Schisandra chinensis ocupa un loc special in istorie, dupa ce maestrii taoisti, imparatii Chinei si clasele conducatoare au folosit-o alaturi de alte plante celebre, precum ginsengul, fructele de goji si ciupercile reishi.
Schisandra a fost mentionata in vechile texte medicale din China drept o planta cu proprietati deosebite, ce sustinea starea de bine si crestea vitalitatea organismului.
Fructele perfect coapte, uscate la soare, sunt folosite si in prezent in scopuri medicinale, inclusiv in produse dermatocosmetice.
Ce este Schisandra chinensis?
Schisandra este o planta cataratoare, nativa din padurile Chinei de Nord si Nord-Est, din Coreea si Estul indepartat al Rusiei. Varietati salbatice ale acestei plate se intalnesc si in Japonia. Fructele de Schisandra chinensis cresc sub forma de ciorchini cu boabe mici si rosii.
Este interesant faptul ca numele plantei a fost inspirat tocmai de fructele acesteia, al caror gust complex reprezinta o combinatie de arome: dulce, acrisor, amar, sarat si astrigent. Aceasta combinatie neobisnuita de arome se reflecta in numele chinezesc al schisandrei, si anume „wu-wei-zi”, adica „fructe cu cinci arome”.
Dincolo de gustul sau, componentele aromatice din Schisandra chinensis sunt considerate importante pentru intelegerea modului in care actioneaza aceste fructe. Se spune ca secretul puterii acestora consta in proprietatile asociate celor cinci elemente din medicina traditionala chineza, ceea ce inseamna ca Schisandra chinensis actioneaza asupra mai multor „meridiane” din organism, pentru a restabili echilibrul intern si sanatatea.
Compozitia chimica a schisandrei a fost studiata temeinic. Fructele contin zaharuri reductoare si pana la 10% acizi organici (carboxilic, malic, citric, tartric). Semintele contin zaharuri reductoare, alcaloizi si esteri grasi; cu toate acestea, nu se gasesc flavone, glicozide sau taninuri in seminte sau fructe.
Schisandrinele A, B si C sunt compusi chimici bioactivi, extrasi din fructele de Schisandra chinensis. Acestea va pot fi recomandate de medic, putand fi administrate sub forma de pulbere, pastile sau preparate lichide. Schisandra poate fi achizitionata si ca fructe intregi, uscate sau sub forma de suc. In general, ambalajele suplimentelor pe baza de Schisandra chinensis specifica doza recomandata pentru administrare.
Inca nu s-au identificat contraindicatii in ce priveste consumul. Lipsesc totusi informatiile despre siguranta si eficacitatea in timpul sarcinii si alaptarii, asa ca este indicat sa nu folositi schisandra fara recomandarea medicului.
Schisandra chinensis – beneficii pentru sanatate
De mult timp, Schisandra chinensis a fost folosita in medicina traditionala din China si Rusia, pentru o varietate de afectiuni, cum ar fi boli respiratorii, astm, insomnie, tulburari renale si diaree. Clasificata si ca adaptogen, vanatorii si atletii foloseau fructele uscate ale plantei pentru a combate oboseala si a creste rezistenta organismului in conditii de stres fizic.
Intrucat influenteaza aproape orice organ din corpul uman, schisandra este bine cunoscuta pentru faptul ca stimuleaza functiile hepatice si adrenale, dar se pare ca actioneaza benefic si ca tonic cerebral (imbunatatind capacitatea de concentrare si memoria), stimuland digestia, mentinand echilibrul hormonal si hranind pielea.
imunitar si a capacitatii de a reduce inflamatia, acest fruct pare sa contribuie la stoparea dezvoltarii aterosclerozei (intarirea arterelor), echilibreaza glicemia, previne diabetul si aduce organismul intr-un echilibru acido-bazic optim.
In ce priveste prevenirea cancerului, din Schisandra chinensis au fost izolati lignani activi care au proprietati chimio-protectoare. Studiile care au vizat efectele schisandrei asupra organelor, tesuturilor, celulelor si enzimelor au aratat ca aceasta tine sub control productia leucocitelor (care favorizeaza inflamatia) si imbunatateste capacitatea de refacere a tesuturilor. De asemenea, influenteaza pozitiv factorii de activare a trombocitelor, metabolismul, consumul oxigenului, formarea oaselor si toleranta in cazul expunerii la toxine.
Potrivit Centrului Memorial Sloan Kettering, studiile pe animale sugereaza ca Schisandra chinensis creste nivelurile hepatice ale glutationului si activitatea glutation-reductazei, reduce productia citokinelor inflamatorii, favorizeaza apoptoza (moartea) celulelor daunatoare si imbunatateste proliferarea celulara.
5. Sustine desfasurarea functiei sexuale normale
Cercetarile arata ca Schisandra chinensis este benefica pentru fertilitate si sanatate hormonala, stimuland libidoul, prevenind disfunctia sexuala (precum impotenta) si sustinand activitatea organelor de reproducere, inclusiv pe cea a uterului.
Cresterea nivelului de hormoni sexuali determina o mai buna recuperare si dezvoltare a masei musculare, precum si scaderea grasimii corporale. Intrucat stimuleaza productia hormonilor, inclusiv a estrogenului, Schisandra chinensis contribuie la vindecarea oaselor si la cresterea densitatii minerale osoase. Acest lucru este util pentru prevenirea unor boli precum osteoporoza, care este frecventa in randul femeilor in varsta, deoarece acestea sufera modificari ale nivelului hormonilor.
Schisandra chinensis pentru frumusete
Schisandra este si un tonic natural pentru mentinerea frumusetii, aceasta putand proteja pielea de vant, expunere la soare, reactii alergice, dermatita, stres indus de factorii din mediul inconjurator si acumularea toxinelor. Datorita efectelor antiinflamatoare, Schisandra chinensis a fost utilizata pe scara larga pentru a trata bolile dermatologice.
Desi sunt necesare cercetari suplimentare privind efectele schisandrei asupra sanatatii pielii, un studiu din 2015, efectuat pe soareci, a aratat ca extractul de Schisandra chinensis a inhibat umflarea urechilor, deoarece a redus dermatita, filtrarea celulelor imune si productia citokinelor, toate acestea fiind markeri ai tulburarilor inflamatorii ale pielii inclusiv la oameni.
Surse:
https://www.drugs.com/npp/schisandra.html
https://draxe.com/nutrition/schisandra/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu