Alexandru Mateescu

I shall not have wasted my time in writing this blog, and more importantly you will not have wasted your time in reading it.

sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Vitamina C

          



         Din ce în ce, cred că în viață ai un destin, un fir roșu călăuzitor ce se deapănă zi de zi. De multe ori mai apar și noduri care trebuie să fie dezlegate după mintea și putința fiecăruia . Ca tânăr adolescent visam fie la o cariera universitară, fie la domeniul cercetării, fie la cea de medic, fie în domeniul biologiei sau agriculturii, inginer silvicutor, electronist și multe altele, biochimiei pe care trebuia sa o studiez în Rusia la Leningrad, azi Petersburg și multe altele.
          Din toate am făcut câte ceva dar grosul meseriilor practicate au fost total  diferite de pregătirea inițială și dorințele adolescentine.

          Practic în continuare, cu plăcere, meseriile ancestrale, multe din cele enumerate, mai sus, dar în jurul casei ca un pensionar neliniștit, cum m-a caracterizat soția unui prieten.

Azi am  sa abordez o poveste despre vitamina C. 

         Iarna-i în toi. De obicei îi modestă în legume și fructe, ne lasă cu o carență de minerale și fructe și ne trezim în primăvară cu ceea ce se numește astenia de primăvară. Așa că trebuie avută mare grijă cu remineralizrea și vitaminizarea corpului. Astenia de primăvară nu este o boală. Totul este pe fondul lipsei de mișcare , consumului excesiv de mâncare conservată, sărată , dulce, precum și un aport scăzut de lichide. Ce fenomene apar? Oboseala, cefalea, palpitațiile, ingrasarea, nervozitatea, stări de melancolie și depresie.

        Ca mulți români, primăvara, vara și toamna revin la activitatea ce au practicat-o moșii și strămoșii mei, agricultura de mic fermier, grădinăritul, pomicultura, viticultura. Primele zile petrecute în natură îmi arată acțiunea iernii asupra corpului uman, printre care și fenomenele descrise anterior.

          Unii specialiști zic că aceste fenomene s-ar datora lipsei beta endorfinelor din sânge, niște hormoni care răspund de starea de bine și de calm din interiorul organismului. Exercițiile fizice stimulează metabolismul și secreția de endorfine și ne îmbunătățesc starea fizică. În plus consumul de legume proaspete, verdeturi, fructe de sezon ne va aduce un aport de vitamine, minerale și antioxidanți . Prevenim astfel deficienta vitaminelor D, E și C, potasiu, Ca și magneziu.

         Vitaminele sunt niște substanțe chimice organice necesare organismului nostru ca să se mențină sănătos. Marea majoritate a vitaminelor nu sunt sintetizate de corpul uman, deci ele trebuie obținute din alimentație. 

         Noțiunea de vitamină a fost introdus de un polonez, Casimir Funk, în anul 1912. Ca o substanță chimică să fie categorisită ca  vitamină trebuie să aibe un rol esențial într-o reacție sau un proces necesar organismului, să fie pe post de coenzimă în reacțiile de la nivel celular, adică asigură acțiune optimă a enzimelor, permit desfășurarea reacțiilor chimice necesare.

Vitaminele sunt de două feluri:

       - Liposolubile - A, D, E, K. Nu pot fi eliminate din organism. Sunt stocate în țesuturi ;
       - Hidrosolubile - B-urile( 1, 2, 3, 5, 6, 7,9, 12) și C


        Boala, numită scorbut, făcea ravagii în secolele evului mediu pană aproape de zilele noastre. Prin secolul al XIX s-a descoperit că boala era datorată carenței de vitamina C, sintetizată în 1937 de Sir Walter Norman Haworth, descoperire epocală pentru care primește premiul Nobel pentru  chimie. Un american a stabilit ulterior că vitamina C este un nutrient deficitar la oameni, ca rezultat al unei erori genetice care a afectat întreaga rasă umană .

