luni, 31 ianuarie 2022

Gutuiul japonez, Chaenomeles japonica




La vreo doi ani după ce am cumpărat casa am adus dintr-o pădurice din apropiere un arbust care ne încânta privirile când ne îndreptam spre proprietate. Ne-a atras atenția culoarea rubinie, multitudinea de flori, parcă erau tufe de trandafiri. Urma să aflu că face parte din ordinul rozaceelor. Atenție, este un arbust invaziv! Până acum l-am stăpânit. Anual ii retez stolonii.

Câteva detalii din Wikipedia :

Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica) este un arbust ornamental originar din Japonia, cultivat în Europa, ca și în multe părți din Asia și America, din familia rozaceelor. În țările baltice, este cultivat pentru fructele sale comestibile. Are circa 1–2 m înălțime și ghimpi pe ramuri. Frunzele sunt lat-lanceolate, cu marginea serată, verzi-roșcate, lucioase. Florile sunt magnifice de culoare roz-frez sau roșu-cărămiziu; ele sunt mari (de 2,5–4 cm), decorative, grupate câte 2-3 axilar. Înflorește în martie-mai. Fructele de circa 3–4 cm în diametru, sunt mici, galbene, acre, aromate. Se înmulțește prin butășire, despărțirea tufelor și altoire.

Gutui japonez
Chaenomeles japonica 003.JPG
Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)
Japanese quince fruit 2015 G1.jpg
Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)
Clasificare științifică
Regn:Plantae
Diviziune:Angiospermae
Clasă:Eudicotidae
Ordin:Rosales
Familie:Rosaceae
Gen:Chaenomeles
Specie:C. japonica
Nume binomial
Chaenomeles japonica
(Thunb.Lindl. ex Spach

Se cultivă în parcuri, grădini, boschete la marginea aleilor, pe peluze, garduri vii ca specie ornamentală sau se utilizează ca flori tăiate. Este decorativ prin flori, frunze lucioase și fructe. În cultură există câteva soiuri: Nivalis, roz; CardinalisColette, roșu-somon; Boule de feuAtrococcineaIncendieColumbiaSimonSuperba.[1]

NoteModificare

  1. ^ Vasile Sonea, Ilie Echim. Mică enciclopedie de horticultură. Editura științifică și enciclopedică București, 1983

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De la un coleg.