Ciresele sunt nu doar fructe gustoase, dar si sanatoase, reprezentand o resursa foarte importanta pentru bunastarea organismului tau. In cea mai mare parte, ciresele au un rol foarte important in detoxifierea organismului, avand in acelasi timp si o puternica actiune depurativa. Aceste beneficii le recomanda celor care sufera de reumatism, de constipatie si de guta, insa sunt foarte utile si pentru cei care sufera de litiaza biliara sau renala.
Ciresele prezinta in compozitia lor substante care le transforma in medicamente foarte importante, fiind adevarati combatanti in lupta contra afectiunilor cauzate de stresul actual. Antocianinele au un rol antiinflamator si antioxidant, melatonina este un hormon cu rol foarte important pentru un somn linistit iar acidul hidroxicinamic te va ajuta sa iti protejezi mucoasa din stomac impotriva bacteriilor si microbilor ce pot sa provoace gastroenterita. Ambasadori ai verii, micutele cirese sunt compuse din peste 70% apa, exact ca si noi, in timp ce restul compozitiei reprezinta o adevarata comoara – vitaminele B (B1, B2 si B6), care iti vor oferi foarte multa energie si magneziu, fara de care v-ati simti mereu deprimati si obositi. Ciresele contin putine calorii, 63 kcal/100 grame cele dulci si in jur de 50 kcal/100 grame cele amare.
Iata o lista cu cele mai importante beneficii ale cireselor:
– ciresele iti vor scadea durerea, atat cea musculara cat si cea scheletica
– nivelul colesterolului iti va scadea consumand cirese, reusind astfel sa previi boli cardiovasculare
– vei fi mai putin obosit datorita cireselor, ajutandu-te sa ai un somn mai linistit
– persoanele cu afectiuni hepatice pot face o cura de cirese
– pietrele la rinichi pot fi eliminate cu ajutorul cozilor de cirese
– doriti sa fiti o persoana longeviva? Consumati cirese
– consuma suc de cirese pentru a preveni deshidratarea
– ciresele au rol antiinflamator si albesc dintii
In afara de compusii amintiti mai sus, ciresele mai contin si provitamina A precum si alte minerale, cum ar fi potasiu, calciu, fosfor, acid pantotenic si fier. Fiind si o sursa foarte buna de vitamina C, veti reusi sa va controlati nivelul colesterolului si sa va reglati circulatia sangelui. Ciresele sunt simpatice, sanatoase, prezinta un gust foarte placut si au foarte multe efecte benefice pentru organism. Profitati acum de beneficiile acestui fruct care se gaseste doar cateva zile din plin in orice magazin.
|
. De exemplu, consumand cel putin o jumatate – pana la un kg de cirese timp de o zi sau doua pe saptamana, fortam eliminarea toxinelor din corp. Aceasta ne va face sa ne simtim mai odihniti pe parcursul zilei, iar pielea noastra va deveni mai neteda si mai catifelata. Tinand o cura de cirese se obtin rezultate remarcabile. Exista doua moduri de a urma tratamentul: minicura si cura exclusiva.
Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g, se imparte cantitatea in trei parti pana la pranz, si nu se mai consuma niciun alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool.
Pranzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate. Cura exclusiva se face timp de trei sau patru zile, perioada in care se mananca doar cirese; aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o doza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre doua si trei kilograme pe zi. Anumiti autori recomanda pana la cinci kilograme de cirese pe zi. Dar capacitatea de absorbtie este variabila de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe doze in timpul zilei. Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama intotdeauna, la inceperea ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de alimentatie. Cura de cirese se mai recomanda hepaticilor, carora le regleaza functionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficiente de crestere, celor cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil. Ciresele stimuleaza organismul si au o actiune favorabila asupra imunitatii naturale, avand si o functie de reglare a aparatului digestiv, in special a fermentatiei intestinale. Foarte bogat in potasiu, acest fruct este un excelent diuretic. Ciresele au un continut bogat in provitamina A, care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Incepand cu varsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoza si de alcaloza, raspunzatoare de o imbatranire precoce; prin actiunea sa reechilibranta asupra pH-ului sangvin, cireasa atenueaza aceste tulburari. Zaharul predominant este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici.Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, cei suferinzi de guta si artrita trebuie sa il consume. Sucul de cirese indeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor. Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate in bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei. Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, intr-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.
Gripa: se lasa la macerat 50 g de cozi de cirese intr-un litru de apa, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute si se lasa sa infuzeze inca zece minute. Se strecoara. Preparatul se bea in patru reprize pe zi. Cireasa este prietena tenurilor uscate si obosite: o mana de cirese curatate de samburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va intins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste cu apa minerala (sau necalcaroasa).
Proprietati:
– depurativ puternic
– remineralizant
– energizant fizic si psihic
– antiinfectios (mareste reactiile de aparare ale organismului)
– racoritor
– diuretic
– regenerator al tesuturilor
Indicatii – uz intern:
– obezitate
– intarzieri de crestere
– guta
– fermentatii intestinale
– constipatie
– prevenirea imbatranirii
Indicatii – uz extern:
– migrene
– cosmetica
Mod de folosire – uz intern:
– fructul ca atare
– compot: pentru copii si varstnici
Mod de folosire – uz extern:
– uleiul extras din sambure:
contra negilor
a petelor cutanate
– plasturi de cirese strivite:
migrene
ingrijirea pielii