        Vitamina este un nutrient esențial al vieții. Este implicată în diverse procese. Îmi aduc aminte că un mare chimist o recomanda în tratamentul diabetului, Linus Pauling. Ea este implicată în metabolismul glucozei, acidului folic, anumitor aminoacizi, neutralizează radicalii liberi.

Atât vă recomand: luați câte un comprimat de 1000  mg zilnic de vitamina C. 


Rezultatele sunt extraordinare. Detalierea efectelor este mai jos.

" Fata de celelalte vitamine, particularitatea Vitaminei C este că… nu este o vitamina. A fost descoperită imediat după descoperirea vitaminelor A si B, si neavând încă capacitatea de a-i analiza sinteza, pe baza faptului că era conţinută in unele fructe, a fost denumită Vitamina C. In 1933, cercetătorul polonez Tadeus Reichstein (1897-1996) realizează prima sinteza de acid L-abscorbic pe baza de glucoză. Formula bruta a HAS: C6H8O6 (acid ascorbic) este mult mai apropiata de cea a unei glucoze decât a unei amine, iar denumirea ei improprie se datorează doar conjuncturii perioadei când a fost descoperita. Ea este in realitate un glucozid care poate fi creat prin sinteza bacteriana pe scara industriala. Astăzi, când cercetările unor savanţi oneşti au permis înţelegerea multiplelor procese biologice care depind de Vitamina C, aceasta trebuie redenumită din punct de vedere ştiinţific drept Hormon Anti Stres (HAS).In 1940, 1 kg de HAS de sinteza costa in jur de 25.000 lei Kg, acum preţul public este de 50 lei Kg, ceea ce la o raţie de 1g pe zi, ar fi suficient pe 3 ani. Din anii 1960 au fost puse la punct metode biotehnologice de fermentaţie la scară industrială pentru obţinerea acidului ascorbic. Din păcate, 99,99% din aceasta producţie este folosita doar ca antioxidant (E300, E301) in industria alimentara si nu se afla in stare bruta direct la îndemâna particularilor. Spunem din păcate, pentru ca vitamina C oxidează foarte repede la umiditate, lumina si căldură.Linus Pauling a fost cel mai celebru susţinător al Vitaminei C. Născut in 1901, Profesorul Pauling obţine premiul Nobel în chimie in 1954 pentru studiile sale despre structura proteinelor si fenomenele de oxidoreducţie. El obţine un al doilea premiu Nobel in 1963 pentru acţiunea sa împotriva testelor nucleare in atmosfera. Gratie lui s-a implementat discret si un protocol împotriva radiaţiilor ionizante.

Vitamina C: comparaţie cu alte mamifereImensa majoritate a animalelor si vegetalelor pot sintetiza propria lor Vitamina C printr-o secventa de patru faze enzimatice care convertesc glucoza in Vitamina C. Reptilele si pasările produc aceasta sinteza in rinichi. Printre vieţuitoarele care nu mai au capacitatea de a sintetiza HAS sunt simienii (in special „haplorhines” (subcategoria din care fac parte si fiinţele umane), cobaii, unele păsări si insectele. Toate aceste specii sunt „vitregite” de L-gulono-y-lactonă oxidază (GULO), care este necesara in ultima faza a sintetizării glucozei in acid ascorbic, mai bine zis au o forma alterata genetic: Pseudogene gulo.

Animalele nu depind exclusiv de Vitamin C din hrană, ci o pot sintetiza în ficat din glucoză şi alte substanţe. Deci vitamina C nu este un element sine qua non, ci un produs de sinteză. Exact aceeaşi moleculă se obţine la nivel industrial prin biosinteză cu ajutorul levurii Saccharomyces cerevisiae prin transformarea glucozei. Faptul ca o găsim cu predilecţie in fructe acide tine de conservarea ei naturala. Saccharomyces cerevisiae este o ciupercă care nu are pasaport. Nu contează daca e din China și cine lucreaza cu ea, atâta timp cât respectă standardele de puritate.

