luni, 19 august 2024

Covrigarul o să-și rupă gâtul? Când, se pune întrebarea?

Pericolul din umbră pentru Ciolacu, după Congresul PSD și după alegeri. Cristian Pîrvulescu: „Sigur există o echipă care se pregătește”

Partidul Social Democrat își întrerupe vacanța pentru congresul partidului, la care își va stabili noua conducere și va desemna candidatul la prezindențiale. Analistul Cristian Pîrvulescu îl vede mare favorit pe Marcel Ciolacu, însă vorbește despre pericolul din umbră care i-ar putea da insomnii actualului premier.

Marcel Ciolacu. FOTO: Gov.ro

Marcel Ciolacu este asemenea unui monarh absolut în partidul său, cu mai puțin de o săptămână înainte de Congresul PSD. Victoriile PSD din locale și europarlamentare, dar și faptul că a dus partidul la guvernare îl pun într-o poziție forte pe actualul premier. Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că orice surpriză este exclusă la congres. În opinia politologului, Marcel Ciolacu va defila în congres, iar echipa sa va fi în continuare aceeași, cu o singură excepție.

Nu anticipez niciun fel de surprize. Spre deosebire de PNL, aici nu există lupte vizibile. Sigur că există o echipă care se pregătește să preia din mers conducerea partidului în cazul în care domnul Ciolacu ajunge președinte sau pierde alegerile prezidențiale. Iar în ultimul caz, în tradiția partidului, este trecut pe margine, nici măcar pe banca de rezerve. N-am văzut încă niciun fost președinte al partidului să revină, dar acum avem încercarea foarte interesantă la domnului Geoană de a se impune de sus în jos câștigând președinția României. Deci, la PSD congresul va stabili o conducere. Conducerea am văzut că este formată din aceleași persoane, cu o mică schimbare care era previzibilă. Domnul Tudor îi va lua locul domnului Dâncu la conducerea uneia din structurile din partid, dar, în rest, structura de putere rămâne aceeași, iar candidatura domnului Ciolacu la prezidențiale devine din ce în ce mai clară", spune Pîrvulescu.

Practic, Ciolacu nu mai are de ales din acest moment. Dacă Congresul PSD se anunță o simplă formalitate, un eșec în alegeri i-ar fi cu siguranță fatal. Iar Cristian Pîrvulescu este de părere că cel mai mare pericol pentru actualul premier este Mircea Geoană.

„În principiu, un eșec în alegeri ar echivala cu un dezastru și ar pierde tot, chiar dacă și-a luat totuși o serie de măsuri de rezervă. Dar aș mai spune și că problema e în fața cui le pierde. Dacă le pierde în fața lui Mircea Geoană, care se consideră trădat de actuala conducere a PSD, care nu și-a ținut promisiunea de a-l sprijini ca independent în alegerile prezidențiale, probabil că Geoană va încerca, din calitate de președinte, să preia controla asupra partidului. Așa că orice e posibil", consideră Pîrvulescu.

Pentru Marcel Ciolacu, cel mai bine ar fi dacă Mircea Geoană fie nu ar mai candida, fie nu ar prinde nici măcar turul 2, mai spune analistul. În cazul unei confruntări cu Ciucă, Ciolacu ar mai avea o soluție, chiar dacă ar fi învins în cursa pentru Cotroceni.

„Dacă Mircea Geoană, din diferite motive, nu ajunge în turul 2 și nici măcar nu candidează, atunci o confruntare între Ciolacu și Ciucă îl va salva pe Ciolacu, dacă nu devine președinte, în poziția de prim-ministru. Înțelegerea tandemului, care era implicită, nu știu dacă are vreo bază, dar cu siguranță a fost unul din elementele negociate între cele două partide. Acum există un cadou otrăvit, sau, altfel spus, există o tactică pe care PSD-ul a folosit-o, a întins o capcană PNL în care liberalii au căzut. Și mă refer la plasarea alegerilor parlamentare între tururile de alegeri prezidențiale. Asta este o încercare clară a PSD-ului de a favoriza partidele și candidații extremiști pentru a putea să-i trimită în turul al doilea prezidențial. Sigur că ei nu luaseră în calcul ceea ce sondajele arată, o candidatură a Elenei Lasconi relativ puternică, dar știți cum e, în campania electorală lucrurile se mai schimbă", explică profesorul.

În opinia sa, nici măcar Elena Lasconi, pe care o consideră mai degrabă reprezentanta unei clase politice conservatoare deși reprezintă USR, nu ar avea șanse reale la fotoliul de președinte, iar bătălia s-ar da, probabil, în turul 2, între doi dintre cei trei – Marcel Ciolacu, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă.

Practic, decisiv va fi modul în care partidele vor fi capabile să-și mobilizeze electoratul, iar aici social-democrații au fost de regulă campioni. Însă și PNL a arătat în ultimul timp același lucru, crede analistul.

„În realitate, ceea ce contează este capacitatea partidului de a mobiliza la vot. PNL-ul are o capacitate de a mobiliza la vot mai mare decât ceilalți, depinde cum își va face campania, dincolo de ce spun sondajele de opinie", mai spune Cristian Pîrvulescu.

Adevărul.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mierea de tei

Mierea de tei are multiple beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale naturale: 1. **Efect calmant**: Ajută la reducerea stresul...