marți, 20 septembrie 2022

Pe urmele pașilor mei. Siria.

În anul 2011, o serie de revolte antiguvernamentale a dus la nașterea Războiului Civil Sirian. Protestatarii au manifestat împotriva dictaturii lui Bashar al-Assad.


Războiul sirian s-a purtat între Regimul Sirian, condus de Bashar al-Assad și susținut de aliații său (Iran, Irak, Rusia), Opoziția Siriană și aliații săi(Turcia, SUA, Franța, Marea Britanie, Israel) și gruparea teroristă Stat Islamic.


Războiul, care durează și astăzi, a dus la deteriorarea condițiilor de trai și apariția a numeroase epidemii. De asemenea, conflictul armat a determinat milioane de sirieni să fugă din țară și să caute refugiu în întreaga lume.


Am avut șansa să cunosc mulți oficiali sirieni, CEO -rile unor firme din domeniul electronicii și electrotehnicii, conducerii Statului Major General al Armatei siriene, generalul Eid și adjunctul său. Un personaj , proprietar de firme , poate cel mai mare conglomerat de firme si banci din Siria, la momentul respectiv, mi-a mijlocit o serie de relații în domeniul militar. Reprezentam o societate românească, Elecromagnetica, fanionul industriei electrotehnice românești. Era prin anul 1996. Ce este azi la Electromagnetica? Spații de închiriat. Asta-i România!


Siria, poate, are una din cele mai vechi culturi de pe mapamond. Damascul, capitala Siriei, este un oraș cosmopolit cu multe obiective turistice


La vremea vizitei mele în Siria puteai lăsa o punga cu bani în drum. Nu se atingea nimeni de ea. A fost război. Am urmărit siderat cum jandarmii lumii au tocat armament și gloanțe în Siria. Mă uit cu groază la războiul din Ucraina. Aceleași metode, aceeași jandarmi. Este în primul rând un război mediatic. 70-80 % din știrile pe care le citesc, acum, le apreciez ca manipulatorii. Dureros este că mor oameni!


Mă uit în jurul meu. Mulți români au emigrat. Am depășit cu mult cifrele populației siriene care a fugit de război.


La noi ce război este? Războiul lipsei locurilor de muncă, război cu industria autohtonă și antreprenorii autohtoni. Sărăcia. Sărăcia.....


Să ne rugăm ca războiul din Ucraina să nu-și depășească granițele!

Un singur exemplu, o cetate din vremea cruciaților:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SLUGOII!