AICI gasiti un studiu despre care voi reaminti din nou mai jos, care vorbeste despre biodisponibilitatea acidului ascorbic, intre consumul de kiwi si suplimentul sintetic, raportat la om. Nivelul de ascorbat a fost analizat si monitorizat in vena, urina, sperma, leucocite si intramuscular. Concluzii: „Nu au existat diferențe semnificative în biodisponibilitatea vitaminei C între cele două grupe de intervenție în oricare dintre probele fluide, celulare sau țesuturi testate. În ansamblu, studiul nostru a arătat o biodisponibilitate comparabilă a vitaminei C derivate din sintetice și kiwi.”

Meniul cimpanzeilor in rezervaţii (nici ei nu sintetizează vitamina C) conţine aproximativ 5g de vitamina C, de 60 de ori mai mult decat cele 80mg recomandate oamenilor. Poate acest este motivul pentru care cimpanzeii in captivitate nu suferă de paradontoză… pardon, am vrut sa spun de scorbut.Va recomand si prezentarea de sanatate tinuta de  Suzanne Humphries, MD. Internist and Nephrologist:Vitamina C: cel mai puternic antidot contra ingestiei accidentale de substanţe toxice
Dr. francez Pierre Bastien dovedeşte inca din anii 60 ca Vitamina C intravenos este cel mai puternic antidot pentru orice otrava sau venin. In 1971, după zeci de cazuri salvate si indignat de imobilismul autorităţilor, înghite in prezenta celor de la Lancet 60 de g de ciuperca otrăvitoare Amanites phalloides, (doza mortala fiind de 40 de g) protejându-se cu doar 1g vitamina C intravenos. Protocolul sau este publicat in anul 2000 si este menţionat pe situl oficial al Ordinului Medicilor

Şobolanul nu are portocale in ficat, dar sintetizeazăDovada cea mai elocventa este faptul ca şobolanii din marile oraşe nu mai pot fi otrăviţi. Un şobolan liber sintetizează 4.5 g pe zi; un şobolan in captivitate: 15,2 g. La avalanşa de glucide rapide din tomberoane, şobolani reuşesc astăzi sa sintetizeze cantităţi de vitamina C care-i apără de orice otrava.

Din acelaşi motiv se folosesc in testarea medicamentelor (drugs) doar acei şoareci de laborator numiţi cobai, pentru ca sunt o specie de rozătoare cu aceeaşi deficienta in sintetizarea Vitaminei C ca si oamenii. Altfel, erau imuni la efectele adverse ale medicamentelor si nu s-ar putea face testele.

Doza zilnica recomandată

Doza zilnica recomandată oficial de vitamina C este de 60 de mg. Întrucât nu-mi permit sa fac recomandări care depăşesc cadru legal, am sa descriu mai jos cantitatea pe care o folosesc personal in cadru familial si motivul pentru care folosesc aceste cantităţi. Sunt cu totul de acord ca vitaminele si oligoelementele esenţiale trebuia sa fie obţinute prin alimentaţie. Vitamina C este doar excepţia care confirma regula, întrucât intervine pe fondul unei excepţii: omul face parte din acel 1% dintre speciile animale care nu-şi mai pot sintetiza propriul Hormon Anti Stres.

Într-o situaţie asemănătoare: in tratamentul persoanelor cele mai stresate din punct de vedere mental – schizofrenicii – s-au injectat 90g Vitamina C cu zero rejet in urina. In cazul persoanelor cu adicţie de droguri, s-au obținut aceleaşi rezultate. S-au obţinut rezultate extraordinare in boala oaselor de sticla la noi născuţi, unde Dr. Archie Kalokerinos un a salvat sute de copii de la boala oaselor de sticla cu 2g de vitamina C pe zi.

