marți, 24 martie 2020

Pâinea nefrământată



Ce ingrediente sunt necesare pentru reteta de paine neframantata. 


Paine neframantata reteta simpla - Paine fara framantare, cea mai simpla reteta
Paine fara framantare, de casa, preparata la rece
Ingrediente
  • -1 kg faina alba
  • -700 ml apa usor calduta
  • -6 g drojdie uscata (sau 10 g drojdie proaspata)
  • -2 lingurite sare
  • -1 lingurita zahar
  • -50 ml ulei de masline
 

Cum se face cea mai simpla reteta de paine fara framantare?

Faina se cerne (ca sa fie aerata si fara corpuri straine) si se amesteca impreuna cu drojdia uscata.

Se dauga apa foarte putin calduta, sarea, uleiul si zaharul si se amesteca bine totul, sa nu ramana cocoloase, sa fie un aluat omogen.

Eu am amestecat cu mana, dar puteti folosi o lingura de lemn. Rezulta un aluat moale si lipicios.

Se acopera cu folie alimentara sau capac si se baga in frigider daca vreti sa o coaceti a doua zi sau se lasa pe masa daca vreti sa o coaceti imediat. Fermentatia se va face incet, drojdia dospeste si la rece.

Daca lasati aluatul in frigider, il puteti pastra 5-6 zile si scoateti cand si cat aveti nevoie. Daca vreti sa coaceti painea in aceeasi zi, lasati aluatul pe masa pana cand creste frumos.

Sfaturi pentru reteta de paine neframantata:

-Este bine ca aluatul sa se puna intr-un vas dublu ca volum fata de aluat, pentru ca va dospi si-si va mari volumul.

-Aluatul se unge la suprafata cu ulei, ca sa nu se formeze coaja.

-Din cand in cand, verificati aluatul si daca este prea crescut, il mai apasati cu mana.

Se modeleaza o paine rotunda sau in functie de vasul in care o veti coace. Se poate modela cu faina sau ulei- eu modelez painea cu mainile unse cu ulei.

Se lasa painea pe masa, asezata pe hartia de copt pe care o veti pune in vas si se lasa sa creasca 1 ora. In timpul acesta, aluatul se va incalzi si va creste frumos. Se vede deja ca a crescut si a inceput sa faca basicute mici, se vad palele-sensul in care creste aluatul, semn ca painica va fi pufoasa.

Pentru coacerea painii sunt 2 modalitati: la temperatura foarte mare, in vas cu capac, sau in vas obisnuit, fara capac, la temperatura mai joasa.

  1. Coacerea la temperatura mare a painii fara framantare.

Se incinge cuptorul la 200 de grade si se baga in cuptor oala in care vom coace painea. Ideal este sa fie o oala cu capac. Cand oala este incinsa bine, se scoate, se aseaza painea cu tot cu hartia de copt, se unge cu apa din belsug, se acopera cu capacul si se baga la cuptor. Nu se umbla in primele 30 de minute la cuptor. In timpul acesta painea va creste si se va coace. Principiul e asemanator cu al painii coapte in test (tàst).

Dupa 30 de minute, se verifica painea si se scoate capacul, pentru ca painica sa se rumeneasca frumos.

Dupa inca 20 de minute se verifica – se face proba cu scobitoarea, ca sa se vada cat este de bine coapta.

Se scoate din cuptor, se aseaza pe un gratar si se lasa la racit.

2. Coacerea pentru painea fara framantare la 180 de grade, in vas normal, fara capac.

Se poate coace simplu si va invit sa vedeti reteta video cum fac totul:

Este o painica perfecta, are coaja crocanta cand e calda si miezul pufos si moale, iar cand se raceste, coaja este fina si moale, ca un burete.

Aceasta este painica proaspat coapta:

Paine neframantata, paine fara framantare
Paine neframantata, paine fara framantare

Aceasta este painica intoarsa pe spate, este fundul painii, ca sa vedeti cat de frumos a crescut: paine-neframantata-pofta-buna-gina-bradea (11)

Pe scurt, este o paine grozav de buna, usor de pregatit, este o reteta simpla si cu reusita sigura chiar si pentru o gospodina care nu se pricepe la framantat aluaturi.

Aluatul acesta se poate pastra la rece maxim 5 zile si se poate folosi la pizza, paine, covridog, gogosi, turte, langosi, cornuri umplute cu nuca, dulceata etc.

Am dat reteta folosind 1 kg de faina, cu ingrediente usor de cantarit si masurat si am notat observatiile din timpul prepararii. 🙂

Sper sa va foloseasca si astept impresii si poze cu painici.

Mai multe retete cu paine, chifle si alte bunatati pufoase, totul explicat pas cu pas, gasiti pe blog, in sectiunea patiserie, paine – vedeti aici.

Va recomand sa incercati si reteta de paine fara dospire, coapta in punga. Vedeti mai jos cum arata.

Paine de casa coapta in punga, fara dospire
Paine de casa coapta in punga, fara dospire

Pe blogul meu gasiti si alte retete de paine, una dintre cele mai incercate retete este cea de paine cu iaurt:

Paine de casa cu iaurt
Paine de casa cu iaurt

Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu