici

Același proiect de OUG urmărește desființarea, lichidarea sau comasarea unor instituții mai mici, multe dintre ele având rol similar cu instituția ”mamă”. (Mai multe detalii AICI)

Mulți ani, scopul acestor instituții a fost să constituie o rezervă de angajări pentru sistemul PCR. Prin desființare sau comasare, aceste instituții vor dispărea și, odată cu ele, este posibil să dispară și oamenii partidului, rudele sau alte persoane pe care îi recomandau ”vocea și talentul”.

”1) Institutele, Institutele Naționale, Agențiile, Autoritățile, Comisiile de Specialitate organizate ca și structuri distincte indiferent de denumirea acestora și formele de organizare, departamentele organizate distinct în structura organizatorică a Secretariatului General al Guvernului, aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea Secretariatului General al Guvernului sau pentru care secretarul general al Guvernului îndeplinește funcția de ordonator principal de credite se comasează cu cel puțin 20% din numărul acestora;”.

Situația se replică în sistem pentru instituțiile aflate în subordinea Parlamentului sau pentru instituții aflate în subordinea diferitelor ministere.

Comasarea sau lichidarea va produce deranj mare în sistem, mai ales că întregul proces trebuie să fie gata până la 1 ianuarie 2024. Practic, în anul electoral se va intra ”pe curat”, dar și cu multe resentimente din partea activiștilor de partid care au căzut între scaune.

Același OUG va conduse la dispariția șefilor mai mari sau mai mici. Reorganizarea departamentelor și condiția minimă de 5+1 posturi ocupate pentru existența unui șef îi va face pe mulți să-și piardă funcția și sporurile aferente.

”b) reducerea cu minim 15% a numărului de posturi efectiv ocupate proporțional atât pentru funcții de conducere cât și pentru funcții de execuție;”, este prevederea care va elimina 15% din șefimea din România.

Se taie puternic și în interiorul Guvernului

O măsură care îi va afecta în mod direct pe liderii de partid este cea referitoare la tăierea de posturi de secretari de stat, subsecretari de stat sau vicepreședinților.

Dacă privim harta puterii politice în România vom observa că fiecare lider județean are oameni în Guvern. Cei mai puternici au oameni la nivel de ministru, dar majoritatea se bazează pe secretari de stat și subsecretari de stat.

Acum, Marcel Ciolacu taie 20% din numărul acestora, ceea ce va genera o adevărată nebunie la nivelul Guvernului, dar mai ales în partide.

(1) Numărul funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate  la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 20%;

(2) Conducătorii ministerelor/autorităților publice/autorităților de reglementare/instituțiilor publice care au încadrat personal cu funcție de demnitate publică de nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate au obligația de a formula propuneri către autoritățile ierarhic superioare care au ca responsabilitate numirea acestora în funcții de demnitate publică astfel încât să se încadreze în prevederile alin.(1) până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024;”.

Întreaga reformă trebuie să se finalizeze până la 1 ianuarie 2024. Atunci vom putea constata dacă Marcel Ciolacu a fost premierul care a revoluționat România sau dacă a fost premierul care a dorit, dar a fost îngenunchiat de sistemul PCR.

 

Iată bogăția mea!