In cazul Vitamina C, exista o incompatibilitate de facto cu orice „îndulcitor”, adica ca si exemplu, mierea cu cătină anulează vitamina C: Având o formula chimica apropriata de cea a glucozei, cele doua molecule dispun de acelaşi transportator si de acelaşi receptor pentru a pătrunde in celula, prioritar fiind glucoză. Aşadar orice îndulcitor natural sau chimic, de la Maltodextrina sau mierea de albine, adăugat la o doza de vitamina C, va diminua enorm asimilarea acesteia prin „competiţia de taxi” pentru a intra in celula. Oare de ce Vitamina C se găseşte cu prioritate in fructele acre si acide? Pentru ca in natura lucrurile sunt chibzuite cu rost. In schimb, orice tableta de Vitamina C „îndulcită” sau catina pusa cu miere la borcan îşi anulează mult din asimilarea Vitaminei C la nivel celular. Prezint mai jos un rezumat din revista Nutritional (referinţă pe plan mondial in domeniu): Carr AC, Bozonet SM, Pullar JM, Simcock JW, Vissers MC. A Randomized Steady-State Bioavailability Study of Synthetic versus Natural (Kiwifruit-Derived) Vitamin C. Nutrients. 2013 Sep 17;5(9):3684-95. doi: 10.3390/nu5093684.

In acest studiu, cercetători neozeelandezi au comparat un kiwi cu un comprimat de vitamina C. Vitamina C (acid ascorbic) este o molecula antioxidanta prezenta in fructe si legume. Kiwi, caisele sau pătrunjelul, precum si agrumele (lămâi, portocale, grefe), sunt bogate in vitamina C. Pentru a decide daca organismul asimilează la fel de bine vitamina C de sinteza comparativ cu cea din alimente, cercetătorii au recrutat 36 de tineri nefumători. Aceştia au primit o jumătate de kiwi pe zi, corespunzând cu un comprimat de vitamina C timp de 6 luni. Apoi, cercetătorii au prelevat nivelul de vitamina C al participanţilor pentru a evalua bio disponibilitatea celor doua sorturi utilizate. Bio disponibilitatea reprezintă procentul absorbit de către intestine si disponibil pentru procesele metabolice.

Rezultatele studiului: nivelul de acid ascorbic in sânge a crescut treptat in cele 6 săptămâni ale studiului de la 23 µmol/L la 50 µmol/L. Nu s-au găsit diferenţe semnificative intre cele doua grupuri. S-a constatat creşterea nivelului de vitamina C si in urina, in celulele imunitare si musculare. Celelalte moleculele naturale aflate in kiwi nu par deci sa mărească, nici sa inhibe bio disponibilitatea vitaminei C.

In concluzie, vitamina C sintetica si cea naturala au aceeaşi formula chimica si sunt percepute la fel de către receptorii celulei. Fructele si legumele conţin si alte molecule (bioflavonoizii), care bineînţeles vor influenţa pozitiv bio disponibilitatea acesteia pe cale bucala. Sa ţinem cont insa ca un şobolan nu mănâncă fructe si legume proaspete, ci sintetizează Vitamina C in ficat din resturile bogate in glucide ale alimentaţiei fast-food. Cum am zis, pe lângă toate, trebuie să avem o alimentație foarte variată și un stil de viață echilibrat și să beneficiem de toate resursele care ne sunt oferite, pentru a ne face o viață mai sănătoasă, mai echilibrată.

Exista si temerea producerii de oxalaţi (piatra la rinichi) ca urmare a ingerării de doze de peste 2g de Vitamina C, dar nu sunt doar speculatii. Consider ca sursa principala a acestor oxalaţi sunt alte alimente, vedeti aici detalii si, posibila lor eliminare prin urina este un semn bun. Vitamina C poate aduce chiar un aport benefic in acest sens.

Alegerea unei vitamina C de calitate

Vitamina C bio asimilabila este Acidul L-ascobic dextrogire, unde:

L desemnează configuraţia spaţială levogira a atomului de carbon
D desemnează devierea polarizata a luminii
Puritate minima 99
Interval de fuziune 189/193°C
Rotaţie specifica (10% dans H2O) + 20,5° à + 21,5°
Ph (2% dans H2O) 2,1 la 2,8
Pierderi la desicare (105°C) <0,11%
Metale grele < 11ppm
Conţinut acid oxalic <0,21%
Cenuşă sulfata <0,11%
Indentificant internaţional: CAS 50-81-7″

Unde o putem gasi?

