miercuri, 18 mai 2022

Ruta



Virnanț (Ruta graveolens)




Este o planta originara din sudul Europei si poate fi cultivata ca planta ornamentala si pentru aroma pe care o raspandeste. In tara noastra planta este intalnita in flora spontana, pe coaste insorite, aride, frecvent cultivate.Virnantul este o planta semilemnoasa, inalta de pana la 90 cm, cu tulpina ramificata. Frunzele sunt sesile, compuse, penate si sunt verzui- albastrui. Florile sunt mici si galbene si cresc in corimb. Printre elementele chimice continute de Virnant se numara: ulei eteric, rutina*, quercitina, rezine, tanin, alcaloizi toxici, cetone, esteri, terpene. Principalele calitati ale plantei sunt: verzicant, emenagog, antispastic, stimulent, vermifug. In fitoterapie se utilizeaza partea aeriana a plantei ce se recomanda sa fie recoltata in iunie, inainte de inflorirea plantei.

Uz intern:
afectiuni gastrice, colita, tulburari menstruale, parazitoze intestinale - sub forma de infuzie slaba.

Uz extern:

- guta, sciatica, artroza - sub forma de cataplasme din partea aeriana a plantei.

Contraindicatii:

- Trebuie evitat consumul plantei de catre femeile gravide, deoarece poate provoca avortul.
 
Efecte adverse:

- Planta este toxica, iar uleiul eteric in cantitate mare este un excitant general care determina paralizie. Consumul intern al plantei se recomanda doar sub supraveghere medicala. 

*Vitamina P, cunoscută și sub denumirea de „rutin”, aparține grupului flavonelor, fiind alcătuită dintr-un complex de substanțe cu proprietăți antioxidante, derivate din plante, numite „flavonoide” (precum citrina, hesperidina și rutina).


Vitamina P îndeplinește următoarele funcții în organism:

  • asigură absorbția vitaminei C de la nivelul tubului digestiv
  • asigură integritatea, permeabilitatea și elasticitatea peretelui vascular
  • previne formarea varicelor și apariția altor tulburări circulatorii
  • întrerupe procesul de formare a plăcilor de aterom la nivelul pereților vasculari și previne instalarea aterosclerozei (prin scăderea nivelului seric al colesterolului)
  • menține fermitatea țesuturilor prin formarea de colagen
  • prezintă efect hepatoprotector, antispastic, antiinflamator și antitumoral
  • intervine în apărarea antiinfecțioasă (în mod special antivirală) a organismului
  • favorizează scăderea tensiunii arteriale și eliminarea bilei de la nivelul colecistului.


În cadrul organismului uman, vitamina P acționează sinegic cu vitamina C, asigurând economisirea acesteia din urmă.

Necesarul zilnic de vitamină P este cuprins între 10 și 20 miligrame. Absorbția vitaminei P în rganism se realizează de la nivelul mucoasei intestinale, iar eliminarea sa se produce pe cale urinară sau prin transpirație.

Deși rar diagnosticat în practica medicală, carența de vitamină P poate duce la alterarea calității prin manifestările clinice asociate și poate favoriza instalarea diferitelor tipuri de hemoragii, unele chiar cu evoluție severă (precum hemoragia cerebrală, hemoragia retiniană)



Cred ca am mai scris despre această plantă medicinală. În urmă cu aproape douăzeci de ani într-o glastră la fereastra din livingul nostru bucureștean a apărut o plantuță firavă. Zilnic o urmăream. Nu aveam programe android de identificare a plantelor. Azi le folosesc în excursiile noastre. Norocul nostru că într-o excursie în Spania, la Barcelona, pe marele bulevard Rambla printre arbuștii de pe aleea pietonală situată chiar pe centru o plăcuță cu o inscripție ne indica un arbust cu o coroană frumoasă, RUDA. Așa-i spun spaniolii. Am reconoscut in acest arbust plantuța noastră. Ulterior am aflat că este Ruta gravolens. 

Are niște proprietăți medicale interesante.

 Atenție este o plantă vezicantă! Soția mea a pățit-o ani la rândul când ii atingea frunzele. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CNC -Centrul Nervos Enteric, nervul vag, creier

Omul este cea mai performantă  mașinărie,. CNC de peste 600 milioane de neuroni este localizat sub buric și este încorporat în  pereții inte...