Aici sunt produsele care se incadreaza in descrierea de mai sus, varianta de 500 g si varianta de 1 kg.

Administrare

Sunt persoane adulte care tolereaza o cantitate dubla sau tripla, comparat cu cantitatea recomandata conform vartei, asa ca singura solutie, este sa testati toleranta digestiva, fiindca nu toti putem tolera aceeasi cantitate.

E bine de retinut ca vitamina C niciodata nu este in exces in corp, fiindca zilnic avem nevoie de doze noi. Ce nu poate fi folosit de catre corp, se elimina natural.

Doza depinde de la o persoana la alta, mai bine zis, de la cat poate sa duca sistemul digestiv al fiecaruia. Daca este prea mult, veti avea diaree, daca este suficient, nu se va intampla nimic din acest punct de vedere. Fiecare dintre noi trebuie sa isi testeze limitele. Cand suntem stresati, avem nevoie de mai multa vitamina C pudra, si eu in astfel de situatii, pot lua si pana la 3-4 lingurite pe zi.

Ca si sfat, luati cel putin o lingurita pe zi. Se absoarbe mai bine daca o amestecati cu saliva si de abia dupa aceea beti o jumatate de pahar de apa sau cat e necesar, sau daca nu puteti asa, amestecati acea lingurita de vitamina C cu apa si beti rapid. Nu va ingrijorati ca ramane pe fund, dati pe gat tot ce ramane in pahar."


Laboratory Chemical Safety Summary (LCSS) Datasheet
Molecular FormulaC6H8O6 or HC6H7O6
Synonyms

l-ascorbic acid

ascorbic acid

vitamin C

50-81-7

L(+)-Ascorbic acid

More...
Molecular Weight

176.12 g/mol

Dates
  • Modify

    2021-01-02

  • Create

    2011-12-26

Description

Ascorbic Acid is a natural water-soluble vitamin (Vitamin C). Ascorbic acid is a potent reducing and antioxidant agent that functions in fighting bacterial infections, in detoxifying reactions, and in the formation of collagen in fibrous tissue, teeth, bones, connective tissue, skin, and capillaries. Found in citrus and other fruits, and in vegetables, vitamin C cannot be produced or stored by humans and must be obtained in the diet. (NCI04)

Vitamin C (ascorbic acid) is a water soluble vitamin found in citrus fruits and green vegetables and deficiency of which is the cause of scurvy. There is no evidence that vitamin C, in physiologic or in moderately high doses, causes acute liver injury or jaundice.

L-ascorbic acid is a white to very pale yellow crystalline powder with a pleasant sharp acidic taste. Almost odorless. (NTP, 1992)















at ianuarie 09, 2021
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)

O țară unde hoții și bandiții își fac de cap, de la ministru la pălmaș.

Poate unii îmi  trîmbițați cuvinte grele. Nu vreau să  povestec cum a început  furtul generalizat după lovitura de stat din '89.  As ven...

  • Cărpanosul, Țiriac, a mărit (s)trocul. Trebuie sa dea fiecărei finaliste o mașină Hyundai, a 50.000 Euro/ autoturism. Așa a promis.
    Aur, aur, aur! Barca de 8 plus 1 aduce al treilea succes al României la Jocurile Olimpice, după 20 de ani După 4 medalii la Jocurile Olimpic...
  • "Pretinii" ne vor fura și cenușa din vatră.
    România strigă hoții la Paris: Sabrina Voinea, declarații disperate, cu lacrimi în ochi Gimnasta Sabrina Maneca-Voinea a declarat că se simt...
  • Și eu, pensionar militar cu o pensie neactualizată de 10 ani, gândesc la fel ca acest amărât pe viață - cel care a scris cele de mai jos.
    ⚠️ Nu, domnule Bolojan, nu suntem proștii nimănui. Nici ai dumneavoastră. Am urmărit cu atenție conferința dumneavoastră de pres...

Plus on est fous, plus on rit!🤣🤣


I wish you all a very happy life and, if you’re lucky, a bit of peace and quiet in the garden too.

Do you like it? If the answer is yes, you're good. If the answer is no, change it. Click image.

Do you like it? If the answer is yes, you're good. If the answer is no, change it. Click image.

Totalul afișărilor de pagină

32,430

Wikipedia

Rezultatele căutării

Translate

Faceți căutări pe acest blog

  • Pagina de pornire

Despre mine

Fotografia mea
Alexandru Mateescu
1996-2001 period: Coordination of various projects of the institution (Phare Programming, CBC Programming, Twinning Programming) in order to achieve the expected level of projects implementation; Responsible with the managing of all activities related to the projects: preparing projects, reports, coordination of training activities (including training needs assessment and evaluation strategy), monitoring, liaison with EC Delegation and other related activities to the project services implementation; responsible with the designing of the new framework communication procedures between Ministry of Interior, Romanian General Customs Administration and other agencies.
Vizualizați profilul meu complet

Raportați un abuz

Arhivă blog

  • ►  2025 (578)
    • ►  iulie 2025 (108)
    • ►  iunie 2025 (88)
    • ►  mai 2025 (57)
    • ►  aprilie 2025 (62)
    • ►  martie 2025 (67)
    • ►  februarie 2025 (104)
    • ►  ianuarie 2025 (92)
  • ►  2024 (909)
    • ►  decembrie 2024 (95)
    • ►  noiembrie 2024 (75)
    • ►  octombrie 2024 (72)
    • ►  septembrie 2024 (80)
    • ►  august 2024 (98)
    • ►  iulie 2024 (103)
    • ►  iunie 2024 (99)
    • ►  mai 2024 (62)
    • ►  aprilie 2024 (41)
    • ►  martie 2024 (50)
    • ►  februarie 2024 (76)
    • ►  ianuarie 2024 (58)
  • ►  2023 (1044)
    • ►  decembrie 2023 (120)
    • ►  noiembrie 2023 (108)
    • ►  octombrie 2023 (87)
    • ►  septembrie 2023 (58)
    • ►  august 2023 (75)
    • ►  iulie 2023 (79)
    • ►  iunie 2023 (57)
    • ►  mai 2023 (69)
    • ►  aprilie 2023 (103)
    • ►  martie 2023 (122)
    • ►  februarie 2023 (52)
    • ►  ianuarie 2023 (114)
  • ►  2022 (1116)
    • ►  decembrie 2022 (80)
    • ►  noiembrie 2022 (65)
    • ►  octombrie 2022 (97)
    • ►  septembrie 2022 (80)
    • ►  august 2022 (76)
    • ►  iulie 2022 (80)
    • ►  iunie 2022 (98)
    • ►  mai 2022 (161)
    • ►  aprilie 2022 (78)
    • ►  martie 2022 (96)
    • ►  februarie 2022 (61)
    • ►  ianuarie 2022 (144)
  • ▼  2021 (1358)
    • ►  decembrie 2021 (136)
    • ►  noiembrie 2021 (158)
    • ►  octombrie 2021 (92)
    • ►  septembrie 2021 (82)
    • ►  august 2021 (127)
    • ►  iulie 2021 (126)
    • ►  iunie 2021 (154)
    • ►  mai 2021 (99)
    • ►  aprilie 2021 (81)
    • ►  martie 2021 (91)
    • ►  februarie 2021 (45)
    • ▼  ianuarie 2021 (167)
      • 1 februarie, ziua lui Trif cel Nebun
      • Fără titlu
      • Fără titlu
      • Cinste lor!
      • Câinii războiului deasupra Taiwanului
      • Fabrici care funcționează și acum, înființate în p...
      • Politicieni de mucava
      • Fără cuvinte
      • Chinezii investesc în România
      • Cucurigu boieri mari!
      • Ne mint autoritățile?
      • Ungaria, alegere uluitoare în privinţa vaccinului ...
      • S-a trezit Cîțu! De corupție, hoție, contrabandă, ...
      • Ardem de vii!
      • Când te joci cu focul și cu.... banii țării
      • CORUPȚIE, ANTICORUPȚIE. Și, și,.... rezultatul?
      • Citim mult. Cum sa reținem cât mai mult?
      • Mirajele de pe piața muncii spulberate de pandemie...
      • Ion Țiriac
      • Palatul Kretzulescu
      • Sfânta imbecilitate care macină Occidentul
      • „Prim ministrul Danemarcei, despre casele lui IOHA...
      • Sportul preferat pentru Florin Piersic
      • Dramul de nebunie. Îmi este bine cunoscut. Dar nu ...
      • Jos mafia, sus patria! Nu te vaccinezi? Devii dușm...
      • Jos hoția! La închisoare &quot;domnilor&quot; șman...
      • 👉 O spune ... Andrei Pleșu !!!
      • Mincinoșii. Pentru înțepat populația au bani dar p...
      • Trăim în țara babuinilor. Parșivenie la pătrat. To...
      • Un medic
      • N-am încercat dar mulți o fac de multă vreme
      • Text argumentativ: Despre rolul călătoriilor în ex...
      • Povestea tragica a Sarei
      • Camelia Grosu, Facebook :Bună dimineața, dragilor!...
      • Vâlceanul nostru
      • Tartorii lumii sunt apărați de alți Tartori, poliț...
      • Vaccinat, mort în aceeași zi. Coincidență, zic uni...
      • Vaccinismul. Crede și nu cerceta!
      • Știre pe care să o creadă &quot;mutu&quot;
      • Articol scris acum ceva timp în urmă. Din păcate, ...
      • S-or fi schimbat timpurile? Tot pe datorie trăim. ...
      • Câtă încredere să ai în vaccinul Pfiser? Mică, cam...
      • Ziarul Bursa
      • Știre Activenews.ro
      • S-a descoperit un nou animal de companie: OMUL!Poa...
      • Se caută militari pentru unitățile de informații. ...
      • Unii aleg viața la țară. De ce?
      • „Limba moldoveneasca la bancomat” pe YouTube
      • „Brâncuşi sau şcoala de a privi (documentar - copr...
      • Fără titlu
      • LIVE: Literatură și istorie cu scriitoarea Tatiana...
      • De la un amărât de asistent medical, Cristian: sfa...
      • Marile monopluri duc o lupta pe viață și pe moarte...
      • Cât cinism in capetele guvernamentale norvegiene! ...
      • Fără titlu
      • Spălatul pe dinți
      • Nu vă uitați în gura meliței de la Realitatea TV! ...
      • Presa locala din Norvegia. Se așteaptă ca numărul ...
      • Australia, țara unde autoritățile guvernamentale p...
      • Atenționarea Institutului de Sănătate Norvegian. N...
      • Fără titlu
      • Morții tac! Otravă la sticluță.
      • Fără titlu
      • Luați cu încredere.... !
      • Crește numărul de morți în Norvegia, suspecți de v...
      • Sa nu ziceți ca nu ați fost informați! În Norvegia...
      • ....
      • Fără titlu
      • Drum bun, cale bătută... la lada de gunoi a istoriei!
      • Pentru provacciniști. Atenție : moartea nu iartă! ...
      • El
      • Anchetă cu vaccinul anti Sars Cov 2 (COVID 19). Se...
      • România culturală
      • Într-un magazin Profi din Botoșani. Cărțile se dau...
      • De la un pomicultor binevoitor, Mitică Orhian
      • Azi în satul nostru
      • Lacul Cinciş
      • Restrângerea libertăților oamenilor în conglomerat...
      • Crinul păcii
      • „Chlorosis! Best Treatment for Yellow Leaves with ...
      • Cloroza
      • Plantarea pomilor. Greșeli de evitat.
      • Pensie energofagă de ofițer, salariu de baștan la ...
      • Recunoașteți personajul? Sinaia 13.01.2021.
      • Montserrat, 2013
      • &quot;Susținătorii&quot; lui Trump vor sânge. Sunt...
      • Parc pentru bucureșteni?
      • „Cine l-a omorât pe Ceaușescu?” pe YouTube
      • „Ce a strigat Nicolae Ceaușescu înainte să fie uci...
      • Oare cade infatuatul?
      • ??????????
      • Plantare pomi
      • Asta-i guvernare?
      • Satul câțelor. No comment.
      • Cine se aseamănă se adună! Ludovic, cred că o să p...
      • Ce ne facem cu slugile și pațachinele de la Minist...
      • Consumul de suplimente alimentare, mare atenție!
      • Un laxativ excelent, castravetele crud, consumat î...
      • Insurecție, lovitură de stat, sau ce altceva?
      • 10 ianuarie 1475
  • ►  2020 (1864)
    • ►  decembrie 2020 (163)
    • ►  noiembrie 2020 (103)
    • ►  octombrie 2020 (138)
    • ►  septembrie 2020 (76)
    • ►  august 2020 (87)
    • ►  iulie 2020 (117)
    • ►  iunie 2020 (143)
    • ►  mai 2020 (77)
    • ►  aprilie 2020 (187)
    • ►  martie 2020 (276)
    • ►  februarie 2020 (225)
    • ►  ianuarie 2020 (272)
  • ►  2019 (511)
    • ►  decembrie 2019 (175)
    • ►  noiembrie 2019 (49)
    • ►  octombrie 2019 (72)
    • ►  septembrie 2019 (156)
    • ►  august 2019 (59)

Etichete

  • -
  • .
  • '
  • /
  • 20 minutes
  • 90 ani
  • ActiveNews.ro
  • Adevărul.ro
  • Andrei Jipa
  • articol activenews.ro
  • Articol din G4Media
  • Articol din National
  • Articol din Republica
  • Articol publicat în Adevărul.ro
  • Articol publicat în DIGI24
  • Articol publicat în G4Media
  • Articol publicat în Hotnews.ro
  • Ateneul Român
  • Ați mai scris în carte o toamnă . Eu i-am răspuns fără să neg " S-a mai dus un an întreg. Nici nu-mi pare o mirare
  • Aurel Rogojan
  • Azi mi-a zis oglinda : Doamnă
  • Bani
  • Barbu Mateescu
  • Breb
  • Bussines Magazin
  • C\
  • Candi
  • Ciobanu
  • colaboraționism
  • Crăciun
  • Dar eu nu mă dau bătută
  • Deutsche Welle România
  • Diaspora
  • Emmanuel Todd
  • Europa
  • Evz
  • Feroe
  • G4Media
  • Gândul.ro
  • Grecia
  • Hotnews
  • HotNews.ro
  • Ion Ilici Iliescu
  • Ion iliescu
  • m
  • Mediafax
  • munca
  • nepotii
  • pensii militare
  • PNL
  • Poienarii Rali
  • Ponta
  • Pressone
  • Președinte
  • PSD
  • Puțin
  • Război
  • Răzvan Popescu
  • Republica
  • Ruta graveolens
  • Sapa minune
  • Servicii Secrete
  • Silviu Predoiu
  • spion
  • Știri pe surse
  • Ştiu că-mi cade neaua în plete Si mai am în gând regrete . Ştiu că timpu-mi lasă cute Si pe față si pe frunte
  • Tarnița
  • Transilvania Reporter
  • transport
  • Ucraina
  • Ungaria
  • UTI
  • Viața e un ring de luptă . Veronica Cozub
  • Viața este trecătoare
  • Virgil Măgureanu
  • Viscri
  • Vot
Expatriatul din R.F.G. ( Refugiat în Fundul Grădinii)
Tema Simplu. Un produs Blogger.